050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Feesten met Antonius uit Lissabon

Door reisleider Bob | 02-05-2017

Juni is een van de leukste maanden om de hoofdstad van Portugal, Lissabon, te bezoeken, want dan vieren zijn inwoners (Lisboetas) het feest van de heilige Antonius. In de oude Moorse wijk, Alfama, die op de heuvel tussen de Taag en het hoger gelegen kasteel van São Jorge ligt, is het de hele maand feest.

De beschermheilige van Portugal

De kronkelende straatjes zijn versierd en de pleintjes staan vol met stoelen en tafels, waaraan ’s avonds flink wordt gegeten, gedronken en gelachen. De nacht van 12 juni is het hoogtepunt. Eerst is er in het centrum van de stad een bonte avondprocessie van Lisboetas uit de verschillende wijken. Daarna barst het feest los tot diep in de nacht, vooral in Alfama.

In 1934 benoemde Paus Pius XI Antonius tot beschermheilige van Portugal. Veel Portugezen en vooral Lisboetas zijn flink chagrijnig over het feit dat hun geliefde heilige ‘Antonius van Padua’ wordt genoemd. Hij werd immers in 1195 in Alfama geboren, naar verluidt op de plek waar nu de kleine, maar altijd druk bezochte Sint Antonius-kerk staat, vlak voor de grote kathedraal van Lissabon (Sé). In 1220 sloot hij zich aan bij de Franciscanen, en succesvol verkondigde hij het geloof in Noord-Afrika, Frankrijk en uiteindelijk Italië. Antonius stierf in 1231 in Padua en werd nog geen jaar later door Paus Gregorius IX heilig verklaard.

Sinds de 15e eeuw wordt Antonius afgebeeld met een lelietak (symbool voor zuiverheid) en een vis (hij zou voor de vissen hebben gepredikt) en nadien ook met het kind Jezus dat op zijn arm of op een gesloten boek staat. Hij is onder meer de beschermheilige van de Franciscanen, vrouwen en kinderen, en het huwelijk. Verschillende gelukkige Portugese stellen ontvangen op 12 juni de zegen van Antonius wanneer zij deelnemen aan een gecombineerde huwelijksceremonie in de Sé. Katholieken roepen Antonius er ook altijd bij als zij iets kwijt zijn: ‘Heilige Antonius, beste vriend, maak dat ik m’n (sleutels, haarspeld, iPod, enzovoorts) vind’.

Alfama, Lissabon, Portugal
Alfama
Alfama, Lissabon, Portugal
De oudste wijk van Lissabon
Tram, Lissabon, Portugal
Oude tram in Lissabon

Feest mee met de Portugezen

Tijdens het feest wordt er overal op straat traditioneel voedsel voor de armen verkocht: gegrilde sardientjes en varkensvlees (entremeada) met brood. Voor de armen of niet, de broodjes vinden gretig aftrek en worden weggespoeld met gigantische hoeveelheden sangria en Sagres bier. Al met al mag u dit festijn niet missen als u op 12 juni met een SRC-reis in Lissabon bent. Mocht u echter gedurende de nacht besluiten om niet de taxi terug naar het hotel te nemen, maar met de een of andere Portugees/Portugese mee te gaan, meldt dit dan alstublieft wel even bij de reisleid(st)er, zodat deze zich de volgende ochtend niet tot de heilige Antonius hoeft te wenden!

Meer reisverhalen

Reisleider Bob
Al met al mag u dit festijn niet missen als u op 12 juni met een SRC-reis in Lissabon bent.