050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Insidertips Ierland: 5 tips van onze reisleider

Door reisleidster Claudia | 18-12-2020

Ierland is een paradijs vol groene weilanden, mistige klippen, fraai heuvellandschap en diepblauwe meren: zo mooi! Hier kom ik altijd tot rust, geniet ik van de stilte en de kleine details om me heen. Dit verbluffende landschap is ook het decor voor een boeiende geschiedenis vol mythes en legendes, Keltische druïden en ronddolende monniken. U ‘struikelt’ hier over prehistorische steencirkels, Keltische kruizen en kastelen, kloosters en kerken.

Ook op cultureel gebied is Ierland echt booming. In Belfast en Londonderry zijn de sporen van de Troubles nu deel van het historische erfgoed en in Dublin ontdekt u naast de beroemde Dublin Doors en de prachtige Georgian architectuur ook alles over de Ierse opstand. De Ierse folkmuziek en de heerlijke keuken met de traditionele Irish stew, een stoofpot met Guinness-bier maken uw vakantie compleet! Maar het mooiste visitekaartje van dit fraaie eiland zijn de Ieren zelf: zo vriendelijk en attent en met zo veel humor!

Wat u niet mag missen tijdens uw bezoek aan Ierland? Hieronder vindt u mijn tips, maar er is nog zoveel meer… Ierland vraagt om meer dan een bezoek!

Tip 1. Droomplekken in de Ierse natuur

In het nationale park Burren vindt u een uitgestrekt karststeenlandschap met meer dan 2.000 zeldzame soorten planten en bloemen. Het grillige terrein van de Burren is beroemd vanwege zijn gelijkenis met een maanlandschap. . Al bijna 6.000 jaar wordt dit gebied bewoond. Het natuurgebied is dan ook een gigantisch openluchtmuseum: in dit schrale terrein liggen meer dan 80 graven verspreid, daterend van het mesolithische tijdperk tot de ijzertijd. Langs de kustlijn liggen unieke rotsformaties die meer dan twee miljoen jaar oud zijn. Maak zeker een stop bij de beroemde Cliffs of Moher.

In de baai van Dingle leefde bijna 37 jaar de dolfijn Fungie. De dolfijn was ontzettend speels en vond het leuk om de boten die dagelijks naar hem op zoek gingen, zelf op te zoeken. Lekker racen langs de boot en spelen met het opspattende water van de boeg... Helaas is Fungie in 2020 verdwenen, maar er leven nog voldoende andere dolfijnen in de baai zodat een boottochtje altijd een aanrader is. U heeft kans om dolfijnen te zien, maar ook walvissen en zeehonden laten zich hier regelmatig spotten.

De Ring of Kerry is een prachtige rondrit langs de kust van het schiereiland Iveragh in County Kerry. De rit voert u langs ruige eilanden, witte stranden en, indrukwekkende bergpassen. Hou uw camera bij de hand want er valt genoeg te fotograferen, terwijl u rondrijdt van de woeste kust naar de aantrekkelijke dorpen en levendige stadjes.

Rij via nationaal park Killarney naar het uitzichtpunt van Ladies View, naar verluidt komt de naam van de hofdames van koningin Victoria, die zeer onder de indruk waren van het uitzicht toen het gezelschap in 1861 deze plaats bezocht.

Het prachtige natuurgebied Connemara wordt gedomineerd door twaalf bergtoppen: de Twelve Bens. In deze regio spreekt men Gaelic, de oud-Ierse taal. Onderweg geniet u van het heuvelachtige landschap, dat gesierd wordt door vele meertjes en beekjes, kleine boerderijen en cottages en schapen in met stenen ommuurde, frisgroene weilanden. In dit adembenemende decor ligt op een betoverende locatie aan een meer het Victoriaanse kasteel Kylemore Abbey.


Tip 2. Bijzondere must sees in Ierland

In O’Connell Street in Dublin voel je de geschiedenis! Hier heeft tijdens de Ierse opstanden veel strijd plaatsgevonden. Tijdens de Paasopstand van 1916 was het General Post Office het hoofdkwartier van de opstandelingen en hier werd de proclamatie voor een onafhankelijke republiek uitgeroepen. In de Garden of Remembrance aan de kop van O’Connell Street staat de prachtige beeldengroep Children of Lyr die herinnert aan een fraaie legende die symbool staat voor de vrijheidsstrijd van Ierland.

Londonderry is na Belfast de grootste stad van Noord-Ierland. Deze stad speelde een belangrijke rol tijdens de ‘Troubles’. Londonderry kent 1500 jaar aan interessante geschiedenis. Wanneer u wandelt over de dikke stadsmuren ziet u de overgebleven stadspoorten: Bishop’s Gate, Ferryquay Gate, Shipquay Gate en Butcher’s Gate.

In de hoofdstad van Noord-Ierland ligt ’s werelds grootste droogdok, waar de beroemde Titanic tussen 1909 en 1911 door de rederij White Star Line werd gebouwd. De grote kranen van de scheepswerf kunt u al van ver zien. Op vrijdag, zaterdag- en zondagochtend kunt u het authentieke Belfast beleven op de St George’s market. Na een bezoek aan de markt kunt u zo in een taxi stappen voor een ‘black taxi tour’ langs de beroemde muurkunst van de stad.

Het Galway City Museum heeft drie verdiepingen met tentoonstellingen over de archeologie, geschiedenis en zeewetenschap van Galway. De attractie is een van de populairste culturele hotspots van de stad en verwelkomt meer dan 200.000 bezoekers per jaar. Het is een leuk en gratis toegankelijk museum voor ieder die zich wil verdiepen in de geschiedenis van Galway. Het museum heeft ook een gezellig restaurant.

Het beeld van Molly Malone is een grote bezienswaardigheid in de straten van Dublin. Molly Malone wordt bezongen in een lied dat vertelt over een visvrouw die haar vak in de straten van Dublin uitoefende, maar jong stierf aan koorts. Aan het eind van de 20e eeuw ontstond de legende dat er een historische Molly was, die in de 17e eeuw leefde. Ze wordt voorgesteld als marskramer bij dag en als prostituee bij nacht. In het beeld van Molly vallen haar glimmende borsten op omdat men gelooft dat het geluk brengt om deze even aan te raken.


Tip 3. Muziek in Ierland

Eén van de meeste trieste periodes uit de Ierse geschiedenis is de Grote Hongersnood, die zich afspeelde van 1845 tot circa 1848. De song ‘The Fields of Athenry’ gaat over een jongeman die tijdens deze hongersnood graan steelt voor zijn kinderen. Hij wordt gevangen genomen en gedeporteerd op een gevangenenschip naar Sydney. Het is tegenwoordig veel meer dan een song die herinnert aan die vreselijke periode. ‘The Fields of Athenry’ is een soort geuzenlied geworden voor de Ieren: dit lied maakt dat niemand hen kan raken.

Dublin is een muziekstad pur sang, met de wijk Temple Bar als het kloppende hart. De kleurrijke Ierse hoofdstad met al zijn pubs is sinds jaar en dag een inspiratiebron voor legio muzikanten. Tal van rockbands zijn in de Ierse muziekstad ontstaan, met als bekendste voorbeeld U2. Deze wereldberoemde formatie runt tegenwoordig zijn eigen Dublinse pub, The Kitchen.

Geniet in Tralee van een echte Ierse dansshow, het opzwepende Ierse volksdansen onder begeleiding van traditionele Ierse muziek en instrumenten is een must op elke reis naar Ierland.

Matt Molloy is een beroemde fluitist in Ierland en sinds 1979 is hij een van de leden van de band The Chieftains. Matt Molloy heeft een pub in Westport genaamd ‘Matt Molloy's’ . In de pub wordt elke avond live muziek gespeeld, waar Matt uiteraard zelf regelmatig aan deelneemt. Dit is een typische Ierse ervaring en mag niet overgeslagen worden bij een bezoek aan Westport. Ook worden er smakelijke pubgerechten geserveerd en stroomt de Guinnes rijkelijk.


Tip 4. De leukste restaurantjes in Ierland

Pubgerechten in The Brazen Head - The Brazen Head is de oudste pub van Ierland. In het jaar 1198 opende The Brazen Head in Dublin zijn deuren als herberg. Hier kunt u een heerlijke Guinness drinken en ook is de keuken dagelijks geopend van 12.00 tot 21.30 uur om lekkere pubgerechten te bereiden. The Brazen Head is een populaire bezienswaardigheid waardoor het er erg druk kan zijn. U kunt er niet reserveren en als u geluk heeft is er een plekje binnen beschikbaar. Indien dat niet het geval is het ook leuk om de oudste pub alleen van de buitenkant te bekijken.

Eet oesters in Galway - The Kings Head is een leuke pub/bistro/restaurant met lekkere gerechten op de kaart waaronder verse oesters, maar ook allerlei salades, sandwiches en andere pubgerechten. In The Kings Head wordt ook het lokale bier Blood Red Ale geschonken dat gebrouwen wordt in de brouwerij Galway Hooker.

Irish Coffee in de sfeer van The Quiet Man - Een prima pitstop in het landschap van Connamara is hotel/restaurant The Peacocke. In de bar is een open haard, waar altijd een paar blokjes turf liggen te branden, het geeft de geur van weleer. Als u zin hebt in koffie met pit dan kunt u hier een heerlijke Irish Coffee drinken, er wordt ook een demonstratie gegeven van hoe u een echte goede Irish Coffee moet maken.

Ierse Guinness in de Crown Liquor Saloon - De Crown Liquor Saloon werd in 1885 gerenoveerd en is een van de bekendste pubs van Belfast. Hier drink je je pint of Guinness samen met de Ieren. De bar met een rood granieten blad is in altaarstijl gebouw en heeft een verwarmde voetsteun eronder. Aan het plafond hangen authentieke gaslampen. De pub heeft nog traditionele 'snugs', zitjes waar u privé met uw gezelschap kunt zitten. Ongezien konden jong geliefden hier tijd doorbrengen. Er is een antiek belsysteem om het personeel te waarschuwen.

Scones bij Spearman's Bakery and Tearoom – In deze kleine en gezellige tearoom in het centrum van Cashel worden heerlijke verse scones en ander gebak geserveerd. Ook staan er lunchgerechten en alle soorten thee en koffie op de menukaart.


Tip 5. Ter voorbereiding op uw vakantie in Ierland

Bekijk de 5-delige serie Rebellion over de Ierse Paasopstand tegen de Engelse overheersing en de geboorte van het moderne Ierland.

Lees Het volk van Danu van Margareth Hol over de mythen en legendes van Ierland. Het volk van Dana; Thuatha dé Dannan, is volgens de overlevering een begaafd, mooi volk, dat zich bezighield met kunst, muziek en poëzie.

Bekijk de serie Game of Thrones die gedeeltelijk in Noord-Ierland gefilmd is! Zo figureerde het schilderachtige vissersdorp Ballintoy Harbour, als de Iron Islands, thuis van de familie Greyjoy en diende Castle Ward als decor voor Winterfell, het huis van de familie Stark. Beroemd zijn de mysterieuze Dark Hedges, in de serie de King’s Road.

Reisgids Dublin – Collega Lucy Deutekom schreef een nieuwe inspiratieboek met meer dan 300 kleurenfoto’s, interviews en achtergrondverhalen over Dublin. Zij vertelt vanuit een local perspectief over de plekken waar vooral Dubliners komen. Dublin is namelijk veel meer dan uitgaanswijk Temple Bar en het Guinness Storehouse!

En nog veel meer...

Er valt nog heel veel meer te ontdekken in Ierland dan deze 5 tips. Mijn collega's en ik verwelkomen u graag in dit heerlijke land!

Bekijk reizen naar Ierland




Gratis digitale brochure Ierland

Download de brochure

Blader door de brochure  



Wellicht vindt u deze insidertips van onze reisleiders ook leuk om te lezen?

Meer reisverhalen

Reisleidster Claudia Vosman
Wat u niet mag missen tijdens uw bezoek aan Ierland? Hier vindt u mijn tips, maar er is nog zoveel meer… Ierland vraagt om meer dan een bezoek!