050 - 3 123 123
Wij reizen veilig en verantwoord, bekijk ons coronaprotocol
In deze PDF vindt u informatie over het coronavirus en uw SRC-reis
U bent hier: Home | Cyprus
Cyprus - Parel van de Middellandse Zee
Kourion, Cyprus
Kourion
De imposante en uitgestrekte opgravingen van Kourion, die prachtig aan zee liggen, zijn een van de best bewaarde herinneringen aan de Romeinse overheersing van Cyprus. Er zijn nog grote openbare baden en verschillende huizen met fraaie mozaïekvloeren te vinden, net als een spectaculair amfitheater, dat geheel is gerestaureerd en nog gebruikt wordt voor concerten en toneel.
Omodos, Cyprus
Omodhos
In het Troodosgebergte ligt Omodhos, een van de mooiste wijndorpen in deze streek. Hier bevindt zich de kerk van het Heilige Kruis. In 327 bezocht Helena, de moeder van Constantijn de Grote, het eiland op haar terugreis vanuit het Heilige Land. Enkele splinters van het kruis waar Christus aan gekruisigd was, liet zij in Omodhos bij de monniken achter. Tot op de dag van vandaag bezoeken Cyprioten en pelgrims deze bijzondere relikwieën. De eerste pelgrims zagen ook dat de monniken in hun levensonderhoud konden voorzien door het maken van wijn en velen bleven om hen te helpen. Zo ontstond dit prachtige wijndorpje.
Romeinse mozaiëken in Pafos op Cyprus
Pafos
In dit idyllische stadje, dat in zijn geheel op de UNESCO-Werelderfgoedlijst van staat, ligt een prachtig archeologisch park. In 1961 werden hier meerdere Romeinse herenhuizen gevonden, met daarin een groot aantal schitterende mozaïekvloeren. Een van de mooiste vloeren, met een mozaïekoppervlakte van 500m²(!), vindt u in het Huis van Dionysos. De naam van dit Romeinse onderkomen is afgeleid van de belangrijkste scène op de vloer, waarin de god van de wijn een hoofdrol speelt.
Kerkje van Asinou op Cyprus
Kerk van Asinou in het Troodosgebergte
De muurschilderingen in de kleine kerk van Asinou gelden als de mooiste van Cyprus. De fresco’s geven een indrukwekkende kijk op de Byzantijnse kunst vanaf de bouw van de kerk, rond 1100, tot in de 16e eeuw. De fresco’s zijn overdonderend in hun kleurenpracht en onderwerpkeuze. Ook het contrast met de buitenzijde, die veel weg heeft van een eenvoudige boerenschuur, zorgen voor een ‘hemelse’ ervaring.
Rotsdoorgang langs de kust van Cyprus
Het eiland van Aphrodite
Volgens de overlevering is Cyprus de geboorteplaats van Aphrodite, de godin van de liefde, de schoonheid en de vruchtbaarheid. De godendochter zou uit het schuim van de zee zijn geboren en zou, door de westenwind gedreven, op Cyprus aan land zijn gegaan. Aphrodite was een beeldschone jonge vrouw die haar schoonheid en jeugd behield dankzij het water van Cyprus, waarin zij regelmatig baadde. Het water bood haar namelijk de eeuwige jeugd. Het eiland was haar tuin en zij beschermde er de planten en dieren.