050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Insidertips Santiago de Compostela: 12 tips voor op reis

Door Danny Valen | 13-03-2019

Spanje is bekend om zijn zonnige costa’s, de grootse cultuurschatten van Andalusië, wereldsteden als Barcelona en Madrid… Prachtig, echt waar. Maar ik loop vooral ook warm voor dat andere Spanje, dat in het noorden ligt. Hier vindt u groene ruige kusten, een schitterend hooggebergte, authentieke regio’s als Galicië en Cantabrië, en een gebied waar een volk woont dat een taal spreekt dat met niets te vergelijken is, de Basken… Er is hier zo veel dat zo aantrekkelijk is!

Natuurlijk vindt u in het noorden van Spanje de belangrijkste pelgrimsroute van Europa. Tegenwoordig heeft deze zogenaamde camino niet alleen een religieuze, maar ook grote culturele betekenis. Ach, ik heb te weinig woorden om te omschrijven waarom u op reis naar Noord-Spanje moet. Toch hoop ik dat ik met mijn tips een tipje van de sluier op kan lichten.

Droomplekken aan de camino naar Santiago de Compostela

1. Hospital San Antón

Als de pelgrims op weg zijn, dan overnachten ze vaak in pelgrimsherbergen. Voor mij is het Hospital San Antón een van de meest bijzondere (en ook primitieve). Deze ruïne ligt aan de weg, net voor Castrojeriz, een dorpje op de meseta, de Spaanse hoogvlakte. De Heilige Franciscus zou er zelfs er ooit gelogeerd zou hebben. Een bijzondere plek op de camino!

2. Klooster van Miraflores

In de buurt van Burgos ligt het kartuizerklooster van Miraflores. In de bijbehorende kerk bevindt zich een van de mooiste gotische retabels, gemaakt door Gil de Siloé, een 15e-eeuwse beeldhouwer en houtbewerker uit Antwerpen. Zijn retabel is een hoogtepunt van gepolychromeerd (beschilderd) houtsnijwerk. De details zijn schitterend, het lijkt alsof alles in het altaarstuk beweegt, ongelooflijk!

3. Klooster van Samos

In Galicië, in Noordwest-Spanje, ligt in Samos het klooster San Xulián de Samos. Een authentieker stukje Galicië is haast niet voor te stellen! Het gigantische kloostercomplex wordt omgeven door prachtige bossen. Uiteraard is het complex fraai, maar het mooiste is het uitzicht op het klooster, gezien van een wat hoger punt. Gewoonweg fenomenaal!

4. Cruz de Ferro

Het ‘dak van de pelgrimsweg’ ligt op bijna 1.500 meter hoogte, op een bergpas ten westen van León. Hier bevindt zicht het Cruz de Ferro, een groot kruis waar pelgrims een steen achterlaten die ze van thuis hebben meegenomen. Ze wandelen zo op twee manieren verlicht verder: letterlijk, want de steen is uit de rugzak, en figuurlijk, want de steen symboliseert de last van het leven.

5. Einde van de wereld

Finisterre in Galicië heeft als bijnaam het einde van de wereld. Van hieruit kijkt u op de eindeloze oceaan. Wilt u een ander einde zien? Ga dan naar Castro de Baroña. Deze Keltische nederzetting aan de kust van Galicië is niet alleen het einde, maar juist ook een begin. Een begin van een beschaving, met de ronde fundamenten van Keltische huisjes als startpunt.


Hospital San Antón, Spanje
Een bijzondere plek aan de pelgrimsroute
Het klooster van Miraflores, Spanje
Het prachtige retabel van Gil de Siloé
Klooster van Samos, Spanje
Een indrukwekkend kloostercomplex

Als u toch in Noord-Spanje bent…

6. De mooiste sterrenhemel

Zoek in Galicië de nacht op! Want een van de mooiste sterrenhemels van Spanje vindt u hier, in het dunbevolkte noordwesten van Spanje. De heldere nachten zijn een waar spektakel, helemaal als u in augustus in Galicië bent, want dat is de maand van de vallende sterren.

7. Het museum van de evolutie

In Burgos, een prachtige pelgrimsstad met een kathedraal die lijkt op de dom van Keulen, bevindt zich het museum van de evolutie. U kunt hier vondsten uit de archeologische schatkamer van Atapuerca bewonderen, de plek waar de oudste mens van Europa is gevonden. Pelgrims willen weten waar ze naartoe gaan, in dit museum kunt u zien waar we vandaan komen.

8. Romantische wijk in León

Als in in León bent, wandel dan in de avond een rondje door de barrio romantico. Deze wijk bevindt zich, als u met uw rug tegen het westportaal van de kathedraal staat, recht voor u. Het is één groot tapasgebied, met mooie, aantrekkelijke en hier en daar ook romantisch ingerichte barretjes.

9. De beroemdste stripheldin

Het San Fransisco-stadspark van Oviedo is prachtig. Er zijn rustieke lanen, een eendenvijver en bijzondere standbeelden. Als u er bent, ga dan op zoek naar het standbeeld van Mafalda, een vrolijk zittend meisje op een bankje. U herkent het meestal vrij gemakkelijk aan de rij mensen die met het meisje op de foto wil. Ze is namelijk de beroemdste stripheldin van Latijns-Amerika en Spanje.


De kathedraal van Burgos, Spanje
De kathedraal lijkt op die van de dom in Keulen
Barrio romantico in León, Spanje
De barrio romantico
Beeld van Mafalda in het stadspark van Oviedo, Spanje
Standbeeldje van Mafalda

Het lekkerste eten in het noorden van Spanje

10. Pulpo a la gallega

In het noorden van Spanje kunt u niet om verse vis heen. Het zeebanket in Galicië bestaat uit mosselen, inktvis, de kleine pijlinkstvis en mantelschelpen. Het credo is hierbij vers, vers, vers. Een echt typisch Galicisch gerecht is pulpo a la gallega: stukjes gekookte octopus, besprenkeld met olijfolie en paprikapoeder die vaak op gekookte aardappelschijfjes liggen: erg lekker!

11. Morcilla de Burgos

Wilt u wat anders dan vis? Probeer in eens het gerecht Morcilla de Burgos, bloedworst met rijst, een recept waarvan de oorsprong in Burgos ligt. Wellicht staat u het idee van bloedworst tegen, maar gelooft u mij, het is echt heel lekker! Een ander typisch vleesgerecht, maar dan minder heftig dan de Mocilla de Burgos, is verse chorizo die langzaam gegaard is in cider. Eenvoudig, maar oh zo lekker!

12. Mercado de la Ribera

Als u in Bilbao bent, dan kunt u niet om de Mercado de la Ribera heen. Deze grote overdekte markthal mist dan misschien de charme van een gezellige, drukke markt, maar de kwaliteit van het aanbod – van verse groenten, vis en vlees tot Baskische specialiteiten, is meer dan voortreffelijk!


Vissersboten in Galicië, Spanje
Typische vissersbootjes
De ruige kust van Galicië, Spanje
Ruige rotskusten
Markthal la Ribera in Bilbao, Spanje
Mercado de la Ribera

De mooiste vakanties naar Noord-Spanje

Wilt u ook de authentieke schoonheid van Noord-Spanje ontdekken? Maak dan een groepsreis of een fly drive van SRC Reizen en zie méér van je vakantieland!

Bekijk reizen naar Noord-Spanje




Gratis digitale brochure Spanje

Download de brochure

Blader door de brochure  



Wellicht vindt u deze insidertips van onze reisleiders ook leuk om te lezen?

Meer reisverhalen

Reisleider Danny
Met mijn tips wordt u reis naar het noorden van Spanje nog mooier!