050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Insidertips Noordoost-Duitsland: 5 tips van onze reisleider

Door reisleidster Domitilla | 17-02-2021

Duitsland is al decennia in trek als vakantieland, maar de meeste mensen gaan dan naar het zuiden op vakantie, naar de Rijn en de Moezel of naar het romantische Beieren. En dat terwijl er in het noorden van Duitsland aan de prachtige Oostzeekust zoveel te ontdekken valt. Hier geen schilderachtige vakwerkhuizen gesierd met rode geraniums, maar fraaie bakstenen pakhuizen en pastelkleurige koopmanshuizen met sierlijke klok- en trapgevels. Hier geen machtige koningen die de scepter zwaaiden, maar de burgerij van Hanzesteden die rijkdom vergaarde met de handel. Hier geen besneeuwde bergtoppen of hellingen met wijngaarden, maar de mooiste stranden van de Oostzee en indrukwekkende witte krijtrotsen!

Noordoost-Duitsland heeft zo verrassend veel te bieden, daar raakt u echt niet snel uitgekeken. Dat weten de inwoners van Berlijn ook: voor hen is de regio een favoriete plek voor een weekendje weg! Ook omdat het strand en de zee hier dichtbij zijn. De wondermooie Oostzeekust met romantische badplaatsen en de prachtige natuur op het eiland Rügen is dan ook echt aanrader. Daarnaast vragen de prachtige Hanzesteden Rostock, Wismar, Stralsund en Lübeck natuurlijk uw aandacht. De middeleeuwen komen hier echt tot leven, maar daarnaast ziet u hier ook nog de sporen van het DDR-verleden, want u zou het bijna vergeten maar dit was nog niet zo heel lang geleden Oost-Duitsland. Kortom, het noordoosten van Duitsland is een verrassende vakantiebestemming. Met mijn beste tips weet u zeker dat u niets mist!

1. Droomplekken in Noordoost-Duitsland

Lübeck was ooit een van de grootste en machtigste steden van Hanze, nu is het een schattig middeleeuws stadje waar tal van bezienswaardigheden uw aandacht vragen. Maar het leukste vind ik het om te dwalen door de wirwar van hofjes, de meer dan 50 ‘Gänge’. In Nederland is het meestal niet de bedoeling dat u zomaar een hofje binnenwandelt, maar in Lübeck zijn de hofjes openbare weg. Als de deur open staat, mag u dus gewoon een kijkje nemen.

Noordoost-Duitsland is beroemd om zijn baksteengotiek: prachtige kerken, kloosters, gilde- en patriciërshuizen opgetrokken in rode baksteen. De welvaart van de Hanze spat er van af! Een van de mooiste voorbeelden van deze bouwstijl vind ik wel de Münster van Bad Doberan. Het interieur in rood en wit is werkelijk indrukwekkend!

Rügen, het grootste eiland van Duitsland, is terecht vermaard om zijn indrukwekkende witte krijtrotsen, die hoog oprijzen uit de blauwe Oostzee en zo fraai contrasteren met de groene bossen die bijna tot de rand lopen. De legendarische Königsstuhl is met 118 meter het hoogste punt en vanaf de Victoriasicht heeft u het mooiste uitzicht op dit natuurwonder: werkelijk betoverend!

Het betoverende Schloß Schwerin is een welkome afwisseling tussen alle stedenpracht. Het slot van de groothertogen van Mecklenburg ligt schitterend op een schiereiland in de Schweriner See. Omgeven door water en prachtige tuinen en gesierd met talloze torentjes heeft en slot een sprookjesachtige uitstraling.

Kleurrijke strandkorven op een rij en prachtige witte strandvilla’s met veranda’s en balkonnetjes: de Duitse badcultuur aan de Oostzee is heerlijk romantisch. In 19e-eeuwse badplaatsen als Kühlungsborn of Binz op Rügen kunt u hier heerlijk van genieten.


2. Bijzondere musea in Noordoost-Duitsland

Het prachtige Kulturhistorische Museum, dat is gevestigd in het klooster van het Heilige Kruis in het oude centrum van Rostock, is echt een aanrader. U kunt gratis de vaste collectie van het museum bewonderen met schilderijen en tekeningen (Nederlandse en Vlaamse kunst), munten, meubels en archeologische vondsten.

Het Buddenbrookhaus is een van mijn favoriete plekjes in Lübeck. Dit huis behoorde aan de familie Mann en hier speelt zich de roman ‘Buddenbrooks’ uit 1901 af. Thomas Mann kreeg in 1929 de Nobelprijs van de literatuur voor dit boek. Het museum is helaas tot 2023 wegens herinrichting gesloten, maar tot die tijd kunt u terecht in het Museum Behnhaus Drägerhaus voor een expositie over Thomas en Heinrich Mann.

Dit Museum Behnhaus Drägerhaus, gevestigd in twee 18e-eeuwse panden, is sowieso een bezoek waard vanwege een prachtige collectie schilderijen uit de periode van Caspar David Friedrich tot Edvard Munch.

Een handelsverdrag tussen Lübeck en Hamburg uit 1241 geldt als geboortejaar van de Hanze. Niet vreemd dus dat in deze stad het enige museum over de Hanze is gevestigd. Het Europäisches Hansemuseum is volledig gewijd aan de geschiedenis van dit beroemde middeleeuwse handelsnetwerk.

In het Staatliches Museum in Schwerin kunt u genieten van de prachtige collectie Nederlandse en Vlaamse schilderkunst, maar ook van sculpturen van de 20e-eeuwse expressionist Ernst Barlach.


3. Van de gebaande paden af in Noordoost-Duitsland

Bij lekker weer is een ontspannen boottochtje met de Weisse Flotte op de meren van Schwerin een heerlijke afsluiting van uw dag. U kunt dan heel ontspannen de schoonheid van het sprookjesachtige Schloß Schwerin vanaf het water bewonderen.

Wilt u Lübeck op een heel andere manier ontdekken? Maak dan een Splashtour waarbij u met een amfibische bus door de wateren van de stad toert en meer hoort over de geschiedenis van de stad. Of bekijk de stad vanaf grote hoogte en beklim de toren van de Sankt Petri voor een fantastisch uitzicht over de stad!

Met de Blaue Flotte kunt u vanuit de haven van Rostock een heerlijke boottocht maken naar Warnemünde. De boten vertrekken elk half uur. Let wel goed op de afvaartijden om teleurstelling te voorkomen en de laatste boot terug te missen. Of neemt u de trein terug naar Rostock?

De krijtrotsen van Rügen zijn betoverend! Heeft u tijd? Maak dan vanaf Sassnitz een wandeling onder de immense witte krijtrotsen door. Of kies voor een boottocht zodat u vanaf het water de rotsen fier omhoog uit de zee ziet rijzen!

Bad Doberan ligt op slechts zes kilometer van het strand van de Oostzee. Een tochtje met Molli, een smalspoorlijn, brengt u in zo’n veertig minuten via Heiligendamm naar de 19e-eeuwse badplaats Kühlungsborn, waar u heerlijk kunt flaneren over de elegante strandpromenade vol stijlvolle villa’s.


4. Leuke eetadresjes in Noordoost-Duitsland

Vanuit Rostock kunt u ook een bezoek brengen aan het prachtig zandstrand van Warnemünde. Na het uitwaaien kunt u aan de kade in de oude binnenhaven bij verschillende bakboten een heerlijk vers gebakken visje eten!

Om helemaal in de sfeer van de Hanze te blijven kunt u in het charmante Lübeck gaan lunchen in de Schiffergesellschaft, het oude gildehuis waar ooit bij een pul bier de beste handelsovereenkomsten werden gesloten.

Een betoverende lunchplek op het eiland Rügen is de pier van Sellin, waar in een wit, paleisachtig paviljoen een bar en restaurant zijn gevestigd. Een heerlijke plek op het water voor Kaffee und Kuchen, een ijsje of een lunch.

Naast het Kulturhistorisches Museum in Rostock is een heerlijk cafeetje gevestigd voor de lunch of koffie. Café Kloster heeft een lekker terras in de kloostertuin, waar u fijn kunt zitten.

Schwerin wordt omgeven door het water en er zijn dus tal van restaurantjes waar u met uitzicht kunt lunchen of dineren. Restaurant Pier 7 heeft een aangenaam terras aan het water, vlak bij de plek waar de rondvaartboten van de Weisse Flotte vertrekken. Het zeer goede Restaurant Friedrichs heeft een fraai uitzicht op het het Pfaffenteich meer.


5. Leuke winkeltips in Noordoost-Duitsland

In de Altstadt van Lübeck is de Hüxstraße de beste plek om te winkelen. Hier vindt u tal van kleine winkeltjes en boetiekjes waar u heerlijk kunt shoppen.

Of u nu wel of niet een liefhebber van marsepein bent: als u in Lübeck bent, dan moet u echt naar Café Niederegger! Op deze plek, vlak achter het beroemde raadhuis in de Hüxstraße, bevindt zich een waar marsepeinparadijs. Niederegger is een van de beste marsepeinproducenten ter wereld.

De schilderachtige Kröpeliner Straße, tussen de Nieuwe Markt en de Kröpeliner Tor, is een levendige en populaire winkelstraat in het hart van de Altstadt van Rostock. Ook als u geen winkelliefhebber bent is dit door de prachtige pastelkleurige huizen met klok- en trapgevels een prachtige plek om te wandelen.

In Wismar werd in de Krämerstraße in 1881 de eerste winkel van Karstadt geopend. Op de begane grond van het ‘Stammhaus’ van dit warenhuisketen, tegenwoordig onderdeel van de keten Galeria Karstadt Kaufhof, is nu een Rudolph Karstadt-museum gevestigd.digitale brochure Duitsland en Centraal-Europa 2020-2021

Gratis digitale brochure Duitsland

Download de brochure

Blader door de brochure  Wellicht vindt u deze insidertips van onze reisleiders ook leuk om te lezen?

Meer reisverhalen

SRC-reisleidster Domitilla
Noordoost-Duitsland heeft zo verrassend veel te bieden, daar raakt u echt niet snel uitgekeken!