050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

10 bezienswaardigheden voor uw roadtrip in de Champagne

Door reisleider Noël | 12-04-2021

Weet u dat er elke twee seconden ergens ter wereld een champagnefles wordt ontkurkt? Dit bruisende gouden nectar dat schittert over de wereld, is de grote ster van de Champagnestreek. Op slechts zo’n vijf uur rijden van Nederland, in het noordoosten van Frankrijk, is dit een heerlijke plek voor een weekje genieten. In een glooiend landschap met gele velden vol zonnebloemen en wuivend graan staan de wijnstokken fier op een rij. Talloze champagnehuizen, van charmant klein tot wereldberoemd, maken hier vol trots de enige echte bubbels. De wijnboeren laten u maar al te graag hun champagne proeven.

De charmante Champagnestreek is een uitgelezen plek voor een roadtrip langs het beste dat Frankrijk te bieden heeft. Hier ontdekt u de geboorteplaats van de champagne, Hautvillers, en kunt u heerlijk slenteren door de kleine straatjes van Troyes en Châlons-en-Champagne langs veelkleurige vakwerkhuizen en de mooiste kerken. De beide hoofdsteden van de streek zijn de belangrijkste bezienswaardigheden. Op de beroemde L'avenue de Champagne in Épernay kunt u in de wijnkelders een heerlijk glas champagne proeven en ook in het elegante Reims is de champagne nooit ver weg! Daarnaast zijn er voldoende mogelijkheden om op een terrasje neer te strijken en te genieten van het goede Franse leven. Ga mee en proef de Champagnestreek!

10 bezienswaardigheden in de Champagne

1. Dom Pérignon in Hautvillers

Er is echt geen betere plek om uw kennismaking met de Champagnestreek te starten dan in het charmante Hautvillers, in het hart van la Montagne de Reims. In dit schilderachtige wijndorp met smalle straatjes en ijzeren uitgangborden staat volgens de overlevering de wieg van de champagne. In de oude Abbaye de Saint Pierre d'Hautvillers ontdekte de monnik Dom Pérignon in de 17e eeuw de méthode champenoise, de bereidingswijze voor het maken van de bruisende wijn. Hier ontdekt u alles over de geschiedenis en het productieproces van champagne. Bekijk vervolgens in de kerk bij de abdij het graf van Dom Pérignon naar wie de beroemdste champagne van Moët et Chandon is vernoemd.

2. Épernay, hoofdstad van de champagne

Te midden van de wijngaarden ligt Épernay, de hoofdstad van de champagne. Het bruisende hart van het stadje is L'Avenue de Champagne: hier staan statige herenhuizen waarin de grote champagnehuizen zijn gevestigd. Klinkende namen als Moët et Chandon, Mercier, Champagne Mansard Baillet, Castellane en Laurent-Perrier sieren de prachtige gevels die indruk moeten maken op de rijke clientèle. Onder de straat bevinden zich de prestigieuze kelders uitgehouwen in het krijt: in een netwerk van tunnels slaan de champagnehuizen hun voorraad op. Dit is dé plek voor een dégustation! Maak uw keuze uit een van de vermaarde champagnehuizen en laat u rondleiden door de wijnkelders. Uiteraard proeft u ook een glas bubbels: een sprankelendere start van uw vakantie is niet denkbaar.

3. Reims, de hoofdstad van de Champagnestreek

Een bezoek aan de hoofdstad van de Champagnestreek, Reims, is een must! In deze kleine, compacte stad kunt u heerlijk rondstruinen en genieten van gezellige pleinen, leuke restaurantjes en verschillende winkels. Blikvanger is de beroemde Cathédrale Notre-Dame de Reims, waar eeuwenlang de Franse koningen werden gekroond en gezalfd. In de hoofdstad van de Champagnestreek kunt u natuurlijk een champagnehuis bezoeken! Onder de stad liggen honderden ondergrondse champagnekelders, bijvoorbeeld van Veuve Clicquot. Of gaat u winkelen in de straatjes rond de Notre-Dame? De gezellige terrasjes op Place Drouet d'Erlon wenken uitnodigend voor een uitgebreide lunch of een glas bubbels als aperitief.


Hautvillers, Frankrijk
Uithangbod in dit charmante wijndorpje
Épernay, Champagne, Frankrijk
Hoofdstad van de champagne
Reims, Champagne, Frankrijk
Een glas champagne op een terras

4. Charmant Châlons-en-Champagne

Ten oosten van Épernay ligt omgeven door wijngaarden het vriendelijke Châlons-en-Champagne. Aan de oever van de rivier de Marne vindt u pittoreske pleinen, gezellige straatjes en leuke restaurantjes. Neem zeker een kijkje in de romaanse Collégiale Notre-Dame-en-Vaux, eens een belangrijke tussenstop op de bekende pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Vermoeide voeten? Op het gezellige Place du Maréchal Foch vindt u enkele typisch Franse cafeetjes voor een aangename pauze. Maak voor een verrassend andere kijk op Châlons een boottochtje op de Nau en de Mau. U zult direct begrijpen waarom Châlons ook wel het bruisende Venetië wordt genoemd!

5. Schilderachtig Troyes

Het middeleeuwse Troyes heeft per toeval de vorm van een champagnekurk! De oude stad is een wirwar van zeer smalle straatjes, waar de vakwerkhuizen schots en scheef staan en waar u talloze prachtige kerken kunt bewonderen. Dwaal door de met klinkers geplaveide steegjes, fotografeer de vrolijke pastelkleurige gevels en wandel en passant ook de fraaie Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Troyes of de Église Sainte-Madeleine binnen. Genoeg gedwaald door dit middeleeuwse labyrint? Dan is het tijd om te winkelen; in Troyes vindt u heel veel winkels, van de bekende ketens en schattige Franse boetiekjes tot outletshops. Geen winkelliefhebber? Slenter dan op uw gemak langs de Seine en strijk neer op een terras.

6. Renoir in Essoyes

Het pittoreske Essoyes is een klein dorpje aan de oevers van de Ource. Hier leefde en werkte de impressionistische schilder Pierre-Auguste Renoir, nadat hij hier met zijn vrouw en twee kinderen in 1895 kwam wonen. Renoir was dol op de Champagnestreek: hij liet zich voor zijn werk volop inspireren door de natuur met het prachtige licht en de evenzo mooie kleuren, de vriendelijke omgeving en de rivier de Ource die hij zo liefhad. In het schilderachtige Essoyes kunt u letterlijk in de voetsporen van de schilder wandelen langs zijn inspiratiebronnen. Start uw wandeling in het centrum espace des Renoir, dwaal vervolgens door zijn atelier en voel in zijn woning door de vele persoonlijke voorwerpen de aanwezigheid van de kunstenaar en zijn gezin.

7. Vallée de la Marne

In de vallei van de Marne, ten westen van Épernay, liggen op de hellingen van de rechteroever talloze wijngaarden, ideaal naar het zuiden gekeerd. Ooit was deze rivier een belangrijke handelsroute voor het vervoer van wijn en druiven. Nu kunt u hier door het prachtige landschap heerlijk toeren naar genoeglijke wijndorpjes en prachtige kastelen. Een letterlijk hoogtepunt van de streek is de Mont Aimé. Vanaf deze 240 meter hoge heuvel heeft u een panoramisch uitzicht over de champagnewijngaarden. Bezoek ook het wijngebied van de Blanc de Blancs, tussen Vertus en Épernay. Hier wordt de champagne gemaakt van uitsluitend witte chardonnay-druiven. In dorpjes zoals Oger, Cramant en Avize ziet u tientallen uitnodigende borden van champagnehuizen, die u graag ontvangen voor een dégustation.


Châlons-en-Champagne, Frankrijk
Een kleurrijk straatje in het centrum
Troyes, Frankrijk
De kleurrijke vakwerkhuizen
Essoyes, Renoir, Frankrijk
Woonhuis van Pierre-Auguste Renoir

8. Vestingstadje Langres

Het charmante vestingstadje Langres met zijn 12 torens, 7 poorten en ruim drie kilometer lange omwalling is opvallend goed bewaard gebleven. Vanaf de stadsmuren geniet u van een mooi panorama over de wijngaarden van de Champagnestreek en de vele kerktorens van het stadje. U dwaalt hier door een labyrint van straatjes en overdekte passages. Bekijk een Romeinse stadspoort, renaissancehuizen en een prachtige kathedraal. Het kleurrijke dak van het godshuis is typisch voor de streek. Het stadje is ook bekend van de gelijknamige kaas Langres, een zacht kaasje op basis van koemelk. Volgens de locals moet u de ingezakte bovenkant van de kaas, de ‘Fontaine’ vullen met Marc de Bourgogne. Even laten intrekken en smullen maar!

9. Colombey-les-Deux-Églises

Het dorpje Colombey-les-Deux-Églises is nauw verbonden met generaal Charles de Gaulle. Hier kocht Frankrijks belangrijkste staatshoofd uit de 20e eeuw in 1934 een landgoed om tot rust te komen. In dit familiehuis, met de naam ‘la Boisserie’, ontving de Gaulle in 1958 de Duitse kanselier Adenauer om de Frans-Duitse strijdbijl te begraven. U kunt het landgoed bezoeken en in de bibliotheek het bureau zien waaraan de generaal zijn memoires schreef. Niet ver hier vandaan, aan de voet van het monumentale kruis van Lotharingen, staat het Memorial Charles de Gaulle. In deze gedenkplaats en museum is een permanente expositie gewijd aan het werk en leven van de beroemde Franse generaal.

10. La Montagne de Reims

Ten zuiden van Reims ligt het Parc Naturel Régional de la Montagne de Reims, een prachtig natuurpark met uitgestrekte wijngaarden, groene heuvels en gezellige dorpjes. Dit is een prachtig gebied om te wandelen door de wijngaarden naar een van de charmante wijndorpjes. Of stapt u op een e-bike voor een heerlijke fietstocht door de wijnvelden? Het hoogste punt van de Montagne de Reims is de Mont Sinaï (283 m). Stelt niet veel voor zegt u misschien! Spring eens op de fiets voor een mooie tocht en na verschillende beklimmingen en afdalingen zult u uw mening ongetwijfeld bijstellen! Maar op een e-bike zijn ook deze heuvels prima te doen!

Langres, Frankrijk
Het vestingstadje ligt prachtig in de ochtendmist
Colombey-les-Deux-Églises - Memorial Charles de Gaulle, Frankrijk
Memorial Charles de Gaulle
Champagnestreek, Frankrijk
De glooiende wijngaarden tussen Reims en Épernay

Op reis naar de Champagnestreek

Wilt u ook toeren tussen wijngaarden en charmante middeleeuwse stadjes ontdekken? Reis mee naar de Champagne:
Tour de Champagne - 8 dagen | autovakantie
Proef de Champagne - 6 dagen | culturele groepsreis


digitale brochure België en Frankrijk 2021

Gratis digitale brochure Frankrijk

Download de brochure

Blader door de brochure  


Wellicht vindt u deze verhalen van onze reisleiders ook leuk om te lezen?

Meer reisverhalen

SRC-reisleider Noël
Met champagne drinken kun je niet vroeg genoeg op de dag beginnen. U moet dan ook niet vreemd opkijken als u mensen reeds in de ochtend op een terras of zelfs al aan het ontbijt ziet nippen aan een glas champagne...