050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Duitsland

Beste reistijd Duitsland

Wat is de meest geschikte reisperiode voor uw reis naar Duitsland? Die vraag is lastig te beantwoorden, omdat het afhangt van uw wensen en ook van de regio waar u voor kiest. Behalve gunstige weersomstandigheden kunnen bepaalde feestdagen een reisperiode bijvoorbeeld ook aantrekkelijker maken. Wij vertellen u daarom graag per regio en per type reis wat de beste reistijd voor Duitsland is.

Beste reistijd per regio in Duitsland

Duitsland kent meerdere regio’s met veel verschillende berg- en heuvelgebieden. Door deze uiteenlopende hoogteliggingen is er variatie in het weer. Om een zo goed mogelijk beeld te schetsen van het klimaat in de verschillende delen van Duitsland, geven wij u hieronder per regio informatie over het klimaat en de bijbehorende beste reistijd.

Noord-Duitsland
Onder het noordelijke deel van Duitsland verstaat men meestal de deelstaten Bremen, Nedersaksen, Hamburg, Sleeswijk-Holstein en Mecklenburg-Voor-Pommeren. Door de ligging aan de zee heeft dit gebied een gematigd zeeklimaat. Hierdoor zijn er in Noord-Duitsland milde winters en gematigde zomers, waarin er weinig extreme weersomstandigheden voorkomen. In de maanden juli en augustus ligt de gemiddelde temperatuur het hoogst, vaak boven de 20 graden Celsius. Dit is dan ook een uitstekende reisperiode om te genieten van cultuur, natuur én het lekkere weer. Wilt u liever de zomerdrukte ontwijken? Dan zijn het voor- en najaar de beste reistijd voor een reis naar Noord-Duitsland. In deze periodes is het weer veelal aangenaam en is het tevens rustiger in het land.

De winters in het noorden van Duitsland zijn mild, waarbij de maanden december, januari en februari het koudst zijn. Door het vlakkere landschap, in vergelijking met het midden en zuiden van Duitsland, zullen de temperaturen hier in de winter iets hoger liggen dan in de rest van het land.

Midden-Duitsland
Midden-Duitsland wordt sinds de Duitse hereniging in 1990 aangeduid met een gebied binnen de deelstaten Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt. Het midden van Duitsland kent net als het noorden van Duitsland een gematigd zeeklimaat. Behalve minder invloed van de zeewinden heeft Midden-Duitsland ook meer hoogteverschillen in vergelijking met Noord-Duitsland. De beste reistijd voor het midden van Duitsland is van mei tot en met september. In deze periode is het weer zeer aangenaam en kunt u de bloei en de verkleuring van de natuur bewonderen. Mocht u liever de drukte en warmte van de zomerperiode willen ontwijken om rustig van alle culturele pracht in steden als Dresden en Erfurt te genieten, dan zijn met name de maanden mei, juni en september de beste reistijd. Tevens is deze periode zeer geschikt om het enorme netwerk van prachtige wandelroutes in Thüringen ontdekken.

De winters in Midden-Duitsland zijn mild, waarbij in de hoger gelegen gebieden sneeuw kan voorkomen. De koudste maanden zijn december, januari en februari.

Zuid-Duitsland
De deelstaten Beieren en Baden-Württemberg behoren tot het zuiden van Duitsland. In tegenstelling tot Noord-Duitsland kent het zuiden van het land meer een bergachtig landschap. Met de hoge Alpen, groene weides en de bergmeren is het natuurschoon in Zuid-Duitsland erg indrukwekkend. De beste reistijd om hiervan te genieten is van augustus tot en met september. In deze periode zijn de temperaturen zeer aangenaam en is de kans op neerslag lager in vergelijking met de maanden juni en juli. Tevens kunt u in deze periode de zomerdrukte ontlopen en genieten van de pittoreske steden langs de Romantische Straße, zoals Rothenburg ob der Tauber en Dinkelsbühl, maar ook van de culturele stad München en de universiteitsstad Heidelberg.

In de hoger gelegen gebieden van Zuid-Duitsland zijn de winterperiodes koud, waarbij sneeuwval gebruikelijk is. Ziet u een vakantie met boswandelingen door het besneeuwde Alpenlandschap als de perfecte reis? Dan is de beste reistijd naar een winters Zuid-Duitsland voor u van december tot en met maart.

De beste reistijd voor uw reis naar Duitsland

Wanneer u het beste op vakantie kunt gaan naar Duitsland hangt natuurlijk voor een groot deel af van het type reis dat u wilt maken. Wilt u bijvoorbeeld veel wandelingen gaan maken in Duitsland, dan zijn relatief koele temperaturen het meest aangenaam. Gaat u cultuur snuiven om daarna op een gemütlich terras te genieten van een goed glas Duits bier, dan zijn warme weersomstandigheden juist gunstiger. Hieronder benoemen wij daarom per type reis de beste reistijd voor Duitsland.

Kunst -en cultuurreizen
Gaat u kunst en cultuur snuiven in Duitsland, dan zijn de maanden mei tot en met oktober de ideale maanden om naar Duitsland te gaan. In de steden is het dan aangenaam vertoeven. Bovendien bloeien in juli en augustus de hopvelden: in een echt bierland als Duitsland een schitterend en typisch beeld! In deze periode zijn er tevens veel voorstellingen en exposities te zien. In Duitsland is het in juli en augustus vakantie, en vooral op populaire vakantiebestemmingen kan het dan druk zijn, zoals op het eiland Rügen, in de Beierse Alpen en in Thüringen. Wilt u de drukte mijden en wel van de warmte genieten, dan zijn juni en september ideaal. Een andere belangrijke maand voor cultuurliefhebbers en met name kerstliefhebbers is natuurlijk december. Duitsland staat natuurlijk bekend om zijn vele gezellige kerstmarkten. December mag dan ook zeker niet ontbreken als beste reistijd voor Duitsland!

Actieve vakanties en wandelvakanties
Houdt u ervan om te wandelen op vakantie? Dan zijn de maanden maart, april, mei en juni de beste reistijd voor u. De winter maakt vanaf maart langzaamaan plaats voor aangename lentetemperaturen. Rond april gaan in Duitsland de koolzaadvelden bloeien, en dat geeft een prachtige gele gloed aan het landschap. Reist u in juli of augustus naar Duitsland, dan kunt u genieten van de bloeiende hopvelden: in een echt bierland als Duitsland een schitterend en typisch beeld!
Gaat u liever wandelen door een landschap bedekt met sneeuw, dan is de beste reistijd voor u van december tot en met maart, aangezien de kans op sneeuw dan het grootst is.

Feestdagen in Duitsland

Duitsland kent voornamelijk een protestantse en katholieke geloofsovertuiging. Hierdoor worden feestdagen zoals Kerstmis en Pasen op een vergelijkbare manier als de Nederlandse feestdagen gevierd. Een andere belangrijke feestdag voor de Duitsers is 3 oktober: de Dag van de Duitse eenheid. Op deze dag werden de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) en de Duitse Democratische Republiek (DDR) in 1990 samengevoegd. Er worden meerdere festiviteiten door heel Duitsland georganiseerd in onder andere musea. Alle winkels zijn op deze dag wel gesloten.