Ontstaan uit culinaire onhandigheid?
Maar hoe kwam die taart nou op de kop in de oven terecht, vraagt u zich wellicht af? Dat wordt verklaard in verschillende versies van de geschiedenis van de Tatin-zusters. In ieder geval ontstond het recept per ongeluk, toen Stéphanie Tatin, die voornamelijk verantwoordelijk was voor de keuken van Hôtel Tatin, op een dag een traditionele appeltaart moest bakken. In het bekendste verhaal zou ze in alle chaos vergeten zijn om de appels, die in boter en suiker lagen te koken, van het vuur te halen. Toen ze dit ontdekte was de boel al aan het karamelliseren, oeps! Stéphanie deed een poging er toch nog iets van te maken, bedekte de appels in de pan met de deegbodem en stopte de hele handel op hoop van zegen in de oven. Eenmaal uit de oven draaide ze de taart ondersteboven en serveerde het uit aan de gasten alsof er niet aan de hand was. De reacties op het ietwat bijzondere dessert waren lovend!
Een andere bekende legende vertelt dat Stéphanie eveneens wat overwerkt was en daardoor niet helemaal mentaal aanwezig was tijdens het bakken van een traditionele appeltaart. In deze versie ging het echter mis bij de opbouw van de taart: dat deed Stéphanie namelijk verkeerd om. De appels belandden op de bodem en de taartbodem bovenop. Et voilá: de tarte Tatin was ontstaan!
Ongeacht door welke onhandigheid de tarte Tatin nu echt is ontstaan, is de taart een absolute klassieker geworden. Oorspronkelijk natuurlijk met appels (de originele tarte Tatin werd gemaakt met Reine des Reinette Pippins en Calville, twee appelsoorten uit de omgeving van Lamotte-Beuvron), maar ook met peren, perziken, ananas of zelfs uien smaakt de taart erg goed!
Een andere bekende legende vertelt dat Stéphanie eveneens wat overwerkt was en daardoor niet helemaal mentaal aanwezig was tijdens het bakken van een traditionele appeltaart. In deze versie ging het echter mis bij de opbouw van de taart: dat deed Stéphanie namelijk verkeerd om. De appels belandden op de bodem en de taartbodem bovenop. Et voilá: de tarte Tatin was ontstaan!
Ongeacht door welke onhandigheid de tarte Tatin nu echt is ontstaan, is de taart een absolute klassieker geworden. Oorspronkelijk natuurlijk met appels (de originele tarte Tatin werd gemaakt met Reine des Reinette Pippins en Calville, twee appelsoorten uit de omgeving van Lamotte-Beuvron), maar ook met peren, perziken, ananas of zelfs uien smaakt de taart erg goed!