050 - 3 123 123
Informatie over 't coronavirus en uw SRC-reis
Reis veilig en verantwoord met 't coronaprotocol
U bent hier: Home | Duitsland
Duitsland - Bijzondere cultuur en Gemütlichkeit
Havenfront in Lübeck, Duitsland
Hanzestad Lübeck
Ooit stond Lübeck bekend als de ‘Koningin onder de Hanzesteden’. Inmiddels is de door water omgeven binnenstad sinds 187 door UNESCO erkend als werelderfgoed. Het rijke verleden ziet u nog terug in de statige huizen van de kooplieden. Het Heiligen-Geist-Hospital waar zieken en ouderen werden opgevangen, en de gotische St.Marienkirche zijn ook schitterende overblijfselen uit het rijke verleden van deze Hanzestad. De oude straatjes en vele kleine hofjes laten de middeleeuwen herleven en nodigen uit tot een wandeling. Ten slotte proeft u de sfeer van de oude Hanzestad in de ‘Schillergesellschaft’, waar ooit bij een pul bier de beste handelsovereenkomsten werden gesloten.
Krijtrotsen van Rügen, Duitsland
Rügen
Het eiland Rügen in de Oostzee kent een grote diversiteit aan landschappen en is daarom een populaire toeristische bestemming. Dit grootste eiland van Duitsland is vermaard om zijn indrukwekkende krijtrotsen. Zo waren deze rotsen reeds aan het begin van de 19e eeuw in het werk van de Duitse schilder en tekenaar Caspar David Friedrich terug te zien. De Hanzestad Stralsund fungeert als toegangspoort tot het eiland. Putbus is een populair plaatsje op Rügen, met circa 5000 inwoners. De adellijke familie Von und Zu Putbus had een imposant slot in het stadje staan, dat is afgebroken tijdens de DDR-periode. Het bijbehorende, prachtige slotpark en de daarin liggende slotkerk is nog wel aanwezig, evenals de oranjerie en het theatergebouw. In het centrum van Putbus ligt het Circus: een immens rond plein, omzoomd met opvallend witte huizen.
Mathildenhöhe Darmstadt, Duitsland
Mathildenhöhe in Darmstadt
In Duitsland is de nieuwe kunst bekend geworden onder de naam jugendstil, afgeleid van de naam van het tijdschrift Die Jugend, dat vanaf 1896 werd uitgegeven in München. Een van de hoogtepunten van de Duitse jugendstil bevindt zich in Darmstadt. Groothertog Ernst Ludwig von Hessen-Darmstadt besloot om de lokale industrie te bevorderen en in elk geval in cultureel opzicht zijn onafhankelijkheid ten opzichte van Pruisen te etaleren, een kunstenaarskolonie te vestigen en in het totaal drie grote kunsttentoonstellingen te organiseren. Van dit alles is de unieke Mathildenhöhe het prachtige resultaat. Vooral architect Joseph Olbrich is belangrijk geweest: hij was een leerling van Otto Wagner en medeoprichter van de Wiener Sezession, de Oostenrijkse variant van de jugendstil.
De Wartburg in Eisenach, Duitsland
Wartburg in Eisenach
Hoog op een heuvel, uitkijkend over de stad Eisenach ligt de Wartburg, een legendarisch kasteel dat de Duitse geschiedenis op cultureel, religieus en politiek gebied heeft gevormd. Zo werd hier begin 13e eeuw de Sängerkrieg gehouden, een vriendschappelijk zangtoernooi waar minnezanger Walther von der Vogelweide aan deelnam: inmiddels wordt deze wedstrijd als het hoogtepunt van de hoofse ridderlijke cultuur in de Duitstalige gebieden beschouwd. Ook vond Martin Luther hier een veilig onderkomen toen hij door de rijksban vogelvrij was verklaard. In de Wartburg kon hij zich wijden aan de vertaling van het Nieuwe Testament naar het Duits. Daarnaast is het kasteel bekend vanwege de Wartburgfesten: aanvankelijk georganiseerd als gedenkdag van het 300e jubileum van de reformatie, maar die dag groeide uit tot de eerste democratische bijeenkomst in Duitsland waarbij gedemonstreerd werd voor de eenheid van het land.
Standbeeld Goethe en Schiller in Weimar, Duitsland
Thüringen en Saksen
Bach, Goethe, Schiller… Deze grote namen in de klassieke Duitse muziek en literatuur komt u tegen als u door Thüringen en Saksen reist. Ooit was dit gebied een lappendeken van vorstendommetjes, waar de rijke, kunstminnende prinsen en hertogen vele kunstenaars en handwerklieden aantrokken. Een van de bekendste componisten, Johann Sebastian Bach, werd in Eisenach geboren, bespeelde het barokke orgel in de slotkerk van Altenburg en ligt in Leipzig begraven. De bakermat van de klassieke Duitse literatuur met als grote schrijvers Goethe en Schiller ligt in Weimar. Op uitnodiging van de hertog van Saksen-Weimar-Eisenach verhuisde Goethe in 1775 naar deze stad. Hier bracht hij zijn laatste dagen door en schreef hij zijn meesterwerk 'Faust 2'. Het was ook in Weimar waar hij bevriend raakte met Schiller. Bij uw bezoek aan deze stad kunt u hen nog altijd zien staan: naast elkaar in steen vereeuwigd.
Nikolaikirche in Leipzig, Duitsland
Nikolaikirche in Leipzig
De Nikolaikirche is vooral bekend vanwege de grote demonstraties tegen het DDR-regime die ontstonden uit de maandagse gebeds- en vredesdiensten. Aanvankelijk waren deze protesten gericht tegen het militaire karakter van de DDR, maar ze groeiden uit tot een beweging die onder de leus ‘Wir sind das Volk’ pleitte voor vrijheid en democratie. Een grote demonstratie van zeker 70.000 mensen op 9 oktober 1989 leidde tot de val van het regime.
Paulinum in Leipzig, Duitsland
Paulinum in Leipzig
De levendige universiteitsstad Leipzig heeft een fraai historisch stadshart, dat nog mooier had kunnen zijn als de stad niet in de DDR had gelegen… Het was in dat land namelijk gebruikelijk om gebouwen te slopen die qua uitstraling niet goed pasten bij de communistische idealen. Een van de slachtoffers was de Paulinerkirche, die ongeschonden uit de oorlog was gekomen. Na de hereniging werd besloten om de kerk in nieuwe vorm terug te laten keren in het straatbeeld: het Paulinum is hiervan het bijzondere resultaat.
Alte Pinakothek in München, Duitsland
Pinakotheken in München
Het woord pinacotheek is afkomstig uit de Griekse oudheid en verwijst naar een openbare ruimte, waarin schilderijen worden bewaard. De Pinakothek in München bestaat uit drie verschillende musea, die elk over een eigen kunstcollectie beschikken. Zo vindt u in de Alte Pinakothek werk van Dürer, Rembrandt, Rubens, Rafaël en andere oude meesters. De Neue Pinakothek toont Europese schilderkunst uit de 19e eeuw met grootse namen zoals Friedrich, Monet, Cézanne en Van Gogh. Daarnaast schittert de Pinakothek der Moderne door moderne en hedendaagse kunst, grafiek, design en architectuur.
Lenbachhaus in München, Duitsland
Lenbachhaus in München
München is een echte kunststad! De meest bezochte musea zijn de Pinakotheken, maar een andere topper is het Lenbachhaus. Hierin staat vooral de expressionistische kunst van Der Blaue Reiter centraal. Dit museum is een aantal jaar geleden spectaculair verbouwd: het ‘gewone’ eind 19e-eeuwse gebouw werd uitgebreid met een nieuwe vleugel, ontworpen door Norman Foster. Deze beroemde architect ontwierp een schitterende, gouden kubus die het museum van alle kanten laat stralen. Zeer bijzonder om eens te bewonderen!
Frieder Burda Museum in Baden-Baden, Duitsland
Museum Frieder Burda
Het Zwarte Woud, het grensgebied tussen Duitsland en Frankrijk, is bekend om haar typisch ‘Duitse’ uitstraling: knusse vakwerkstadjes, stoere kastelen en prachtige middeleeuwse steden. Maar er zijn genoeg plekken die mooi contrasteren met deze traditionele omgeving. Een goed voorbeeld vindt u in Baden-Baden. In dit authentieke kuurstadje staat het Museum Frieder Burda, een opvallend hagelwit gebouw naar ontwerp van Richard Meier. In het museum is een grote collectie hedendaagse kunst te vinden met werk van Pablo Picasso, Ernst Ludwig Kirchner en Jackson Pollock: werkelijk schitterend!
Vitra Design Museum in Weil am Rhein, Duitsland
Vitra Design Museum
De bouwstijl van het Vitra Design Museum in Weil am Rhein is typerend voor de Amerikaanse architect Frank O. Gehry. Deze Canadees-Amerikaanse architect werkt in de stijl van het deconstructivisme. Deze bouwstijl gaat uit van de door de functie toegestane, door de esthetiek bepaalde en de door tektoniek (het geheel van bewegingen en vervormingen) gedefinieerde verhouding van draaglasten. In het museum zijn verschillende series tentoonstellingen te bezichtigen, waarbij de rode draad de steeds veranderende interpretaties van het bedrip 'design' is. De creaties van Frank Lloyd Wright en Philippe Starck zijn hier prachtige voorbeelden van.
Hafencity Hamburg, Duitsland
Hamburg HafenCity
Als Hanzestad herbergt Hamburg een oude geschiedenis. Tegelijkertijd is deze metropool aan de Elbe een heel moderne stad. Hier wordt een van de grootste projecten op gebied van stadsontwikkeling gerealiseerd: HafenCity. Dit prestigeproject verbindt de historie van deze havenstad met de moderne tijd. Op 157 hectare in het hart van Hamburg en direct aan de Elbe en de haven ontspringt een opvallende mix van werken en wonen, cultuur en vrije tijd met parken, restaurants en boulevards. Elk van de twaalf wijken van HafenCity heeft zijn eigen karakter. Ook de 19e-eeuwse wijk Speicherstadt is opgenomen in het nieuwe gebied. Liefhebbers van moderne architectuur zullen hier hun ogen uitkijken. Voor wie meer wil weten over dit grote project is een bezoek aan het informatiecentrum in het Kesselhaus een aanrader. Hier vindt u onder andere een model van acht bij vier meter van deze nieuwe stadswijk.
Folkwang Museum in Essen, Duitsland
Museum Folkwang
Het Museum Folkwang in Essen ontwikkelde zich na de oprichting in 1902 tot een toonaangevend museum op het gebied van avant-gardistische kunst. De collectie werd zo hoog aangeschreven, dat Paul Sachs, de medeoprichter van het Museum of Modern Art in New York, het museum na een bezoek omschreef als ‘das schönste der Welt’. Het museum werd een doelwit van de nazi’s, maar na de oorlog is het weer opgebouwd. Voor de Culturele hoofdstad 2010 werd Museum Flokwang aanzienlijk uitgebreid. Er worden regelmatig tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd die refereren aan wat ooit de grootste vooroorlogse expressionistische kunstcollectie van Duitsland was.