050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Tarte Tatin (met recept)

Door reisexpert Tessa | 27-05-2021

Wat is er nu lekkerder dan een nog warm stukje tarte Tatin, vers uit de oven, met een smeltend bolletje vanille-ijs of een flinke dot slagroom erbij? En dan natuurlijk het liefst op een gezellig terras in Frankrijk, als toetje na een dag kunst- en cultuursnuiven... Die heerlijke tarte Tatin, die overigens verrassend makkelijk te maken is, is niet alleen ontzettend lekker, maar kent ook een bijzondere geschiedenis.

Er zijn verschillende versies van de geschiedenis van de op-de-kop-appeltaart, maar ze beginnen allemaal bij de Franse zusters Stéphanie en Caroline Tatin. In het midden van de 19e eeuw woonden de demoiselles Tatin tegenover het treinstation van Lamotte-Beuvron, een stadje ten zuiden van Orléans. In de keukens van het stationshotel Hôtel Tatin, gerund door hun vader, ontstond de nu zo bekende tarte Tatin. Het schijnt het favoriete gebakje te zijn geweest van vader Tatin en het bezorgde het hotel zijn roem, nadat vader overleed en de zusters Tatin de zaak overnamen.

Ontstaan uit culinaire onhandigheid?

Maar hoe kwam die taart nou op de kop in de oven terecht, vraagt u zich wellicht af? Dat wordt verklaard in verschillende versies van de geschiedenis van de Tatin-zusters. In ieder geval ontstond het recept per ongeluk, toen Stéphanie Tatin, die voornamelijk verantwoordelijk was voor de keuken van Hôtel Tatin, op een dag een traditionele appeltaart moest bakken. In het bekendste verhaal zou ze in alle chaos vergeten zijn om de appels, die in boter en suiker lagen te koken, van het vuur te halen. Toen ze dit ontdekte was de boel al aan het karamelliseren, oeps! Stéphanie deed een poging er toch nog iets van te maken, bedekte de appels in de pan met de deegbodem en stopte de hele handel op hoop van zegen in de oven. Eenmaal uit de oven draaide ze de taart ondersteboven en serveerde het uit aan de gasten alsof er niet aan de hand was. De reacties op het ietwat bijzondere dessert waren lovend!

Een andere bekende legende vertelt dat Stéphanie eveneens wat overwerkt was en daardoor niet helemaal mentaal aanwezig was tijdens het bakken van een traditionele appeltaart. In deze versie ging het echter mis bij de opbouw van de taart: dat deed Stéphanie namelijk verkeerd om. De appels belandden op de bodem en de taartbodem bovenop. Et voilá: de tarte Tatin was ontstaan!

Ongeacht door welke onhandigheid de tarte Tatin nu echt is ontstaan, is de taart een absolute klassieker geworden. Oorspronkelijk natuurlijk met appels (de originele tarte Tatin werd gemaakt met Reine des Reinette Pippins en Calville, twee appelsoorten uit de omgeving van Lamotte-Beuvron), maar ook met peren, perziken, ananas of zelfs uien smaakt de taart erg goed!

Recept voor tarte Tatin

Tarte Tatin is verrassend eenvoudig en snel te maken! Het meest spannende is het omdraaien van de taart wanneer deze uit de oven komt, maar met een beetje lef en snelheid komt dat negen van de tien keer helemaal goed.

Ingrediënten:

Voor het deeg:
  • 50 g suiker
  • 100 g ongezouten roomboter
  • snufje zout
  • 1 ei
  • 150 gr bloem
Tip: Geen tijd of zin om zelf het deeg te maken? Een rol vers bladerdeeg werkt ook uitstekend!

Voor het appelmengsel:
  • 4 - 6 appels (bijvoorbeeld Elstar of Jonagold)
  • 50 g boter
  • 150 g suiker
  • 40 ml water

Bereiding:

  1. Begin met het deeg, want dat moet rusten in de koelkast. Meng met een mixer of keukenmachine de boter, suiker en het snufje zout tot een zacht geheel.
  2. Meng het ei door het deeg.
  3. Voeg nu beetje bij beetje het bloem toe en kneed tot een mooie deegbal.
  4. Verpak de deegbal in huishoudfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
  5. Vet een tarte Tatin-vorm of een taartvorm in en verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  6. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in kwarten.
  7. Nu gaat u karamel maken! Voeg de suiker en het water samen in een steelpan. Roer even door en verhit daarna op laag vuur.
  8. Blijf roeren zodat de suiker goed oplost in het water. Zodra het gaat koken, stopt u met roeren. Dit is erg belangrijk!
  9. Zodra het suikerwater (meestal na een paar minuten) bruin kleurt haalt u de pan van het vuur en voegt u de boter toe. Schrik niet: dit kan even pruttelen.
  10. Giet de karamel direct in de ingevette taartvorm (let op: heet!) en leg daarna gelijk de appelpartjes erop.
  11. Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een plak die past over de taartvorm.
  12. Leg de plak over de karamel en de appels. Druk het deeg aan de randen een beetje aan, zodat het mooi om de appels heen vouwt.
  13. Bak de taart in ca. 25 minuten goudbruin. Laat in de vorm 5 minuten afkoelen.
  14. Nu komt het spannendste moment! Leg een bord op de vorm en keer het geheel in een keer om.

De taart is gelijk klaar om te serveren, want lauwwarm smaakt hij het best. Eventueel met een bolletje vanille-ijs of een toef slagroom... Eet smakelijk!

Bekijk reizen naar Frankrijk

Zin in meer culinaire inspiratie? Bekijk alle recepten van de SRC-reisleiders.
Meer reisverhalen

Tessa
De appels belandden op de bodem en de taartbodem bovenop. Et voilà: de tarte Tatin was ontstaan!