050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Spanje

Beste reistijd Spanje

Wat is de meest geschikte reisperiode voor uw reis naar Spanje? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, omdat het antwoord afhangt van uw wensen en ook nog eens van de regio waar u voor kiest. Bovendien komt bij het bepalen van de beste reistijd voor Spanje meer kijken dan alleen het weer. Zo zijn er verschillende feestdagen die een reis naar Spanje juist nog aantrekkelijker maken. Wij vertellen u graag per regio en per type reis wat de beste reistijd voor Spanje is.

Beste reistijd per regio in Spanje

Spanje is een groot land en het klimaat, en dus de beste reistijd, verschilt dan ook per regio. In Spanje is het niet altijd en overal heet. De zomer is bijvoorbeeld een uitstekende periode voor het noorden van het land en voor de berggebieden. En midden in de winter kunt u uitstekend een bezoek brengen aan de steden van Andalusië, waar het tot aan kerst nog regelmatig meer dan 20 graden kan worden. Hieronder leest u wat per regio in Spanje de beste reistijd is.

Noord-Spanje
Wilt u op reis naar het noorden van Spanje? De beste reistijd voor Noord-Spanje beperkt zich niet tot een paar maanden. Vooral het voor- en najaar zijn uitstekende periodes voor een reis naar regio’s als Baskenland en Asturië, Cantabrië en Galicië. In april, mei en juni is het er lekker warm en is de natuur vol in bloei. In september, oktober en november ziet u minder bloemen, maar is het weer wel stabieler dan in het voorjaar: u kunt in het najaar nog volop genieten van de Spaanse zon. Vooral wanneer u een wandelreis over de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela wilt maken, raden wij u juist het aangename voor- en najaar aan.

Catalonië
Catalonië is een grote regio waarin het weer sterk kan verschillen. De noordkust is in de zomermaanden erg fijn om te bezoeken. Wilt u op vakantie naar het zuiden van Catalonië of bent u van plan een stedentrip naar Barcelona te maken? Dan is de het aan te raden juist voor of na de zomer te reizen. In deze periodes is het minder heet in deze delen van Catalonië, met vaak prachtig weer.

Midden-Spanje
In Midden-Spanje heerst een landklimaat, waardoor het er in de zomer ontzettend warm kan worden. Daarnaast kent deze regio een korte lente, waardoor in het voorjaar de temperaturen al snel oplopen: in de maanden mei en juni is het voor Nederlandse begrippen al zomers warm in Midden-Spanje. De maanden april en mei, maar ook september, oktober en november zijn het meest gunstig om het midden van Spanje te bezoeken.

Zuid-Spanje
Het zuiden van Spanje wordt niet voor niets het zonnige zuiden genoemd. In de meeste Zuid-Spaanse plaatsen geniet u het hele jaar door van goed weer. In de zomer stijgen de temperaturen er behoorlijk en veel inwoners van Zuid-Spanje trekken daarom juist in de zomer naar koelere delen van het land. Wilt u op vakantie naar bijvoorbeeld Andalusië? Dan kunt u het beste reizen in maanden april, mei, juni, september en oktober. Maar ook in de wintermaanden is het in Andalusië met een kleine 20 graden al heel aangenaam.

De beste reistijd voor uw reis naar Spanje

Wanneer u het beste op vakantie kunt gaan naar Spanje hangt natuurlijk voor een groot deel af van het type reis dat u wilt maken. Wilt u genieten aan de costa’s, dan zijn zonnig weer en hoge temperaturen ideaal. Wilt u de natuur in of veel wandelen, dan heeft u waarschijnlijk juist graag wat koeler weer tijdens uw reis. Hieronder benoemen wij daarom per type reis de beste reistijd voor Spanje.

Cultuurreizen en stedentrips
Het toerisme in Spanje kent twee pieken in het jaar: het voorjaar en het najaar. In deze periodes is het er warm, zonnig en is er veel gezelligheid te vinden in de steden. Deze omstandigheden maken het ideaal om in het voor- of najaar een bezoek te brengen aan Spanje. Wilt u lange rijen bij toeristische attracties vermijden, overweeg dan uw culturele vakantie naar Spanje in de winter te plannen. In de wintermaanden is het in met name in Andalusië meestal prachtig weer met aangename temperaturen. Ook voor steden als Barcelona, Madrid en Valencia is de winter een uitstekende periode om met lekker weer, maar zonder drukte de culturele bezienswaardigheden te bezoeken.

Actieve vakanties en wandelreizen
Wilt u tochten gaan wandelen of fietsen, dan kunt u Spanje het beste bezoeken in april, mei en juni. In deze maanden is het vrijwel zeker mooi weer en staan er veel soorten bloemen in bloei: het ideale moment dus om in Spanje de natuur in te gaan. Ook in het september en oktober is Spanje ideaal voor wandelingen en fietstochten. Het weer is er dan lekker warm, maar de velden zijn droger en er bloeit minder. In de zomermaanden zijn de kust en de berggebieden in het noorden van het land een aanrader. Het klimaat is hier te vergelijken met de Franse kust of het zuiden van Ierland of Engeland.

Zonvakanties
In het zuiden van Spanje is het in de zomer ontzettend warm: temperaturen van rond de 40 graden komen er dan regelmatig voor. In het voor- en najaar daarentegen is het er heerlijk vertoeven, met aangename temperaturen van ruim boven de 20 graden. Ook het late najaar kan het nog zomers warm worden in het zuiden van Spanje. Spanjaarden noemen het najaar dan ook geen ‘herfst’, maar ‘de tweede lente’: heerlijk weer om in te overwinteren.

Feestdagen in Spanje

Spanje heeft een katholieke traditie en dat is ook van invloed op de feestdagen. Vooral de week voorafgaand aan Pasen, de Semana Santa, is belangrijk in grote delen van het land en op Goede Vrijdag ligt alles stil. Opmerkelijk genoeg kent Spanje geen tweede pinkster-, paas-, of kerstdag. Met uitzondering van eerste kerstdag zijn de meeste musea en bezienswaardigheden open, maar winkels kunnen gesloten zijn. Grote festiviteiten, zoals parades op 12 oktober of processies bij de Semana Santa, leveren bijzondere belevenissen met veel fotogenieke momenten op.