050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Groot-Brittannië

Beste reistijd Groot-Brittannië

Wat is de meest geschikte reisperiode voor uw reis naar Groot-Brittannië? Die vraag is lastig te beantwoorden, omdat het antwoord afhangt van uw wensen en ook nog eens van de regio waar u voor kiest. Bovendien komt bij het bepalen van de beste reistijd voor Groot-Brittannië meer kijken dan alleen het weer. Er zijn verschillende feestdagen die een reis naar Groot-Brittannië juist nog aantrekkelijker voor u kunnen maken. Wij vertellen u graag per regio en per type reis wat de beste reistijd voor Groot-Brittannië is.

Beste reistijd per regio in Groot-Brittannië

Elk seizoen heeft zijn charme, waarbij u de voor- en nadelen moet afwegen tegenover uw vakantieplanning. Om u een zo goed mogelijk beeld te geven van het klimaat voor een uitgestrekt land als Groot-Brittannië, geven wij u hieronder per regio en landmeer informatie over het klimaat en de beste reistijd. Zo weet u precies welke reisperiodes het meest gunstig zijn voor uw reis naar Groot-Brittannië.

Schotland
In Schotland zijn er qua weer en temperatuur veel verschillen tussen de regio’s. In de zomermaanden juli en augustus is het de warmste periode, met een gemiddelde temperatuur van circa 19 graden Celsius. Door de hoge breedtegraad van Schotland kunt u tijdens de zomermaanden genieten van een latere zonsondergang met vaak een lange schemering. Dit maakt het een mooie periode om de vele culturele bezienswaardigheden in steden als Edinburgh en Glasgow te bezoeken.
In de wintermaanden zakt de dagtemperatuur tot gemiddeld 6 graden Celsius. De koudste maanden in het jaar zijn januari en februari. Een insidertip: warm u tijdens deze koudere periodes, net als de Schotten op met een glas whisky!

De Hooglanden en de eilanden
Het weer in de Schotse Hooglanden en op de eilanden is vergelijkbaar met het zuidelijke deel van Schotland. Een groot voordeel is dat het in de Hooglanden en op de eilanden tijdens de zomer ongeveer vier uur langer licht is dan in andere delen van Groot Brittannië. Dit maakt de reisperiode van juli en augustus een goede tijd om het noorden van Schotland te bezoeken. Het bekende Highland Games Festival valt ook in deze periode en kunt u bijwonen van mei tot en met september op verschillende locaties.
Voornamelijk in het westen van de Hooglanden is het erg regenachtig en is er veel wind gedurende de wintermaanden. In het oosten valt er aanzienlijk minder regen en is de totale hoeveelheid neerslag vergelijkbaar met steden als Rome, Barcelona en New York.

Noord-Engeland
Het noordelijke deel van Engeland kenmerkt zich door de grotere verschillen in temperatuur en regenval door de relatief hoge heuvels en bergen. Over het algemeen is het noorden van Engeland kouder dan het zuiden van Engeland. De zonnigste maand is, voornamelijk aan de kust, net als in het zuiden de maand juli. Rond augustus en september bloeit de heide volop in grote delen van Engeland, waaronder York. Door onder andere de prachtige paarse velden, aangename temperaturen en weinig regenval is de maand september de beste periode om het noorden van Engeland te bezoeken. De maanden mei en juni zijn, net als in het zuiden, ook ideale reisperiodes door de warmere en zonnigere dagen.

Zuid-Engeland
Het zuiden van Engeland heeft voornamelijk een gematigd zeeklimaat. In vergelijking met het noordelijke deel is het zuiden van Engeland warmer. In de maanden mei tot en met augustus schijnt de zon het meest en ligt de gemiddelde temperatuur rond de 21 graden. Deze periode is ideaal voor het bezoeken van onder andere het eiland Wight, waar in de prachtige botanische tuin dan subtropische planten ten toon staan. Mei en juni behoren tot de beste reistijd om Zuid-Engeland te ontdekken, omdat de temperaturen dan over het algemeen het aangenaamst zijn. De maanden september en oktober behoren ook tot de beste reistijd, omdat hierin de temperaturen nog aangenaam zijn en er relatief weinig neerslag valt. Tijdens de wintermaanden van oktober tot en met januari valt de meeste neerslag. Toch daalt de temperatuur zelden tot onder het vriespunt en blijft de gemiddelde temperatuur tussen de 1 en de 10 graden Celsius. De stedelijke gebieden in en rondom Londen zijn over het algemeen iets warmer en droger in tegenstelling tot de heuvelachtige binnenlanden. De winters in het verre zuidwesten zijn zeer mild, met name in de graafschappen Cornwall en Devon.

Noord-Ierland
In Noord-Ierland valt er gemiddeld iets meer regen in vergelijking met de Republiek Ierland. Het klimaat is een gematigd zeeklimaat met milde zomers, waarin de gemiddelde temperatuur vaak onder de 20 graden Celsius ligt. Mede doordat de maanden mei en juni het zonnigst en het droogst zijn, is dit de beste reisperiode voor Noord-Ierland. Ook valt het vlak voor de algemene zomervakantie, waardoor het minder druk is in de toeristische steden en bij culturele attracties. Tijdens de winter daalt de temperatuur naar gemiddeld 7 graden en valt er meer neerslag.

De beste reistijd voor uw reis naar Groot-Brittannië

Wanneer u het beste op vakantie kunt gaan naar Groot-Brittannië hangt natuurlijk niet alleen af van het weer, maar ook van het type reis dat u wilt maken. Hieronder benoemen wij daarom per type reis de beste reistijd voor Groot-Brittannië.

Kunst- en cultuurreizen
Groot-Brittannië kenmerkt zich door de vele culturele hoogtepunten in de verschillende landen en de daarbij behorende tradities. Voornamelijk in de zomermaanden juni en juli is er een piek in het aantal toeristen dat naar Groot- Brittannië reist. Het voorjaar en het najaar zijn daarom betere reistijden. U vermijdt dan de grootste drukte en kunt in alle rust de prachtige steden en culturele hoogtepunten bezoeken, terwijl u nog steeds geniet van aangename temperaturen.

Actieve vakanties of wandelvakanties
De maanden juli en augustus zijn in Groot-Brittannië het warmst. De zon schijnt dan over het algemeen het meest en langst. Dit is daarom een mooie reistijd voor een actieve of wandelvakantie. Ook zijn veel bloemen en de bekende heide dan in volle bloei. September kan tevens beschouwd worden als een goede reismaand voor een actieve vakantie of een wandelvakantie, dankzij de nog altijd aangename temperaturen en de kleinere aantallen toeristen. In de wintermaanden en met name december, januari en februari is zijn de gemiddelde temperaturen het laagst en valt er de meeste neerslag, wat kan zorgen voor mindere omstandigheden om een wandelvakantie te houden.

Feestdagen in Groot-Brittannië

Groot-Brittannië kent voornamelijk een katholieke of christelijke geloofsovertuiging, waardoor feestdagen zoals Pasen, Kerstmis en nieuwjaarsdag overeenkomen met de Nederlandse feestdagen. Toch is er ook een aantal extra vrije dagen die Bank Holidays genoemd worden. Op deze dagen zijn de banken en veel winkels gesloten. Eén van de bekendste nationale feestdagen in Groot-Brittannië is Saint Patrick’s Day. Tijdens deze feestdag kleurt niet alleen meer (Noord-)Ierland groen: wereldwijd hebben verschillende beroemde monumenten en steden deze traditie overgenomen. Met Saint Patrick’s Day wordt de beschermheilige Sint-Patricius herdacht, die het christendom naar Ierland bracht en volgens legende de slangen uit Ierland verdreef.