050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Cyprus
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
cyprus.jpg

Praktische informatie Cyprus

Algemene informatie Cyprus

HoofdstadNicosia
StaatsvormRepubliek. Het noordelijk deel van het eiland wordt internationaal niet erkend als aparte republiek
Oppervlakte9.251 km²
Aantal inwonersca. 1.266.676
Bevolkingsdichtheidca. 136,9 per km²
Officiële talenGrieks, Turks
ReligiesCypriotisch-orthodox 78%, moslim 18%, overig 4%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie op Cyprus verblijft u meestal in een toeristenklassehotel of een middenklassehotel. Deze hotels kunnen per streek en stad, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens uw vakantie meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen in Cyprus wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Cyprus is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Cyrpus-reizen veel gewandeld worden over soms oneffen ondergronden (opgravingstereinen). Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit op Cyprus

De netspanning op Cyprus is 240 volt . Het is daarom aan te raden een wereldstekker mee te nemen.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. Er wordt bij de meeste archeologische opgravingen seniorenkorting gegeven. Het is aan te raden altijd een kopie van uw paspoort / identiteitskaart op zak te hebben.

Eten en drinken op Cyprus

In de Cypriotische keuken vindt u veel Griekse invloeden. Laat u eens verrassen door de veelzijdigheid van de Cypriotische keukenprinsen en probeer hun mezedes; een keur aan kleine voorgerechtjes. Ondanks dat Cyprus een eiland is zult u weinig vis op de kaart vinden en als het er is, is het erg prijzig.

Het ontbijt stelt in Cyprus, vergeleken met Nederland, weinig voor. Cyprioten eten een stukje brood, kaas en olijven en drinken koffie. Maar in de hotels is het ontbijt zeer uitgebreid, dit is nog de invloed van de Engelsen.

Lunch is traditioneel de belangrijkste maaltijd van de dag en wordt ergens tussen 13.00 uur en 15.00 uur thuis of in een restaurant genuttigd. Een warme maaltijd bestaat meestal uit een aardappels of friet, vlees en salade, met altijd een Griekse koffie toe. Tegenwoordig zijn er ook veel take aways, waar men hele huisgemaakte maaltijden kan kopen. Veel werkende vrouwen maken hier gebruik van.

Het diner wordt vanaf 19.30 – 20.00 uur geserveerd en kan soms een warme maaltijd zijn , maar in de zomermaanden proberen vele Cyprioten licht te eten, zoals bijvoorbeeld watermeloen met halloumi, olijven en brood. En meestal wordt er na het eten fruit of gebak gegeten.

Cyprioten zijn niet echt gewent om bij de koffie iets zoets te eten, dat zien zij als een dessert en berekenen dat ook zo. Ze hebben liever wat hartigs bij de koffie.

Het prijsniveau van eten en drinken in Cyprus is iets goedkoper in vergelijking met Nederland. Uiteraard is er een prijsverschil met de badplaatsen en de dorpen.

Feestdagen op Cyprus

• 1 januari: nieuwjaarsdag
• 6 januari: Driekoningen
• 25 maart: nationale feestdag (Griekenland)
• 1 april: nationale feestdag (Cyprus)
• maart / april: Goede Vrijdag en Pasen
• 1 mei: dag van de arbeid
• 15 augustus: Maria Hemelvaart
• 1 oktober: Onafhankelijkheidsdag
• 28 oktober: Ochi-dag
• 25 december: Kerstmis

Op de nationale en de regionale feestdagen is over het algemeen alles gesloten, dus zowel instanties (banken en postkantoren) als winkels. Ook sommige musea en archeologische opgravingen kunnen op deze dagen gesloten zijn.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Op Cyprus is het geven van fooien ook geen verplichting, maar wordt het wel zeer gewaardeerd. In restaurants en in hotels en in taxi’s is het gebruikelijk om 5-10% van de rekening aan fooi te geven, mits u tevreden bent over de service.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden of kunnen mensen om geld vragen voor de gemaakte foto. Bij militaire plaatsen, zoals de grens tussen het Grieks-Cypriotisch en het door Turkije bezette deel, is het absoluut verboden om te fotograferen. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan het zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen als u wel fotografeert. In musea mag u wel fotograferen, maar meestal niet flitsen. In principe zijn op Cyprus overal (vervangings-)materialen zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta op Cyprus

Op Cyprus kunt u met uw pinpas met Maestro-logo bij pinautomaten geld pinnen en zelfs in winkels betalen. Daarnaast worden vaak diverse creditcards in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.

Kledingadvies voor Cyprus

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Ook in een over het algemeen warm(er) land als Cyprus, moet u er rekening mee houden dat het in voor- en naseizoen ’s avonds kan afkoelen en dat de dagen fris kunnen beginnen. Ook kan er wel eens een buitje vallen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal.

In verschillende landen gelden kledingregels voor religieuze bezienswaardigheden. Het is op Cyprus ongepast om met blote schouders en blote knieën een kerk te betreden: benen en bovenarmen dienen bedekt te zijn. Een sjaal kan uitkomst bieden. Bij bezoek aan een moskee kan u gevraagd worden uw hoofd te bedekken. Bedenk hierbij dat het respecteren van de normen en waarden van uw vakantieland bijdraagt aan de beleving van de cultuur ervan.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Cyprus en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Cuprus. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Openingstijden

Winkels:
Open van 8.30 uur / 9.00 uur tot 12.30 uur tot 13.00 uur in de ochtend en vanaf 15.30 uur / 16.00 uur tot 19.30 uur / 20.00 uur in de middag en avond. Zondag zijn de meeste winkels gesloten. In toeristische gebieden zijn sommige winkels de hele dag open. In de grote steden zijn winkels vaak ook op zondag geopend.

Banken:
Open van 8.30 uur tot 13.30 uur van maandag tot en met vrijdag. In het weekend zijn de banken gesloten.

Postkantoren:
Open van 8.30 uur tot 13.30 uur op maandag tot en met vrijdag en van 8.30 uur tot 11.30 uur op zaterdag. Op zondag zijn de postkantoren gesloten.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Cyprus heeft u grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

Op Cyprus is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

In Cyprus zijn nog niet alle toiletten aangesloten op het rioleringssysteem, vandaar dat verzocht wordt om het toiletpapier in het daarvoor bestemde emmertje te doen.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Typisch Cypriotische souvenirs zijn haakwerk, leer, geweven goederen, keramiek, koper en zilverwerk, kant uit Lefkara, juwelen en het populaire spel backgammon. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

In Cyprus worden er 2 talen gesproken dit is besloten tijdens de grondwet, namelijk Grieks en Turks.
Maar er wordt ook veel Engels gebruikt omdat Cyprus tot 1960 een Engelse kolonie was.

Telefoon, internet en post

Bellen via de telefoon in het hotel kan, maar is vanwege servicekosten altijd duurder. Mobiel bellen is tegenwoordig het meest praktische en vaak het goedkoopst. Veel hotels, restaurants, bars, campings en luchthavens bieden gratis wifi. En ook in veel steden vindt u gratis wifi-hotspots. Het netwerk is net als in Nederland 4G.
Postzegels koopt u in postkantoren of bij winkels waar ansichtkaarten te koop zijn. Het versturen van post vanuit Cyprus naar Nederland duurt ongeveer 5 dagen.

Tijdverschil

Op Cyprus is het een uur later dan in Nederland.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Cyprus zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook op Cyprus hoge eisen aan de touringcars, minibussen en huurauto’s die we inzetten op onze reizen. Het kan op Cyprus voorkomen dat de touringcars, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudiger zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen. De infrastructuur op Cyrpus laat soms iets te wensen over: lokale wegen kunnen van slechtere kwaliteit zijn, en de bewegwijzering ontbreekt soms. Ook de verkeersregels worden op Cyprus losser geïnterpreteerd dan in Nederland.

Water (drinkwater)

Het kraanwater op Cyprus is wel drinkbaar, maar smaakt niet lekker. U kunt er wel uw tanden mee poetsen. Bronwater uit flessen is overal verkrijgbaar. Koop wel flessen met een gesloten dopsysteem. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.