050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Oezbekistan
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
oezbekistan.jpg

Praktische informatie Oezbekistan

Algemene informatie Oezbekistan

HoofdstadTashkent
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte447.400 km²
Aantal inwonersca. 30.565.411
Bevolkingsdichtheid68,3 per km²
Officiële taalOezbeeks
ReligiesIslamitisch 88%, Russisch-orthodox 9%, overig 3%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Oezbekistan verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels komen overeen met de algemene westerse standaard. Soms verblijven we in tot hotel omgebouwde historische gebouwen zoals bijvoorbeeld in een medresse: een oude Koranschool. De kamertjes waar vroeger de studenten verbleven, zijn omgebouwd tot hotelkamers. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitsverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Oezbekistan is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Oezbekistan-reizen veel gewandeld worden over soms oneffen ondergronden. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Oezbekistan

De netspanning in Oezbekistan bedraagt 220 volt. In Oezbekistan worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland en u heeft daarom geen wereldstekker nodig.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Oezbekistan ontvangt u geen korting op de entreegelden van bijvoorbeeld musea en opgravingsterreinen als u 60 of 65 jaar of ouder bent.

Eten en drinken in Oezbekistan

De Oezbeekse keuken is uitgebreid en gebaseerd op de Turkse en Russische keuken. Plov, het traditionele gerecht in Oezbekistan, bestaat uit rijst met schapenvlees, uien, wortels en rozijnen gebakken in schapenvet. Overige traditionele gerechten zijn laghman; een noedelsoep met schapenvlees, groenten en verder wisselende ingrediënten, shurpa, een soep met stukken vlees en groenten en sjasliek, stukjes vlees aan een spies.

Frisdranken, bier en mineraalwater zijn overal verkrijgbaar. Daarnaast staat wodka ook standaard op de menulijst. Koffie is niet altijd verkrijgbaar maar zwarte of groene thee is het nationale drankje. Frisdrank kost ongeveer 70 eurocent, lokaal bier 1,40 euro, geïmporteerd bier 2,50 euro, wodka 3 euro, wijn 3,50 euro en een gemiddelde maaltijd 11 euro.

Feestdagen in Oezbekistan

• 1 januari: nieuwjaar
• 8 maart: internationale vrouwendag
• 21 maart: Noroez (Perzisch Nieuwjaar)
• 9 mei: dag van de overwinning
• 1 juni: Internationale dag van het kind
• 1 september: Onafhankelijkheidsdag
• 1 oktober: Lerarendag
• 8 december: dag van de grondwet

De Ramadan (de vastenmaand), het Offerfeest en het Suikerfeest zijn heel belangrijke islamitische feestdagen. De feesten vallen ieder jaar op wisselende data. De Ramadanperiode wordt vastgesteld aan de hand van maanstanden. De Ramadan wordt afgesloten door het Suikerfeest en het Offerfeest valt zeventig dagen na het eind van de Ramadan.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. Een fooi geven is in Oezbekistan geen plicht, maar u bouwt er wel veel ‘goodwill’ mee op. Een goed bedoelde fooi is voor de ontvanger nog altijd een blijk van uw tevredenheid. Bent u zeer tevreden over bijvoorbeeld de bediening of het eten in een restaurant of over het hotel, dan kunt u een kleine fooi achterlaten op uw tafel of hotelkamer. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders in Oezbekistan vaak met een centrale fooienpot. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Over het algemeen vinden de Oezbeken het geen probleem om zelf gefotografeerd te worden. Het wordt wel gewaardeerd wanneer u het eerst vraagt (camera laten zien met vragende blik is al voldoende). Bij de meeste bezienswaardigheden wordt een klein bedrag gevraagd voor het mogen gebruiken van een foto/filmcamera, boven op het entreegeld. Het betalingsbewijs hiervan dient u tijdens het bezoek bij de hand te houden, want er wordt regelmatig gecontroleerd.
Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem in Oezbekistan afwijkend is, kan dit kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee dat in Oezbekistan niet overal (vervangings)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta in Oezbekistan

De munteenheid van het land is de sum. In Oezbekistan zijn nauwelijks pinautomaten aanwezig. Het is dus raadzaam om contant geld mee te nemen. Neem kleinere coupures en onbeschadigde biljetten mee. Er zijn in veel plaatsen wisselkantoren te vinden en ook in de meeste hotels kunt u geld wisselen. U kunt zowel euro’s als Amerikaanse dollars wisselen. In Oezbekistan krijgt u op dit moment een gunstigere koers voor euro's dan voor Amerikaanse dollars, hoewel dit elk moment kan wijzigen. Het grootste biljet op dit moment is 50.000 sum dat een waarde heeft van ongeveer 5 euro. Hierdoor heeft u al snel een flinke stapel sum. Vrijwel niemand gebruikt dan ook een portemonnee, men heeft slechts een stapel van 1.000 sum briefjes met een elastiek eromheen in de broekzak of de handtas.

Voor bestemmingen buiten Europa geldt dat sommige bankpassen geblokkeerd zijn. Controleer bij uw bank of u uw pinpas voor gebruik in Kirgizië moet activeren. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s in contanten mee te nemen. U kunt in Oezbekistan bij de pintautomaten uitsluitend de lokale valuta pinnen.

Kledingadvies voor Oezbekistan

Oezbekistan is een islamitisch land, al is er een sterke scheiding tussen staat en religie. Over het algemeen worden de regels niet heel strikt genomen. Toch wordt het op prijs gesteld wanneer men niet al te bloot gekleed gaat. Bij zowel vrouwen als mannen dienen de benen in ieder geval tot over de knie bedekt te zijn. Voor de bovenkleding geldt: minimaal halve mouwen, dus liever geen blote schouders. De meeste moskeeën zijn toegankelijk mits fatsoenlijk gekleed. Mocht er een enkele keer hoofdbedekking verlangd worden, dan is deze ter plaatse verkrijgbaar. Een deel van de vrouwen in Oezbekistan draagt een hoofddoek, vrij los over het haar gedrapeerd, maar zeker in de steden draagt een groot deel van de vrouwen geen hoofddoek.

Verder is het raadzaam om goede wandelschoenen en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. In Oezbekistan moet u er rekening mee houden dat het ’s nachts flink af kan koelen en dat de dagen fris kunnen beginnen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal en ook in Oezbekistan regent het wel eens.

Nuttige adressen van ambassade en consulenten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Oezbekistan en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Oezbekistan. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Openingstijden

Winkels
Er zijn in Oezbekistan geen strikte openingstijden. Voor overheidsdiensten en kantoren gelden dezelfde weekenddagen als in Nederland (zaterdag en zondag), maar de meeste winkels zijn de gehele week geopend meestal van 08.00 uur in de ochtend tot ’s avonds 20.00 uur. De warenhuizen in de grotere steden zijn meestal langer open. Bazaars beginnen meestal rond 6.00 uur ’s ochtends.

Banken
Banken zijn geopend van 9.30 uur tot 17.30 uur en postkantoren van 9.00 uur tot 18.00 uur. Tussen de middag is er sluitingstijd in verband met de lunchpauze.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Oezbekistan heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden begeleid door een privéchauffeur en soms door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Oezbekistan heerst nergens een rookverbod. Het is wel verboden om in onze touringcars te roken

Sanitair

In Oezbekistan zijn er in de hotels Europese toiletten, maar onderweg komt u meestal slechts hurktoiletten tegen. Jammer genoeg zijn deze hurktoiletten vaak niet schoon. Soms is het prettiger om even in de vrije natuur een struikje op te zoeken om uw behoefte achter te doen. Neem daarom zeker een rol toiletpapier mee in uw tas.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

In Oezbekistan wordt Oezbeeks en Russisch gesproken. Op veel plekken kunt u terecht met Engels.

Telefoon, internet en post

Wilt u vanuit Oezbekistan naar Nederland bellen toets dan 8 – wacht op kiestoon – 1031. Vanuit alle hotels kunt u naar Nederland bellen, volg de instructies op die op de hotelkamer te vinden zijn, let er wel op dat dit vaak zeer kostbaar is. In de steden in het hele land is er bereik voor het gebruik van uw mobiele telefoon, alleen zult u soms tussen de steden, in de meer afgelegen gebieden, geen bereik hebben. Postzegels zijn koop bij de postkantoren in de grotere steden.

Tijdverschil

In Oezbekistan is het tijdens de Nederlandse zomertijd drie uur later en tijdens de wintertijd vier uur later.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Oezbekistan is er een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Oezbekistan hoge eisen aan de touringcars, minibussen en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. Deze vervoersmiddelen kunnen, naar Nederlandse maatstaven, echter eenvoudig zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen.

De infrastructuur in Oezbekistan laat soms te wensen over. Wegen kunnen slecht zijn, waardoor kleine afstanden meerdere uren in beslag nemen. In bergachtige gebieden waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal. Ook de verkeersregels worden soms losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

Het kraanwater in Oezbekistan is niet geschikt als drinkwater, daarom wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.