050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Colombia
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
colombia.jpg

Praktische informatie Colombia

Algemene informatie Colombia

HoofdstadBogotá
StaatsvormPresidentiële republiek
Oppervlakte1.141.748 km²
Aantal inwonersca. 49.084.841
Bevolkingsdichtheidca. 43 per km²
Officiële taalSpaans
ReligiesRooms-katholiek 90%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Colombia verblijft u meestal in in middenklassehotels en haciënda’s. Daarnaast kunt u kiezen bij de individuele reis kiezen uit meer avontuurlijke accommodaties, boutiquehotels of luxe hotels. De accommodaties kunnen onderling verschillen. Bij de keuze van de accommodaties letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Op onze Colombia-reizen overnacht u soms ook in tenten, cabañas, (tented)lodges of zogenaamde ‘bushhotels’. Deze accommodaties liggen vaak midden in de natuur, bijvoorbeeld in nationale parken. Reizen naar verre bestemmingen brengt soms kleine ongemakken met zich mee. Op tropische bestemmingen is de vochtige warmte een ideale plaats voor ongedierte, mogelijk ook op uw kamer. Een klamboe meenemen om u te beschermen tegen muggen is niet nodig. Het kan voorkomen dat er tijdelijk geen elektriciteit of (warm) water is of dat uw mobiele telefoon geen bereik heeft. Deze kleine ongemakken worden ruimschoots gecompenseerd door de bijzondere ervaring.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Voor de eventuele binnenlandse vluchten in Colombia gelden weer afwijkende regels. Wanneer u met Avianca Airlines vliegt is 23 kilo ruimbagage en 10 kilo handbagage van toepassing. Naar enkele speciale bestemmingen wordt met Satena airlines gevlogen. Satena accepteert 15 kilo ruimbagage en 5 kilo handbagage. Bij kleine chartervluchten mag enkel 10 kilo in totaal meegenomen worden. De grote bagagestukken blijven achter in het laatste hotel en worden opgehaald op de terugreis.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Colombia is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Colombia

De netspanning in Colombia bedraagt 110 volt. Om uw apparaten aan te sluiten op het lichtnet heeft u een wereldstekker nodig. Zowel apparaten met 110 volt als 220 volt kunnen gebruikt worden. Converters zijn vaak in kleine ‘ferreterias’ (ijzerhandel) te koop. Buiten de gebaande paden, in afgelegener gebieden is het niet altijd mogelijk om uw mobiele telefoon op te laden. Daarom is het raadzaam een powerbank mee te nemen wanneer u uw camera of telefoon opgeladen wilt hebben.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Colombia ontvangt u soms korting op de entreegelden van bijvoorbeeld musea en opgravingsterreinen als u 60 of 65 jaar of ouder bent. We raden u daarom aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt. Ook studenten krijgen geregeld korting. Mocht dit van toepassing zijn, neem dan uw studentenpas mee.

Eten en drinken in Colombia

De lunch wordt meestal geserveerd tussen 12.00 uur en 14.00 uur en is de belangrijkste maaltijd van de dag. Veel restaurants bieden dan ook een speciaal lunchmenu aan. Deze menu’s bestaan vaak uit een soep, een hoofdgerecht (vis of vlees), een glas verse sap en eventueel nog een klein toetje. Dit alles voor ongeveer 2,50 euro tot 6 euro, afhankelijk van waar u bent. Gerechten van de kaart verschillen sterk qua prijs, afhankelijk van het soort restaurant en de bestemming. Voor 15 euro kunt u in Bogotá uitgebreid uiteten gaan met verschillende gangen en drankjes. De rest van de prijzen in het land liggen een stuk lager, op Cartagena na. Avondeten wordt meestal gegeten tussen 18.00 uur en 20.00 uur.

Voor het prijspeil kunt u afgaan op de volgende prijzen: 80 eurocent voor een kopje koffie (lokaal winkeltje) tot 2 euro (ketens als Juan Valdez). Wijn vanaf 5,50 euro per glas en bier is te krijgen voor 1,20 tot 3 euro per glas.

Feestdagen in Colombia

Colombia kent veel feestdagen, waarvan de katholieke religieuze feestdagen de belangrijkste zijn. In december wordt er door het hele land van alles georganiseerd. Vooral in de grote steden. Ook Pasen is belangrijk voor de Colombianen, dit wordt gevierd met verschillende optochten in grote steden. Op 20 juli, Onafhankelijkheidsdag, gaan mensen de straat op met vlaggen.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Colombia staat er vaak al 10% ‘propina’ op de rekening of ze vragen of ze het inclusief op de rekening mogen zetten. Uiteindelijk beslist u altijd zelf wat u geeft, maar voor lokale gidsen en chauffeurs is een fooi een zeer welkome extra die ze hard kunnen gebruiken. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders vaak met een centrale fooienpot. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden of kunnen mensen om geld vragen voor de gemaakte foto. Over het algemeen zullen Colombianen geen probleem hebben met foto`s, maar het is beter om het te vragen. De Sierra Nevada-indianen in het noorden van Colombia zijn een stuk schuwer voor de camera en stellen foto’s niet altijd op prijs. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als men foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee dat in afgelegener gebieden in Colombia (vervangings-)materialen, zoals accu’s, opladers, et cetera voor digitale camera’s moeilijker verkrijgbaar zijn. Geheugen kaartjes zijn wel vrij makkelijk te verkrijgen in Colombia.

Geldzaken / valuta in Colombia

In Colombia kunt u met uw pinpas met Maestro-logo bij pinautomaten geld pinnen en zelfs in winkels te betalen. Controleer wel voorafgaande aan uw vakantie bij uw bank of u uw pinpas voor gebruik buiten Europa moet activeren. Houd er ook rekening mee dat in afgelegen dorpen of bij accommodaties weinig tot geen pinautomaten te vinden zijn. U kunt dan van te voren meer geld opnemen. Creditcards worden alleen in de betere hotels, goede restaurants en winkelcentra geaccepteerd. Mocht u een creditcard meenemen, zorg dan ook voor een pincode aangezien die hier in Colombia wordt gevraagd. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.

U kunt ook geld wisselen bij wisselkantoren. De wisselkoersen in de grotere steden zoals Medellin, Cartagena en Bogotá zijn over het algemeen gunstiger dan in de rest van het land. In hotels is de wisselkoers over het algemeen ongunstig. We adviseren u om voor ‘noodgevallen’, euro’s in contanten mee te nemen.

Hoogteverschil

In Colombia kan het zijn dat u zich een klein deel van de reis boven de 3.000 meter plaats bevindt, afhankelijk van waar u heen reist. Ondanks het feit dat wij zorgen voor voldoende comfort, zou u hier last van kunnen ondervinden. Als u ademhalingsproblemen of hartaandoeningen heeft, raden wij u aan uw huisarts te raadplegen voordat u een reis naar Colombia boekt.

Kledingadvies voor Colombia

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Colombia heeft alle klimaatzones, waardoor de temperatuur tijdens de gehele reis flink kan verschillen. Ook kan het overdag erg warm zijn en ’s nachts flink afkoelen. Een dikke winterjas is overigens niet nodig. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal en ook in Colombia regent het wel eens.

Bij religieuze bezienswaardigheden is het gepast om met bedekte schouders en knieën een kerk te betreden, al is het in Colombia niet van zo’n belang als in sommige Europese landen. Bedenk hierbij dat het respecteren van de normen en waarden van uw vakantieland bijdraagt aan de beleving van de cultuur ervan.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Colombia en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Colombia. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Openingstijden

Winkels
In de grotere steden zijn winkelcentra zeven dagen per week de hele dag geopend. In de kleine dorpen zal dit voornamelijk overdag zijn en niet op zondag.

Banken
Banken zijn tijdens werkdagen alleen op beperkte uren per dag geopend. Enkele banken zijn open op zaterdag. De meeste gebouwen zijn gesloten op zondag, behalve de toeristische attracties.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Colombia heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele privéreizen worden begeleid door een privéchauffeur en soms door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Colombia is het verboden te roken in openbare gelegenheden. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

In Colombia vindt u veelal westerse toiletten. U wordt verzocht geen toiletpapier in de toiletpot te gooien omdat de rioleringsbuizen daar niet op gemaakt zijn. In de toiletruimte staat altijd een afvalemmer waar u het toiletpapier in kunt gooien. Openbare toiletten kunnen nog wel eens wat aan hygiëne te wensen overlaten.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar naar douane.nl.

Taal

De nationale taal is Spaans. Engels wordt vrij beperkt besproken en als ze al Engels spreken is dit vooral in de grote steden als Medellin, Bogotá en Cartagena. Op de meer toeristische plekken spreken ze beter Engels.

Telefoon, internet en post

In bijna elk hotel en veel restaurants is er wifi te vinden. In de meer afgelegen gebieden zal het bereik minder zijn en is de wifi niet altijd even stabiel. Met wifi en whatsapp of Skype kunt u gratis naar Nederland bellen. U kunt eventueel een telefoonkaartje van Claro of Movistar aanschaffen als u wil beschikken over een Colombiaans telefoonnummer. Neem voor de zekerheid bij aankoop uw identiteitsbewijs mee. Opgestuurde post komt niet altijd aan in Nederland, wilt u graag iets posten, doe dit dan op het postkantoor.

Tijdverschil

Tijdverschil met Nederland is zeven uur tijdens de Nederlandse zomertijd en zes uur tijdens de Nederlandse wintertijd.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Colombia is er kleine kans op dengue en chicuncuya. Gebruik van muggenspray is hierbij voldoende. Wel is een gele koorts-inenting verplicht in Nuqui en Bahia Solano. Op enkele andere toeristische plekken, zoals Tayrona National Park, kunnen ze om u inentingenboekje met daarin de gele koorts stempel vragen. Neem voor verdere inentingen en meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Colombia hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. Soms kunnen deze touringcars, naar Nederlandse maatstaven, echter eenvoudiger zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen.

De infrastructuur in Colombia laat soms te wensen over. Wegen kunnen slecht zijn, waardoor kleine afstanden meerdere uren in beslag nemen. In bergachtige gebieden waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal. Daarnaast kunnen vele hoeveelheden regen ervoor zorgen dat een alternatieve (soms langere) weg gekozen moet worden. De chauffeurs zoeken altijd naar de best mogelijke en veilige alternatieven. Ook de verkeersregels worden losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

In Colombia kan alleen in Bogotá water uit de kraan gedronken worden. Toch is het aan te raden in het hele land flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.