050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Italië

Beste reistijd Italië

Wat is de meest geschikte reisperiode voor uw reis naar Italië? Die vraag is lastig te beantwoorden, omdat het antwoord afhangt van uw wensen. Gaat u voor de bloemenpracht in het voorjaar, vaart u wel bij de warmte en de krachtige zon in de zomer, of wilt u juist genieten van de heerlijke nazomertemperaturen als in Nederland de herfst al is ingetreden? Ook zijn er verschillende feestdagen die een reis naar Italië nog aantrekkelijker maken. Wij vertellen u per regio en per type reis wat de beste reistijd voor Italië is.

Beste reistijd per regio in Italië

Italië is een groot land en het klimaat verschilt dan ook per regio. Om u een zo goed mogelijk beeld te geven van het klimaat in de verschillende streken van Italië, geven wij u hieronder per regio in Italië meer informatie over het klimaat en de beste reistijd.

Toscane
Toscane beslaat een groot gebied in Centraal-Italië en het klimaat verschilt daarom per regio. In de heuvels en de bergen is het bijvoorbeeld vaak wat koeler dan aan de kust. In de loop van maart stijgen de temperaturen in heel Toscane gestaag en in maart, april en mei is het aangenaam warm in Toscane. Bovendien ziet u in deze periode veel groen in de natuur. Van juni tot en met september is het echt zomer en dus warm in Toscane, wat het weer ideaal maakt voor zonvakanties. In het najaar, in oktober en november, is het in Toscane vaak nog heerlijk warm en het is tot halverwege oktober zelfs nog prima mogelijk om een duik in de zee te nemen.

Zuid-Italië
Zuid-Italië kent tropisch warme zomers. Temperaturen van rond de 40 graden zijn er in deze periode geen uitzondering. De winters zijn in Zuid-Italië erg mild, met temperaturen ruim boven de 10 graden met af en toe wat regen. Sneeuw komt er vrijwel nooit voor. Het moge duidelijk zijn: Zuid-Italië is vrijwel het gehele jaar door heerlijk om te bezoeken. De meest gunstige maanden voor uw reis zijn april, mei en juni, en in het najaar september en oktober. In deze periodes is het in Zuid-Italië erg lekker weer met aangenaam warme en veelal zonnige dagen. Een andere aanrader is om Zuid-Italië eens in het late najaar, in december, te bezoeken en er kerst te vieren. Een bijzondere ervaring waarbij u ook nog eens geniet van het heerlijke, lenteachtige weer!

Sicilië
Op Sicilië heerst een mediterraan klimaat. Hierdoor zijn de zomers op het eiland warm en droog, en de winters mild en regenachtig. Van mei tot en met september is het heerlijk toeven op Sicilië. In deze maanden loopt de temperatuur steeds verder op, tot zo’n 28 graden in juli en augustus. De zee warmt ook lekker op en maakt het ideaal om, wanneer het erg warm is, een verfrissende duik te nemen. Regen is daarnaast uitzonderlijk in deze tijd van het jaar. Ook in oktober en november is het op Sicilië nog altijd heerlijk weer: pas richting het einde van november neemt de temperatuur op het eiland af om vanaf februari weer omhoog te klimmen. Ideaal dus voor een heerlijke vakantie!

Beste reistijd voor uw reis naar Italië

Wanneer u het beste op vakantie kunt gaan naar Italië hangt natuurlijk niet alleen af van het weer, maar ook van het type reis dat u wilt maken. Wilt u genieten van zon, zee en strand, dan zijn zonnig weer en hoge temperaturen ideaal. Wilt u de natuur of de cultuur gaan verkennen, dan heeft u waarschijnlijk juist graag wat minder heet weer tijdens uw reis. Hieronder benoemen wij daarom per type reis de beste reistijd voor Italië.

Cultuurreizen en stedentrips
De beste reistijd voor een culturele reis of stedentrip in Italië is bijna het gehele jaar. Vanwege de hitte is het wel aan te raden om uw stedentrip niet in de warmste periode van de zomer te plannen. Maart, april, mei en juni, maar ook september en oktober zijn ideaal voor een culturele reis naar Italië. U geniet in deze maanden vaak van goed en lekker warm weer. Overweeg ook zeker eens om in het late najaar en de winter naar Italië te reizen voor een stedentrip. In november, december, januari en februari is er minder drukte in de steden en bovendien is het in de Italiaanse steden zelfs in de winter vaak nog erg goed weer: ideaal voor een stedentrip!

Actieve vakanties of wandelvakanties
Zeer geschikte reisperiodes voor actieve vakanties in Italië zijn het voorjaar en het najaar. In maart, april, mei en juni is het in Italië mooi weer met aangename, maar niet te hoge, temperaturen. Daarnaast is de natuur in deze maanden prachtig, met veel bloesem. Ook het najaar is een zeer geschikte reistijd voor het maken van wandel- en fietstochten in Italië. September en oktober kennen erg aangename temperaturen. In deze periode is er in Italië minder groen te zien dan voor de zomer, maar over het algemeen is het wel minder druk dan in het voorjaar.

Zonvakanties
De zomer is een goede reistijd voor een zonvakantie in Italië. In juli en augustus is het in heel Italië erg warm. In deze periode zijn vooral Sicilië en Sardinië aanraders, met ontzettend lekker weer voor een zonvakantie: het mediterrane klimaat zorgt er voor temperaturen richting de 30 graden en ook de zee is in deze maanden heerlijk om in te zwemmen. Houd er wel rekening mee dat Italië in augustus zelf vakantie viert en de kustgebieden hierdoor extra druk kunnen zijn. Wilt u wel genieten van de zon, maar vermijdt u liever de echt hete periodes, dan kunt u het beste naar Italië reizen in mei, juni, september en oktober.

Wijn- en olijvenoogst
Denkt u aan Italië, dan denkt u ongetwijfeld ook aan de heerlijke wijnen die het land te bieden heeft. September en oktober zijn ideaal om de wijncultuur van het mooie Italië te verkennen tijdens een wijnreis. Dit is namelijk dé periode van de wijnoogst in Italië! Een ander typisch Italiaans product is natuurlijk de olijf. De olijvenoogst vindt plaats in een wat ruimer tijdvak, tussen oktober en maart. Ook deze oogst is erg bijzonder om mee te maken en daarmee zeker het benoemen waard als interessante reisperiode.

Feestdagen in Italië

Italië kent katholieke tradities en dat is ook van invloed op de feestdagen. Net als in Nederland wordt in Italië Nieuwjaarsdag, Pasen en Kerstmis gevierd. Juist met de paas- en de kerstdagen kunt u Italië op een heel andere, bijzondere manier ontdekken. Maar het land kent ook andere feestdagen, zoals Festa della Liberazione (Bevrijdingsdag) op 25 april, de Dag van de Arbeid op 1 mei en Festa della Repubblica (Dag van de Republiek) op 2 juni. Daarnaast heeft iedere Italiaanse stad een patroonheilige, die met een speciale dag en verschillende festiviteiten wordt geëerd. Zo wordt in Venetië op 25 april de patroonheilige San Marco geëerd, staat 29 juni in Rome in het teken van de heilige San Pietro en viert Milaan op 7 december feest om Sant’Ambrogio te eren. Turijn, Genua en Florence kennen overigens dezelfde patroonheilige: San Giovanni, waarvan de heiligendag op 24 juni valt.