050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Griekenland

Beste reistijd Griekenland

Wat is de meest geschikte reisperiode voor uw reis naar Griekenland? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, omdat het antwoord afhangt van uw wensen en van de regio die u kiest. Gaat u voor een warme zonvakantie of kiest u liever voor het voorjaar waarin de natuur opbloeit? Tevens zijn er verschillende feestdagen die uw reis naar Griekenland nog aantrekkelijker voor u kunnen maken. Wij vertellen u graag per regio en per type reis wat de beste reistijd voor Griekenland is.

Beste reistijd per regio in Griekenland

Griekenland is een groot land dat bestaat uit meerdere regio’s. Hierdoor verschilt het klimaat en dus de beste reistijd per regio aanzienlijk. Hieronder leest u wat de meest gunstige reistijd voor Griekenland is per regio.

Noord-Griekenland
In de zomerperiode kunnen de temperaturen in Noord-Griekenland behoorlijk oplopen en is de gemiddelde temperatuur rond de 30 graden Celsius, met af en toe uitschieters naar 40 graden Celsius. Door deze aanzienlijke temperaturen behoren de maanden juli en augustus alleen voor de echte zon- en strandliefhebbers tot de beste reistijd. In Thessaloniki is er aan de kust een verfrissende zeebries die het in deze maanden iets aangenamer maakt.
De maanden mei, juni en september zijn over het algemeen uitstekende reisperiodes voor een reis naar Noord-Griekenland. In deze periode is het nog steeds erg zonnig en droog, maar is de gemiddelde temperatuur lager en erg aangenaam.

In de winter valt er in Noord-Griekenland meer neerslag en neemt de temperatuur aanzienlijk af met december en januari als de koudste maanden. In de winter is het voornamelijk in de bergen van Macedonië erg koud en valt er zelfs veel sneeuw.

Corfu
Op het eiland Corfu is het in de zomermaanden juni, juli en augustus met een maximumtemperatuur tussen de 28 en 31 graden Celsius de beste reistijd voor liefhebbers van strand- en zonvakanties. Ook het zeewater warmt in deze periode op, tot vaak wel 25 graden Celsius: perfect voor een verfrissende duik!
De maanden april, mei en september behoren ook tot de beste reistijd voor Corfu, door de koelere temperaturen en doordat er weinig neerslag valt. In tegenstelling tot andere regio’s in Griekenland, behoren het noordwesten van het vaste land en de ionische eilanden (waaronder Corfu) tot de regio’s waar (relatief) de meeste neerslag valt in Griekenland. Dit maakt het ideaal voor natuurliefhebbers, omdat de luchtvochtigheid ervoor zorgt dat het eiland mooi groen kleurt en in de bergen de groene brem geel wordt!

In de winter neemt de neerslagkans op Corfu sterk toe en nemen de temperaturen af tot minimaal 4 graden Celsius. In het zuiden kunnen de temperaturen in de winter nog wel enige keren boven de 20 graden Celsius uitschieten.

De Peloponnesos
In het zuiden van Griekenland, op het schiereiland de Peloponnesos, heerst een mediterraan klimaat met droge, warme zomers en milde winters. In de maanden juni, juli, augustus en september ligt de maximumtemperatuur vaak tussen de 28 en 32 graden Celsius, met uitschieters richting 40 graden Celsius. Hierdoor is de zomer de beste reistijd om naar het schiereiland Peloponnesos te gaan. Tevens is de natuur in deze maanden in volle bloei en kunt u in de lager gelegen gebieden veel bloemen en verschillende kruidensoorten vinden.

Tijdens de wintermaanden koelt het vooral in de bergen van de Peloponnesos flink af en worden de bergen vaak bedekt met een laag sneeuw.

De Cycladen
Op de Cycladen valt er in de zomerperiode van juli en augustus zeer weinig neerslag en zakt de temperatuur amper onder de 22 graden Celsius. Daarom behoort deze periode tot de beste reistijd, samen met september, waarin het hoogseizoen net voorbij is en de ferry’s nog varen naar de krijtwitte dorpen en steden. De wintermaanden januari en februari zijn het koudst op de Cycladen. In deze periode valt tevens meeste neerslag.

Kreta
Het eiland Kreta kent een vergelijkbare lente met Nederland, waarin de dagen langer worden en de natuur opbloeit. Maart en april zijn dan ook ideaal om te kunnen genieten van het grote aantal veldbloemen die dan opkomen, maar de wind en de neerslag kunnen wel veranderlijk zijn. Na de lente lopen de temperaturen steeds verder op. De beste reistijd voor Kreta is van juni tot en met september, dankzij de heerlijke temperaturen en doordat er weinig neerslag in deze periode valt. In juni en september zijn de temperaturen iets lager en aangenamer in vergelijking met de maanden juli en augustus: ideaal voor een actieve vakantie en voor wandelingen over het eiland.

De wintermaanden op Kreta kunnen omschreven worden als relatief mild. Na de droge zomers valt er in de winter weer meer neerslag, met name in de maand december.

De beste reistijd voor uw reis naar Griekenland

De beste reistijd voor Griekenland kan per persoon verschillen. Dit hangt grotendeels af van wat uw vakantieplannen zijn. Gaat u bijvoorbeeld voor een actieve vakantie waarin u veel gaat wandelen en fietsen, gaat u juist cultuursnuiven tijdens uw reis of kiest u toch liever voor een zonvakantie? Om u een overzicht te geven, benoemen wij daarom per type reis de beste reistijd voor Griekenland.

Cultuurvakanties en stedentrips
Griekenland is rijk aan cultuur, geschiedenis en kunst, wat het voor de cultuurreiziger een ideale vakantiebestemming maakt. Het gehele jaar is geschikt voor een cultuurreis of stedentrip naar Griekenland, maar mocht u liever de drukte en/of de hitte willen vermijden dan zijn het voor- en het najaar de beste periodes om naar Griekenland te gaan. Tevens kunt u in de winterperiode nog optimaal genieten van voornamelijk de Griekse eilanden, dankzij de veelal aangename temperaturen in de winter.

Actieve vakanties of wandelvakanties
Voor een actieve vakantie waarin u bijvoorbeeld veel gaat wandelen of fietsen, behoren de maanden mei, juni en september tot de beste reistijd voor een reis naar Griekenland. In deze periodes zijn de temperaturen gematigder en in mei en juni staat de natuur prachtig in bloei.

Zonvakanties
Door de hoge temperaturen en relatief weinig neerslag in de zomer, staat Griekenland ook bekend als een zon- en strandbestemming. In de maanden juli en augustus schijnt de zon het meest en liggen de temperaturen het hoogst. De temperaturen kunnen in deze periode zelfs tot boven de 40 graden Celsius oplopen. Mocht dit te warm voor u zijn, dan zijn de maanden mei, juni en september ook ideaal voor een zonvakantie in Griekenland.

Feestdagen in Griekenland

Griekenland kent voornamelijk een Grieks-orthodoxe geloofsovertuiging en dat is ook van toepassing op hun feestdagen. Net als Nederland worden feestdagen als Kerstmis en nieuwjaarsdag gevierd. (Het orthodoxe) Pasen en voorafgaand Goede Vrijdag zijn ook nationale feestdagen voor de Grieken, maar worden wel anders gevierd. Zo staat de week voor orthodox Pasen in Griekenland bekend als de ‘Grote Week’ waarin per regio en streek verschillende oude tradities en gewoontes weer tot leven komen. De festiviteiten en viering rondom Pasen wordt geëindigd met het afsteken van vuurwerk: bijzonder om mee te maken!