050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Insidertips New York: 7 tips van onze reisleider

Door reisleider Johan | 07-01-2019

Stel, u bent nog nooit in New York geweest, en ik vraag u om een aantal bezienswaardigheden op te noemen. Dan krijg ik vast en zeker antwoorden als het Vrijheidsbeeld, Times Square en het Empire State Building. Volkomen terecht, dat zijn echte highlights van New York!

Maar er valt nog zo veel meer te ontdekken in the city that never sleeps, een van de vele bijnamen van een van de mooiste steden van Amerika. Wat dacht u van China Town, van musea als het Guggenheim en Brooklyn Museum, van het Central Park en Highline Park... Heel mooi, heel leuk, heel typisch New York, want het is heel herkenbaar en tegelijkertijd zo anders. Ik raak in deze wereldstad nooit uitgekeken. Als u een reis naar New York maakt, dan helpen mijn tips u zeker op weg. Ik ontmoet u er graag!

Tip 1: Voor u op pad gaat

New York ligt aan de oostkust van Amerika en heeft een klimaat dat lijkt op dat van Nederland, maar wel met een flink verschil tussen de seizoenen. In juli en augustus lopen de temperaturen aanzienlijk op, zelfs tot over de 40 graden Celcius. Neem daarom altijd een flesje water mee. De winter is erg koud: een sneeuwstorm door de straten van New York is zeker niet ongewoon. Vanaf september tot en met november is het Indian Summer in New York, een periode die zelfs in november zomerachtige temperaturen van 20 graden op kan leveren. Dat is natuurlijk al heerlijk, maar daarbij kunt u vooral in Central Park genieten van de kleurenpracht van de bomen: prachtige felgele, oranje en rode bladeren kleuren de stad. Echt schitterend!

De beste manier om van A naar B te reizen in New York is met de metro. Bij elk metrostation kunt u een metrokaartje kopen. U geeft bij aankoop aan hoeveel tegoed u op uw kaart wilt. Ieder ritje met de metro heeft een vaste prijs, of u nu één halte verder reist of New York van noord naar zuid doorkruist.

Het ontbijt in de hotels is vaak summier. U kunt een bagel, wat yoghurt met koffie of thee verwachten. Als u uw hotel in New York uitstapt, dan ziet u vaak genoeg knusse restaurantjes. Houdt u van koffie? Bestel dan een Americano with a double shot, want voor Nederlanders is de Amerikaanse koffie aan de slappe kant. Een echt American breakfast bestaat uit spek, eieren of worstjes en een paar ‘American pancakes’ of wafels. Een continental breakfast bestaat uit jam, honing, vleeswaren of kaas.


Tip 2: National Museum of the American Indian

Een echte aanrader is het museum over de cultuur en de geschiedenis van de indianen of native Americans, zoals dat officieel heet. Het museum is gevestigd in een prachtig gebouw dat vroeger werd gebruikt door als douanekantoor. Het is genoemd naar Alexander Hamilton, een van de founding fathers van de Verenigde Staten. In het gebouw bevindt zich ook nog de nationale archieven, een justitiekantoor en een museum dat zich richt op de kunst van de native Americans. In het museum zijn zowel tijdelijke als permanente tentoonstellingen te zien die de diversiteit van de oorspronkelijke inwoners van beide Amerika’s toont. Ook kunt u er genieten van verschillende dans-, muziek- en filmvoorstellingen. En als dit alles al niet genoeg reden is om het museum te bezoeken: het is ook nog eens gratis. Doen!


Tip 3: De New York Yankees

Wilt u een echte Amerikaanse sportwedstrijd zien? Ga dan naar een wedstrijd van de New York Yankees, een van de beste honkbalclubs van Amerika. Het honkbalseizoen (baselball of z’n Engels) vindt plaats tussen april en oktober en de kaartjes zijn gemakkelijk online te bestellen. Als u er bent, zoek een infobalie op u te laten begeleiden naar uw zitplaats. Vertel er direct bij dat u uit Europa komt en nog nooit een baseballgame hebt bijgewoond. De kans is groot dat ze u zonder extra kosten een betere zitplaats geven.


Alex Rodriguez, New York
Tijdens een wedstrijd
New York Yankees
Het stadion tijdens een wedstrijd

Tip 4: Guggenheim Museum

Een van de meest iconische gebouwen van Manhattan is het Guggenheim Museum van Frank Lloyd Wright op 7th Avenue, langs het Central Park. Het gebouw is door zijn unieke architectuur een een museumstuk op zich. De kunstwerken worden langs de spiraalvormige hellingbaan tentoongesteld: een zeer bijzonder concept. Wilt u meer van zijn werk weten? Dan is het boek The fountainhead’ van Ayn Rand zeer lezenswaardig. In het museum zelf vindt u de mooiste moderne en hedendaagse kunst, zoals topwerken van Cézanne, Bracque, Kandinsky, Marc en Klee.


New York
De bijzondere architectuur
Wassily Kandinsky, Landschap met fabrieksschoorsteen (1910), Guggenheim Museum New York, Amerika
Wassily Kandinsky, Landschap met fabrieksschoorsteen, 1910
Amedeo Modigliani, Naakt (1917), Guggenheim Museum New York, Amerika
Amedeo Modigliani, Naakt, 1917

Tip 5: koffie drinken in de Trump Tower

Wilt u eens tussen het blinkende goud zitten? Ga dan een kop koffie drinken in een van de twee cafés die zich op de begane grond bevinden van de Trump Tower aan de 5th Avenue. Hoewel u de laatste Trump-bewoner (Melania, de vrouw van de president) hier niet meer zult tegenkomen - ze is inmiddels verhuisd naar het Witte Huis in Washington - is het nog altijd zeer de moeite waard om in alle rust te rond te kijken naar de verschillende rijke Amerikanen die hier vertoeven.


Trump Tower klok, New York
Tegenover de Trump Tower
Trump Tower, New York
Een gigantische wolkenkrabber

Tip 6: Brooklyn Museum

Bent u een echte kunstliefhebber? Dan moet u echt naar het indrukwekkende Brooklyn Museum, dat na het Metropolitan Museum of Art (MoMA) het grootste museum van New York is. De collectie is bijzonder uitgebreid en divers, van Egyptische kunst uit de oudheid tot 19e-eeuwse en vroeg 20e-eeuwse Europese kunst, met grootheden als Renoir, Cézanne en Monet. Ook vindt u er een grote verzameling Amerikaanse kunst van het midden van de 18e eeuw tot 1945. Zeer interessant om te bezoeken dus!


Claude Monet, Dogepaleis 1908, Brooklyn Museum, New York
‘Het Dogepaleis’, circa 1908
Rembrandt, de zusjes, New York
Detail van ‘The Sisters’, 1826

Tip 7: Highline Park

Een hotspot die u echt net mag missen is Highline Park. Deze ‘place to be’ is erg geliefd. Het bijzondere ‘zwevende stadspark’ is ontwikkeld op het verhoogde spoor van de voormalige goederentrein die de aan- en afvoer van vlees en vleesproducten verzorgde in het meatpacking district. Een prachtig park met meer dan 5 miljoen bezoekers per jaar. Een heel bijzonder lint van tere, bijzondere en prachtige planten en bomen, ontworpen door de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf uit Hummelo. Bezoek ook eens het Whitney Museum dat sinds 2015 bij de zuidelijke ingang van het park gevestigd is. De permanente collectie bestaat uit tekeningen, video's, schilderijen en beeldhouwwerken. De collectie bestaat uit kunstwerken van grootheden als Andy Warhol, Keith Haring en Edward Hopper.


En nog veel meer...

Er valt nog heel veel meer te ontdekken in New York dan deze 7 tips. Mijn collega's en ik verwelkomen u graag in deze fantastische stad!

Bekijk reizen naar New York
Gratis digitale brochure Verre reizen

Download de brochure

Blader door de brochure  


Wellicht vindt u deze insidertips van onze reisleiders ook leuk om te lezen?


Meer reisverhalen

Reisleider Johan
New York is fascinerend. In deze ‘stad die nooit slaapt’ raakt u zeker weten nooit uitgekeken!