050 - 3 123 123
Zorgeloos uw vakantie boeken
Veilig reizen met het SRC-coronaprotocol
Informatie over de drukte op Schiphol

10 bezienswaardigheden voor uw roadtrip in Ierland

Door reisleider Frits | 19-04-2022

Ierland is een groen paradijs! Of u nu toert over de beroemde Ring of Kerry of langs de ruige Noord-Ierse kust, overal geniet u van de ongekende schoonheid van de Ierse natuur. Op uw roadtrip door Ierland, langs frisgroene weilanden, oneindig glooiende heuvels en kleurrijke heidevelden krijgt groen een nieuwe betekenis. Stenen muurtjes slingeren door valleien en omzomen weilanden waar ontelbare schapen grazen. Kronkelende bergpassen met de mooiste panorama’s brengen u naar ruige kliffen, waar het schuimende water van de Atlantische Oceaan tegen de rotsen slaat. Dit zijn ‘the fifty shades of green’ van Ierland!

En in dit wondermooie landschap valt zoveel te ontdekken! Hier staat de roemruchte Keltische geschiedenis geschreven in prehistorische dolmen, high crosses en round towers. U toert van vroegchristelijke abdijruïnes op eenzame bergtoppen naar prachtige landhuizen aan mystieke meren. In de bruisende steden ontdekt u ook het hedendaagse Ierland met zijn niet te ontkennen charme en afwisseling. In Belfast en Londonderry zijn de sporen van de Troubles nu deel van het historische erfgoed en in Dublin is de Georgian architectuur met succes gerestaureerd.

Er valt echt zoveel te genieten in Ierland! Ik heb voor u mijn 10 favorieten bezienswaardigheden op een rij gezet, die u eigenlijk niet mag missen op uw rondreis door Ierland. Maar er is nog zoveel meer! De ontzettend vriendelijke Ieren bijvoorbeeld die u met mooie verhalen graag in hun land welkom heten. Gaat u mee?

10 bezienswaardigheden in Ierland

1. Dublin doors en meer

De gezellige Ierse hoofdstad heeft tal van bezienswaardigheden. Natuurlijk zijn de vrolijk gekleurde voordeuren in de 18e-eeuwse Georgian Quarter een must, maar ook de beroemde Saint Patrick’s Cathedral, de laatste rustplaats van Jonathan Swift, moet u gezien hebben. In het beroemde Trinity College is de zeer fraaie bibliotheek, decor van vele films, met het 9e-eeuwse Book of Kells een echte highlight! Wandel vervolgens over de sierlijke Ha’penny Bridge over de rivier de Liffey, bekijk het standbeeld van Molly Malone en eindig de dag in de gezellige wijk Temple Bar, het kloppende hart van Dublin. In deze kleurrijke en vooral ook muzikale wijk is het met een Guinness en oesters genieten van de eerste kennismaking met Ierland.

2. Titanic Belfast

De hoofdstad van Noord-Ierland heeft zich na de Troubles ontwikkeld tot een energieke stad, die zijn moeilijke geschiedenis zeker niet uit de weg gaat. De politieke muurschilderingen herinneren aan het conflict tussen de protestantse unionisten en de katholieke republikeinen. Daarnaast is Belfast natuurlijk de stad van de Titanic, het beroemdste cruiseschip ooit. Op de plek waar vroeger de Hardland & Wolf Shipyard te vinden was, de scheepswerf die de Titanic heeft gebouwd, kunt u nu de iconische Titanic Belfast-attractie bezoeken. Deze belevenis staat geheel in het teken van het verhaal van dit droomschip, dat uitmondde in een drama. Zeg na uw bezoek aan Titanic Belfast ook even hallo tegen Samson & Goliath (de gele kranen van Harland & Wolff) en bekijk vervolgens op het Hamilton Dock de gerestaureerde SS Nomadic, waar u de nostalgische sfeer van weleer proeft.

3. Keltische high crosses

Het symbool van het Keltische christendom was het Keltisch kruis, een samenvoeging van het christelijk kruis en een heidens zonnerad, een van de oudste en heiligste mensheidssymbolen dat staat voor welvaart en overvloed. In de 8e eeuw werden er vele Keltische kruisen vervaardigd in Ierland. Een paar indrukwekkende high crosses vindt u bij het klooster van Monasterboice. De spectaculaire Muiredach's High Cross (5,5 meter hoog) wordt beschouwd als het mooiste hoge kruis van heel Ierland. Het bevat Bijbelse gravures met voorstellingen uit zowel het Oude als het Nieuwe Testament. Ook rond de gotische Saint Patrick’s Cathedral op de imponerende Rock of Cashel en bij het klooster van Clonmacnoise kunt u prachtige exemplaren bewonderen.


Doors of Dublin, Ierland
Vrolijk gekleurde Dublin Doors
Titanic museum, Ierland
Het Titanic Museum
Monasterboice, Ierland
Keltisch kruis

4. The Dark Hedges en Giant’s Causeway

Ruige kusten, imposante kastelen, oneindig glooiend groene heuvels, dalen met kabbelende riviertjes en eeuwenoude bossen: het schitterende Noord-Ierse landschap was het fabelachtige decor voor de hitserie Game of Thrones. Enkele van de meest iconische decors kunt u bewonderen in County Antrim: The Dark Hedges, eeuwenoude beuken die een tunnel vormen, figureerden als de Kings Road en The Giant’s Causeway was in de serie beter bekend als de Stormlands. De 40.000 basaltzuilen van deze reuzenweg staan sinds 1986 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De rotsformatie zou zo’n 60 miljoen jaar geleden zijn ontstaan bij een vulkaanuitbarsting en biedt nu de perfecte mogelijkheid voor een indrukwekkende wandeling langs de kust.

5. Cliffs of Moher in het nationaal park Burren

Het nationale park Burren is een uitgestrekt karststeenlandschap met meer dan 2.000 zeldzame soorten planten en bloemen. Het grillige terrein van de Burren is beroemd vanwege zijn gelijkenis met een maanlandschap. Het gebarsten grijze steen zit vol kuilen en pieken en strekt zich uit zo ver het oog reikt. Al bijna 6.000 jaar wordt dit gebied bewoond. Het natuurgebied is dan ook een groots openluchtmuseum: hier liggen meer dan 80 prehistorische graven verspreid. Een bezoek aan de spectaculaire Cliffs of Moher in dit gebied is een must: machtige zandsteenrotsen die over een lengte van 8 kilometer oprijzen uit de Atlantische Oceaan. Door de erosie van de zee kunt u de lagen tellen: duizenden jaren aan geologie liggen aan uw voeten.

6. Betoverende Ring of Kerry

De Ring of Kerry is een prachtige rondrit langs de kust van het schiereiland Iveragh in County Kerry. U toert langs ruige eilanden, witte stranden en indrukwekkende bergpassen. Houd uw camera bij de hand, want er valt genoeg te fotograferen terwijl u rijdt van de woeste kust naar de aantrekkelijke dorpen en levendige stadjes. Het uitzichtpunt van Ladies View is een van de meest gefotografeerde plekken in Ierland. En terecht, het uitzicht is schilderachtig! Ook de hofdames van koningin Victoria waren zeer onder de indruk van het uitzicht toen het gezelschap in 1861 deze plaats bezochten. Bezoek ook Muckross House met de smaakvol ingerichte salon, bibliotheek en eetkamer. De kleurrijke tuinen van dit Victoriaanse herenhuis lopen door tot aan het gelijknamige meer.


Dark Hedges in Ierland
Bekend van Game of Thrones
Cliffs of Moher in de Burren, Ierland
De Cliffs of Moher
Ring of Kerry in Ierland
Zicht op de Atlantische Oceaan

7. Rock of Cashel of Saint Patrick's Rock

Al van verre tekent de Rock of Cashel met de ruïnes van Saint Patrick’s Cathedral op de top zich af tegen de blauwe lucht. De 60 meter hoge rots stijgt boven de weelderige groene velden van het omliggende platteland van Tipperary uit. U kunt het niet missen! Volgens de legende ontstond de Rock of Cashel toen de duivel een hap nam uit de berg die bekendstaat als de Devil's Bit en dat stuk uitspuugde. Dit landde midden in de velden en werd de Rock of Cashel. De Rock was vanaf de 4e eeuw totdat het in de 12e eeuw aan de kerk werd geschonken de zetel van de koningen van Munster. In circa 450 zou dit de plaats zijn geweest waar Sint Patrick koning Aengus bekeerde tot het christendom. Vandaar de bijnaam Saint Patrick’s Rock.

8. Boottocht door Dingle Bay

De skyline van het schiereiland Dingle wordt gevormd door de scherpe bergpieken van de Slieve Mish Mountains. Dit wordt wel een van de spectaculairste plekken van Ierland genoemd. Niet onterecht, want het is even mooi als de beroemde Ring of Kerry, maar nog niet zo druk bezocht! De beste manier om het schiereiland te verkennen is via de Slea Head Drive, een spectaculaire route langs imposante kliffen en met prachtige vergezichten. In het kleurrijke vissersplaatsje Dingle Town is het heerlijk dwalen door de knusse straatjes boordevol authentieke charme. Een lunch bij een van de vele visrestaurants is een aanrader! Maak daarna een boottochtje door Dingle Bay. U heeft kans om een grote groep dolfijnen te zien, maar ook walvissen en zeehonden laten zich hier regelmatig spotten.

9. Connemara met Kylemore Abbey

Het prachtige natuurgebied Connemara wordt gedomineerd door twaalf bergtoppen: de Twelve Bens. In deze regio spreekt men Gaelic, de oud-Ierse taal. Hier geniet u van het heuvelachtige landschap, dat gesierd wordt door vele meertjes en beekjes, kleine boerderijen en cottages en schapen in met stenen ommuurde, frisgroene weilanden. In deze wondermooie omgeving ligt op een adembenemend mooie locatie aan een meer het Victoriaanse kasteel Kylemore Abbey. Alleen al de schitterende tuinen zijn een bezoek meer dan waard! Het neogotische gebouw werd tussen 1863 en 1868 gebouwd als landhuis (Kylemore Castle) door een rijke Engelse politicus, Mitchell Henry, voor zijn kersverse bruid. Tegenwoordig is het luxueuze onderkomen een klooster annex kostschool voor meisjes.

10. Murals in Londonderry

Londonderry is na Belfast de grootste stad van Noord-Ierland. Het is de enige volledige ommuurde stad van Groot-Brittannië. De 17e-eeuwse muren zijn een perfect plek voor een wandeling met uitzicht op de stad. Maar in Derry vindt u ook nog tal van herinneringen aan de recente geschiedenis. Zo is een bezoek aan de murals van The People’s Gallery in de wijk Bogside een aanrader. Twaalf muurschilderingen herdenken belangrijke gebeurtenissen in de Troubles, waaronder de Battle of the Bogside, Bloody Sunday en de hongerstaking van 1981. De muurschilderingen zijn duidelijk te zien vanaf het noordelijke deel van de stadsmuren. Bekijk ook de Peace Bridge over de Foyle. Deze fiets- en voetgangersbrug verbetert de betrekkingen tussen de grotendeels unionistische 'Waterside' op de oostelijke oever en de grotendeels nationalistische 'Cityside' op de westelijke oever.


Rock of Cashel, Ierland
De ruïnes van Saint Patrick’s Cathedral
Dingle, Ierland
De prachtige Dingle Bay
Kylemore Abbey, Connemare, Ierland
Kylemore Abbey
Meer reisverhalen

Reisleider Frits
De shamrock, het groene klavertje drie, is niet voor niets het onofficiële symbool van Ierland: hier krijgt groen een nieuwe betekenis.