050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Noord-Macedonië
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
moldavië_servië.jpg

Praktische informatie Noord-Macedonië

Algemene informatie Noord-Macedonië

HoofdstadSkopje
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte25.713 km²
Aantal inwonersca. 1.832.696
Bevolkingsdichtheidca. 81,01 per km²
Officiële taalMacedonisch en Albanees
ReligiesMacedonisch-orthodox 64,8%, islamitisch 33,3%, overig christelijk 0,7%, overig 1,2%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Noord-Macedonië verblijft u in goede toeristenklassehotels. Deze hotels kunnen per streek en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens uw vakantie meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Noord-Macedonië is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Noord-Macedonië-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende, ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Noord-Macedonië

De netspanning in Noord-Macedonië bedraagt 230 volt. Een wereldstekker stekker is niet nodig.

Entreegelden

Tijdens de reis naar Noord-Macedonië zijn de entreegelden niet inbegrepen. Bij sommige bezienswaardigheden krijgt u korting als u 65 jaar of ouder bent, maar veelal is dat gelijk aan het groepstarief. We raden u wel aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt.

Eten en drinken in Noord-Macedonië

De keuken van Noord-Macedonië wordt beïnvloed door de landen die het omringen. Er zijn veel vleesgerechten en aan het meer van Ohrid zijn het vooral de visgerechten die volop te vinden zijn, gemaakt met verse vis die rechtstreeks in het meer gevangen is. Een van de nationale gerechten is Tavče gravče, een bonenschotel. Hoewel er veel variaties zijn, hoort dit gerecht in ieder geval met witte bonen, paprikapoeder, paprika, uien en vlees als spek bereid worden. Ook specialiteiten als tava oriz (rijstgerecht), pindzur (gemalen gebakken paprika met tomaten, aubergine en knoflook) en pastrmajlija (pizza met gedroogd vlees) zijn heerlijk!

De nationale sterke drank van Noord-Macedonië heet pálinka, en wordt meestal van druiven, pruimen, abrikozen of appels gestookt.

Het prijsniveau in Noord-Macedonië ligt gemiddeld veel lager dan Nederland, soms zelfs tot meer dan 50%, en restaurants richting de 75%. In toeristische gebieden is dit verschil kleiner, vooral in het toeristisch hoogseizoen.

Feestdagen in Noord-Macedonië

• 1 januari: nieuwjaar
• 7 en 8 januari: orthodox Kerstmis
• maart / april orthodox Goede Vrijdag en Paasfeest
• 1 mei: dag van de arbeid
• 24 mei: Sint Cyrillus en Sint Methodius
• 2 augustus: opstand in 1903 tegen het Ottomaanse rijk
• 28 augustus: orthodox Maria Hemelvaart
• 8 september: Onafhankelijkheidsdag
• 11 oktober: anti-fascisme dag
• 23 oktober: Dag van de revolutie
• 8 december: Sint Clemens van Ohrid

In Noord-Macedonië is een ongeveer 30% van de bevolking islamitisch, en dus worden in Noord-Macedonië ook islamitische feestdagen gevierd. De Ramadan (de vastenmaand), het Offerfeest en het Suikerfeest zijn heel belangrijke islamitische feestdagen. De feesten vallen ieder jaar op wisselende data. De Ramadanperiode wordt vastgesteld aan de hand van maanstanden. De Ramadan wordt afgesloten door het Suikerfeest en het Offerfeest valt 70 dagen na het eind van de Ramadan.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Noord-Macedonië is het gebruikelijk om een fooi te geven. Als er nog geen servicekosten zijn berekend, dan wordt er ongeveer 10% fooi gegeven.

Fotograferen

Niet alle mensen stellen het op prijs gefotografeerd te worden, dus vraag altijd (in woord of gebaar) om toestemming voor u een foto van een persoon maakt. Het maken van foto's van luchthavens, militaire installaties, grensovergangen en andere veiligheidsgevoelige objecten is in Noord-Macedonië is over het algemeen verboden. Ook fotograferen in kerken en musea is vaak niet toegestaan, en ook staat dat meestal duidelijk aangegeven. Onderdelen voor digitale camera's, zoals accu’s, oplaadapparatuur, geheugenkaartjes et cetera zijn in Noord-Macedonië vrijwel overal verkrijgbaar.

Geldzaken in Noord-Macedonië

De munteenheid in Noord-Macedonië is de Macedonische Denar, die overal eenvoudig te pinnen is. Hou er rekening mee dat u niet overal kunt betalen met uw eigen pinpas en creditcard. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.

U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s in contanten mee te nemen.

Kledingadvies voor Noord-Macedonië

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Ook in een over het algemeen warm(er) land als Noord-Macedonië moet u er rekening mee houden dat het in voor- en naseizoen ’s avonds kan afkoelen en dat de dagen fris kunnen beginnen. Ook kan er wel eens een buitje vallen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal.

Zoals in alle orthodoxe en islamitische landen stelt men het niet op prijs als religieuze gebouwen met blote schouders of benen bezocht worden. Als dames bij bezoek aan een kerk of klooster een hoofddoek dragen zal dit teken van respect zeker worden gewaardeerd. In een moskee dienen vrouwen altijd een hoofddoek te dragen.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Noord-Macedonië en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Noord-Macedonië. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Noord-Macedonië

Net als de meeste Europeanen groeten Macedoniërs die elkaar niet kennen elkaar met een handdruk. Bij Macedoniërs thuis trek je meteen na binnenkomst je schoenen uit. De gastvrouw of gastheer heeft slippers klaarstaan voor zijn gasten. Macedoniërs zijn hartstochtelijke mensen, en zo discussiëren ze ook. Ze vinden het normaal elkaar tijdens een gesprek zachtjes aan te raken, om een punt kracht bij te zetten. Het uiteenvallen van Joegoslavië, hoewel alweer lang geleden, is nog steeds een gevoelig punt. Als u dit onderwerp ter sprake bent, moet u voorbereid zijn op een verhitte discussie.

Openingstijden

Winkels:
Officieel zijn de winkels geopend van maandag tot vrijdag van 09.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag van 08.00 uur tot 15.00 uur. Winkels voor levensmiddelen openen vaak al om 06.00 uur. In toeristische gebieden komt het vaak voor dat met name op zaterdag de winkels langer open blijven.

Banken:
Openbare gebouwen en banken zijn vaak van maandag tot en met vrijdag geopend van 08.00 uur tot 16.00 uur.

Postkantoren:
De meeste postkantoren zijn op werkdagen geopend van 08.00 uur tot 20.00 uur. In grotere steden en toeristische plaatsen zijn de kantoren vaak ook op zaterdag en zondag geopend.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Noord-Macedonië heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

Roken

Roken is in Noord-Macedonië meer voorkomend dan in Nederland. Op openbare plekken, waaronder bars of restaurants, is het verboden om te roken, hoewel het kan voorkomen dat niet iedereen zich aan deze regel houdt. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

Het sanitair in Noord-Macedonië is in toeristische gebieden over het algemeen modern en schoon, maar komt zeker voor dat het sanitair wel eens iets verouderd zijn, maar men doet zijn best het schoon te houden.

Souvenirs

Gebruikelijke souvenirs kunnen vrij uitgevoerd worden. Voor het naar Nederland meenemen van kunst en archeologische of historische voorwerpen is een vergunning nodig van de Noord-Macedonische regering. Voor verdere regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

De enige officiële taal van Noord-Macedonië is het Macedonisch, dat sterk verwant is aan het Bulgaars en door sommigen als een variant of dialect van het Bulgaars wordt gezien. In het westen van Macedonische woont een Albanese minderheid die Albaans spreekt. Ook is er een zeer kleine minderheid van zo'n 200.000 Macedoniërs die het Turks als moedertaal heeft.

Telefoon, internet en post

Telefoonkosten bij gebruik van de telefoon in het hotel kunnen hoog zijn. De meeste hotels beschikken over gratis wifi. Een brief naar Nederland arriveert meestal binnen een week. Postzegels zijn verkrijgbaar op het postkantoor. Vaak kan men in souvenirwinkels postzegels krijgen indien men er een ansichtkaart bij koopt.

Tijdverschil

Er is geen tijdverschil met Nederland. De zomertijd begint net als in andere Europese landen op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Noord-Macedonië worden inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Noord-Macedonië hoge eisen aan de touringcars, minibussen en huurauto’s die we inzetten op onze reizen. De Macedonische touringcars zijn van redelijk tot goede kwaliteit, maar kunnen eenvoudiger zijn dan de Nederlandse touringcars. De infrastructuur in Noord-Macedonië is goed. Omdat het land bergachtig is kan verplaatsing wat meer tijd in beslag nemen. De verkeersregels worden een stuk losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Soms is er achterstallig onderhoud aan voetpaden en trottoirs.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Noord-Macedonië is van slechte kwaliteit. Het wordt daarom aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.