050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Insidertips Portugal: 4 tips van onze reisleider

Door reisleidster Léonie | 23-08-2019

Op vakantie door Portugal betekent genieten van weemoedige fado, een roemrijk verleden, heerlijke wijnen, verrukkelijke gerechten en schitterende cultuurrijke steden. Begin uw avontuur in het noorden van het land en zak via levendige steden als Porto, Coimbra en Lissabon langzaam af richting het zuiden. Zo ontdekt u alle hoogtepunten van dit heerlijke land, terwijl de gemoedelijke sfeer en de eenvoud van de keuken u zullen verrassen.

Reisleidster Léonie begeleidt al heel veel jaren onze reizen naar Portugal. Zij deelt met u haar mooiste plekjes, geeft u tips voor minder bekende uitstapjes en laat u bij voorbaat al smullen van de heerlijkste Portugese gerechten. Portugal heeft zo veel te bieden, u bent na uw vakantie absoluut verkocht!

Tip 1: Droomplekken in Portugal

In de levendige studentenstad Coimbra neemt de universiteit al vanaf de 13e eeuw een centrale plaats in. De studenten in zwarte capes nemen er deel aan de monumentale studentenserenades of musiceren op straat in groepjes tijdens de tunas wanneer ze even de collegebanken niet bezetten. Met veel emotie worden de stad en haar bewoners en de rivier de Mondego bezongen in de Fado de Coimbra altijd gezongen door mannen. Een wandeling langs dezelfde Mondego is trouwens heel aangenaam op een mooie warme zomeravond.

De Miradouro da Graça is een fantastisch uitzichtpunt over de stad in het centrum van Lissabon. Het hoog gelegen terras is schaduwrijk door de oude bomen en een heerlijke plaats om te genieten van de uitzichten over de daken, straten en pleinen van Lissabon onder het genot van koffie of iets sterkers.

Het schilderachtig stadje Sintra is als een sprookje. Het staat er vol met prachtige kastelen, paleizen en landhuizen, omringd door de mooiste tuinen en parken. Het koninklijk paleis is een aanrader, maar er zijn nog veel meer sprookjesachtige paleizen: Palácio da Pena, het Castelo dos Mouros, Palácio de Seteais. Palácio de Monserrate. U kijkt hier echt uw ogen uit! Genoeg van weelde en overdaad? Bezoek het bijzondere Convento dos Capuchos. Dit franciscanenklooster uit 1560 ligt verscholen in de bossen van Sintra en wordt ook wel het kurkklooster genoemd. De wanden en plafonds zijn (nog altijd) bedekt met kurk van kurkbomen uit de omgeving.

De hele maand juni staat Lissabon in het teken van de stadsbeschermer Santo António en viert men Festa de Santo António. Antonius van Padua is, hoe anders zijn naam doet vermoeden, geboren in Alfama en derhalve Portugees. Overal is de stad en vooral de wijk Alfama prachtig versierd. Op 12 en 13 juni zijn er optochten, dansen, feesten, eten et cetera.

Vanuit Lagos kunt u een heerlijke boottocht langs de grotten van de grillige kust van de Algarve maken. Wie weet ziet u dolfijnen zwemmen. De boottocht staat sowieso garant voor een aangename middag waterplezier!


Tip 2: Van de gebaande paden af in Portugal

Bezoek het Museum of Art, architecture and Technology dat geopend is sinds het najaar van 2016. MAAT is een combinatie van oud en nieuw: het museum is deels gehuisvest in de gerenoveerde krachtcentrale die ernaast ligt. In het museum geniet u van tentoonstellingen van nationale en internationale hedendaagse kunstenaars en architecten. Het nieuwe museum ligt aan de oever van de Taag. Vanaf het dak kunt u genieten van een fabuleus uitzicht. Tip: maak een verrassende wandeling vanaf Cais de Sodré (centrum Lissabon) over 5 kilometer langs de oever van de Taag naar MAAT.

De 17e-eeuwse Capela do Senhor da Pedra ligt op het strand aan de kust bij Porto. Het is een unieke plek! Het bijzondere zeshoekige kappelletje steekt boven de rotsen uit en valt direct op vanaf het enorme zandstrand. De kapel heeft het strand ook zijn naam gegeven: Praia do Senhor da Pedra in het uiterste noorden van het strand Praia de Miramar.

Het Museu Nacional dos Coches, het koninklijke rijtuigenmuseum, in de wijk Belem bij Lissabon brengt u terug in de tijd. Een van de oudste koetsen dateert uit het begin van de 17e eeuw en is door Philips III van Spanje meegenomen toen hij de Portugese troon overnam. Ook ziet u de koets die de jonge Queen Elizabeth II gebruikte toen ze in 1957 bij Antonio Salazar op bezoek ging.

Wie Portugal wil begrijpen, moet toch echt een fado-avond bijwonen. Denk aan een zwarte omslagdoek, een Portugese gitaar en heel veel gevoel: dat is de nationale muziek van Portugal! Binnen de fado speelt de 'saudade' een belangrijke rol. Saudade is een moeilijk vertaalbaar gevoel, het is een soort melancholie, een verlangen naar wat verloren is gegaan of dat nooit vervuld zal kunnen worden. Beleef een fado-avond in één van de vele restaurantjes of cafés in de wijk Alfama, Mouraria of Bairro Alto of breng een bezoek aan het kleine maar charmante Museu do Fado.


Tip 3: Dit moet u echt eten in Portugal!

De ‘Bolo Rei’ (cake van de koning) is een soort cake in de vorm van een krans, gevuld en versierd met gedroogde en gekonfijte vruchten. Volgens de traditie hoort in de Bolo Rei een boon en een verrassing te zitten. Wie de boon vindt, is verplicht om de volgende cake een jaar later te kopen. De cake werd namelijk in eerste instantie alleen gegeten met Kerstmis maar is inmiddels zo populair geworden dat deze het hele jaar door te koop is. Uiteraard worden er wedstrijden gehouden welke banketbakker de allerlekkerste maakt. Er is overigens ook een Bolo Rainha (cake van de koningin). Deze lijkt op de cake van de koning maar het gekonfijte fruit is vervangen door noten als amandelen, hazelnoten en aangevuld met rozijnen.

Dol zijn de Portugezen erop: de typische puddingtaartjes, ofwel pastéis. In de levendige wijk Belém in Lissabon vindt u de Antiga Confeitaria, waar de beroemde pastéis de Belém worden gemaakt: zoete, romige custardtaartjes in bladerdeeg, die nergens anders in de wereld te koop zijn. Het geheim recept is al vijf generaties in de handen van dezelfde familie. Iedere ochtend bereiden zij in het geheim meer dan 10.000 taartjes – volledig met de hand – die haast letterlijk als zoete broodjes over de toonbank gaan.

Zelf thuis eens die overheerlijke pastéis de Belém maken? Léonie vertelt u haar favoriete recept voor pastéis de Belém!

Het meest gegeten gerecht van Portugal, bacalhau, komt hier eigenlijk helemaal niet eens vandaan! Deze gedroogde kabeljauw wordt gevangen in de Noord-Atlantische Oceaan, veelal in de wateren bij IJsland en Noorwegen of nog verder weg: Alaska en de VS. Er wordt vaak gezegd dat deze vis in Portugal elke dag van het jaar wordt gegeten en dat er meer dan 365 verschillende recepten zijn met bacalhau zodat je er iedere dag op een andere manier van kunt genieten. De gemiddelde Portugees eet er ongeveer 6 kilo van per jaar…

Uw bezoek aan Porto is niet compleet zonder dat u de Francesinha sandwich heeft geproefd. Althans, dat vinden de inwoners van Porto. Dit wereldberoemde broodje is de Portugese variant van de croque monsieur uit Frankrijk. Maar dan een flink aangepaste variant. De Francesinha bestaat namelijk uit dikke plakken brood met daartussen varkensvlees, gerookte worstjes, spek, een steak (saignant gebakken), een gebakken ei en een dikke laag kaas. Oh ja, daarna wordt het hele zaakje geserveerd met een geheimzinnige donkere, soms spicy saus (hét geheim van dit gerecht en van de betreffende kok) en geserveerd met een berg frietjes. Wilt u deze calorierijke sandwich proberen? De beste proeft u bij Café Santiago F of restaurant Conga, allebei in het centrum van Porto.

Vinho verde of groene wijn, is een wijn die uitsluitend in Portugal geproduceerd wordt. In het gebied tussen de Douro en de Minho in het noordwesten van het land wordt deze sinds 1908 gemaakt van hoofdzakelijk de witte druivenrassen. De wijn is niet groen, maar kreeg de naam door het gebruik van nog jonge druiven. Tegenwoordig zijn de grote merken meestal blends met toegevoegd koolzuurgas. Heerlijk op een zonnige dag met bijvoorbeeld een maaltijd van schaal en schelpdieren. Mijn persoonlijke favoriet is de rode variant: vinho verde tinto, donkerrood van kleur, vaak direct te koop bij de wijnboer en het liefst volgens traditie gedronken uit een kommetje.

Koffie drinken de Portugezen het liefst buitenshuis vóór of na het werk, even snel tussendoor of met elkaar na het diner. De kwaliteit van de koffie is eigenlijk altijd uitstekend. Bestelt u een bica of café dan krijgt u een kopje espresso, liever wat slappere koffie dan kunt u een carioca bestellen en wilt u een klein beetje melk in de espresso vraag dan om een garoto. Wilt u een Nederlands formaat kopje zwarte koffie dan is dat een americano, met aardig wat melk erbij heet dat een meia de leite. Liever een groot theeglas gevuld met 1 shot espresso en de rest warme melk vraag dan om een galão. Een cappuccino hebben ze natuurlijk ook in vele varianten geserveerd met opgeklopte melk of slagroom, kaneel of chocolade vlokken. Want cappuccino is immers een Italiaanse koffiebereiding, oorspronkelijk afkomstig uit Wenen en niet uit Portugal…


Tip 4: Leuke winkelplekken in Portugal

De leukste winkeltips voor Lissabon

  • Feira da Ladra - De ‘dievenmarkt’ in de wijk Alfama is een echte vlooienmarkt, waar het heerlijk rondstruinen is. U valt van de ene verbazing in de andere: authentieke kunstvoorwerpen liggen naast bergen goedkope, maar soms leuke rommel. Eten en drinken kan er ook. Wel uitkijken voor zakkenrollers natuurlijk op deze dievenmarkt. Locatie: Campo de Santa Clara, op dinsdag en zaterdag van 09.00 uur tot 14.00 uur.
  • Mercado da Ribeira - Liever een overdekte markthal gevuld met delicatessen: ga dan naar de Mercado da Ribeira (Avenida 24 julho 49 Lissabon) vol geuren en kleuren.
  • De winkels van A Vida Portuguesa - Deze winkels verkopen leuke nostalgische en romantische producten uit Portugal zoals keramiek, speciale drankjes, blikjes in originele verpakking, textiel etc.
  • Bairro Alto - Hele gezellige wijk met allerlei winkels, van design tot kleine modezaken, voor de meer luxe winkels is de wijk Chiado een aanrader.
  • LX Factory in wijk Alcántara - Oud industrieterrein in Lissabon vol kunst, design, en foodwinkeltjes. Een ministad voor creatievelingen volgens de locals! Erg gezellig!

    De mooiste vakanties naar Portugal

    Wilt u ook de authentieke schoonheid van Portugal ontdekken? Maak dan een groepsreis of een fly drive van SRC Reizen en zie méér van je vakantieland!

    Bekijk reizen naar Portugal




    Gratis digitale brochure Portugal

    Download de brochure

    Blader door de brochure  



    Wellicht vindt u deze artikelen van onze reisleiders ook leuk om te lezen?

    Meer reisverhalen

    SRC -reisleidster Léonie
    Op vakantie door Portugal betekent genieten van een roemrijk verleden, de gemoedelijke sfeer en eenvoud van de Portugese keuken en gezellige levendige steden.