050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Duitsland
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
duitsland.jpg

Praktische informatie Duitsland

Algemene informatie Duitsland

HoofdstadBerlijn
StaatsvormParlementaire republiek
Oppervlakte 357.121 km²
Aantal inwonersca. 83.222.442
Bevolkingsdichtheidca. 233 per km²
Officiële taalDuits
ReligiesNiet gelovig 40%, katholiek 26,7%, protestants 24,3%, islam 3,5%, orthodox 1,9%, joods 0,2%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Duitsland verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad, streek en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke Duitsland-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen in Duitsland wordt meestal een audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje met zender. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen, zowel bus- als vliegreizen, geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Duitsland is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Duitsland-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende, ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Duitsland

De netspanning in Duitsland bedraagt 230 volt. U heeft geen wereldstekker nodig.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Duitsland kunt u korting ontvangen op de entreegelden van bijvoorbeeld musea en opgravingsterreinen als u 65 jaar of ouder bent. We raden u daarom aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt. Reist u met een groep, dan is de groepskorting vaak gelijk aan of hoger dan deze individuele korting.

Eten en drinken in Duitsland

De Duitse keuken kent een regionaal karakter. In het noorden zijn bijvoorbeeld visgerechten te krijgen, terwijl in de rest van het land stevige vleesgerechten met rijke sauzen worden geserveerd. Er bestaat dan ook geen typisch Duits gerecht. Toch zijn er veelvoorkomende gerechten aan te wijzen.

De Duitse keuken staat bekend om haar degelijke maaltijden met grote porties. De warme maaltijd bestaat oorspronkelijk uit een stuk vlees, groente of vruchtencompôte en aardappelen of knödel (een soort deegballen). Karakteristiek is ook de combinatie van zoet en zuur, het veelvuldig gebruik van worst en gekruide vleeswaren en het zuurdesembrood. Bekende Duitse gerechten zijn Mettwurst, Sauerkraut en Rösti. In een Gasthof, Gasthaus of Gaststätte (klein restaurant of herberg) kunt u genieten van lokale of streekgerechten.

Duitsland kent een echte biercultuur: vrijwel elke stad en regio heeft een eigen biermerk, al dan niet in speciaalvorm, zoals Schwarzbier, Rauchbier en Weizenbier. Het meest gebrouwen (en gedronken) bier blijft pilsner, en in Duitsland is dat vanwege het Reinheitsgebot, een middeleeuwse wet die de ingrediënten van bier bepaalde, van hoogwaardige kwaliteit. Daarnaast kent Duitsland een aantal wijnregio’s waar vooral witte, maar ook rode wijnen worden geproduceerd. Ook de Duitse sekt, een mousserende wijn, is een echte aanrader.

De prijzen voor eten en drinken zijn in Duitsland over het algemeen wat lager dan in Nederland, zelfs op (zeer) toeristische plekken.

Feestdagen in Duitsland

• 1 januari: nieuwjaarsdag
• maart/april: Goede Vrijdag en Pasen
• 1 mei: dag van de arbeid
• 2e donderdag na Pinksteren: Sacramentsdag (in delen van Duitsland)
• 15 augustus: Maria Hemelvaart (voornamelijk in het zuiden)
• 3 oktober: Dag van de Duitse eenheid
• Eind november: start adventsperiode
• 25 en 26 december: Kerstmis

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Duitsland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Gewoonlijk wordt in cafés en restaurants 5 tot 10 % van het notabedrag als fooi gegeven.

Fotograferen

Het wordt afgeraden te fotograferen en/of te filmen op en nabij militaire objecten en bases. Ook in sommige kerken en musea is het maken van opnames niet toegestaan: bij de ingang staat een bordje wat aangeeft wat wel en niet is toegestaan. Soms mag u wel tegen betaling fotograferen of filmen. In Duitsland zijn overal (vervangings)-materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Duitsland

De munteenheid van Duitsland is de euro. De meeste banken zijn doordeweeks geopend van 9.15 uur tot 16.15 uur. In veel plaatsen zijn de geldautomaten de enige mogelijkheid om contant geld te krijgen. In bijna alle winkels en in de horeca kunt u met uw Nederlandse bankpas of creditcard betalen. Het is goed om wat contant geld bij u te hebben voor het geval u ergens niet kunt pinnen. In Duitsland houdt men ook van contanten.

Kledingadvies voor Duitsland

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Ook kan er wel eens een buitje vallen dus een paraplu of een regenjas kan handig zijn. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Duitsland en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Duitsland. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Duitsland

Duitsers zijn vriendelijke, beleefde mensen die, zeker in de dorpen op het platteland, open staan voor een praatje. In Duitsland zijn hiërarchische verhoudingen sterker aanwezig dan in Nederland: tutoyeren zonder dat men elkaar kent is alleen gebruikelijk bij jongeren. Het is in Duitsland gebruikelijk dat men in cafés, ‘Bierkeller’, ‘Biergarten’ en restaurants met een Duitse kaart aanschuift aan tafels waar al gasten zitten. Dit betekent niet dat u zich verplicht hoeft te voelen met uw onbekende tafelgenoten een praatje te maken. Een toost, vriendelijk knikje of goedendag zeggen is al voldoende.

Openingstijden

Winkels:
Winkels zijn op doordeweekse dagen geopend van 9.00 uur tot 18.00 uur, supermarkten vaak vanaf 7.00 uur tot 21.00 uur, op zaterdagen van 9.00 uur tot 18.00 uur of 20.00 uur, afhankelijk van de grootte van de plaats. In kleinere steden en dorpen kan de zaterdagmiddagsluiting nog voorkomen. Ook bakkerijen openen in Duitsland vroeg, vaak al om 7 uur of nog eerder.

Postkantoren:
Postkantoren zijn doordeweeks doorgaans geopend van 9.00 uur tot 18.00 uur, maar openingstijden kunnen variëren van zelfs 6.00 uur tot 21.00 uur. Postzegels zijn behalve in postkantoren ook te koop bij winkels, kiosken, bus- en treinstations.

Banken:
Banken zijn doordeweeks over het algemeen geopend van 9.00 uur tot 13.00 uur, met vaak een of twee keer in de week een middagopening. In grotere steden zijn banken vaak tot 18.00 uur geopend, vaak met een vrijdagmiddagsluiting.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Duitsland heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

Roken

In Duitsland is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In sommige kleinere cafés en bars is roken nog wel toegestaan, maar dit wordt steeds meer aan banden gelegd. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Populaire souvenirs uit Duitsland zijn verschillende soorten eet- en drinkwaren, zoals bier, wijn en bratwurst. Ook keramieken bierpullen en verfijnd houtsnijwerk zijn erg populair. De kerstdecoraties, onder andere van Käthe Wohlfahrt, zijn een zeer geliefd souvenir en van hoogwaardige kwaliteit. Een ander bekend souvenir is de Nussknacker (notenkraker) in de vorm van een Pruisische soldaat. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

De nationale taal is Duits, met (sterke) regionale dialecten. Andere minderheidstalen zijn onder andere Platdeutsch (in Noordoost-Duitsland) en Sorbisch (in Saksen). Met Engels kunt u in Duitsland goed terecht, hoewel de oudere generatie dat minder goed spreekt dan de jongere.

Telefoon, internet en post

Telefoneren vanuit Duitsland is, afhankelijk van uw provider, niet zo duur. In veel hotels is (gratis) wifi beschikbaar, net als in restaurants, cafés en in sommige grotere winkels. Vanuit Duitsland komt de post binnen 2 tot maximaal 5 dagen in Nederland aan.

Tijdverschil

Er is geen tijdverschil met Nederland. De zomertijd begint net als in alle andere EU-landen op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Duitsland zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Duitsland hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In sommige landen kunnen deze touringcars, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudiger zijn. Het wegennet in Duitsland is goed.

Water (drinkwater)

Het kraanwater in Duitsland is van goede kwaliteit en kunt u gerust drinken. Wel kan zijn dat in heuvel- en bergachtige gebieden het water een lichte ijzersmaak hebben.