050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Groot-Brittannië

Praktische informatie Groot-Brittannië

Algemene informatie Groot-Brittannië

HoofdstadLonden
StaatsvormConstitutionele monarchie
Oppervlakte242.495 km²
Aantal inwonersca. 65.761.117
Bevolkingsdichtheidca. 271,2 per km²
Officiële taalEngels
ReligiesChristendom 59,5%, islam 4,4%, hindoeïsme 1,3%, sikhisme 0,7%, jodendom 0,4%, boeddhisme 0,4%, anders 0,4%, geen of niet aangegeven 32,8%


Veiligheid in Groot-Brittannië

Groot-Brittannië en Noord-Ierland zijn veilige landen waar u zonder problemen over straat kunt lopen. Wel raden wij u aan om tijdens uw vakantie zorgvuldig om te gaan met uw persoonlijke eigendommen als portemonnees, paspoorten, camera’s en sieraden. U bent als toerist herkenbaar en in alle vakantielanden daardoor een potentieel doelwit voor zakkenrollers. U kunt daarom het beste slechts kleine hoeveelheden cash geld pinnen, uw pinpas gescheiden bewaren van uw contante geld en waardevolle zaken in het hotel(kluisje) achterlaten of op uw lichaam in dragen.

Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Groot-Brittannië verblijft u meestal in middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad en streek, en onderling verschillen. De hotelkamers in Noord-Ierland en Groot-Brittannië zijn schoon en van alle gemakken voorzien waaronder bijna altijd koffie- en theefaciliteiten. In de hotels zijn soms spa- en massagefaciliteiten beschikbaar. Er is altijd een bar aanwezig: eigenlijk altijd de gezelligste plek in een hotel. Daarnaast is er vaak ook een wasservice voor uw kleding beschikbaar. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen in Groot-Brittannië en Noord-Ierland wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen, zowel bus- als vliegreizen, geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

In Groot-Brittannië en Noord-Ierland kent men geen kofferservice, u zult derhalve uw koffer zelf mee moeten nemen naar de kamer en bij vertrek ook zelf weer naar de bus moeten brengen. U hoeft echter nooit ver met uw bagage te lopen, omdat nagenoeg alle hotels zijn voorzien van een lift. Mochten er geen liften aanwezig zijn in uw hotel dan zijn er altijd wel behulpzame Ieren of Engelsen die u een handje willen helpen.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Groot-Brittannië is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Groot-Brittannië-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende, ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Groot-Brittannië

De netspanning in Groot-Brittannië en Noord-Ierland bedraagt 220 volt en u heeft een wereldstekker (de stekker met drie poten) nodig voor uw apparatuur.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. Bij sommige bezienswaardigheden krijgt u korting als u 65 jaar of ouder bent, maar veelal is dat gelijk aan het groepstarief.

Eten en drinken in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië en Noord-Ierland staat er doorgaans ’s ochtends een warm cooked English breakfast (in Schotland een Scottish breakfast) voor u klaar, bestaande uit (gebakken) ei, bacon, champignons, bonen in tomatensaus (in Schotland aangevuld met havermout, bloedworst en haggis) en daarnaast ook een koud continental breakfast met minder zware dingen zoals jam, honing, kaas, ham en muesli en yoghurt. Per hotel kan dit verschillen.

Groot-Brittannië staat ook bekend om de heerlijke taarten die er gebakken worden en natuurlijk ook om de scones met jam en room.

Er is in alle steden en dorpen volop mogelijkheid om te lunchen: van een eenvoudig broodje tot een uitgebreidere warme maaltijd. Het prijsniveau voor eten in Groot-Brittannië ligt hoger dan die van Nederland. Het prijsniveau van de drankjes is ongeveer gelijk aan die van Nederland (in de hotelbar kunnen prijzen wel aan de stevige kant zijn), wijnen kunnen wel duurder zijn.

De avondmaaltijd wordt meestal uitgeserveerd aan tafel en bestaat uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en dessert. De groentekeuze in Groot-Brittannië is beperkt, vaak worden bij het hoofdgerecht wortelen, bloemkool, doperwten of broccoli geserveerd. In veel hotels (in Schotland) is er sprake van een meerkeuze-menu. Er kan dan gekozen worden tussen een vlees- vis- of vegetarisch gerecht. De drankjes haalt men zelf bij de hotelbar en neemt men mee naar het diner.

Feestdagen in Groot-Brittannië

Naast onze christelijke feestdagen kent Groot-Brittannië ook zijn eigen feestdagen, hieronder vindt u een opsomming van de belangrijkste:

• 29 mei: Bankholiday
• 28 augustus: Bankholiday
• 11 november: Remembrance Day (wordt gevierd op de meest nabij gelegen zondag)

De Bankholidays zijn verlengde weekenden, de Engelsen gaan er zelf dan ook massaal op uit, waardoor het op de wegen en bij de bezienswaardigheden drukker kan zijn dan normaal. De bezienswaardigheden zijn dus wel geopend op de deze feestdagen. Winkels en restaurants zullen op deze dagen beperkter open zijn.

Op Remembrance Day worden alle slachtoffers van de oorlogen waar Groot-Brittannië bij betrokken was herdacht. Deze dag wordt ook wel Poppy’s day genoemd, omdat Engelsen deze dag en de weken daarvoor een klaproos (poppy) dragen.

In Noord-Ierland viert men ook nog:
• 17 maart: Saint Patricks Day
• 12 juli: Viering Slag om Boyne

Saint Patrick is dé nationale heilige van Ierland en deze dag wordt groots gevierd, bijna alle musea en winkels zijn die dag gesloten. Restaurants en pubs sluiten vaak eerder.

Op 12 juli wordt herdacht dat de protestanten de katholieken overwonnen hebben bij de Battle of Boyne. Deze herdenking, middels de beroemde/beruchte marsen van de Orangisten, vinden het hele zomerseizoen plaats, maar de meesten op 12 juli in Belfast. Mocht u Belfast bezoeken rond deze datum dan kan het zijn dat een deel van het programma aangepast moet worden, omdat het voor uw veiligheid niet verstandig is om betrokken te raken bij deze mars.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. Net als in Nederland is het in Groot-Brittannië en Noord-Ierland een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Indien van toepassing zal uw reisleider u vragen om voor een lokale gids een (klein) bedrag voor fooi te reserveren. In restaurants is het eveneens gebruikelijk om een fooi te geven, de normen hiervoor zijn gelijk aan die van Nederland.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden. Daarnaast dient u rekening te houden het fotograferen van luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties verboden is. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. In Groot-Brittannië en Noord-Ierland zijn overal (vervangings-)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s makkelijk verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië en Noord-Ierland betaalt men met de Britse pond (GBP) die overal eenvoudig te pinnen is. Op sommige plaatsen in Groot-Brittannië accepteert men geen GBP uitgegeven door een bank gevestigd in Noord-Ierland of Schotland. Men moet deze echter gewoon als betaalmiddel accepteren, u zult dus enige pressie moeten uitoefenen. Let op: in 2017 heeft de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk nieuwe (plastic, polymeer) biljetten voor £ 5,- en £ 10,- ingevoerd. Waarschijnlijk volgt in 2020 het nieuwe 20 pond biljet. Daarnaast zijn er ook nieuwe goudgeel-zilverkleurige muntstukken van £1,-. Oude biljetten en munten van deze waarde zijn daarom niet meer geldig en kunt u dus niet meer gebruiken. Oude biljetten zijn nog wel in te wisselen bij de Bank of England.

Schotland kent zijn eigen bankbiljetten, de Schotse ponden. Deze worden uitgegeven door verschillende Schotse banken. U kunt in Schotland zowel met Engelse als Schotse ponden betalen. Oude Engelse ponden echter worden ook in Schotland niet meer geaccepteerd en kunnen ook niet bij een Schotse bank worden omgeruild voor nieuwe ponden. Dat kan alleen bij Engelse banken. Ook de Schotse banken hebben inmiddels nieuwe, ‘plastic’ polymeer biljetten van 5 en 10 Schotse pond ingevoerd. De oude Schotse biljetten zijn niet meer te gebruiken (maar kunnen bij Schotse banken wel omgewisseld worden). Schotse ponden kunt u ook buiten Schotland gebruiken in Engeland. Het Engelse muntgeld is zowel in Engeland als Schotland te gebruiken. Er zijn geen aparte Schotse munten.

U kunt met uw pinpas met Maestro-logo bij pinautomaten geld pinnen (u betaalt hiervoor wel een commissie) en zelfs in winkels hiermee betalen. Daarnaast worden diverse creditcards wereldwijd in hotels, restaurant en winkels geaccepteerd, en kunt u vaak ook tegen betaling met een creditcard pinnen. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.

U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s in contanten mee te nemen.

Kledingadvies voor Groot-Brittannië

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal en ook regent het wel eens.

In Groot Brittannië en Noord-Ierland kent men geen specifieke kledingvoorschriften, maar bij een bezoek aan een kerk wordt het wel op prijs gesteld als u netjes gekleed gaat. En ook al regent het niet altijd, een paraplu en goede regenkleding mogen zeker niet ontbreken in uw bagage. Voor Schotland is het ook handig om een sjaal of enige andere bescherming voor het gezicht/hoofd mee te nemen tegen de eventuele kleine mugjes, die onverwachts bij waterrijk gebied de kop op kunnen steken.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Groot-Brittannië en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Groot-Brittannië. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Groot-Brittannië

Engelsen, Ieren en Schotten zijn vriendelijke, beleefde mensen die, zeker in de dorpen op het platteland, open staan voor een praatje. In de grote steden zijn de Engelsen veel afstandelijker. Die zelfde beleefde Engelsman of Ier verliest overigens al zijn beleefdheden en manieren na een avond flink drinken.

Openingstijden

Winkels
De meeste winkels in de grote steden zijn geopend van 10.00 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ’s avonds, ook op zondagen. In de kleinere plaatsen gaan de meeste winkels eerder open maar sluiten de winkels om 18.00 uur.

Banken en kantoren
Kantoren en banken zijn doordeweeks geopend van 09.00 tot 16.00 uur en in het weekend gesloten.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Groot-Brittannië en Noord-Ierland heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Groot-Brittannië en Noord-Ierland is het strikt verboden om te roken in restaurants en hotels, indien men zich hier niet aan houdt dient een boete betaald te worden. Er zijn bij de hotels en restaurants wel plekken waar u buiten kunt roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

De sanitaire voorzieningen in Groot-Brittannië en Noord-Ierland zijn goed, maar het kan voorkomen dat we onderweg gebruik moeten maken van een minder goede voorziening. Voor deze mindere voorzieningen is het handig om zelf wat toiletpapier in uw handbagage te hebben.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

De nationale taal is het Engels. Afhankelijk van de streek waar u verblijft, spreekt men ook nog zijn eigen dialect, wat voor ons soms lastig te verstaan is.

Telefoon, internet en post

Telefoneren vanuit Groot-Brittannië naar Nederland is, afhankelijk van uw provider, niet zo duur. In alle hotels is gratis wifi beschikbaar (maar werkt niet altijd even goed op de hotelkamer) en dit geldt ook voor de meeste restaurants. Post doet er ongeveer 3 tot 5 dagen over om in Nederland aan te komen. In de wat meer afgelegen (bergachtige) delen van Schotland komt het voor dat er onderweg geen ontvangst voor telefoon of internet mogelijk is.

Tijdverschil

Groot-Brittannië en Noord-Ierland kennen ook een zomer- en wintertijd, het is een uur vroeger dan in Nederland.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Groot-Brittannië en Noord-Ierland zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Groot-Brittannië en Noord-Ierland hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In sommige landen kunnen deze touringcars, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudiger zijn. Het wegennet in Groot-Brittannië en Noord-Ierland is goed, maar eigenlijk altijd druk, zeker in de grote steden en op de snelwegen.

Water

Het drinkwater in Groot-Brittannië en Noord-Ierland is van redelijke kwaliteit, toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.