050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Insidertips Griekenland: 5 tips van onze reisleiders

Door reisleidsters Astrid en Claudia | 24-11-2022

Griekenland is meer dan het stereotype beeld van witte huisjes en knalroze oleanders dat menig toeristische brochure schetst! Dit is het land van filoxenía, van gastvrijheid, waar de Grieken u hartelijk ontvangen met een welgemeend ‘Kalós iérthate!’ (u bent goed gekomen)! Dit is het land van boeiende verhalen vol mythes en legendes, klassieke tempels, verstilde bergdorpjes en imponerende landschappen.

Hier lijken de goden nog steeds de hoogten van de Olympus te trotseren en de helden van Homerus te zeilen over azuurblauwe wateren. Hier vermengt het gelach en het getik van triktrakstenen op het dorpsplein met flarden van gezongen liturgie als een in het zwart geklede oma een Byzantijns kerkje binnenstapt. Wij geven u graag onze beste tips, zodat u tijdens uw vakantie ontdekt dat Griekenland misschien wel het mooiste vakantieland is!

1. Droomplekken in Griekenland van Astrid

Reisleidster Astrid: ‘De eerste keer dat ik voet zette op Griekse bodem, werd ik getroffen door het prachtige decor van machtige bergen, zilveren olijfboomgaarden en de turkooisblauwe zee. Ik voelde me meteen thuis. Dit zijn mijn favoriete plekjes.’

In Athene dwaal ik graag door de kleine straatjes aan de voet van de Akropolis. Vlak bij de Pláka ligt het pittoreske wijkje Anafiotika. Hier waant u zich op een Grieks eiland: witgekalkte huisjes, fleurige bougainvilles en schattige doorkijkjes. Erg fotogeniek! Ook Psiri is een kleurrijke hotspot, vol leuke koffiebars, winkeltjes en tavernes.

Ik bezoek al jaren de opgraving van Delphi en elke keer geniet ik weer van de ongewone schoonheid en de stilte, maar het is vooral de kracht die er van deze plek uitgaat. Ik laad me er altijd op. In de avondzon, met strijklicht, zijn de ruïnes op hun mooist. Delphi voelt als de navel van de wereld. U kunt er ook heerlijk wandelen over het pelgrimspad tussen Delphi en Chrisso.

Monemvasia, gebouwd aan de voet van een rots en omringd door zee en vanaf het land bijna niet zichtbaar, is ook zo’n plek waar ik graag kom. Gewoon omhoog klimmen en dan tussen de rotsen gaan zitten, genieten van het uitzicht, de ruisende zee, de geur van kruiden en bloemen en de warme zon.

De Zagoriadorpen met hun robuuste herenhuizen, smalle straatjes en indrukwekkende natuur (nabij de Vikoskloof) zijn een must. In de ochtend als de mist het dal nog geheel bedekt en je hoog erboven op een berg staat, waan je je als de goden op de berg Olympus.

De Mani ademt ook zo’n bijzondere sfeer uit. Het is er nog zo authentiek en het licht in de avond is er magisch. Heerlijk om daar in de namiddag in Areopolis rond te dwalen en allerlei kleine kerkjes te ontdekken. De hele streek herbergt kleine, verscholen kerkjes en imposante robuuste pirgis (woontorens).

De sfeervolle bergdorpen Metsovo en Arachova zijn al jaren mijn favoriet. Ze liggen zo mooi in het woeste berglandschap. Hier kunt u heerlijk ronddwalen.

Niet vergeten!
Ga gewoon ergens zitten en laat het Griekse leven aan u voorbij trekken. Kijk hoe de oude mannetjes op het plein zitten te discussiëren en triktrak spelen of steek in een Grieks kerkje een eenvoudig kaarsje aan. Dit rustig genieten kan ook in het overdonderende Griekse landschap. Vergeet even de tijd en kom helemaal tot rust.


2. Droomplekken in Griekenland van Claudia

Reisleidster Claudia: ‘Ik ben dol op het noorden van Griekenland. Hier vind je nog plekken waar toeristen een zeldzaamheid zijn. En naast de cultuur speelt de natuur hier ook een hoofdrol. Voor mij is dit echt het andere Griekenland.’

Ik geniet elke weer van het bezoek aan het geweldige museum in Vergina. De vondsten uit de graven van de vader en zoon van Alexander de Grote zijn echt spectaculair. De opgraving van alle rijke grafgiften veroorzaakte terecht grote opschudding.

Het Achilleion op Corfu was het zomerverblijf van de Oostenrijkse keizerin Sisi, waar zij het strenge Habsburgse hof probeerde te ontvluchten. Lang heeft Sisi niet van haar paleis kunnen genieten: zes jaar na de voltooiing werd ze in Genève door een anarchist vermoord. Haar dochter verkocht het paleis aan de keizer van Duitsland Wilhelm II. Na de Eerste Wereldoorlog kwam het in handen van de Griekse overheid. Vanuit de tuin vol klassieke beelden heeft u een prachtig uitzicht over de azuurblauwe zee.

Het mooie Osmaanse Ioannina met haar minaretten en stadswallen ligt aan het Pamvotis-meer. In dit meer op het eilandje Nissi bewondert u in het kerkje van Agios Nikolaos Spanos de mooiste middeleeuwse fresco’s. Ik kan hier altijd erg van genieten!

Voor een prachtig uitzicht over Thessaloniki en de zee breng ik altijd een bezoek aan het kasteel van Thessaloniki, het Heptapyrgion. Het kasteel uit de 4 eeuw werd gebouwd voor de Byzantijnse keizer Theodosius en ligt boven op de heuvels van de wijk Ano Poli. Het Heptapyrgion heeft in totaal tien torens, terwijl de naam letterlijk ‘zeven torens’ betekent.

Als u op Corfu bent, vergeet dan niet om een aantal uurtjes heerlijk te dwalen door de smalle straten van Corfu-Stad. U voelt hier duidelijk de Italiaanse invloeden. Op deze manier kunt u zowel Griekse als Italiaanse sentimenten ervaren.


3. Dit moet u echt eten in Griekenland

Onze favorieten:
Kolokithopita glykia
Overal in Griekenland kunt u de heerlijke hartige taartstukjes, zoals het spinaziebroodje of het prei/courgettebroodje of het kaasbroodje kopen, maar af en toe verwen ik mezelf met een Kkolokithopita glykia, een zoete versie van de hartige taartstukjes’ uit de oven. De kolokithikopita is gevuld met onder andere gezoete pompoen/courgette en rozijntjes. Heerlijk! Die van ‘de pites van de mamas’ op het eiland Lefkas zijn mijn favoriet.
Mavromatika
Een gerecht van spinazie met zwarte ogen bonen. Het klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar de gasten smullen er altijd van, er zit dan ook meer in dan de spinazie en bonen alleen.
Pompoenflapjes
Gezoete pompoenflapjes, gefrituurd of uit de oven, zoals ze die in Hotel Mani in Areopolis maken zijn ook heerlijke traktaties.
Kritharaki
De Griekse ‘pasta’ kritharaki, naturel of die met spinazie of tomaat toevoegingen, is ook een favoriet van me. Hij heeft een heerlijke ‘beet’ en is toch zacht. Je denkt met rijst te maken te hebben, maar het is een deeggerecht, dat vaak samen met vlees wordt gestoofd (joevetsi).
Aardappels
Aardappels uit de oven dippen in tzatziki zijn ook heerlijk en zo eenvoudig
Lamsvlees
Lamsvlees, zoals de Grieken hem eten op paaszondag. Urenlang rondgedraaid lamsvlees aan het spit, steeds met eigen vet overgoten en daarom heerlijk zacht en mals.

4. Bijzondere winkels in Griekenland

De lekkerste winkelplekjes:
Markthallen
De markthallen in Athene en die in Thessaloniki zijn heerlijke en kleurrijke plekken om rond te dwalen.
De Plaka in Athene
Natuurlijk kunt u op de Plaka en in Monastiraki in Athene uw hart op halen daar waar het winkelen betreft. U komt er van alles tegen.
Nauplion
In Nauplion vindt u naast de doorsnee souvenirwinkels heel veel winkels met echt kwaliteitssouvenirs en originele cadeaus om mee naar huis te nemen.
Metsovo
Wilt u iets moois van hout meenemen, dan kun je in bergdorp Metsovo uw hart ophalen.


5. Ter voorbereiding op uw vakantie in Griekenland!

Wat u kunt lezen:
Het kleine Paradijs – Victoria Hislop
Deze mooie roman gaat over joden, Grieken en moslims in Thessaloniki rond 1923. Victoria Hislop schreef ook ‘het eiland’ over Kretenzer Lepra-eilandje Spinalonga.
De boeken van Nikos Kazantzakis
Nikos Kazantzakis is bekend van 'Zorba de Griek', maar hij heeft veel meer boeken geschreven, onder andere ‘Christus wordt opnieuw gekruisigd’. Dit is een aanrader wanneer u met Grieks Pasen op reis bent in dit heerlijke land.
Volgens Maria Magdalena – Marianne Frederiksson
Het verhaal speelt deels in Korinthe.
Theodora – Stella Duffy
Het boek gaat over de vrouw die getrouwd was met de Byzantijnse keizer Justinianus.
Kapitein Corelli’s Mandoline – Louis de Bernières
Dit boek geeft mooi beeld van Griekenland (op Kefalonia) in tijdens WO II.
Eleni – Nicholas Cage
Dit boek beschrijft het leven van een gezin in de bergen tijdens de Griekse burgeroorlog.
Psyche – Paul Claes
Dit boek gaat over keizer Hadrianus en zijn geliefde Antinoös.

Wat u kunt kijken:
Politiki kouzina (a touch of spice)
Dit is een mooie sfeerfilm, over een Griekse leraar, die als kind in Istanbul opgroeide en daar ook zijn eerste liefde beleefde met een Turks meisje. Jaren later keert hij er terug.
El Greco
Dit is een prachtige film over de ikonenschilder Domenikos Theotokopoulos.

En nog veel meer...

Er valt nog heel veel meer te ontdekken in Griekenland dan deze 5 tips. Onze collega's en wij natuurlijk ook verwelkomen u graag in dit betoverend mooie land!

Bekijk reizen naar Griekenlanddigitale brochure Griekenland en de Middellandse Zee 2020-2021

Gratis digitale brochure Griekenland

Download de brochure

Blader door de brochure  


Wellicht vindt u deze insidertips van onze reisleiders ook leuk om te lezen?


Meer reisverhalen

SRC-reisleidsters Astrid en Claudia
Griekenland is meer dan het stereotype beeld van witte huisjes en knalroze oleanders dat menig toeristische brochure schetst! Bekijk onze favoriete plekjes en ontdek een heel ander Griekenland!