050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Insidertips Bilbao: 5 tips voor op reis

Door reisleidster Qurina | 04-02-2021

Wilt u naar Bilbao? Dan kunt u niet om het Guggenheimmuseum heen. Dit fraaie gebouw is dé reden dat veel mensen de stad bezoeken. Bilbao is echter veel meer dan dat, helemaal sinds het in de jaren 90 een gedaantewisseling onderging. U vindt er geen grauwe industrie meer, maar vrolijke, hippe, gastronomisch en cultureel hoogstaande hotspots.

Met de onderstaande tips van reisleidster Qurina en collega Danny Valen kunt u zich goed vermaken in Bilbao. Sterker, als u bij SRC een reis boekt, krijgt u een e-book met maar liefst 50 tips voor deze leuke stad! Lees snel verder en wie weet wordt u straks verwelkomd in Bilbao door de reisleiders van SRC!

Tip 1: Voor u op pad gaat

Bilbao is een stad in het noorden van Spanje en heeft een Atlantisch klimaat. Dat betekent dat het regelmatig regent. Een paraplu op zak is geen overbodige luxe. U zult zien dat veel restaurants, winkels en musea paraplu-stallingen hebben, variërend van een hoge emmer, tot heuse beveiligde parapluklemmen in het Guggenheimmuseum. In veel winkels staan apparaten waar u uw paraplu in plastic kunt wikkelen.

Bilbao staat niet bekend als een stad van zakkenrollers en tasjesdieven, al is het aantal berovingen wel toegenomen sinds er steeds meer toeristen naar Bilbao komen. Het is dus belangrijk goed op uw spullen te letten en waardevolle spullen achter te laten in een kluisje op de hotelkamer.

Bilbao beschikt over twee metrolijnen en een tramlijn, maar de stad is niet groot, en de belangrijkste bezienswaardigheden liggen langs de rivier en in de oude stad. Het is heerlijk om door de stad te wandelen.


Zicht op Bilbao, Spanje
Zicht op de stad
Sculptuur van Oteiza in Bilbao | Foto Peter van de Wiel, Spanje
Sculptuur van Oteiza | Foto Peter van de Wiel
Plaza Nueva in Bilbao, Spanje
Plaza Nueva

Tip 2: Het Guggenheim

De trekpleister van Bilbao is natuurlijk het Guggenheimmuseum dat in 1997 werd geopend. Alleen het ontwerp van Frank O. Gehry is al voldoende reden voor een bezoek. De vaste collectie, die permanent aanwezig is, staat op de begane grond en bestaat onder andere uit de grote stalen constructies van Richard Serra. Op de tweede en derde verdieping, de begane grond is de eerste verdieping, worden tijdelijke exposities gehouden die meestal een half jaar duren. Wellicht kunt u uw bezoek aan Bilbao daarop afstemmen door de jaaragenda van het museum te bekijken op de website van het museum. Soms is een verdieping voor een bepaalde tijd gesloten als een oude expositie wordt afgebroken en een nieuwe expositie wordt voorbereid.

Loop zeker ook een rondje om het Guggenheim, want ook buiten staan kunstwerken zoals de Puppy van Jeff Koons, de Spin van Louise Bourgois en de Boom en het Oog van Anish Kapoor. Bovendien is de aanblik van het museum van alle kanten verschillend.

In het museum is een cafetaria en zelfs een restaurant met een michelinster, Nerua. Maar als u even koffie wilt drinken is het ook wel aardig om naar buiten te gaan en de straat in te lopen tegenover de puppy. Hier zijn veel bars. Op een paar honderd meter van het museum aan de linkerkant van de straat is bar Zuretzat, die vol hangt met bouwvakkershelmen van werklieden die aan het Guggenheim hebben gewerkt. Ook de helm van de architect Frank O. Gehry hangt er. Ontzettend leuk om tijdens uw reis naar Bilbao naartoe te gaan!


Guggenheimmuseum in Bilbao, Spanje
Het Guggenheim
Puppy voor Guggenheim in Bilbao, Spanje
De puppy van Jeff Koons
Guggenheim, Bilbao
De spin Maman van Louise Bourgeois

Tip 3: Pintxos en rioja

Eten is erg belangrijk in het Baskenland en dus ook in Bilbao. De Bask nodigt de bezoeker graag uit om aan tafel plaats te nemen, maar dan wel op de tijden zoals hij die gewend is. Dat betekent dat veel restaurants pas tussen 20.00 en 21.00 uur het diner serveren. Tapas eten doet de bask tot en uur of tien ’s avonds. Daarna gaat hij naar huis óf naar een restaurant om te eten.

Tapas eten doen de Basken staand aan de bar. In de ochtend worden de pintxos vanaf een uur of elf vers uit de keuken op de toog gezet. Rond en uur of twee is het topdrukte in de barretjes als winkels sluiten en kantoorpersoneel met lunchpauze gaat. Een goed voorbeeld daarvan kunt u zien in de Calle Ledesma, een straat achter de Gran Vía, waar veel kantoren zijn. Na een paar wijntjes en tapas gaan ze daarna aan tafel voor de lunch.

Bilbao ligt op ongeveer 90 kilometer van de Riojastreek, dus overal kunt u de heerlijke Riojawijn proeven. De Crianza, een rode wijn die kort in het vat heeft gerijpt, wordt het meest gedronken. Maar probeer ook de witte wijn uit de streek, de txakoli. Dit is een frisse, licht fruitige, droge wijn.


Pintxos in Bilbao, Spanje
tapas
Bar aan het Plaza Nueva in Bilbao, Spanje
Bar in het oude centrum
Riojastreek, Spanje
Er worden hier heerlijke wijnen geproduceerd!

Tip 4: De oude stad

Het is maar een klein gebied, el casco viejo, de oude wijk van Bilbao. Het wordt ook wel de wijk van de zeven straatjes genoemd, want meer straten had Bilbao niet in de vroege middeleeuwen. Gelukkig is het autovrij, al mogen tot een uur of elf ’s morgens bestelwagens wel de wijk in om hun goederen te lossen. Als u rustig door de straten wilt slenteren, kunt u dat dus het beste na elf uur doen. Midden in de oude stad staat de gotische kathedraal van Santiago. Na een zware brand in de 20e eeuw werd de kathedraal gerestaureerd. Het interieur is sober, geen barokke kappelen of een overdaad aan zilver en goud. Bilbao is een stad van handelslieden voor wie de koopmansgeest belangrijker is dan de Heilige Geest.

Als u tegenover de hoofdingang van de kathedraal een smal straatje inloopt, dan komt u uit in de straat Pelota. Daar stonden vroeger de stadsmuren, die werden gebruikt om het kaatsspel pelota te spelen. Tegenover het gebouw van de Bolsa hangt aan een muur een stenen Mariabeeld met kindje Jezus op schoot. Zij wordt ook wel Begoña genoemd en is de beschermheilige van Bilbao. Onder haar in het plaveisel ligt een ster en als u daar op gaat staan en u kijkt met het beeld in de rug de Perrostraat in, dan ziet u aan het einde nog net het topje van de basiliek van Begoña. Dit is de enige plaats in de oude stad, waar u een glimp van deze basiliek kunt opvangen.

In de Perrostraat, die ik net al even noemde, zijn veel goede restaurants gevestigd om wat te eten, zoals Urbieta en Rio Oja. Een leuk café is Rotterdam, ooit geopend door een zeeman die regelmatig in de Rotterdamse haven kwam. In dit café komen vaak rond een uur of 8 ’s avonds groepjes mannen binnen om iets te drinken. Soms begint zo’n groepje spontaan te zingen. Leuk om eens mee te maken. Deze mannen noemen zich txikiterros. Txiki betekent klein, en in dit geval gaat het om kleine wijntjes. Want als je met acht man op stap gaat en iedereen moet een rondje geven, dan kun je maar beter kleine wijntjes drinken. Ook bij bier is er en kleine variant, de zogenaamde zuritos.


El casco viejo, de oude wijk van Bilbao
El casco viejo, de oude wijk van Bilbao
Bilbao, Spanje
De Nervion
San Nicolas in Bilbao, Spanje
San Nicolás

Tip 5: De stadsuitbreiding Ensanche

In de eerste helft van de 20e eeuw onderging Bilbao een grote stadsuitbreiding. In tegenstelling tot Barcelona, waar de Eixample als een groot schaakbord werd aangelegd, koos Bilbao voor het Hausmanmodel, met brede boulevards en zichtlijnen. Maar net als in Barcelona vindt u hier juweeltjes van de architectuur van het einde van de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw.

U kunt de wandeling beginnen op de rotonde van Moyua, het centrum van de Ensanche. Hier staat het statige Carlton Hotel en het Chávarri-paleis van de Vlaamse architect Hankar. Als u vanaf Moyua de Alameda Recalde inloopt, dan ziet u al snel aan de rechterkant het Casa Montero, een mooi voorbeeld van modernisme in Bilbao. Ook dichtbij Moyua, maar dan aan de Gran Vía, staat het grote wooncomplex Casas de Sota, uitgevoerd in een regionale stijl. Let op de prachtige balkons en daklijsten.

Drie straten achter het Carltonhotel staat het Alhóndiga, ooit gebouwd als groot pakhuis voor de wijn uit de Riojastreek. Philipe Starck kreeg de opdracht er een cultureel centrum in te richten. Het gebouw heeft een open karakter. Als in een soort bijenkorf ziet u de mensen bijvoorbeeld lezen in de bibliotheek of fietsen en hardlopen in het fitnesscentrum. Maar het meest bijzonder is dat u vanuit de centrale hal door de glazen vloer van het zwembad kunt kijken dat op de vijfde verdieping is ingericht. Sinds een paar jaar heet het cultureel centrum Azkuna Zentroa, naar de oud-burgemeester die het initiatief nam voor de nieuwe inrichting van het pakhuis.

Let ook op de 43 verschillende zuilen, een ontwerp van de Italiaanse kunstenaar Lorenzo Barraldi. Iedere zuil heeft een eigen vorm en is van een ander materiaal, om aan te geven dat pilaren van alle culturen en van alle tijden zijn.


Plaza Moyua in Bilbao, Spanje
Plaza Moyua
De buitenzijde van Alhóndiga in Bilbao, Spanje
De buitenzijde van Alhóndiga, het voormalige pakhuis
Interieur van Alhóndiga in Bilbao, Spanje
In het gebouw heeft elke zuil een andere vorm

Op reis naar Bilbao

Er valt nog heel veel meer te ontdekken in Bilbao dan deze tips. De reisleiders van SRC verwelkomen u graag in deze heerlijke stad!

Bekijk reizen naar Bilbao en Noord-Spanje




Gratis digitale brochure Spanje

Download de brochure

Blader door de brochure  



Wellicht vindt u deze insidertips van onze reisleiders ook leuk om te lezen?

Meer reisverhalen

SRC-reisleidster Qurina en Danny
Ongi etorri! Welkom! zoals de Basken zeggen.