050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Oezbekistan

Bezienwaardigheden Oezbekistan

Sher-Dor Medressa in Samarkand, Oezbekistan
Samarkand
Samarkand is de meest indrukwekkende stad van Oezbekistan. Het behoort ook tot één van de oudste steden van het land. Hier bevinden zich vele indrukwekkende monumenten zoals het Registan, het Shah-i-Zinda, het Ulug Bek observatorium en het graf van de profeet Daniël. Het waren Timur Lenk en zijn kleinzoon Ulug Bek die de stad haar grote aanzien gaven nadat de stad door Dzenghis Khan grotendeels was verwoest. Het graf van Timur Lenk is nog altijd een bedevaartsoord waar vele Oezbeken komen bidden bij het graf van hun grote leider.
Registan in Samarkand, Oezbekistan
Registan in Samarkand
In de oude stad van Samarkand ligt het Registan, het grote plein omringd door madrassa’s. Registan betekent 'Plaats van zand'. Het plein stamt uit de 14e eeuw en wordt aan drie zijden omringd door grote religieuze gebouwen: madrassa's. Een madrassa is een islamitische school. De oudste is in de 15e eeuw gebouwd en heet de Uleg Bek madrassa. Er recht tegenover staat de Shir Dor madrassa, gebouwd tussen 1619 en 1636. Shir Dor betekent 'versierd met tijgers' en het gebouw is inderdaad beschilderd met tijgers. De derde madrassa is Tilla Kari, dat de betekenis 'overdekt met goud' heeft. Deze school fungeert tevens als moskee. De gebouwen zijn in de afgelopen eeuw geheel gerestaureerd.
Shah-i-Zinda, Oezbekistan
Shah i Zinda in Samarkand
De necropool van Shah i Zinda vormt een lange laan van mausolea welke werken gebouwd naast het graf van een kleinzoon van de profeet Mohammed. Deze zou in een put zijn gegooid maar niet overleden en nog altijd bidden voor de mensen. Natuurlijk wilden velen bij deze heilige plek begraven worden. Het ene mausoleum nog mooier en groter is dan het andere. Helemaal aan het einde van de laan kom je op een moderne begraafplaats terecht waar nog steeds mensen worden begraven.
Khiva, Oezbekistan
Khiva
Khiva is een stad die midden in de woestijn ligt en was vroeger een rustplaats voor de karavanen die door het gebied trokken. Het prachtige oude centrum is misschien wel een van de best bewaarde historische steden van Centraal-Azië. De stadsmuren dateren uit het einde van de 17e eeuw en hebben een hoogte van 10 meter. In de oude stad bevinden zich ruim 50 historische monumenten en 250 oude huizen, vooral uit de 18e en 19e eeuw.
Mir-i-Arab Madrasa in Bukhara, Oezbekistan
Bukhara
Bukhara is het religieuze centrum van Oezbekistan. Tot 1868 was het de hoofdstad van het Khanaat en later van het Emiraat Bukhara. In deze stad bevinden zich de mooiste koranscholen en enkele indrukwekkende moskeeën. De geschiedenis van deze stad gaat terug tot de 6e eeuw voor Christus. Lange tijd was het onderdeel van het Perzische rijk en tot op heden is deze invloed heel goed terug te vinden. In Bukhara staat onder meer de Pol i Kalan-moskee met de indrukwekkende Pol i Kalan-minaret. Vanaf deze toren werden ooit vrouwen afgegooid die hun man ontrouw waren geweest. Dit lot trof ook de vrouw van de Khan. Maar zij trok al haar jurken aan die haar als een parachute veilig weer op de grond zetten.

Bukhara Lyabi-Hauz, Oezbekistan
Het Labi Haus-complex in Bukhara
Het Labi Haus-complex ligt midden in het centrum. Langs deze grote poel water staan mooie gebouwen als een koranschool, een moskee en verschillende handelshuizen in de naaste omgeving. Het Labi Haus is de plek waar vroeger mensen hun drinkwater kwamen halen, maar zichzelf en hun kleding ook wasten. Hierdoor werd het de centrale ontmoetingsplek voor de bevolking.