U bent hier: Home | Macedonië
Macedonië - Bergachtig hart van de Balkan

Reisinformatie Macedonië

Diep in de Balkan ligt een prachtig land verscholen: Macedonië. Aan de bergachtige natuur, lieflijke heuvels en heldere meren heeft het land zijn bijnaam Zwitserland van de Balkan te danken. In dit adembenemende landschap liggen authentieke dorpjes en fraaie steden met eeuwenoude tradities. De orthodox-christelijke cultuur is diep verankerd in Macedonië: zo is hier het Cyrillisch schrift uitgevonden en vindt u overal prachtige kloosters met kleurrijke fresco’s en oude iconen.

De stad Ohrid is een waar openluchtmuseum: ooit telde deze stad zelfs 365 kerken! Hoewel ze niet allemaal bewaard zijn, is hun aantal nog altijd indrukwekkend. In de sfeervolle straten geniet u van de typerende architectuur van de huizen en ziet u talloze kerken. Als u in een van de knusse cafeetjes met uitzicht op het diepblauwe meer plaatsneemt, moet u zeker een goed glas Macedonische wijn bestellen. De kwaliteit zal u verrassen! Uiteraard zijn er nog veel meer bezienswaardigheden in Macedonië, zoals het indrukwekkende meer van Ohrid en het Millenniumkruis in Skopje.

Als u wilt weten in welke periode u het beste Macedonië kunt bezoeken, lees dan meer over de beste reistijd in Macedonië. Ontdekt u dit bijzondere land en zijn trotse inwoners? U raakt zeker onder de indruk!

Algemene informatie

Hoofdstad Skopje
Staatsvorm Republiek
Oppervlakte 25.713 km²
Aantal inwoners ca. 2.103.721
Bevolkingsdichtheid ca. 81,8 per km²
Officiële taal Macedonisch en Albanees
Overige talen Turks en Roma
Religies orthodox christendom 67%, islam 30%, overig (onder andere katholiek en evangelisch) 3%
mk_panteleimon-klooster_macedonie.jpg
Het Sint Panteleimonklooster
Een van de hoogtepunten van Byzantijnse architectuur is het Sint Panteleimonklooster, dat in Nerezi halverwege de Vodnoberg ligt. De fresco’s in dit 12e-eeuwse klooster behoren tot de beroemdste en meest prachtige frescoschilderingen uit de Byzantijnse tijd. Zelfs geleerden reizen naar Nerezi om deze aan een studie te onderwerpen. In de kloostertuin treft u een fontein aan: drinkt u hier vooral van, want het verhaal gaat dat dit bronwater goed voor de ogen is en het zicht verbetert! Mocht er gelegenheid zijn, verwen dan ook uw smaakpapillen in het restaurant bij het klooster, waar ze heerlijke typisch Macedonische gerechten serveren.
mk_macedonië_traditioneel_koken.jpg
Eeuwenoude tradities
Macedonië is een land waar eeuwenoude tradities nog altijd levendig worden gevierd. Een van die bijzondere festiviteiten kunt u meemaken met Maria Hemelvaart. Berevo, in het wat afgelegen oosten van Macedonië, is een van de plekken waar u deze authentieke tradities kunt meemaken. Zo is de ochtend alleen voor de mannen: in de tuin van de kerk bereiden zij de feestelijke maaltijd voor, pas in de middag zijn de vrouwen welkom. Na de zegening van de priester barsten de feestelijkheden los en wordt er volop gegeten, gedronken en gedanst. Een bijzonder feest om eens mee te maken!
mk_macedonie_ohrid.jpg
Ohrid
Aan het meer van Ohrid ligt ook de prachtige gelijknamige stad. Hier vindt u indrukwekkende historische monumenten en mooie Byzantijnse kerken met schitterende fresco’s. Niet voor niets is Ohrid in 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO opgenomen. Een andere parel aan het meer is het mooie Sint Naumklooster. Dit klooster werd in 905 gesticht door de heilige Naum en is voorzien van prachtige fresco’s, waarvan de meeste uit de 16e- en 17e-eeuw dateren.
mk_meer-van-ohrid_macedonie.jpg
Het meer van Ohrid
Een van de oudste en diepste meren van Europa is het meer van Ohrid, dat in het zuidwesten van Macedonië ligt. In het zeer schone water leven diersoorten die nergens anders voorkomen. De inwoners van de dorpjes aan het meer leven voornamelijk van visvangst. Een bezoek aan een van de restaurantjes hier is zeker de moeite waard: u kunt genieten van heerlijke lokale visspecialiteiten zoals de Ohrider forel!
mk_millenium-kruis-skopje_macedonie.jpg
Millenniumkruis in Skopje
Skopje ligt aan de voet van de 1.066 meter hoge berg Vodno. Op de top van de berg staat het Millenniumkruis, een monument voor 2.000 jaar christendom in Macedonië. De stalen constructie van dit 66 meter hoge orthodoxe kruis is opgebouwd uit 33 delen. Dit laatste cijfer staat voor de leeftijd die Christus had toen hij werd gekruisigd. Het geheel steunt op vier grote zuilen, ‘de vier evangeliën’, en het fundament wordt gevormd door twaalf kleinere zuilen, die de twaalf apostelen representeren. De bergtop is sinds 2011 met een kabelbaan te bereiken, waarbij een hoogteverschil van bijna 500 meter wordt overbrugd. Bij duisternis is het kruis verlicht met meer dan 600 lampen. Bij helder weer kunt u het kruis al van een afstand van 40 kilometer zien!

Beste reistijd Macedonië

Wat is de meest geschikte reisperiode voor uw reis naar Macedonië? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, omdat het antwoord afhangt van uw wensen. Gaat u voor de bloemenpracht in het voorjaar, vaart u wel bij de warmte en de krachtige zon in de zomer, of wilt u juist genieten van de heerlijke nazomer temperaturen als in Nederland de herfst al is ingetreden?

Klimaat in Macedonië

Macedonië heeft een gematigd landklimaat met warme droge zomers en koele winters met redelijk veel (winterse) neerslag. De vele bergen zorgen er voor dat de temperaturen met uitzondering van de zomermaanden niet zo hoog worden. In de zomermaanden komen temperaturen van 30°C tot 35°C graden in de hoofdstad Skopje of zelfs 40°C graden in het zuiden regelmatig voor. Vaak worden periodes van extreme warmte afgesloten met flinke onweersbuien. In de wintermaanden, van november t/m februari, valt vrijwel altijd sneeuw. Ook is het vrij koud, met gemiddelde temperaturen van -5°C tot 5°C in het binnenland. Richting de kust wordt de temperatuur zachter.

Hieronder vindt u klimaattabellen met per maand de gemiddelde temperatuur en hoeveelheid neerslag in Macedonië. De tabellen geven gemiddelden over langere periodes en zijn daarom slechts een indicatie.

Macedonië

J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Skopje
° C
2
4
7
12
18
24
25
26
22
14
5
2

mm
55
48
53
68
70
51
46
48
42
57
69
73

Beste reisperiode

Hieronder vindt u meer informatie over de beste reistijd voor Macedonië per seizoen / periode, waarbij we proberen rekening te houden met zaken als de temperatuur, flora, fauna en de eventuele drukte bij bezienswaardigheden. Deze zaken kunnen namelijk ook van invloed zijn op uw keuze. Elk seizoen heeft zijn charme, waarbij u de voor- en nadelen moet afwegen tegenover uw vakantieplanning.

Het advies van onze reisleiders:

Voorjaar (maart, april, mei en juni)
Aangename temperaturen en de natuur staat in bloei. De beste reistijd in deze periode is mei en juni.

Zomer (juli en augustus)
Vrij hoge dagtemperaturen en veel zon, dit zijn vooral drukke maanden qua toerisme.

Najaar (september en oktober)
Aangename temperaturen. In de avonden koelt het wel sneller af. Deze periode is ook rustiger qua toerisme.

Winter (november, december, januari en februari)
In deze maande is er veel regen en sneeuw en kan het in bepaalde delen van het land vaak vriezen. Dit is een goede periode voor een skivakantie.

Praktische informatie Macedonië

Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Macedonië verblijft u in goede toeristenklassehotels. Deze hotels kunnen per streek en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens uw vakantie meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Macedonië is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Macedonië-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende, ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Macedonië

De netspanning in Macedonië bedraagt 230 volt. Een wereldstekker stekker is niet nodig.

Entreegelden

Tijdens de reis naar Macedonië zijn de entreegelden niet inbegrepen. Bij sommige bezienswaardigheden krijgt u korting als u 65 jaar of ouder bent, maar veelal is dat gelijk aan het groepstarief. We raden u wel aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt.

Eten en drinken in Macedonië

De keuken van Macedonië wordt beïnvloed door de landen die het omringen. Er zijn veel vleesgerechten en aan het Meer van Ohrid zijn het vooral de visgerechten die volop te vinden zijn, gemaakt met verse vis die rechtstreeks in het meer gevangen is. Een van de nationale gerechten is Tavče gravče, een bonenschotel. Hoewel er veel variaties zijn, hoort dit gerecht in ieder geval met witte bonen, paprikapoeder, paprika, uien en vlees als spek bereid worden. Ook specialiteiten als tava oriz (rijstgerecht), pindzur (gemalen gebakken paprika met tomaten, aubergine en knoflook) en pastrmajlija (pizza met gedroogd vlees) zijn heerlijk!

De nationale sterke drank van Macedonië heet pálinka, en wordt meestal van druiven, pruimen, abrikozen of appels gestookt.

Het prijsniveau in Macedonië ligt gemiddeld veel lager dan Nederland, soms zelfs tot meer dan 50%, en restaurants richting de 75%. In toeristische gebieden is dit verschil kleiner, vooral in het toeristisch hoogseizoen.

Feestdagen in Macedonië

1 januari: nieuwjaar
7 en 8 januari: orthodox Kerstmis
maart t/m april orthodox Goede Vrijdag en Paasfeest
1 mei: dag van de arbeid
24 mei: Sint Cyrillus en Sint Methodius
2 augustus: opstand in 1903 tegen het Ottomaanse rijk
28 augustus: orthodox Maria Hemelvaart
8 september: Onafhankelijkheidsdag
11 oktober: anti-facisme dag
23 oktober: Dag van de revolutie
8 december: Sint Clemens van Ohrid

In Macedonië is een ongeveer 30% van de bevolking islamitisch, en dus worden in Macedonië ook islamitische feestdagen gevierd. De Ramadan (de vastenmaand), het Offerfeest en het Suikerfeest zijn heel belangrijke islamitische feestdagen. De feesten vallen ieder jaar op wisselende data. De Ramadanperiode wordt vastgesteld aan de hand van maanstanden. De Ramadan wordt afgesloten door het Suikerfeest en het Offerfeest valt 70 dagen na het eind van de Ramadan.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Macedonië is het gebruikelijk om een fooi te geven. Als er nog geen servicekosten zijn berekend, dan wordt er ongeveer 10% fooi gegeven.

Fotograferen

Niet alle mensen stellen het op prijs gefotografeerd te worden, dus vraag altijd (in woord of gebaar) om toestemming voor u een foto van een persoon maakt. Het maken van foto's van luchthavens, militaire installaties, grensovergangen en andere veiligheidsgevoelige objecten is in Macedonië is over het algemeen verboden. Ook fotograferen in kerken en musea is vaak niet toegestaan, en ook staat dat meestal duidelijk aangegeven. Onderdelen voor digitale camera's, zoals accu’s, oplaadapparatuur, geheugenkaartjes et cetera zijn in Macedonië vrijwel overal verkrijgbaar.

Geldzaken in Macedonië

De munteenheid in Macedonië is de Macedonische Denar, die overal eenvoudig te pinnen is. Hou er rekening mee dat u niet overal kunt betalen met uw eigen pinpas en creditcard. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.

U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s in contanten mee te nemen.

Kledingadvies voor Macedonië

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Ook in een over het algemeen warm(er) land als Macedonië moet u er rekening mee houden dat het in voor- en naseizoen ’s avonds kan afkoelen en dat de dagen fris kunnen beginnen. Ook kan er wel eens een buitje vallen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal.

Zoals in alle orthodoxe en islamitische landen stelt men het niet op prijs als religieuze gebouwen met blote schouders of benen bezocht worden. Als dames bij bezoek aan een kerk of klooster een hoofddoek dragen zal dit teken van respect zeker worden gewaardeerd. In een moskee dienen vrouwen altijd een hoofddoek te dragen.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Macedonië en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Macedonië. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Macedonië

Net als de meeste Europeanen groeten Macedoniërs die elkaar niet kennen elkaar met een handdruk. Bij Macedoniërs thuis trek je meteen na binnenkomst je schoenen uit. De gastvrouw of gastheer heeft slippers klaarstaan voor zijn gasten. Macedoniërs zijn hartstochtelijke mensen, en zo discussiëren ze ook. Ze vinden het normaal elkaar tijdens een gesprek zachtjes aan te raken, om een punt kracht bij te zetten. Het uiteenvallen van Joegoslavië, hoewel alweer lang geleden, is nog steeds een gevoelig punt. Als u dit onderwerp ter sprake bent, moet u voorbereid zijn op een verhitte discussie.

Openingstijden

Winkels:
Officieel zijn de winkels geopend van maandag tot vrijdag van 09.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag van 08.00 uur tot 15.00 uur. Winkels voor levensmiddelen openen vaak al om 06.00 uur. In toeristische gebieden komt het vaak voor dat met name op zaterdag de winkels langer open blijven.

Banken:
Openbare gebouwen en banken zijn vaak van maandag tot en met vrijdag geopend van 08.00 uur tot 16.00 uur.

Postkantoren:
De meeste postkantoren zijn op werkdagen geopend van 08.00 uur tot 20.00 uur. In grotere steden en toeristische plaatsen zijn de kantoren vaak ook op zaterdag en zondag geopend.

Paspoort of identiteitsbewijs

Voor een reis naar Macedonië heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

Roken

Roken is in Macedonië meer voorkomend dan in Nederland. Op openbare plekken, waaronder bars of restaurants, is het verboden om te roken, hoewel het kan voorkomen dat niet iedereen zich aan deze regel houdt. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

Het sanitair in Macedonië is in toeristische gebieden over het algemeen modern en schoon, maar komt zeker voor dat het sanitair wel eens iets verouderd zijn, maar men doet zijn best het schoon te houden.

Souvenirs

Gebruikelijke souvenirs kunnen vrij uitgevoerd worden. Voor het naar Nederland meenemen van kunst en archeologische of historische voorwerpen is een vergunning nodig van de Macedeonische. Voor verdere regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

De enige officiële taal van Macedonië is het Macedonisch, dat sterk verwant is aan het Bulgaars en door sommigen als een variant of dialect van het Bulgaars wordt gezien. In het westen van Macedonische woont een Albanese minderheid die Albaans spreekt. Ook is er een zeer kleine minderheid van zo'n 200.000 Macedoniërs die het Turks als moedertaal heeft.

Telefoon, internet en post

Telefoonkosten bij gebruik van de telefoon in het hotel kunnen hoog zijn. De meeste hotels beschikken over gratis wifi. Een brief naar Nederland arriveert meestal binnen een week.
Postzegels zijn verkrijgbaar op het postkantoor. Vaak kan men in souvenirwinkels postzegels krijgen indien men er een ansichtkaart bij koopt.

Tijdverschil

Er is geen tijdverschil met Nederland. De zomertijd begint net als in andere Europese landen op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Macedonië worden inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Veiligheid

Macedonië is een veilig land, maar toch raden wij u aan om tijdens uw vakantie zorgvuldig om te gaan met uw persoonlijke eigendommen als portemonnees, paspoorten, camera’s en sieraden. U bent als toerist herkenbaar en daarom een potentieel doelwit voor zakkenrollers. U kunt daarom het beste een kleine hoeveelheid contant geld bij de hand hebben voor de 'ad hoc' aankopen (zodat u niet altijd direct uw portemonnee hoeft te pakken), uw pinpas gescheiden bewaren van uw contante geld en waardevolle zaken in het hotel(kluisje) achterlaten of op uw lichaam in dragen.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Macedonië hoge eisen aan de touringcars, minibussen en huurauto’s die we inzetten op onze reizen. De Macedonische touringcars zijn van redelijk tot goede kwaliteit, maar kunnen eenvoudiger zijn dan de Nederlandse touringcars. De infrastructuur in Macedonië is goed. Omdat het land bergachtig is kan verplaatsing wat meer tijd in beslag nemen.
De verkeersregels worden een stuk losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Soms is er achterstallig onderhoud aan voetpaden en trottoirs.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Macedonië is van slechte kwaliteit. Het wordt daarom aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.