050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

10 bezienswaardigheden voor uw roadtrip naar Saksen

Door reisleidster Adriënne | 13-03-2021

Helemaal aan de oostgrens van Duitsland, tegen Tsjechië aan, ligt een prachtige, nog onbekende vakantiebestemming! Op zo'n zeven uurtjes rijden van Utrecht kunt u in Saksen genieten van bijzondere cultuur en romantisch natuurschoon. Hier dwaalt u door genoeglijke middeleeuwse dorpjes die zo uit het sprookjesboek gestapt zijn, slentert u langs fraaie kerken en over prachtige marktpleinen in steden als Leipzig en Dresden en toert u bij Meißen door de wijngaarden langs de Elbe. Er vallen ontzettend veel bezienswaardigheden te bewonderen op uw roadtrip door Saksen!

Grootse cultuur gaat in Saksen hand in hand met indrukwekkende natuur. In het romantische landschap van de Sächische Schweiz geniet u van ruige rotspartijen, grote bossen en imponerende vergezichten: natuur waar u stil van wordt. Ook het Erzgebirge, de bakermat van de Duitse kerstsfeer, is een prachtig bergachtig bosrijk natuurgebied. En tussen dit grootse ‘natuurgeweld’ ligt de lieflijk stromende Elbe omgeven met wijnterrassen, waar u geniet u van heerlijk Saksische wijnen. U ziet, Urlaub in Saksen ist Wunderschön! Maar welke bezienswaardigheden mag u nu echt niet missen tijdens uw roadtrip door Saksen? Ik vertel het u graag!

10 bezienswaardigheden in Saksen

1. Hippe studentenstad Leipzig

Hip als toevoeging op Leizpig? Ja zeker, dit is al lang geen grauwe Oost-Duitse stad meer! Leipzig is een gezellige universiteitsstad vol moderne architectuur en met een rijke historie. Start uw kennismaking vanaf de 31e etage van de Panoramatoren voor een spectaculair uitzicht over de stad. Vanaf de Augustusplatz wandelt u zo het oude centrum in naar het Marktplatz met het fraaie Altes Rathaus. Een geweldige plek om vanaf een terras de stad te bewonderen. Slenter vervolgens naar de 12e-eeuwse Thomaskirche, waar Maarten Luther zijn preken hield en Johann Sebastian Bach als dirigent van het jongenskoor de show stal. Sluit de dag af met een pilsje in de oudste bruine kroeg van de stad: Auerbachs Keller.

2. Majestueuze pracht en praal in Dresden

Dresden was ooit de mooiste stad van Duitsland. Het droeg zelfs de bijnaam Florence aan de Elbe. Zware bombardementen in de Tweede Wereldoorlog veranderden dat, maar sinds die Wende straalt de stad weer in volle glorie. Er zijn talloze bezienswaardigheden te ontdekken: het Semper-operahuis, de Hofkirche, de Fürstenzug en de Zwinger. Vergeet zeker de Frauenkirche niet! Na de geallieerde bombardementen stond de ruïne van deze kerk 45 jaar lang onaangeroerd in het centrum. Na de eenwording is zij zo veel mogelijk met het oorspronkelijke materiaal opgebouwd. De nieuwe koepel van de Frauenkirche kan nu zelfs beklommen worden, wat de allerbeste panoramaplaatjes van Dresden oplevert.

3. Porselein uit Meißen

Het charmante Meißen is fraai gelegen aan de Elbe tussen Leipzig en Dresden. De enorme gotische dom en de Albrechtsburcht domineren al van verre de mooie skyline van deze vroegere Saksische hoofdstad. In een wirwar van oude kronkelende straatjes vol winkeltjes, wijnlokalen en restaurants is het goed toeven. Meißen is beroemd om het porselein. Hier werd in 1708 het eerste Europese witte 'goud' vervaardigd. Porselein werd voor die tijd alleen in China gemaakt. Hoewel de formule niet lang geheim bleef, geldt porselein uit Meißen met de kenmerkende blauwe gekruiste zwaarden als logo al eeuwenlang als het beste van Europa.


Marktplatz, Leipzig, Duitsland
De gezellige Marktplatz
Historisch centrum in Dresden, Duitsland
Zicht op de Frauenkirche
Meißen, Saksen, Duitsland
Hier gaan porselein en wijn hand in hand

4. De Sächsische Weinstrasse

Vanuit Meißen loopt de prachtige Sächsische Weinstrasse langs de Elbe richting Dresden: een wandelroute door wijngaarden en langs wijnlandgoederen met de mooiste uitzichten op de Elbevallei. Al ruim 800 jaar wordt er in dit kleinste wijngebied van Duitsland heerlijke, voornamelijk droge wijnen gemaakt. Een prachtig gebied om te voet of met de fiets te verkennen. Zo kunt u rond het wijndorp Coswig een ontspannen wandeling of fietstocht maken langs wijngaarden, naar fraaie uitzichtpunten door bossen en langs meertjes. Vergeet niet onderweg bij een Winzer een heerlijk glas Saksische wijn te proeven!

5. De Sächsische Schweiz

Op de grens van Duitsland en Tsjechië ligt een bijzonder en veelzijdig natuurgebied: de Sächsische Schweiz. Al in de 19e eeuw ontwikkelde zich hier ‘het romantische toerisme’, dat op zoek was naar imponerende, ongerepte en idyllische natuur. En die kan hier zeker worden gevonden! Ruige rotspartijen, grote bossen, imponerende bergen met stoere burchten en een slingerende Elbe domineren het landschap. Een van de meest imponerende plekken van de Sächsische Schweiz is de Bastei. Deze rotsformatie is in de 19e eeuw uitgebouwd tot een prachtig uitzichtpunt. Een brug verbindt hier meerdere rotsen met elkaar. Vanaf het plateau, zo’n 200 meter boven het dal van de Elbe, geniet u van het overweldigende uitzicht.

6. Festung Königstein

In de Sächsische Schweiz vindt u ook de legendarische Festung Königstein, een van de mooiste bergvestigingen van Europa. Lange tijd werd deze plaats als de veiligste van heel Saksen beschouwd. Wanneer u een rondwandeling maakt langs de torens en de kantelen wordt u getrakteerd op een betoverend uitzicht over de rivier de Elbe en Saksisch Zwitserland.

7. Canaletto in Pirna

Aan de voet van Saksisch Zwitserland ligt het romantische Pirna. Het stadje werd beroemd door verschillende stadsgezichten van de Italiaanse schilder Canaletto, die in dienst was van het hof in Dresden. Het marktplein met het raadhuis en de prachtige gevels zien er vandaag de dag nog bijna hetzelfde uit als in zijn schilderijen uit 1753. Slenter door de kronkelende straatjes langs trotse herenhuizen, charmante binnenplaatsen en talrijke fonteinen en besluit de dag met een glas wijn op een terras.


Bastei, Sächsische Schweiz, Duitsland
De bijzondere Bastei
Festung Königstein, Saksen, Duitsland
Een betoverend uitzicht over de rivier de Elbe
Marktplatz in Pirna, Saksen, Duitsland
Het marktplein met het raadhuis

8. Het Ertsgebergte

Ten zuidwesten van Dresden, tegen de grens met Tsjechië aan, vindt u het Ertsgebergte: een prachtig bergachtig en bosrijk natuurgebied. Ook hier kunt u te voet of op de fiets genieten van de fraaie natuur. Maar dit gebied is misschien wel op zijn mooist tijdens de adventsperiode: het Ertsgebergte wordt ook wel de bakermat van de Duitse kerstsfeer genoemd. Al eeuwenlang worden hier de mooiste houten kerstdecoraties gemaakt: engeltjes en bergmannetjes, lichtbogen en kerstpiramides. In typische Duitse stadjes als Seiffen, Annaberg-Buchholz en Freiberg kunt u volop van de kerstsfeer genieten!

9. DDR-verleden in Leipzig

Leipzig heeft een belangrijke rol gespeelt bij die Wende. In en rondom de fraaie Nikolaikirche vonden in de herfst van 1989 elke maandagavond vreedzame protestacties plaats, die wezenlijk hebben bijgedragen aan de Duitse hereniging. Hierdoor is de kerk een bijzondere plek om te bezoeken. Wandel vervolgens door naar het herdenkingsmuseum ‘Runde Ecke’, gevestigd in het oude hoofdkwartier van de Oost-Duitse geheime dienst. Hier krijgt u een bijzonder kijkje in de geschiedenis van DDR en de Stasi en wordt u mee terug genomen naar het onderdrukte Oost-Duitsland.

10. De Zwinger in Dresden

Het beroemdste monument van Dresden is de Zwinger, een hoogtepunt van de barokarchitectuur. Dit paleizencomplex werd in opdracht van August de Sterke tussen 1710 en 1728 gebouwd in de ruimte tussen de voormalige stadsfortificaties. De binnenplaats diende in het verleden als thuisbasis voor onder meer toernooien, feesten en parades. Nu vindt u hier diverse interessante musea waaronder een magnifieke collectie porselein en kunt u zich vergapen aan schilderijen van oude meesters, zoals de Sixtijnse Madonna van Rafaël.

Kerstdocoratie, Duitsland
Deze molentjes komt u overal tegen als kerstdecoratie
De Nikolaikirche in Leipzig, Duitsland
Vreedzame protesten in 1989 droegen wezenlijk bij aan de Duitse hereniging
De Zwinger in Dresden, Duitsland
Dit paleizencomplex is een hoogtepunt van de barok

Op reis naar Saksen

Wilt u ook wandelen door de romantische bergen van de Sächsische Schweiz en prachtige steden als Leipzig en Dresden bezoeken? Reis mee naar Saksen:
Toeren door Thüringen & Saksen - 11 dagen | autovakantie
Thüringen en Saksen - 6 dagen | culturele groepsreis
Kerst in Dresden en het Ertsgebergte - 6 dagen | culturele groepsreis

Meer reisverhalen

SRC -reisleidster Adriënne
Helemaal aan de oostgrens van Duitsland, tegen Tsjechië aan, ligt een prachtige, nog onbekende vakantiebestemming! In Saksen gaan grootse cultuur en natuur hand in hand. Kan ik u verleiden tot een roadtrip?