050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Hongarije

Bezienwaardigheden Hongarije

Kettingbrug in Boedapest, Hongarije
Boedapest
De hoofdstad van Boedapest ligt aan de oevers van de Donau, met Boeda aan de westkant en Pest aan de oostkant. Wanneer u naar de andere kant van de stad wilt, loopt u over de meer dan 150 jaar oude Kettingbrug. Zeker in de avond is deze 330 meter lang verlichte brug een mooi gezicht. Belangrijke bezienswaardigheden zijn het Parlementsgebouw, het Vissersbastion, het Millenniummonument en de Kettingbrug.
Eger, Hongarije
Eger
Eger kent een roemrucht verleden vanwege de oorlogen met de Turken aan het einde van de 16e eeuw. Een erfenis van deze oorlog is onder andere de ‘Egri Bikaver’, de stierenbloedwijn. Na de bezetting zijn de meeste Turkse invloeden verdwenen, maar toch zijn er in de oude binnenstad nog oriëntaalse invloeden te ontdekken waaronder de burcht, de Osmaanse minaret en verschillende barokke bouwwerken. Eger kent charmante straatjes en steegjes waar u heerlijk doorheen kunt struinen. Of gaat u liever het ondergrondse gangenstelsel ontdekken in de burcht?
Esterhazy-kasteel in Hongarije
Het Esterházykasteel van Fertöd
Aan de grens met Oostenrijk, ver van andere culturele centra, ligt het grootste en volgens velen mooiste kasteel van Hongarije: het Esterházy-paleis in Fertöd, ook wel het ‘Hongaarse Versailles’ genoemd. Het Esterházy-paleis was het middelpunt van het culturele leven van Hongarije, vooral op muzikaal gebied.
Gödöllö in Hongarije
Kasteel Gödöllő
In een heuvelachtige omgeving, op zo’n 25 kilometer van Boedapest, bevindt zich het prachtige kasteel Gödöllő, dat een geliefd buitenverblijf was van keizer Franz Joseph en keizerin Elisabeth, beter bekend als Sisi. Het slot werd in de 18e eeuw in barokstijl gebouwd door graaf Antal Grassalkovich. Na de Tweede Wereldoorlog werd het paleis sterk verwaarloosd, er verbleven zelfs Russische troepen in het kasteel, maar inmiddels is het weer helemaal in oude luister hersteld.
Esztergom, Hongarije
Esztergom-basiliek
In een van de oudste stadjes van Hongarije staat de grootste basiliek van Hongarije gewijd aan de Heilige Maagd Maria en Sint Adelbert van Praag. De eerste kerk werd gebouwd tussen 1001 en 1010 en ging in de 12e eeuw in vlammen op. Onder Wenzel III uit Bohemen, die de Hongaarse troon overnam, werd de kerk gerestaureerd en verheven tot bisschoppelijke kerk. De bisschoppen vergrootten en verfraaiden de kerk in de volgende eeuwen. In 1543 werd de basiliek bezet door Ottomaanse troepen. Tijdens de 140 jaar van bezetting is de burchtheuvel vier keer onder vuur genomen en de bestaande bebouwing werd dus grotendeels verwoest. Later werd de burcht ook nog ingenomen door de Habsburgers en de Oostenrijkse tropen. Eeuwen later, op 31 augustus 1856, werd in het bijzijn van de koning van Hongarije, Franz Joseph I (keizer van Oostenrijk), de huidige kathedraal ingehuldigd. Hiervoor had Franz Liszt een plechtige mis gecomponeerd. Het interieur van de langgerkte hallenkerk is overweldigend en uw bezoek zeker waard. Buiten heeft u een fantastisch uitzicht over de Donau met aan de overzijde Slowakije.
Visegrád in Hongarije
Koninklijk paleis in Visegrád
In het stadje Visegrád kunt u de overblijfselen van de middeleeuwse zomerresidentie van koning Mathias bezoeken. Dit is de koning naar wie de beroemde kerk in Boedapest is genoemd. Deze koning liet op de plek van een kapel een 350 kamers tellend paleis verrijzen dat schitterde van luxe en met rood marmer versierde fonteinen bezat. Rond de 15e eeuw was dit gotische paleis een van de mooiste koninklijke paleizen van Hongarije. Na de Gouden Eeuw volgde een stuk minder florisante periode. De Turken, die er een halve eeuw bleven, een aardbeving en een bevel van de Habsburgers veranderden het fort in een ruïne.
Kecskemét, Hongarije
Kecskemét
In de Hongaarse laagvlakte ligt Kecskemét, een stad vol betoverend mooie kerktorens, oosters aandoende koepels en prachtige façades. Liefhebbers van jugendstil kunnen hun hart ophalen in Kecskemét: hier ziet u overal deze kleurrijke Hongaarse kunststijl. Een van de meest opvallende gebouwen is het Cifra Palot, het bonte paleis, dat met prachtige, kleurrijke tegelmotieven is versierd. Ook het stadhuis is met zijn geglazuurde bakstenen en speelse gevel een parel van de jugendstil.
Vissersbastion in Boedapest, Hongarije
Het Vissersbastion in Boedapest
Het Vissersbastion is een populaire plek in het stadsdeel Pest om naar toe te gaan voor zowel toeristen als de Hongaren zelf. Dat is goed te verklaren: u heeft er een schitterend uitzicht over de stad en er is een zeer fraaie zonsondergang te bewonderen. Het Vissersbastion bevindt zich aan de rivierzijde van de Burchtheuvel en verrees tussen 1895 en 1901 naar een neoromaans ontwerp van Frigyes Schulek. Over de juiste oorsprong van de naam bestaat geen zekerheid. Waarschijnlijk komt de naam van de vissers die beneden in de Waterstad (Viziváros) woonden en hier hun vismarkt hielden. Het kan ook zijn dat de naam voortkomt uit het feit dat dit deel van de burchtmuur van oudsher werd verdedigd door de vissers van Buda. Het is geen vesting(bastion) maar een terras met sneeuwwitte natuurstenen muren, trappen, torens en arcaden. Schulek wilde de door hem gerestaureerde Matthiaskerk met dit gebouw een waardige entourage verlenen. Vanaf het bastion gaat een imposante trap met aan beide zijden armleuningen en 145 treden naar beneden naar de Waterstad. Op het plein tussen de Matthiaskerk en het Vissersbastion staat het standbeeld van koning Stefanus I van Hongarije
Matthiaskerk in Boedapest, Hongarije
Matthiaskerk in Boedapest
De Matthiaskerk in Boedapest ligt op een zeer mooie plek in de stad: op het plein naast het prachtige Vissersbastion. Overigens is de officiële naam Onze-Lieve-Vrouwekerk. In de 19e eeuw kwam de naam Matthiaskerk in zwang naar een voormalige koning. Deze koning Matthias bouwde in de 15e eeuw de zuidelijke achthoekige toren. In deze kerk werden Hongaarse koningen gekroond. Ook werden er koninklijke bruiloften gehouden. Net als de burcht werd deze kerk meerdere keren verwoest en weer opgebouwd. Ondanks de verwoestingen is het interieur van de kerk bijzonder fraai. De plafonds en gotische zuilen zijn rijk beschilderd en op de gebrandschilderde ramen staan Hongaarse heiligen afgebeeld. Aan de buitenkant valt vooral het dak op dat bestaat uit leien in verschillende kleuren. Deze geglazuurde leien waren zeer in zwang in de tijd van koning Matthias. De grote ingang is versierd met een reliëf met taferelen uit het leven van Maria.
Café New York in Boedapest, Hongarije
New York Café in Boedapest
De luxueuze inrichting van New York Café met zijn kleurrijke plafondschilderingen, grote kroonluchters en vergulde objecten doet denken aan het prachtige decor van een filmset. Maar dat is het niet. Dit koffiehuis is de ultieme plek als u een keer op een hele bijzondere locatie koffie of thee wilt drinken, wilt lunchen of luxueus wilt dineren. New York Café opende zijn deuren op 23 oktober 1894. Al snel werd het een van de meest populaire koffiehuizen in de stad. Het was een ontmoetingsplek voor de intellectuele en artistieke gemeenschap in Boedapest. Schrijvers, kunstenaars en redacteuren spraken hier met elkaar over politieke en culturele zaken. Na de Tweede Wereldoorlog was er niets meer over van de oude grandeur van het koffiehuis. Er vestigde zich een sportzaak in en plaats van koffie leuten kon je er nu een paar sportschoenen kopen. In 1954 heropende de zaak met een nieuwe naam, maar het was pas in 2006 dat de pracht en praal van het café in ere herstelde werden.
Café Gerbeaud in Boedapest, Hongarije
Mihály Vörösmartyplein in Boedapest
Voor de liefhebber van terrassen is het Mihály Vörösmartyplein in Boedapest een must om te bezoeken. Vooral het terras voor de beroemde patisserie Gerbeaud die door Henrik Kugler in 1858 werd geopend en vervolgens werd overgenomen door de Zwitsere patissier Emil Gerbeaud, is absoluut de moeite waard. Dit café staat bekend om de heerlijke zoetigheden, waarvan je bij mooi weer op het terras kunt smullen.
Staatsopera in Boedapest, Hongarije
Het Hongaarse Staatsopera Huis
Het Hongaarse Staatsopera Huis is een perfect voorbeeld van neorenaissance architectuur. Het is centraal gelegen in het stadsdeel Pest. De belangrijke 19e-eeuwse Hongaarse architect Miklós Ybl ontwierp het gebouw, dat tussen 1875 en 1884 gebouwd werd. Het zou uiteindelijk een van zijn belangrijkste meesterwerken worden.