050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Twee Midden-Amerikaanse parels

Ontdek twee Midden-Amerikaanse parels: Panama en Costa Rica! Behalve het wereldberoemde Panamakanaal biedt Panama ook een schitterende natuur met regen- en nevelwouden, langgerekte stranden en een mix van culturen! Op de lokale markt van het vriendelijke dorpje Boquete ziet u de Gyuami-indianen, waarvan de vrouwen in traditionele kledendracht lopen. Bij de exotische eilandengroep Bocas del Toro geniet van unieke flora en fauna, zowel boven als onder water.

In het minstens even prachtige Costa Rica reist u van de Stille Oceaan naar de Caribische Zee. In de warme wateren voor de kust van Dominical zwemmen dolfijnen en walvissen. Aan de oostkant van Costa Rica vaart u door de bekende waterwegen van het nationale park Tortuguero. Ook duikt u in Caribische sferen in het voormalige vissersdorpje Puerto Viejo. Hangend in een hangmat met een heerlijke verse fruitcocktail geniet u van het prachtige uitzicht over zee. In de paradijselijke parken spot u de langzame luiaard, de slingerende apen en geniet u van de bontgekleurde vogels.

Door het slim combineren van verschillende soorten van vervoer zoals transfers, binnenlandse vluchten en een huurauto kunt u tijdens deze individuele reis in korte tijd heel veel zien! Alles is voor u geregeld, dus u hoeft alleen nog maar te genieten! Want u bezoekt bijvoorbeeld enkele dagen de paradijselijke eilandengroep Bocas del Toro, verblijft ook twee dagen op het eiland Tortuguero, een zeer bijzonder nationaal park, bewondert de mooiste nevelwouden van beide landen en kunt bijkomen op de idyllische stranden. Kortom: een zeer gevarieerde en boeiende fly drive vol natuur, cultuur en prachtige stranden!

Pluspunten
vluchten KLM
2x binnenlandse vluchten
ruimbagage
5 dagen huurauto 4x4 met airconditioning en gps
diverse transfers
sfeervolle middenklassehotels of -lodges
12x ontbijt, 3x lunch en 2x diner
2 nachten nabij Boquete
2 nachten Tortuguero National Park
diverse excursies met (Engelssprekende) gids
assistentie van een lokale vertegenwoordiger
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Casco Viejo in Panama-Stad
Panamakanaal
Miraflores-sluizen
Boquete in Panama
Dominical en San José
Tortuguero National Park
vissersdorpje Puerto Viejo
Bocas del Toro
SRC-reisexpert Niels
Niels
SRC-reisexpert sinds 2022
Bijzonder aan deze reis: 2 nachten Tortuguero N.P.
De enige manier om Tortuguero N.P. te bereiken is per boot: een prachtige tocht naar de mangrovebossen waarbij u ondertussen vele dieren ziet.

De reis in het kort

Amsterdam – Panama-Stad
Panama-Stad – Panamakanaal – Panama-Stad
Vlucht Panama-Stad – David en transfer Boquete
Vrije dag in Boquete
Boquete – Paso Canoas – Dominical
Vrije dag in Dominical
Dominical – San José
San José – Tortuguero
Tortuguero
Tortuguero – Puerto Viejo
Vrije dag in Puerto Viejo
Puerto Viejo – Bocas del Toro
Vrije dagen in Bocas del Toro
Bocas del Toro – Panama-Stad
Panama-Stad – Amsterdam
Aankomst Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Amsterdam – Panama-Stad

U vliegt vanaf Amsterdam naar de hoofdstad van Panama, Panama-Stad. Na aankomst wordt u naar uw hotel in Panama-Stad gebracht, waar u twee nachten verblijft. Het hotel ligt halverwege de Ancon-berg midden in een groen paradijs en omringd door andere buitenwijken van Panama-Stad. Deze regio was jarenlang in Amerikaanse handen vanwege de strategische ligging en de bouw van het Panamakanaal. Er is in de omgeving veel volgebouwd, maar niet in dit unieke gedeelte: hier heeft de natuur haar gang kunnen gaan. Er wordt regelmatig een luiaard of gordeldier gespot.

dag 2: Panama-Stad – Panamakanaal – Panama-Stad

Deze ochtend wordt u door uw Engelssprekende taxichauffeur opgehaald bij uw hotel en naar het Panamakanaal gebracht. Dit 81 kilometer lange kanaal verbindt de Caribische Zee met de Stille Oceaan. Al in de 16e eeuw hadden de Spanjaarden het idee om een doorgang van oost naar west te maken, om beide zeeën te verbinden. Dit werd verboden door koning Filips, die vond dat ‘de mens niet mag scheiden wat God heeft verenigd’. Pas in de 19e eeuw legden de Amerikanen een spoorlijn aan tussen beide oceanen. In 1881 werd die spoorlijn gekocht door de Fransen, die besloten een kanaal te graven. Door een faillissement viel de bouw stil. In 1904 zetten de Amerikanen het werk voort. Tien jaar later was de enorme klus geklaard. In 1914 voer het eerste schip door het kanaal. Om de doorsteek te kunnen maken, moet een schip drie grote sluizen door om een hoogteverschil van 26 meter te overbruggen. U bezoekt de Miraflores-sluizen, waar de enorme tankers en cruiseschepen aan u voorbijtrekken. Na dit indrukwekkende bezoek brengt uw chauffeur u naar de oude stad van Panama-Stad, ‘Casco Viejo’. In 1671 werd de stad geplunderd en in brand gestoken door de Engelse piratenkoning Henry Morgan. Twee jaar later werd de stad opnieuw opgebouwd. Samen met een Engelssprekende gids struint u door de oude straatjes en het koloniale verleden. De rest van de middag kunt u zelf invullen. Wandelt u tussen de orchideeën naar de top van Cerro Ancon voor een prachtig uitzicht op Panama-stad? Of komt u tot rust op het terras van uw hotel? (reisafstand ca. 20 km)

dag 3: Vlucht Panama-Stad – David en transfer Boquete

U wordt deze ochtend opgehaald door een taxichauffeur en naar de luchthaven ‘Albrook’ bij Panama-Stad gebracht. Een binnenlandse vlucht brengt u naar de plaats David, vanwaar u per taxi naar het mysterieuze nevelwoud van Boquete wordt gebracht. U verblijft twee dagen net buiten Boquete, een dorpje verscholen in de groene binnenlanden te midden van de nevelwouden. Boquete ligt op circa 1.200 meter hoogte aan de voet van de vulkaan Baru. Vanwege de hoogte heerst er een tropisch bergklimaat. De ochtenden zijn vaak droog en in de middag valt er regen. Volgens de bewoners hebben ze hier ‘de eeuwige lente’! In de schilderachtige en vruchtbare omgeving groeien bloemen, koffiebomen en citrusvruchten. Boquete wordt omringd door kleine inheemse gemeenschappen die nog veel waarde hechten aan hun tradities. U komt ongetwijfeld Guaymi-indianen tegen op de markt of in de straten van Boquete. De vrouwen lopen in bontgekleurde jurken. (reisafstand ca. 50 km)

dag 4: Vrije dag in Boquete

U heeft een vrije dag in Boquete. Boquete wordt omgeven door prachtige nevelwouden, de nevelwouden van Chiriquí. Verkent u op deze dag vanuit uw hotel wandelend deze nevelwouden, die zeer vogelrijke gebieden zijn? Of bezoekt u een koffieplantage? Door de ligging en de vruchtbare grond zijn er in deze regio veel koffieplantages. Volgens sommigen drinkt u in Panama de beste koffie van de wereld! Of maakt u een wandeling door het dorp en maakt u kennis met de kleurrijke bevolking van Boquete? Er is genoeg te doen in dit prachtige gebied!

¡ Extra
Bent u een echte koffieliefhebber? Boek dan een koffietour (kosten ca. US$ 42,-)! U leert dan alles over de koffiestruik, de koffiebonen en de verschillende koffiesoorten.

dag 5: Boquete – Paso Canoas – Dominical

In een minibusje wordt u vanochtend naar de grensovergang met Costa Rica, Paso Canoas, gebracht. Hier staat uw huurauto voor u klaar. U rijdt via bergkammen en rivierdalen naar het voormalige vissersdorpje Dominical, waar de rivier Río Barú uitmondt in zee. U verblijft twee nachten in dit badplaatsje met prachtige zandstranden. Dominical is zeer populair onder de surfers vanwege de hoge golven. Hier kunt u over het zandstrand naar het strand van klein Dominical, ‘Dominicalito’, lopen, en zien hoe de surfers zich door de golven laten meevoeren. (reisafstand ca. 245 km)

dag 6: Vrije dag in Dominical

U heeft een vrije dag in Dominical. Er zijn talloze prachtige mogelijkheden om deze dag in of nabij Dominical in te vullen! Geniet u aan zee, gaat u wandelen in de binnenlanden of badderen bij de kleine waterval van Ojochal? In het privéreservaat van Barú, een voormalig landbouwgebied, kunt u ongestoord wandelen en wordt u nieuwsgierig aangekeken door kleine kapucijnaapjes. Uw wandeling voert u hier door tropisch regenwoud en langs cacaoplantages en moeraslanden naar het ongerepte strand. Onderweg heeft u kans om miereneters en ocelotten tegen te komen. Als u echt geluk heeft, kunt u de zeldzame jaguarundi zien, een katachtige die ook wel een wezelkat wordt genoemd.

¡ Extra
Altijd al walvissen en dolfijnen van dichtbij willen bewonderen? Maak een boottocht en ga op zoek naar deze indrukwekkende zoogdieren (kosten ca. US$ 65,-).

dag 7: Dominical – San José

U rijdt in uw huurauto naar de hoofdstad van Costa Rica, San José. Een leuke stop onderweg is het prachtige nationale park Manuel Antonio. Dit park staat bekend om zijn tropische regenwouden en schitterende witte zandstranden. U kunt uw huurauto op een bewaakte parkeerplaats achterlaten en een wandeling maken door het regenwoud vol wilde dieren. U hoort de luidruchtige brulapen, bewondert de langzame luiaards en ziet de kleurrijke vogels van het park. Via de groene bergen vervolgt u uw weg naar de brug van Tarcoles, waar u een fotostop kunt maken om de zonnebadende spitssnuitkrokodillen op de gevoelige plaat vast te leggen. In uw hotel in San José, waar u een nacht verblijft, levert u uw huurauto in. In de buurt van uw hotel vindt u heerlijke restaurantjes en koffiebarretjes. Struin door de warrige straatjes en geniet van deze koloniale stad. (reisafstand ca. 110 km)

dag 8: San José – Tortuguero

U wordt vroeg opgehaald bij uw hotel en ontbijt onderweg in een restaurant (ontbijt is inbegrepen). Door het ongerepte natuurschoon van het nationale park Braulio Carrillo reist u met een internationaal gezelschap per touringcar of minibus naar de Caribische kust. Via de eindeloze bananenplantages komt u aan bij de boot, die u brengt naar het nationale park Tortuguero. Dit schitterende junglegebied is alleen met de boot (of in een vliegtuigje) bereikbaar. Bij aankomst in de junglelodge, waar u twee nachten verblijft, staat er een heerlijk lunch voor u klaar. Met een Engelssprekende gids bezoekt u daarna het dorpje Tortuguero. De naam ‘tortuga’ betekent schildpad. Het park is dan ook vooral bekend om de verschillende soorten zeeschildpadden die hier in de periode van juli tot en met september hun eieren leggen. (reisafstand ca. 150 km)

¡ Extra
U kunt ter plaatse een optionele excursie bijboeken (kosten ca. US$ 35,-, alleen in de periode juli t/m september): een schildpaddentour met een Engelssprekende gids.

dag 9: Tortuguero

Door de aanwezigheid van de vele mangrovebossen en de ruige zee was het vroeger bijna onmogelijk om aan land te komen. In de jaren veertig werd het gebied ontdekt door de houtindustrie en opende zich hier de eerste houtzaagmolen. In 1975 werd Tortuguero een beschermd natuurgebied. Door de vele waterwegen die de houtindustrie heeft aangelegd, kunt u het park heel gemakkelijk per boot ontdekken. Tijdens een begeleide motorboottocht door de zoetwaterkanalen van het park kunt u de vele dieren zien die hier leven, zoals zonnebadende kaaimannen en leguanen, en basiliskhagedissen, die over het water rennen. Om u heen slingeren brulapen en kapucijnenapen van tak naar tak, op zoek naar eten. Ook kunt u hier prachtige vogels zoals de toekan en de ara spotten. ’s Middags neemt een Engelssprekende gids u mee voor een wandeling door de jungle. U gaat op zoek naar de indrukwekkende gekleurde gifkikkertjes, zoals de aardbeipijlgifkikker, die ook wel ‘blue jeans-kikker’ wordt genoemd, omdat hij een blauwe broek aan lijkt te hebben. Na de wandeling kunt u aan het zwembad van uw junglelodge bijkomen van alle indrukken.

¡ Extra
U kunt ook een kanotocht met een gids maken (kosten ca. US$ 30,-, ter plaatse bijboeken). U vaart dan door de rustige kanalen van Tortuguero, met de levendige junglegeluiden op de achtergrond.

dag 10: Tortuguero – Puerto Viejo

Met de boot en een touringcar of minibus keert u terug naar de bewoonde wereld. In Guápiles staat er een lunch voor u klaar. Hier ontvangt u de sleutels van uw huurauto, en gaat u zelf op pad naar Puerto Viejo. Onderweg rijdt u door de plaats Siquirres, ooit een belangrijk vervoersknooppunt. De treinen vanuit Limón reden volgeladen met bananen naar de hoofdstad via Siquirres. In de 20e eeuw kwamen Jamaicanen naar Costa Rica om te werken op de bananenplantages. Zodra u Siquirres verlaat, duikt u dan ook in Caraïbische sferen en maakt de gitaarmuziek plaats voor reggae! In deze relaxte omgeving leven indianenstammen samen met afstammelingen van de Jamaicanen en de tico’s, de Costa Ricanen. Vanaf Limón volgt u de verharde weg tot aan het plaatsje Cahuita, waar u via een onverharde weg aankomt in Puerto Viejo, een oud vissersdorpje met leuke barretjes en knusse restaurantjes: een paradijs! U verblijft twee nachten nabij het idyllische strand van Playa Coclés. (reisafstand ca. 200 km)

dag 11: Vrije dag in Puerto Viejo

Op deze vrije dag kunt u Puerto Viejo en zijn omgeving verkennen. U kunt allerlei optionele excursies maken, die u in uw hotel kunt boeken. Maak bijvoorbeeld een fietstocht langs de hagelwitte zandstranden, of ga de blauwe papegaaivis spotten tijdens een snorkelexpeditie bij de koraalriffen van het nationale park Cahuita. In dit park loopt het tropische regenwoud door tot aan het strand. Tijdens een wandeling heeft u kans om luiaards en brulapen tegen te komen. Luiaards zijn soms moeilijk te vinden door hun schutkleur, vooral de oudere. Hoe langer een luipaard leeft, hoe groener hij wordt! Het verscholen paradijs Gandoca-Mazanillo Wildlife Refuge leent zich uitstekend voor een wandeling of een kajaktocht. Tussen de mangroves en moeraslanden kunt u zoetwaterdolfijnen en zeekoeien spotten. Vergeet ook niet een stop te maken bij het schitterende strand van Punta Uva. ’s Avonds of morgenochtend levert u de sleutels van uw huurauto in bij uw hotel.

¡ Extra
Wilt u weten hoe indianen leven, bezoek dan een indianendorp! Een Engelssprekende gids vertelt u over de levensstijl van de bijzondere Bri Bri-indianen. U maakt ook een wandeling door de jungle met uw gids (kosten ca. US$ 65,-).

dag 12: Puerto Viejo – Bocas del Toro

Een minibusje met privéchauffeur haalt u op bij uw hotel en brengt u naar de grensovergang van Sixaola, waar u via een oude houtenbrug Panama in wandelt. Zodra u in Panama bent, reist u met een minibusje (eventueel in een internationaal gezelschap) naar de haven van Almiranta. Per watertaxi vaart u naar het hoofdeiland van de eilandengroep Bocas del Toro, Isla de Cólon. Op het eiland vindt u vele barretjes en restaurantjes. (reisafstand ca. 75 km)

Tijdens zijn vierde en laatste wereldreis zette Columbus in 1502 voet aan wal in Bocas del Toro. Hij was zo onder de indruk van de schoonheid van deze archipel, dat hij zijn naam gaf aan verschillende eilanden en baaien zoals bij Isla Cólon, ‘Columbuseiland’ en Almirante, ‘Admiraalsbaai’. Aan het einde van de 19e eeuw plantten drie Amerikaanse broers hier bananenbomen langs de oevers van Laguna de Chirqui. Door de grote werkgelegenheid op deze plantages kwamen inwoners van Jamaica, Barbados en de Antillen hier naartoe. Tot op de dag van vandaag leven de verschillende bevolkingsgroepen in harmonie met elkaar. Er heerst hier een relaxte sfeer met een mix van culturen en tradities!

dag 13 en 14: Vrije dagen in Bocas del Toro

Bocas del Toro bestaat uit een aantal grote en tientallen kleine eilandjes. Een unieke plek met regenwouden, mangroves en schitterende stranden. Ideaal om te ontspannen, te snorkelen of te duiken, te wandelen of kennis te maken met de lokale bevolking. Met een watertaxi kunt u eenvoudig van eiland naar eiland gaan. Een leuke en goedkope manier om op eigen gelegenheid de eilanden te ontdekken! Zo kunt u bijvoorbeeld in het beschermde natuurgebied van Isla Bastimento wandelen door mangrovebossen naar het prachtige strand van Red Frog Beach, het enige eiland in de archipel waarop u de rode gifkikkertjes kunt bewonderen. Let goed op waar u loopt: het zijn kleine diertjes! Of gaat u snorkelen bij de koraalriffen die vlak voor de kust liggen? U kunt vele bijzondere vissen bewonderen en misschien ontmoet u ook wel de plantetende zeekoe. Een andere bijzondere snorkel- en duikplek vindt u op het kleine eiland Isla Solarte. Hospital Point staat bekend om zijn bloemkolenkoraal en de grote verscheidenheid aan vissen. U kunt op deze vrije dagen ook een van onderstaande optionele excursies maken.

¡ Extra
Huur een fiets en rij langs de vrolijk gekleurde huisjes op Isla Cólon, rust uit op de paradijselijke stranden en wandel over het helder oranje zand van Bluff Beach (kosten ca. US$ 20,-).

Per kajak kunt u de kustlijn van de eilandjes verkennen en op zoek gaan naar de rust van een van de vele verlaten strandjes (kosten ca. US$ 8,- per uur).

Maak een boottocht met een Engelssprekende kapitein naar het vogeleiland, Isla Pajaro. U luncht op Bocas del Drago. Vang ook zeker een glimp op van de schitterend gekleurde zeesterren in het ondiepe water bij Starfish Beach (kosten ca. US$ 40,-).

Combineer een snorkelexcursie met het spotten van dolfijnen (kosten ca. US$ 30,-).

dag 15: Bocas del Toro – Panama-Stad

Na een paar heerlijke dagen op het rustige Bocas del Toro keert u terug naar het bruisende Panama-Stad. U reist met een taxi naar de luchthaven van Bocas del Toro. U vliegt met een binnenlandse vlucht naar de hoofdstad van Panama. Na aankomst brengt een taxi u naar uw hotel op de berg Ancon, waar u de eerste nachten ook heeft verbleven. (reisafstand ca. 30 km)

dag 16: Panama-Stad – Amsterdam

Er is een einde gekomen aan deze bijzondere reis! U wordt met de taxi opgehaald bij uw hotel en naar de luchthaven gebracht van Panama-Stad, vanwaar u terug naar Amsterdam vliegt. Afhankelijk van uw vluchtschema kunt u op deze dag ook de hoofdstad van Panama op eigen gelegenheid verder verkennen. (reisafstand ca. 25 km)

dag 17: Aankomst Nederland

Vroeg in de ochtend komt u aan in Amsterdam.

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

We bieden op de individuele reizen naast het gewone programma ook extra excursies aan. Hieronder vindt u informatie over de excursies en de kosten. U kunt na uw offerteaanvraag aangeven welke extra excursies u wilt maken.

Geen optionele excursies

Bij deze individuele reis worden geen extra optionele excursies standaard aangeboden. Vaak kunt u op locatie via het hotel of de lodge excursies bijboeken. Heeft u zelf ideeën of wensen voor een extra excursie? U kunt altijd navragen of wij u hierbij kunnen assisteren.

Koffietour
Koffietour - Boquete
Proef en leer alles over koffie
Duur: 2 uur
Inclusief: Engelssprekende gids en koffie
Kosten: €45,00 per persoon
In het nevelwoudengebied van Boquete liggen veel koffieplantages. Samen met een Engelssprekende gids kunt een van de koffieplantages in dit vruchtbare gebied bezoeken. Hier leert u alles over de koffiestruik, de koffiebonen en de verschillende koffiesoorten. En uiteraard proeft u één van de lekkerste koffiesoorten wereld! U wordt voor deze excursie bij uw lodge opgehaald.
Walvissen en dolfijnen Dominical, Costa Ric
Walvissen - en dolfijnentocht - Dominical
Walvissen spotten tijdens een boottocht
Duur: 3 uur
Inclusief: boottocht en Engelssprekende gids
Kosten: €65,00 per persoon
De walvissen trekken van de koude wateren van Noord-Amerika naar deze warmere wateren van het nationale park Marino Ballena om te paren en te kalven. In de maanden juli tot oktober en december tot april heeft u de meeste kans om ze te zien. Tijdens de boottocht, die u kunt maken, probeert u hier de 15 meter lange bultrugwalvissen te spotten. Misschien trakteren deze indrukwekkende dieren u nog wel op een spectaculaire sprong uit het water! Onderweg wordt u vaak vergezeld door grote groepen dolfijnen! U wordt door een auto of minibus opgehaald bij uw lodge en teruggebracht. (reisafstand ca. 20 km)
Schildpadden kijken Tortuguero, Costa Rica
Schildpadden kijken - Tortuguero
Beleef een bijzondere ervaring met de zeeschildpadden
Duur: 2 uur
Inclusief: Engelssprekende gids
De excursie is op loopafstand van uw lodge
Kosten: €37,00 per persoon
In de periode van juli tot en met september komen de schildpadden naar het strand van Tortuguero om hun eieren te leggen. De stranden van Tortuguero zijn de belangrijkste nestplekken voor drie met uitsterven bedreigde zeeschildpadden: de lederschildpad, de groene zeeschildpad en de karetschildpad. U kunt deze bijzondere en ontroerende gebeurtenis meemaken: een unieke kans! Zodra de schildpadden aan land komen, wordt u hierover geïnformeerd.
Kanotocht door jungle Tortuguero, Costa Rica
Kanotocht door jungle - Tortuguero
Genieten tijdens een kanotocht
Duur: 2 uur
Inclusief: Engelssprekende gids
Deze excursie is op loopafstand van uw lodge
Kosten: €30,00 per persoon
U kunt vandaag een kanotocht met een gids maken door de rustige kanalen van Tortuguero. Tijdens deze tocht kunt u genieten van de bijzondere geluiden van dit park. Vanaf het water geniet u in alle rust van de prachtige natuur, die overal om u heen is.
Bri Bri-indianen en wandeling Puerto Viejo, Costa Rica
Bri Bri - indianen en wandeling - Puerto Viejo
Dompel uzelf onder in de cultuur van de indianen
Duur: 5 uur
Inclusief: lunch, Engelssprekende gids en vervoer
Kosten: €65,00 per persoon
Wilt u weten hoe indianen leven, bezoek dan een indianendorp! Tijdens een bezoek aan een dorp van de Bri Bri-indianen vertelt een Engelssprekende gids u alles over het leven van deze indianen. Aansluitend maakt u een wandeling door de jungle en gaat u op zoek naar gifkikkertjes. Onderweg kunt u een heerlijk verfrissende duik te nemen bij een van de watervallen. U wordt door een auto of minibus opgehaald bij uw lodge en teruggebracht. (reisafstand ca. 30 km)
Fietsen Bocas del Toro, Panama
Fietsen - Bocas del Toro
Duur: 8 uur
Inclusief: fiets
Kosten: €20,00 per persoon
Het eiland Isla Cólon is uitstekend per fiets te ontdekken. Fiets langs de vrolijk gekleurde huisjes, rust uit op de paradijselijke stranden en wandel over het helder oranje zand van Bluff Beach.
Kajakken Bocas del Toro, Panama
Kajakken - Bocas del Toro
Kajakken over de blauwe wateren van Bocas del Toro

Duur: huur kajak voor minimaal 1 uur en maximaal 10 uur
Kosten (afhankelijk van huurperiode): 1-persoonskajak ca. US$ 8,- tot US$ 40,- en 2-persoonskajak ca. US$ 12,50 tot US$ 60,-
Inclusief: kajak en zwemvest
Met een 1-persoonskajak of een 2-persoonskajak kunt u zelf de blauwe wateren van Bocas del Toro ontdekken, de eilandjes verkennen en op zoek gaan naar rust op een van de verlaten strandjes. Als u een snorkel mee heeft, moet u zeker niet vergeten een snorkelstop te maken bij bloemkoolriffen van Hospital Point! U kunt u kajak ophalen in de haven op ongeveer 10 minuten lopen vanaf uw hotel.
Vogeleiland Isla Pajaro Bocas del Toro, Panama
Vogeleiland - Isla Pajaro Bocas del Toro
Perfect voor de rustzoekende vogelliefhebber
Duur: 4 uur
Inclusief: boottocht en Engelssprekende kapitein
Kosten: €40,00 per persoon
Bent u vogelliefhebber en houdt u van rust? Maak dan een tocht naar het vogeleiland. Samen met een Engelssprekende kapitein vaart u naar Isla Pajaro en probeert u de vele vogels die hier wonen, te spotten. U luncht op Bocas del Drago aan een prachtig zandstrand. U kunt hier ook een kano of snorkel huren (kosten niet inbegrepen). Op de terugweg kunt u de schitterend gekleurde zeesterren zien in het ondiepe water bij Starfish Beach. U wordt door een lokale vertegenwoordig opgehaald bij uw hotel en naar de boot gebracht.
Dolfijnen en snorkelen Bocas del Toro, Panama
Dolfijnen en snorkelen - Bocas del Toro
Ontdek de onderwaterwereld van Bocas del Toro
Duur: 7 uur
Inclusief: Engelssprekende gids en snorkels
Kosten: €30,00 per persoon
Tijdens een boottocht gaat u op zoek naar de dolfijnen, die hier in de wateren zwemmen. Onderweg maakt u een snorkelexcursie en ontdekt u de onderwaterwereld van Bocas del Toro. Uw excursie start in de haven op ongeveer 10 minuten lopen vanaf uw hotel.

Vluchten

Deze reis heeft standaard vluchten van KLM. De prijs van de reis is gebaseerd op een stoel in de laagste boekingsklasse*. Hieronder vindt u het vaakst voorkomende vluchtschema van KLM voor deze vlucht. Vliegt u liever met een andere luchtvaartmaatschappij, zoals Iberia of United Airlines? Of vertrekt u liever van een andere luchthaven? Bij uw boeking kunt u aangeven wat uw wensen zijn.

Vluchtschema
KLM

Amsterdam - Panama City12:55 - 16:45 uur
Panama City - Amsterdam19:01 - 12:25 uur

* Let op: een vliegtuig wordt ingedeeld in verschillende boekingsklassen en bijbehorende prijscategorieën. Deze administratieve indeling heeft geen enkele invloed op het comfort of de service. De prijs van de reis is gebaseerd op een stoel in de laagste boekingsklasse. Als de laagste boekingsklasse niet meer beschikbaar is, nemen wij contact met u op om de actuele prijs en eventuele alternatieven te bespreken.

Auto

Bij de reissom is een huurauto met airconditioning inbegrepen. Dit is een Toyota Rav 4-wheel drive met full cover-verzekering en gps. U kunt tegen betaling van een toeslag vanaf € 249,- een upgrade naar een Toyota Fortuner bijboeken. Wij gaan ervan uit dat u op de hoogte bent van de huurvoorwaarden als u deze reis boekt.

Reistijd/rijafstanden

In het programma vindt u bij elke reisdag de afstand vermeld die u die dag ongeveer gaat afleggen (geen vliegkilometers). Hou er rekening mee dat de wegen in Costa Rica niet van dezelfde kwaliteit zijn als in Nederland. Daarom raden we aan om niet in het donker te rijden. Plan voldoende tijd in om de dagelijks te rijden afstand af te leggen. Er zijn geen snelwegen zoals we die in Nederland kennen en de wegen kunnen behoorlijk slingeren.

Hotels

U verblijft in goede middenklassehotels. Hieronder vindt u een overzicht van de accommodaties waar u mogelijk gaat verblijven. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve lijst met accommodaties.

Global Hotel Panama, Panama
Hotel Global Hotel Panama - Panama Stad
Dit moderne en luxe hotel ligt in het hart van Panama stad. De kamers zijn elegant ingericht en voorzien van alle comfort. De kamers zijn voorzien van onder andere een 40 inch LCD HD TV, een iPhone docking station en een Italiaans koffiezetapparaat. U kunt in het gehele hotel gratis gebruikmaken van wifi.

Bekijk de website van Global Hotel Panama
Isla Verde, Panama
Hotel Isla Verde - Boquete
Het hotel ligt in een tropische tuin op 3 minuten loopafstand van het dorp Boquete. U kunt tegen betaling gebruik maken van de spafaciliteiten in het hotel. Op het terrein van het hotel ligt een restaurant waar u kunt dineren. Uw comfortabele kamer heeft een balkon of een terras met uitzicht op de weelderige tuin. U heeft de beschikking over een kitchenette.

Bekijk de website van Hotel Isla Verde
Villas Rio Mar, Costa Rica
Hotel Villas Rio Mar - Dominical
De bungalows van Villas Rio Mar liggen verspreid over een schitterend aangelegde tuin, waar onder meer toekans, luiaards en leguanen gespot kunnen worden. Het hotel beschikt over een sfeervol openluchtrestaurant met een bar en een uitnodigend zwembad. Op 20 minuten wandelen bevindt zich Dominical met zijn ongerepte strand.

Bekijk de website van Villas Rio Mar
Aorola Holiday Inn, Costa Rica
Hotel Aurola Holiday Inn - San José
Dit hotel ligt in het hart van San José. Op enkele minuten loopafstand vindt u de belangrijkste bezienswaardigheden van San José. Het hotel is modern ingericht en beschikt over gratis wifi, een restaurant en er is een lift aanwezig. De kamers zijn eenvoudig ingericht en zijn voorzien van airconditioning, koffie-en theefaciliteiten en een badkamer met een douche en/of een bad en een toilet.

Bekijk de website van Aurola hotel
Pachira, Costa Rica
Lodge Pachira - Tortuguero
Deze lodge ligt in een prachtig groene omgeving. In de tuin rond de lodge kunt u heerlijk ontspannen aan het zwembad. De ingang van het nationaal park Tortuguero ligt op circa vijf minuten varen van de lodge.

Bekijk de website van Pachira Lodge
Bugabutik, Costa Rica
Hotel Bugabutik - Puerto Viejo de Talamanca
Het sfeervolle hotel Bugabutik ligt in Puerto Viejo in een weelderige omgeving en op slechts enkele minuten wandelen van de Caribische Zee. Het hotel beschikt over een buitenzwembad en een terras, waar u lekker buiten kunt zitten.

Bekijk de website van Hotel Bugabutik
Hotel Bahia in Bocas del Toro
Hotel Bahia - Bocas del Toro, Isla Colon
Op Isla Colon, het hoofdeiland van de eilandenarchipel Bocas del Toro, bevindt zich het kleinschalige hotel Bahia. Dit kleurrijke, historische gebouw met Caribisch karakter ligt aan de levendige hoofdstraat van het plaatsje, met uitzicht op de baai en nabijgelegen eilandjes.

Bekijk de website van Hotel Bahia

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Beste Sietske,
We zijn al weer even terug, maar ik wil je nog laten weten dat we een fantastische vakantie hebben gehad. We hebben genoten van de twee landen Panama en Costa Rica. Toen we na drie weken weer terug naar Panama-Stad gingen, vroegen onze dochters of we het rondje niet nog een keer konden doen. Ik wil je bedanken voor de perfect geregelde reis. De hotels waren heerlijk, elke transfer was er weer precies op tijd. We hebben nooit hoeven wachten en alleen maar aardige en behulpzame mensen ontmoet. We hebben één aanpassing gemaakt aan het programma. Toen we in Monteverde heel erg slecht weer hadden, hebben we besloten om een dag eerder naar Portrero te gaan. Dit was overigens een heerlijk hotel om de reis relaxend mee af te sluiten. Heel veel dank en mochten we weer zo'n soort reis gaan maken, dan zullen we SRC zeker onthouden.
Hallo Sietske,
Even een kattenbelletje om te laten weten dat we hier van een perfecte vakantie genieten! Alles loopt hier perfect en we maken een toptijd mee!Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Inclusief
Vlucht Amsterdam – Panama vice versa met KLM.
Binnenlandse vlucht Panama-Stad (luchthaven Albrook) – David.
Binnenlandse vlucht Bocas del Toro – Panama-Stad.
Vliegbelasting.
Luchthavenbelastingen en heffingen.
Ruimbagage.
5 dagen vervoer in huurauto, inclusief full cover-autoverzekering.
Transfers luchthaven Panama-Stad – hotel Panama-Stad en vice versa, hotel Panama-Stad – luchthaven Albrook, luchthaven David – hotel Boquete, hotel Bocos del Toro – luchthaven Bocos del Toro en luchthaven Panama-Stad – hotel.
Transfer hotel – Mirafloressluizen en vice versa.
Transfer per minibus of taxi vanaf Panama-Stad naar Boquete.
Transfer per minibus of taxi naar grensovergang Paso Canoas.
Transfer per minibus of taxi naar grensovergang Sixaoala.
Transfer per minibus of taxi grens Panama naar Alimirante.
Boottransfer van de Caribische kust naar Tortuguero en vice versa.
Bootovertocht Almirante – Bocas del Toro, duur circa 1 uur.
Busreis in internationaal gezelschap van San José naar de Caribische kust voor de reis naar Tortuguero.
Verblijf in middenklassehotels of -lodges in een 2-persoonskamer met een bad of douche en toilet.
Verzorging op basis van logies en ontbijt, inclusief 3 lunches en 2 diners.
Stadswandeling van circa 2,5 uur in Casco Viejo met Engelssprekende gids.
Wandeling van circa 1 uur met gids door dorpje Tortuguero.
Natuurwandeling van circa 1 uur met gids in Tortuguero.
Motorboottocht met gids van circa 2 uur door de kanalen van Tortuguero.
Assistentie door een lokale vertegenwoordiger in geval van nood.
Bijdrage aan een groenere wereld via Trees for All door de aanplanting van een SRC-bos. Lees hier meer over Trees for All.
In deze en de volgende stappen vraagt u een offerte aan. Na ontvangst van uw aanvraag nemen wij telefonisch contact met u op om uw reiswensen te bespreken. Binnen vijf werkdagen ontvangt u vervolgens een vrijblijvende offerte. De reissom hierin kan afwijken van de bedragen hierboven. Na ontvangst van de offerte kunt u de reis definitief boeken.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDealTrees for All
Contact
Wij nemen binnen vijf werkdagen contact met u op om uw offerteaanvraag door te nemen.
Heeft u nog aanvullende informatie over uzelf of uw reisgenoten, zoals dieetwensen geef dit dan aan ons door.
Wilt u het programma aanpassen of gebruik maken van een andere luchtvaartmaatschappij laat het ons weten.
Neem contact met ons op via telefoonnummer 050 - 3 663 232 of stuur een email naar reizenopmaat@srctravel.nl.

Verlengingsmogelijkheden

Wanneer u langer van Panama of Costa Rica wilt genieten en nog meer wilt zien van deze prachtige landen, dan kunt u uw reis verlengen met een of meerdere nachten. Zo kunt u bijvoorbeeld wat langer in Panama-stad blijven of op de eilanden bij Bocas del Toro. U kunt uw verlenging bij uw offerte-aanvraag doorgeven. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Torres de Alba, Panama
Hotel Torres de Alba - Panama Stad
Reisduur: 1 nachten
Prijs op aanvraagv.a. € 0 p.p.
Het hotel ligt in het centrum van Panama-Stad en beschikt onder andere over een zwembad met ligbedden. De kamers bieden uitzicht op de wolkenkrabbers van Panama-Stad en hebben airconditioning. Met de taxi bent u binnen een kwartier in Casco Viejo, het historische hart van de stad.

Bekijk de website van Torres de Alba