050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Moldavië
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
moldavië_servië.jpg

Praktische informatie Moldavië

Algemene informatie Moldavië

HoofdstadChisinau
StaatsvormParlementaire republiek
Oppervlakte33.846 km²
Aantal inwonersca. 3.364.496
Bevolkingsdichtheidca. 99,4 per km²
Officiële taalRoemeens
ReligiesOosters-orthodox


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Moldavië (of Moldova, zoals de inwoners het land noemen) verblijft u in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per streek, stad en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke Moldavië-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens uw vakantie meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Moldavië is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Moldavië-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende, ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Moldavië

De netspanning in Moldavië bedraagt 220 volt. Een wereldstekker is niet nodig.

Entreegelden

Tijdens de reis naar Moldavië zijn de entreegelden inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In sommige landen ontvangt u korting op de entreegelden van bijvoorbeeld musea en opgravingsterreinen als u 65 jaar of ouder bent, maar meestal is deze korting gelijk aan het groepstarief. We raden u wel aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt.

Eten en drinken in Moldavië

Moldavië is altijd beïnvloedt door andere culturen: de Russische, de Oekraïense, de Griekse en de Roemeense. De Moldavische keuken is het product van deze gevarieerde geschiedenis. Nagenoeg altijd worden verse groenten gebruikt die in Moldavië volop voorhanden zijn. Traditioneel eet men zowel ’s middags als ’s avonds warm!

Wat meestal niet mag ontbreken is Brynza, een soort geitenkaas. Een ander beroemd gerecht is 'Mamaliga', wat op Polenta lijkt.

De wijn van Moldavië is beroemd, en terecht! U mag een goed glas wijn eenvoudigweg niet overslaan. Bij een goed glas Moldavische wijn proost men met 'Noroc'!

Het prijsniveau in Moldavië ligt ruim onder dat van Nederland. Ter vergelijking: een kop koffie zal u ongeveer een euro kosten. Voor een driegangendiner moet u rekenen op ongeveer 15 euro.

Feestdagen in Moldavië

• 1 januari: nieuwjaar
• 7 en 8 januari: Orthodox Kerstmis
• 14 januari: Orthodox nieuwjaar
• 8 maart: internationale vrouwendag
• maart/april: Goede Vrijdag en Pasen
• 17 april: Orthodox Pasen
• 1 mei: dag van de arbeid
• 9 mei: dag van de overwinning
• 27 augustus: Onafhankelijkheidsdag
• 31 augustus: nationale dag van de taal
• 25 december: Kerstmis

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. De meeste Moldaviërs ronden het te betalen bedrag af naar boven als fooi. Van westerlingen wordt het op prijs gesteld als zij 5 tot 10% van het te betalen bedrag bij de prijs optellen.

Fotograferen

Niet alle mensen stellen het op prijs gefotografeerd te worden, dus vraag altijd om toestemming voor u een foto van een persoon maakt. Het maken van foto's van luchthavens, militaire installaties, grensovergangen en andere veiligheidsgevoelige objecten is ten strengste verboden. Ook fotograferen in kerken en musea is vaak niet toegestaan en staat meestal aangegeven. Onderdelen voor digitale camera's, zoals accu’s, oplaadapparatuur, geheugenkaartjes et cetera zijn in Moldavië buiten Chisinau nauwelijks verkrijgbaar.

Geldzaken in Moldavië

De Moldavische munteenheid heet Leu (meervoud lei). In grote steden als Chisinau zijn pinautomaten aanwezig. Hier kunt u pinnen met uw bankpas met maestro logo. U kunt geld wisselen op de luchthaven, in de meeste hotels en bij wisselkantoren (burou de schimp valutar). De Leu is niet convertibel: als u hem mee naar huis brengt kunt u hem niet meer omwisselen.

Kledingadvies voor Moldavië

Moldavië heeft een relatief mild klimaat, maar voornamelijk in de nazomer kan het ’s avonds al iets kouder worden. Veel neerslag is er gedurende de zomer niet, maar het kan natuurlijk voorkomen. Het is daarom raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen.
Zoals in alle orthodoxe landen stelt men het niet op prijs als religieuze gebouwen met blote schouders of benen bezocht worden. Als dames bij bezoek aan een kerk of klooster een hoofddoek dragen zal dit teken van respect zeker worden gewaardeerd.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Moldavië en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Moldavië. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Moldavië

Net als de meeste Europeanen groeten Moldaviërs die elkaar niet kennen elkaar met een handdruk. Dit doe je echter nooit boven een drempel! Bij Moldaviërs thuis trek je meteen na binnenkomst je schoenen uit. De gastvrouw of gastheer heeft slippers klaarstaan voor zijn gasten.

Openingstijden

Winkels:
Officieel zijn de winkels geopend van maandag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 18.00 uur. In de grotere steden zijn de grotere winkels en winkelcentra vaak langer open. In kleinere plaatsen kunnen de openingstijden variëren met het humeur van de winkelier.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Moldavië heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

Roken

Roken is gemeengoed in Moldavië. Rookvrije plekken zijn daarom ook zeldzaam!

Sanitair

Met name buiten Chisinau kan het sanitair wel eens verouderd zijn. Over het algemeen doet men echter zijn best het schoon te houden.

Souvenirs

Gebruikelijke souvenirs kunnen vrij uitgevoerd worden. Voor het naar Nederland meenemen van kunst en archeologische of historische voorwerpen is een vergunning nodig van de Moldavische autoriteiten. Voor verdere regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar naar douane.nl.

Taal

Het Moldavisch lijkt sterk op het Roemeens. De een zal zeggen dat het slechts een variant van het Roemeens is, de ander zal liever zeggen dat het een zelfstandige taal is. In Transnistrië spreekt men Russisch.

Hoewel het de laatste jaren sterk verbeterd is moet men erop rekenen dat (met name buiten Chisinau) niet iedereen Engels of Duits beheerst. Voor de oudere generatie is Russisch nog steeds de belangrijkste buitenlandse taal.

Telefoon, internet en post

Telefoonkosten bij gebruik in het hotel kunnen hoog zijn. De meeste hotels beschikken over gratis wifi. Een brief naar Nederland sturen duurt vanuit Moldavië soms meer dan een week. Postzegels zijn verkrijgbaar op het postkantoor en heel soms in souvenirwinkels indien men er een ansichtkaart bij koopt.

Tijdverschil

Het is in Moldavië altijd een uur later dan in Nederland.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Moldavië worden inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Moldavië hoge eisen aan de touringcars, minibussen en huurauto’s die we inzetten op onze reizen. De Moldavische touringcars zijn van redelijk tot goede kwaliteit, maar kunnen eenvoudiger zijn dan de Nederlandse touringcars. De infrastructuur in Moldavië is op zich redelijk, maar Moldavië is geen lid van de EU en er is weinig geld voor onderhoud. De verkeersregels worden soms wat losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Ook voetpaden en trottoirs zijn soms in slechte staat.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Moldavië is van slechte kwaliteit. Het wordt daarom aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.