050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Insidertips Noorwegen: 5 tips van onze reisleiders

Door reisleidsters Léonie en Edith | 05-11-2020

Uitgekeken in Noorwegen raken we nooit. Diepe fjorden, immense watervallen, groene bossen, gletsjers en glasheldere meren: in Noorwegen is de natuur altijd dichtbij. Zo prachtig! Maar ons favoriete land biedt de reiziger meer dan alleen natuur. Ook op cultureel vlak valt hier heel veel te ontdekken. Wij geven u graag onze beste tips, zodat u tijdens uw vakantie in wondermooi Noorwegen nog meer kunt genieten!

1. Droomplekken in Noorwegen

Het kleurrijke Bergen is een heerlijke stad boordevol geschiedenis. Ooit was dit een van de belangrijkste Hanzesteden. Nu nog proeft u de sfeer van de middeleeuwen als u over de oude kade Bryggen wandelt. Hier staan de voormalige kantoren, woonhuizen en opslagloodsen, die na verschillende branden weer in oude stijl zijn herbouwd. Vaak zijn hierin winkeltjes gevestigd met typische Noorse producten als truien, glaswerk, delicatessen en natuurlijk souvenirs.

Oslo is een vriendelijk stad met tal van culturele highlights. Wat u niet over mag slaan is het Vigelandspark. In het openbare Frognerpark creëerde kunstenaar Gustav Vigeland met artistieke fantasie en grote scheppingskracht een overdonderende beeldentuin. Het mens-zijn in alle levensfasen komt in talloze beelden aanbod: het schreeuwende jongetje, de plagende meisjes, de verliefde tieners... Bijzonder!

Hoe vaak we het ook gezien hebben, het blijft bijzonder: de zon die niet onder de horizon gaat. Op het Noordkaapplateau kunt u van 14 mei tot 29 juli genieten van de middernachtzon. Het is een merkwaardig gezicht als de zon daar eind juni boven de zee blijft hangen. Zo fascinerend!

Steile berghellingen, hangende valleien, torenhoge toppen, sneeuwvelden, watervallen en kleine gehuchten: de smalle fjorden zijn misschien wel de meest opmerkelijke natuurlijke attractie van Noorwegen. Terecht staan de Geirangerfjord en Nærøfjord op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

De Lofoten is een eilandengroep met prachtige grillige kusten en ruige bergruggen. De eilanden staan bekend om hun kleurrijke vissershuisjes, de rorbuer, die tegenwoordig worden verhuurd aan sportieve toeristen.


2. Van de gebaande paden af in Noorwegen

Sinds 2000 heeft Oslo een hypermodern operagebouw: afgewerkt met Italiaans marmer en wit graniet lijkt het als een ijsberg uit het water op te duiken. Spectaculair is de dakconstructie dat als een groot hellend vlak een schitterend panoramisch uitzicht biedt over de stad en de Oslofjord. Wandel over het dak en bewonder de sculptuur 'She Lies' gemaakt van staal en glas die in het water drijft.

Naar verwachting opent zomer 2021 in Oslo vlak bij de opera het nieuww Munch Museum met ’s werelds grootste kunstcollectie van Edvard Munch. Een schitterend gebouw waarin uiteraard ook 'De schreeuw' weer te bewonderen zal zijn.

Kode is een unieke collectie van vier kunstmusea in het centrum van Bergen en bestaat uit Kode 1, 2 ,3 en 4 en de huizen van de componisten Ole Bull, Harald Sæverud en Edvard Grieg. Moderne kunst, historische objecten, sculpturen, schilderijen, meubels en zilver: bijna 50.000 objecten worden tentoongesteld, maar er worden ook concerten georganiseerd. Tijd te kort om dit allemaal te bewonderen!

Vaar een deeltraject van de wereldberoemde Hurtigrute scheepvaartdienst, oorspronkelijk opgezet om post, mensen en goederen te vervoeren langs de Noorse kust. Het dagelijkse laden en lossen van de vracht tijdens deze boottocht geeft een kijkje in het leven van de Noren en geeft de zeereis iets bijzonder authentieks. De Noren genieten zelf ook nog steeds volop van de spectaculaire uitzichten en gemoedelijke sfeer aan boord. Tip: kunt u niet meevaren? In Tromsø is het vaak mogelijk om met een dagpasje gratis aan boord te gaan als een schip ligt aangemeerd om het ook eens van binnen te bekijken.

Bij bezoek aan Bergen is het echt een aanrader om een concert bij te wonen van het jaarlijkse zomerfestival ‘Grieg in Bergen’. Dit festival wordt gehouden in juli en augustus in de fraaie Korskirke gelegen vlak achter de beroemde vismarkt van Bergen.

Op een mooie zomerdag is het heerlijk wandelen in het Norsk Folkemuseum in Olso: een groot openluchtmuseum waar huizen, kerken en andere gebouwen uit heel Noorwegen zijn gereconstrueerd. Terug in de tijd met de simpele hutjes uit Lapland en de eenvoudige houten boerderijen met een dak van gras.

De vriendelijke kustplaats Ålesund, na een brand prachtige opgebouwd in art nouveau, ligt fraai op enkele eilandjes, die de toegang vormen tot een van ’s werelds beroemdste fjorden. Als u tijd heeft maak dan in Ålesund vanuit het stadspark een mooie wandeling langs de prachtige kustlijn: echt onovertroffen mooi. Of beklim de stadsberg Aksla met de uitzichtpunten Fjellstua en Kniven voor prachtige uitzichten over de eilandjes en de omliggende majestueuze bergen, die de alpen van Sunnmøre worden genoemd.

Voor panoramische uitzichten over Tromsø en het omliggende landschap gaat u met de kabelbaan (Fjellheisen) tot aan de top van de berg Storsteinen op 421 meter boven zeeniveau. Of ga er heen via de 1.300 stenen treden van de Sherpa-trap. Op de top is ook een restaurant.


3. Dit moet u echt eten in Noorwegen

Brunost
De beroemde bruine kaas van Noorwegen, met een sterke karamelsmaak. Gemaakt van geitenmelk ‘Ekte Geitost’, een combinatie van geitenmelk en koemelk, bijvoorbeeld de ‘Gudbrandsdalost’, of alleen koemelk. Het is geen echte kaas, maar ‘weikaas’, gemaakt door de wei die overblijft na kaasproductie in te koken. Stamt uit de 17e eeuw.
Riskrem
Het verrukkelijke Noorse kerstnagerecht, een soort rijstebrij, maar bereid met veel slagroom en dus super romig. Geserveerd met saus van rode besjes.
Bergbraambessen
In Nederland zijn ze vrijwel niet te koop dus je moet er van genieten als je in Noorwegen bent! Het lijken kleine frambozen of bramen en zijn oranje van kleur. Ze groeien in de noordelijke berggebieden. In de nazomer als de vruchten rijp zijn, gaan velen ze plukken om ze te verwerken tot jam of compote en te eten bij wafels en ijs. Rijk aan vitamine C met een geheel eigen smaak.
Koffie
Het zal sommigen wellicht verbazen maar Noorwegen staat op nummer twee van de wereld als het gaat om koffieconsumptie per persoon. Al twee keer hebben de Noren de World Barista Championship gewonnen. De koffie die u in Noorwegen geserveerd krijgt is altijd goed van smaak en vooral heel sterk, want de Noren houden niet van slappe koffie. Meestal wordt de koffie zwart gedronken. In heel veel steden zijn speciale koffiehuizen waar u uw eigen bonen kunt uitkiezen om te genieten van een heerlijke kop koffie.

4. Bijzondere winkels in Noorwegen

Mathallen Oslo
Dit is het ‘food court’ van Oslo. Een plek waar u heengaat als u houdt van goed eten. Hier worden de mooiste producten uit heel Noorwegen verkocht. Waar je koffie kunt drinken, boodschappen doet, luncht met collega’s of ’s avonds een hapje eet met vrienden. Mathallen bestaat namelijk al zeker 10 jaar.
De vismarkt in Bergen
De vismarkt in Bergen is beroemd: hier vindt u de mooiste verse vis.
Matbørsen in Bergen
In Bergen is het trouwens ook goed toeven in de Matbørsen: het voormalig beursgebouw gedecoreerd met prachtige fresco’s biedt daar onderdak aan verschillende restaurants. Voor elk wat wils!


5. Ter voorbereiding op uw vakantie in Noorwegen!

Wat u kunt lezen

• Atle Næss – Munch, een biografie
Atle Naess beschrijft hierin de reizen van Edvard Munch, zijn tentoonstellingen, persoonlijke relaties, drankmisbruik en zijn uiteindelijke succes. Natuurlijk worden in dit boek ook schilderijen en tekeningen besproken.
• Roald Amundsen – My life as an explorer
Het laatste door Roald Amundsen geschreven boek over zijn leven en expedities.
• Fridtjof Nansen – Farthest north
In dit boek beschrijft hij zijn poolexpeditie naar de Noordpool. Fridtjof Nansen kwam dichter bij de geografische Noordpool dan al zijn voorgangers.
• Carolyne Larrington – De Noordse Mythen: Goden en helden van het oude Scandinavië
Maak kennis met de wereld van Odin, Freyja, Loki en al die andere goden uit de Scandinavische mythologie. Een aanrader voor wie wil weten hoe het ook al weer zat met de verhalen achter de opera’s van Richard Wagner of Game of Thrones en voor iedereen met belangstelling voor de Noord-Europese geschiedenis en cultuur.
• Fridtjof Nansen – Eskimo life
Vertelt over de winter waarin Fridtjof Nansen en zijn bemanning afgesloten waren van de wereld en met de Groenlanders leefden.

Wat u kunt kijken

FRAM one ship – three expeditions (DVD)
Over het door Colin Archer gebouwde poolschip, speciaal ontworpen om de enorme druk van de ijsmassa’s in de poolzeeën te weerstaan. Met dit schip maakten Fridtjof Nansen, Otto Sverdrup en Roald Amundsen hun legendarische reizen.

En nog veel meer...

Er valt nog heel veel meer te ontdekken in Noorwegen dan deze 5 tips. Onze collega's en wij natuurlijk ook verwelkomen u graag in dit betoverend mooie land!

Bekijk reizen naar Noorwegendigitale brochure Groot-Brittannië en Scandinavië2020-2021

Gratis digitale brochure Scandinavië

Download de brochure

Blader door de brochure  Wellicht vindt u deze insidertips van onze reisleiders ook leuk om te lezen?

Meer reisverhalen

Reisleidsters Léonie en Edith
Diepe fjorden, immense watervallen, groene bossen, gletsjers en glasheldere meren: in Noorwegen is de natuur altijd dichtbij. Maar dat u hier ook kunt genieten van prachtige cultuur laten wij u graag met onze tips zien!