050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

10 bezienswaardigheden voor uw roadtrip naar Thüringen

Door reisleidster Astrid | 22-04-2021

Fraaie kunststeden, charmante middeleeuwse stadjes en romantische kastelen balancerend op bergtoppen omgeven door het indrukwekkende natuurschoon van het Thüringer Wald: er valt ontzettend veel te ontdekken tijdens een roadtrip door Thüringen! Decennialang lag Thüringen verborgen achter het IJzeren Gordijn, maar sinds die Wende en de eenwording is het ontwaakt uit een sprookjesslaap. De bezienswaardigheden zijn in ere hersteld en stralen weer. De historische binnensteden nodigen u uit om al wandelend te verkennen.

Want dit is de streek waar Maarten Luther, Johann Sebastian Bach en Wolfgang Goethe overduidelijk hun voetsporen hebben nagelaten. Zo kunt u net als Goethe koffiedrinken in het elegante koffiehuis Residenz Café in Weimar, ontdekt u in Arnstadt en Dornheim de muzikale erfenis van Bach en komen in Eisenach de ideeën van kerkhervormer Maarten Luther tot leven. En dat alles wordt omgeven door het fantastische decor van het Thüringer Wald. De bergen en heuvels bezaaid met donkere bossen, vennetjes, bergweiden en kabbelende beekjes zijn een paradijs voor wandelaars. Maar welke bezienswaardigheden mag u nu echt niet missen tijdens uw roadtrip door Thüringen? Ik vertel het u graag! Dus ga mee: Thüringen wacht om door u ontdekt te worden!

10 bezienswaardigheden in Thüringen

1. De Krämerbrücke in Erfurt

In het historische centrum van Erfurt keert u terug in de tijd: de middeleeuwse charme van de hoofdstad van Thüringen is onovertroffen! Bijzonder is de Krämerbrucke, een 125 meter lange bebouwde brug over de rivier de Gera. In de smalle vakwerkhuisjes op de brug woonden ooit kooplieden die peper, suiker en saffraan verkochten. Tegenwoordig zijn er verschillende winkeltjes te vinden waar u ambachtelijke kunst en souvenirs kunt kopen. Voor een mooi uitzicht over de stad en over de Krämerbrücke kunt u de toren van de Ägidienkirche beklimmen. Op de Wenigemarkt, aan de voet van de kerk, vindt u gezellige terrasjes voor een koffiestop.

2. De klassieken in Weimar

Weimar is misschien wel de mooiste stad van Thüringen. De culturele pracht is onovertroffen: rijkversierde Schlösser, uitgestrekte groene parken, een overdaad aan historische monumenten, maar ook volop restaurants en gezellige terrasjes. Dit is ook de stad van literaire grootheden als Goethe en Schiller en van musici als Bach en Liszt. Treed in het voetspoor van de beroemde schrijver en filosoof Wolfgang Goethe en bewonder het Goethe-Schiller Denkmal op het Theaterplatz, bezoek het Goethehaus of zijn tuinhuis in het Park an der Ilm en drink net als de geleerde koffie in het oudste koffiehuis van de stad, Residenz Café.

3. De Wartburg in Eisenach

Trots torent de Wartburg boven Eisenach uit. Dit 11e-eeuwse kasteel gelegen op een 441 meter hoge heuvel is het enige kasteel in Duitsland met een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst. En terecht, in dit symbool van Eisenach (het heeft zelfs zijn naam gegeven aan een Oost-Duits automerk), kunt u dwalen door het verleden. Hier vertaalde Luther, nadat hij in de ban was gedaan, het Nieuwe Testament uit het Grieks in het Duits. Zijn kamer, de ridderzaal en de feestzaal zullen zeker indruk op u maken. Vergeet ook niet te genieten van het weidse uitzicht over de stad en de omgeving: schitterend!


De Krämerbrucke in Erfurt, Duitsland
De middeleeuwse Krämerbrücke
Goethe und Schiller Denkmal in Weimar, Duitsland
Het beroemde Goethe-Schiller Denkmal
De Wartburg in Eisenach, Duitsland
De Wartburg torent boven de stad uit

4. Bach in Arnstadt

Het charmante Arnstadt, ten zuiden van Erfurt, is het oudste stadje van Thüringen. Hier werkte Duitslands grootste componist Johann Sebastian Bach tussen 1703 en 1707 als organist en cantor van de Neue Kirche (nu de Bachkirche). Nog altijd kunt u in deze kerk het orgel bewonderen dat Bach in 1703 als eerste bespeelde. Slenter vervolgens door het kleine centrum en bewonder het opvallende rode Rathaus, de prachtige patriciërshuizen, de restanten van de stadsmuur en de Liebfrauenkirche met de twee opvallende torens.

5. Romantiek in Dornheim

Bent u een Bachfan, dan is het leuk om een korte stop te maken in het landelijke Dornheim. In de dorpskerk trouwde de beroemde componist op 17 oktober 1707 met zijn eerste vrouw. De stoeltjes waar ze geknield hebben tijdens de huwelijksceremonie en het trouwaltaar kunt u nog altijd in dit serene kerkje bewonderen.

6. Kyffhäuser Denkmal

In het Kyffhäusergebergte, het kleinste middengebergte van Duitsland, vindt u een enorm monument: het Kyffhäuser Denkmal. In de 12e eeuw werd hier een enorme burcht aangelegd, waar de legendarische keizer Friedrich I Barbarossa ook geweest zou zijn. In de 19e eeuw werd een eeuwenoude legende heel populair: Barbarossa zou zich hier in een berg sinds de 12e eeuw schuilhouden tot hij opnieuw een sterk rijk kon claimen. Toen in 1871 keizer Wilhelm het Duitse rijk wist te herenigen in een keizerrijk, zag men hierin de symbolische terugkeer van keizer Barbarossa. Daarom werd hier een groots nationaal monument voor keizer Wilhelm geplaatst, dat indrukwekkend boven het landschap uitsteekt.

7. Panorama Museum in Bad Frankenhaus

In het Kyffhäusergebergte vindt u ook het plaatsje Bad Frankenhausen. Hier vond in 1525 tijdens de Boerenoorlog een bloedige veldslag plaats waarbij 6.000 soldaten het leven verloren. In het Panorama Museum op de ‘Slachtberg’ schilderde Werner Tübke, een van de grootste kunstschilders uit de DDR, in de jaren tachtig van de vorige eeuw de 'Bauernkriegspanorama'. Met meer dan 3.000 figuren op het doek is deze weergave van de bloedigste veldslag uit de Boerenoorlog zeer indrukwekkend.


Arnstadt in Duitsland
De mooie Altstadt van een van de oudste steden van Duitsland
Bachkirche in Dormheim, Duitsland
Op 17 oktober 1707 trouwde de beroemde componist hier met zijn eerste vrouw
Kyffhäuser Denkmal, Duitsland
Detail van het monument met keizer Friedrich I Barbarossa

8. Het Thüringer Wald

Afwisselende landschappen, adembenemende vergezichten en een uitgebreid netwerk van goed aangelegde wandelpaden: het Thüringer Wald is een paradijs voor wandelaars. Dit middelgebergte, dat zich uitstrekt van Eisenach tot aan de Tsjechische grens, wordt ook wel de groene long van Duitsland genoemd. De bergtoppen, die reiken tot bijna 1.000 meter hoogte, zijn bezaaid met donkere bossen. Paden door bloeiende bergweiden, langs klaterende beekjes en meren maken elke wandeling tot een belevenis.

9. Bauhaus in Weimar

Aan het begin van de 20e eeuw was Weimar het episch centrum van de moderne kunst. In 1919 werd hier door architect Walter Gropius het Bauhaus opgericht. Ondanks dat deze stroming slechts 14 jaar heeft bestaan, wordt het tegenwoordig beschouwd als een van de meest invloedrijke architectuur- en designstromingen van de 20e eeuw. Er zijn zelfs mensen die zeggen: zonder Bauhaus geen Ikea! De Bauhaus Universität en het nieuwe Bauhaus Museum zijn voor liefhebbers van moderne architectuur en kunst een must om te bezoeken!

10. Gedenkstätte Point Alpha

Op uw reis naar Thüringen passeert u de grens van het voormalige Oost-Duitsland. In de nacht van 9 op 10 november 1989 viel de Berlijnse muur en kwam er een einde aan de verdeling van Duitsland in Oost en West. De sfeer van de Koude Oorlog ervaart u tijdens een bezoek aan de Gedenkstätte Point Alpha. Hier stonden de troepen van de NAVO tegenover de soldaten van het Warschau Pact. De wachttorens, het niemandsland en het kamp van de Amerikanen geven u een beeld van de Duitse-Duitse grens die tot 1990 actief was.

Thüringer Wald in Duitsland
Schitterend uitzicht op de bergtoppen
Bauhausuniversiteit in Weimar, Duitsland
Kenmerkende signing naar het secretariaat
Gedenkstätte Point Alpha, Duitsland
De voormalige Duits-Duitse grens

Op reis naar Thüringen

Wilt u ook toeren door de bossen van het Thüringer Wald en charmante middeleeuwse stadjes ontdekken? Reis mee naar Thüringen:
Toeren door Thüringen & Saksen - 11 dagen | autovakantie
Thüringen en Saksen - 6 dagen | culturele groepsreis
Muziekreis Bach in Thüringen - 6 dagen | culturele groepsreis

Meer reisverhalen

SRC-reisleidster Astrid
Na de val van de Muur en het verdwijnen van de DDR is deze hoek van Duitsland ontwaakt uit een sprookjesslaap. De binnensteden stralen en nodigen uit om ze al wandelend te verkennen. Ga mee!