050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Panama
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
panama.jpg

Praktische informatie Panama

Algemene informatie Panama

HoofdstadPanama-Stad
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte75.320 km²
Aantal inwonersca. 3.894.082
Bevolkingsdichtheidca. 51,7 per km²
Officiële taalSpaans, Engels
ReligiesRooms-Katholiek 85% en protestant 15%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Panama verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassenhotels. Deze hotels voldoen aan de westerse standaarden. U bevindt zich dicht bij het centrum van Panama-Stad of verblijft juist in een hotel middenin de prachtige natuur van Panama. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten.

In Panama overnacht u soms ook in resorts met (tented) lodges of bungalows. Deze accommodaties liggen vaak midden in de natuur, bijvoorbeeld in nationale parken. Op tropische bestemmingen kan zo’n natuurrijke overnachting kleine ongemakken met zich meebrengen. Zo is de vochtige warmte een ideale plaats voor ongedierte, mogelijk ook op uw kamer. Ook kan het voorkomen dat er tijdelijk geen elektriciteit of (warm) water is of dat uw mobiele telefoon geen bereik heeft. Deze kleine ongemakken worden ruimschoots gecompenseerd door de bijzondere ervaring.

Bij elke Panama-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden. Omdat u in Panama ook met de boot naar de eilanden reist, en eventueel te voet met uw bagage de grensovergang met Costa Rica moet oversteken, is beter om met een beperkte hoeveelheid bagage te reizen. Ook daarom wordt een maximum van 20 kilo aangeraden.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Panama is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Electriciteit in Panama

De netspanning in Panama is 110 Volt. Op de meeste scheerapparaten en föhns zit een schakelaar waarmee u het voltage kunt omzetten van 220 naar 110 volt. U heeft wel een wereldstekker nodig met twee platte polen. Wij raden u aan deze voor vertrek kopen. Opladen van mobiele telefoons in de hotels is met deze stekkers goed mogelijk. In sommige winkels zijn er eenvoudige stekkertjes met platte polen ook nog wel te koop.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In de nationale parken en in de bezienswaardigheden wordt er entree van circa 20 Amerikaanse dollar geheven. Soms ontvangt u korting op de entreegelden als u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt (55 jaar voor vrouwen en 62 jaar voor mannen). We raden u daarom aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt.

Eten en drinken in Panama

In Panama worden de maaltijden op ongeveer dezelfde tijden als in Nederland genuttigd. Hoewel de lokale bevolking vaak rijst met bonen eet bij alle gelegenheden, is er voor de toerist de mogelijkheid om zich aan zijn eigen menu te houden. U kunt vrijwel overal sandwiches, koffie, thee, alcoholische dranken, of indien nodig, hele maaltijden bestellen. Deze maaltijden kunnen bestaan uit een voorgerecht, een soep of een salade en een hoofdgerecht van vlees of vis met rijst, patat of soms wel met gesauteerde aardappelen. Het hoofdgerecht wordt gevolgd door een dessert zoals flan, ijs en vruchten.

Panama staat bekend om de heerlijke vruchtensappen, die men vrijwel overal kan krijgen. Veel toeristen eten graag af en toe eens gallo pinto voor het ontbijt: rijst met bruine bonen samen opgebakken met roerei of gebakken ei, soms met banaan of plátano. Dit ontbijt is zeer aan te raden.

Het nuttigen van een kop koffie is meestal niet duur, maar dit hangt ook af van de gelegenheid waar u bent. Normale prijzen voor koffie of thee zijn ongeveer 2 of 3 Amerikaanse dollar. Voor bier en frisdrank gelden vergelijkbare prijzen. In de hotels moet u rekenen op 4 of 5 Amerikaanse dollar. Wijn is in hotels of in de wat luxere gelegenheden meestal duurder en kan wel 6 of 7 Amerikaanse dollar per glas kosten. Een goede lunch in een goede gelegenheid kost ongeveer 10 tot 15 Amerikaanse dollar. Een diner kost rond de 20 Amerikaanse dollar. Bij minder toeristische gelegenheden liggen de prijzen wel tot de helft lager.

Feestdagen in Panama

• 1 januari: nieuwjaar
• 9 januari: dag van de martelaren
• februari: carnaval
• maart/april: Goede vrijdag en Pasen
• mei/juni: Pinksteren
• 1 mei: dag van de arbeid
• 15 augustus: stichtingsdag
• 12 oktober: Columbus-dag
• 3 november: onafhankelijkheid van Colombia
• 5 november: nationale feestdag
• 28 november: onafhankelijkheid van Spanje
• 8 december: Moederdag
• 25 december: Kerstmis

Tijdens een deel van deze feestdagen zijn veel bedrijven en instellingen een of meerdere dagen gesloten. Carnaval wordt uitbundig gevierd in Bocas del Toro, in Las Tablas, en langs de kustboulevard van Panama-Stad.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Panama zijn fooien in restaurants niet inbegrepen. Doordat de salarissen in de hotels, restaurants en cafés erg laag zijn, wordt er vaak een fooi van 10% of hoger gegeven. Het is echter van belang de rekening eerst goed te bekijken om te kijken of de fooi niet als is meegerekend. Als dat niet het geval is, is het bijleggen van 10% fooi een mooie blijk van waardering voor het harde werken. De reisleider werkt daarnaast met een centrale fooienpot. Deze is expliciet bestemd voor de fooien voor de chauffeurs, het hotelpersoneel, de bootsmannen, et cetera zodat deze kosten direct voor de groep kunnen worden betaald om de uitvoering van de reis verder te vergemakkelijken. Fooien voor eetgelegenheden worden hier niet van betaald. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden. Vraag om toestemming in woord of gebaar om problemen te voorkomen. In Panama kunt u vrijwel overal foto’s maken, behalve in sommige musea en op militaire locaties. Hoewel Panama geen leger heeft zijn er toch wel gelegenheden waar het fotograferen verboden is. Ook bij grensovergangen wordt fotograferen niet op prijs gesteld. De aanschaf van artikelen / vervangingsmaterialen voor (digitale) fotografie is slechts mogelijk in de grote steden bij grote winkelcentra.

Geldzaken / valuta in Panama

De munteenheid in Panama is de Balboa. Deze munt is verdeeld in munten van 1, 5, 10, 25 en 50 centimos en bankbiljetten van 5, 10, 25, 50 en 100 balboa’s. Deze biljetten worden nauwelijks gebruikt. De waarde van de balboa is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en heeft op straat dezelfde waarde. De Balboa wordt alleen in Panama gebruikt en is niet courant. U kunt in Panama overal met Amerikaanse dollars betalen. Deze kunnen op vele plaatsen onderweg worden gepind. Pinnen kan met de belangrijkste creditcards en bankpassen. Controleer wel bij uw bank of u uw pinpas voor gebruik buiten Europa geactiveerd is. Betaling met creditcards is in de hotels, restaurants en winkels meestal mogelijk. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.

We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, Amerikaanse dollars in contanten mee te nemen. Euro’s kunnen in Panama stad wel gewisseld worden, maar alleen bij de nationale bank of wisselkantoren. Dit kost altijd enige tijd, is niet voordelig en kan niet in alle delen van het land. Contante euro’s worden vrijwel nergens geaccepteerd.

Hoogteverschil

In de omgeving van de Barú-vulkaan vertoeft u tijdens een deel van de reis op een hoogte van 1.600 tot 2.000 meter. Ondanks het feit dat wij zorgen voor voldoende comfort, zou u hier last van kunnen ondervinden. Als u ademhalingsproblemen of hartaandoeningen heeft, raden wij u aan uw huisarts te raadplegen voordat u een reis naar Panama boekt.

Kledingadvies voor Panama

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Het kledingadvies voor Panama heeft hoofdzakelijk betrekking op het klimaat. Voor de hogere gebieden wordt een vest of licht jack aangeraden en in de regentijd lichte regenkleding. Goede wandelschoenen zijn belangrijk, lange mouwen zijn goed als zonwering en ook voor de kou die ’s nachts in de bergen wat doordringend kan zijn. In de warme tropische laaglanden is lichte kleding voldoende. Voor stadswandelingen zijn lichte, maar goede schoenen van belang vanwege onregelmatigheden in het wegdek en het ontbreken van goede stoepen. In Bocas del Toro kunt u op slippers lopen. Een kleine paraplu is af en toe handig. Bij bezoeken aan kerken en andere bezienswaardigheden zijn er geen voorschriften. De kleding wordt aan de beleefdheid van de bezoekers zelf overgelaten.

Tip: In Panama zijn in alle supermarkten goede DEET-producten te verkrijgen: Heeft u last van muggenbulten die jeuken of ontstoken zijn? Haal dan Alergel bij de drogist (farmacia).

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Panama en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Panama. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Panama

Een beleefde en vriendelijke houding naar de mensen toe is altijd aan te bevelen. Er zijn in Panama geen speciale omgangsvormen of gebruiken. De mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam.

Openingstijden

Winkels
De openingstijden van de winkels kunnen wisselen per gebied. In Panama-Stad zijn de winkels open van 09.00 uur tot 20.00 uur, maar sommige zaken blijven langer open. In David zijn vele winkels gedurende de droge warme tijd tot 16.00 uur gesloten. Er zijn dan ook weinig mensen op straat.

Banken
De banken zijn niet gebonden aan wettelijke openingstijden, maar er moet gerekend worden met tijden van 09.00 uur tot 15.00 uur. Dit kan ook per regio verschillen. Sommige banken zijn ook op zaterdagochtend open. Overheidsinstellingen zijn geopend van maandag tot en met vrijdag.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Panama heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden (Panama)!

Voor uw reis naar Panama heeft u geen visum nodig. Mocht u echter via Panama naar Costa Rica reizen dan moet u bij de grensovergang in Panama en in Costa Rica het volgende laten zien:
1. Uw paspoort, dat bij vertrek uit Panama nog minimaal 6 maanden geldig is.
2. Een bewijs dat u Panama ook weer binnen 90 dagen verlaat. Dit kunt u met het originele vliegticket laten zien.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. In Panama is het verplicht die bij u te dragen, zodat u zich ten allen tijde kunt identificeren. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Panama is het overal verboden te roken, tenzij anders wordt aangegeven. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken. In principe is het ook verboden om op straat te roken.

Sanitair

In Panama zijn de toiletten naar Europees model. De hygiëne van de toiletten is afhankelijk van de gelegenheid waar men zich bevindt en kan sterk wisselend zijn. Toiletpapier wordt na gebruik in een aparte bak gegooid.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Het is verboden in Panama om natuurlijke artikelen (stukken koraal en dergelijke) of dieren het land uit te voeren. Bovendien is het streng verboden dergelijke artikelen in Nederland in te voeren. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

Spaans is de nationale taal in Panama. Er wordt steeds meer Engels gesproken op de luchthavens, in toeristische gelegenheden, hotels en door vele taxichauffeurs. Op straat wordt het Engels nauwelijks gebruikt en door de meerderheid niet gesproken.

Telefoon, internet en post

In de meeste hotels heeft men gratis wifi. Telefooncellen zijn nauwelijks aanwezig en over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van mobiele telefoons en smartphones. Sommige Nederlandse providers werken niet in Panama of werken niet op alle telefoons. Dat is niet te voorspellen, maar de meeste mensen hebben hier geen last van. Gebruik van de telefoonservice in de hotels is duur. Soms staan er computers in hotels die aangesloten zijn op het internet. Postzegels kan men slechts op postkantoren verkrijgen en hier en daar in toeristische winkels. Het posten van kaarten of brieven kan alleen op het postkantoor worden gedaan (open tot 16.00 uur). Verzonden post doet er lang over naar Europa (minstens 14 dagen).

Tijdverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Panama-Stad zeven uur vroeger dan in Nederland en tijdens onze wintertijd is het in Panama-Stad zes uur vroeger.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Panama is er een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Let op: reist u behalve naar Panama ook naar Nicaragua dan is een inenting tegen de gele koorts sinds 15 januari 2017 verplicht! Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Panama hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. Soms kunnen deze vervoersmiddelen, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudig zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen.

De hoofdwegen in Panama zijn in goede staat. De Pan Amerikaanse hoofdweg is pas gerepareerd en bijna klaar. Dit verkort de reistijden. Wegen naar de buitengewesten van het land zijn van mindere kwaliteit. Soms is het lastig om veilig fotostops te maken. Dit wordt steeds met voorzorg ter plekke bekeken.

Water (drinkwater)

Het kraanwater in Panama kan beter worden vermeden, ondanks de goede kwaliteit van het water in vele hotels. Flessen water kunt u overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.