050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Albanië
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
moldavië_servië.jpg

Praktische informatie Albanië

Algemene informatie Albanië

HoofdstadTirana
Staatsvorm Parlementaire republiek
Oppervlakte28.748 km²
Aantal inwoners ca. 2.824.000
Bevolkingsdichtheidca. 106 per km²
Officiële taalAlbanees
ReligiesIslamitisch 56.7%, Albanees-orthodox 6.8%, katholiek 10%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Albanië verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per streek en stad, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens uw vakantie meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen naar Albanië wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Albanië is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Albanië-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende en ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Albanië

De netspanning in Albanië is 220/230 volt. Een wereldstekker is niet nodig.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. Bij de meeste bezienswaardigheden kent men geen groepskortingen of seniorenkorting.

Eten en drinken in Albanië

Het gemiddelde prijspeil in Albanië is lager dan in Nederland. In de Albanese keuken vinden we duidelijk sporen van de buurlanden. In iedere bakkerij ligt baklava of byrek, typisch Turkse lekkernijen. Uit de Griekse keuken hebben de Albanezen de feta en olijven overgenomen. Het ontbijt bestaat veelal uit brood, jam, schapenkaas en toevoegingen zoals ei of vers fruit. Bij de lunch (de belangrijkste maaltijd van de dag) wordt soep, een vleesgerecht (vaak rundvlees of kip) en groente geserveerd. Het diner is eigenlijk een eenvoudige vorm van de lunch. Verse vis en zeevruchten zijn belangrijke specialiteiten van de kuststreek. Verschillende koffiesoorten, (berg)thee, lokale wijnen en bier zijn algemeen verkrijgbaar. Bij het diner drinkt men graag een likeur.

Feestdagen in Albanië

• 1/2 januari - Nieuwjaar
• 6 januari - Driekoningen
• 14 maart - Zomerdag
• 21 maart - Perzisch Nieuwjaar
• maart/april - (orthodox) Pasen
• 1 mei - Dag van de arbeid
• juni - Einde ramadan
• augustus - Offerfeest
• oktober - Dag van Moeder Theresa
• 28 november - Onafhankelijkheidsdag
• 29 november - Bevrijdingsdag
• 25/26 december - Kerstmis

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Albanië is het geven van fooien aan bedienend personeel ook geen verplichting, maar wel gebruikelijk. Een fooi van 5-10% van het bedrag is een gemiddelde. Uw reisleider zal tijdens reizen in Albanië geen fooienpot hanteren. U kunt zelf bepalen of u lokale gidsen met een fooi wilt bedanken voor hun werk.

Fotograferen

Niet alle inwoners in Albanië stellen het op prijs gefotografeerd te worden. Het maken van foto's van luchthavens, militaire installaties, grensovergangen en andere veiligheidsgevoelige objecten is ten strengste verboden. Ook fotograferen in kerken en musea is vaak niet toegestaan en staat meestal aangegeven. Onderdelen voor digitale camera's, zoals accu’s, oplaadapparatuur, geheugenkaartjes et cetera zijn in Albanië algemeen verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Albanië

De munteenheid in Albanië is de lek (ALL), onderverdeeld in 100 qindarka. Pinautomaten zijn in voldoende mate te vinden, maar zijn soms alleen te benutten met een lokale bankpas en niet voorzien van de bekende logo's. In veel winkels kunt u met uw pinpas met Maestro-logo betalen. Creditcards worden algemeen geaccepteerd.

U kunt geld wisselen op de luchthaven, bij banken en in de meeste hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen iets ongunstiger. Het is niet noodzakelijk om, voor vertrek, in Nederland al geld te wisselen. Wanneer u aan het einde van uw reis lek over heeft, moet u deze in Albanië terug wisselen omdat Nederlandse banken de lek niet accepteren.

Kledingadvies voor Albanië

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Omdat in de Balkanlanden soms van het ene op het andere moment kan regenen is het goed om altijd een eenvoudig regenjasje of paraplu bij de hand te hebben. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal.

In Albanië is het ongepast om met blote schouders en blote knieën een kerk te betreden. Bij het binnengaan van de gebedsruimte van een moskee, dienen de schoenen uitgedaan te worden en worden dames verzocht het hoofd te bedekken met een sjaal of hoofddeksel.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Albanië en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Albanië. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Albanië

In Albanië kunnen zowel zakelijke ontmoetingen als afspraakjes in de vrije tijd vlak voor aanvang zonder probleem worden afgezegd.

Openingstijden

Winkels zijn doorgaans geopend van maandag tot en met zaterdag van 08.00 uur tot 19.00 uur. Winkels voor levensmiddelen sluiten vaak later (soms om 20.00 uur) en zijn soms ook op zondag (enige uren) geopend. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van circa 08.00 uur tot 13.00 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Albanië heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen en soms een privéchauffeur. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Albanië is het in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels verboden te roken. In cafés is het over het algemeen toegestaan om te roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

De sporadisch aanwezige openbare toiletten worden helaas vaak niet schoon gehouden. In het binnenland van Albanië komt men bij een sanitaire stop nog regelmatig hurktoiletten tegen.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

In de toeristische gebieden in Albanië spreekt het bedienend personeel in restaurants over het algemeen Engels of Duits, maar soms nogal gebrekkig. Ook zijn er inwoners die Italiaans spreken. Winkelpersoneel spreekt vaak alleen Albanees. Buiten de toeristische gebieden kan de taal een probleem opleveren.

Telefoon, internet en post

Het internationaal toegangsnummer voor Albanië is +355. Telefooncellen zijn schaars in Albanië. Telefoonkosten bij gebruik in het hotel kunnen hoog zijn! Houd rekening met roamingkosten bij gebruik van een smartphone! De meeste hotels beschikken over wifi, soms alleen in de openbare ruimtes van het hotel. Een brief naar Nederland sturen duurt vanuit Albanië vijf tot tien dagen; postzegels zijn verkrijgbaar op het postkantoor en soms in souvenirwinkels, indien men er een ansichtkaart bij koopt.

Tijdverschil

In Albanië is geen tijdverschil met Nederland, zowel zomer- als wintertijd.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Albanië zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in het buitenland hoge eisen aan de touringcars, minibussen en huurauto’s die we inzetten op onze reizen. Albanese touringcars zijn van redelijke kwaliteit. De infrastructuur in Albanië is (nog) van lage kwaliteit, maar daar wordt hard aan gewerkt. Veel lokale wegen zijn smal en hebben vaak een slecht wegdek. Er zijn in Albanië geen tolwegen. Voetpaden / stoepen zijn soms in slechte staat!

Water (drinkwater)

Het leidingwater in Albanië is niet overal betrouwbaar, daarom is het drinken van leidingwater af te raden. Soms wordt er aan het water chloor toegevoegd. Het leidingwater is wel te gebruiken voor tandenpoetsen, het wassen van fruit, enzovoort. Flessen mineraalwater zijn algemeen verkrijgbaar.