050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Guatemala
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
Reisgids Guatemala

Praktische informatie Guatemala

Algemene informatie Guatemala

HoofdstadGuatemala
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte108.890 km²
Aantal inwonersca. 15.189.958
Bevolkingsdichtheidca. 139,5 per km²
Officiële taalSpaans
ReligiesKatholiek 75%, protestants 25%, traditionele maya-godsdiensten


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Guatemala verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad en streek, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Op onze reizen in Guatemala overnacht u soms ook in lodges of bungalows. Deze accommodaties liggen vaak midden in de natuur, bijvoorbeeld in nationale parken. Reizen naar verre bestemmingen brengt soms kleine ongemakken met zich mee. Op tropische bestemmingen is de vochtige warmte een ideale plaats voor ongedierte, mogelijk ook op uw kamer. Ook kan het voorkomen dat er tijdelijk geen elektriciteit of (warm) water is of dat uw mobiele telefoon geen bereik heeft. Deze kleine ongemakken worden ruimschoots gecompenseerd door de bijzondere ervaring.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.

Elektriciteit in Guatemala

De netspanning in Guatemala is 110 volt. Guatemala maakt gebruiken van het Amerikaanse systeem en u heeft daarom een wereldstekker nodig op uw reis naar dit land. Houd er rekening mee dat bepaalde elektrische apparaten, zoals scheerapparaten en tandenborstels, enkel op half vermogen werken.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Guatemala ontvangt u geen korting als u 60 jaar of ouder bent.

Eten en drinken in Guatemala

Een traditioneel ontbijt in Guatemala bestaat vaak uit bonen, tortilla’s en eieren. Wanneer u liever een begint met een lichter ontbijt dan is er het continentaal ontbijt met toast, jam, pannenkoekjes en yoghurt met verschillende soorten granen. Koffie, thee en vruchtensap zijn meestal inbegrepen bij het ontbijt.

De lunch de hoofdmaaltijd van de dag. Veel restaurants bieden dan ook een dagmenu aan bestaande uit rijst of aardappel met vlees en groenten of salade. Het diner lijkt op de lunch, maar wordt meestal pas laat gegeten. In de toeristische plaatsen vindt u vaker restaurants met internationale gerechten.

Op straat kunt u verschillende soorten lokale gerechtjes kopen, denk hierbij aan maiskolven, gevulde paprika’s en taco’s. Raadpleeg altijd uw reisleider of het verstandig is eten te kopen op straat en mijd vooral onverpakt ijs en vis.

Feestdagen in Guatemala

De belangrijkste Guatemalteekse feestdagen zijn Kerstmis (de avond van 24 december en 25 december) en Semana Santa (Pasen). Naast deze christelijke feestdagen zijn er de volgende nationale feestdagen:

• 1 en 2 november: dag van de doden
• 15 september: Onafhankelijkheidsdag

Op 25 december en 1 januari zijn sommige musea en bezienswaardigheden gesloten. Over het algemeen worden feestdagen doorgeschoven naar de maandag, waardoor een langer weekend ontstaat. Alle archeologische opgravingen zijn in principe 365 dagen per jaar geopend. Over het algemeen zijn musea op maandagen gesloten.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Guatemala is een echt fooienland: werknemers in hotels en restaurants verdien erg weinig en leven in veel gevallen van de fooi. Het is gebruikelijk om een percentage van 10% fooi aan te houden. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders in Guatemala vaak met een centrale fooienpot. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Enkele richtlijnen voor een fooi buiten het restaurant: kamermeisjes circa 8 quetzal, kofferjongens circa 4 quetzal per koffer, service bij de bezinepomp circa 4 quetzal en ouderen die uw boodschappen inpakken circa 3 quetzal.

Fotograferen

Mocht u foto´s willen maken van mensen, dan raden we u aan om altijd om toestemming te vragen. De meeste mensen zijn erg vriendelijk en zullen het leuk vinden dat u de moeite neemt om een foto te nemen. Enige voorzichtigheid is gepast. Mensen in kleine inheemse dorpen kunnen het vaak niet waarderen dat er foto’s van hen worden gemaakt. Op sommige plaatsen vragen kinderen om foto´s tegen betaling. We raden u aan hier niet aan mee te doen.

Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem in andere landen afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee dat in sommige landen geen (vervangings)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta in Guatemala

De munteenheid in Guatemala is de quetzal. Alhoewel zeker in de toeristische gebieden eventueel ook de Amerikaanse dollar als betaalmiddel gebruikt kan worden, raden wij u toch de quetzal te hanteren. Dit zal in de praktijk voordeliger uitpakken. Veruit de makkelijkste manier om aan quetzal te komen is om te pinnen bij een geldautomaat (cajero automatico), die helaas nog niet overal aanwezig zijn. Indien u contanten wilt wisselen, kunt u het beste naar een bank gaan (neem uw paspoort mee!). In sommige hotels, maar vaak ook in winkels, kan er vaak tegen een slechtere koers gewisseld worden.

Betalen met een creditcard is meestal alleen mogelijk in hotels en grotere winkels. Soms wordt er een percentage extra in berekening gebracht voor het gebruik hiervan. Betalen met een pinpas is in Guatemala (nog) niet mogelijk.

Hoogteverschil

In Guatemala vertoeft u tijdens een deel van de reis op een hoogte van 4.000 meter. Ondanks het feit dat wij zorgen voor voldoende comfort, zou u hier last van kunnen ondervinden. Als u ademhalingsproblemen of hartaandoeningen heeft, raden wij u aan uw huisarts te raadplegen voordat u een reis naar Guatemala boekt.

Kledingadvies

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Ook als u reist naar warme landen of tropische bestemmingen zoals Latijns-Amerika, moet u er rekening mee houden dat het ’s nachts flink af kan koelen en dat de dagen fris kunnen beginnen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal en ook in deze landen regent het wel eens

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Guatemala en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Guatemala. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Openingstijden

De meeste winkels in Guatemala zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00/10.30 uur tot ongeveer 19.00/20.30 uur. Veel winkels doen rond het middaguur aan siësta. In de hoofdstad Guatemala City en in Antigua zijn er een aantal supermarkten, apotheken en convenience stores 24 uur per dag geopend.

Overheidsinstellingen zijn het best in de ochtend te bezoeken.

Postkantoren zijn vaak geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 18.00 uur en op zaterdag van 09.00 uur tot 13.00 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Guatemala heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen en privéchauffeur(s). Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Guatemala is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

De officiële taal in Guatemala is Spaans en veel mensen spreken ook geen andere taal. Mensen die in de toeristische sector werken, spreken vaak een woordje Engels.

Telefoon, internet en post

U kunt uw Nederlandse telefoon gebruiken als deze quad-band heeft. Dit omdat in Guatemala een andere frequentie gebruikt wordt om te bellen en gebeld te worden. Bij aankomst in Guatemala ontvangt u van uw provider een berichtje met de tarieven. Als u internet op uw telefoon hebt is het belangrijk om de optie 'roaming' uit te zetten. Anders maakt uw telefoon automatisch verbinding met het internet van uw Nederlandse provider, waardoor de kosten erg kunnen oplopen. In veel hotels kunt u vanuit uw hotelkamer bellen. Dit is over het algemeen duur, omdat hotels een toeslag rekenen voor deze service. U kunt eventueel ook een telefoonkaart kopen bij een kiosk of supermarkt. Deze kunt u gebruiken bij de straattelefoons. Bepaalde delen van Guatemala zijn afgelegen, waardoor u er vanuit moet gaan dat u niet altijd telefonisch bereik dan wel een gps-signaal zult hebben.

In Guatemala vindt u overal internetcafés. Voor ongeveer 5 tot 10 quetzal kunt u hier een uur gebruik van maken. Bellen naar Nederland via Skype kan ook een goed en goedkoop alternatief zijn om contact met het thuisfront te houden.

Tijdverschil

Guatemala kent geen zomer- en wintertijd, daarom is het tijdens de zomertijd acht uur vroeger dan in Nederland en in de wintertijd zeven uur vroeger.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Guatemala is er een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Vaccinatie tegen gele koorts is voor Guatemala alleen verplicht als u in de zeven dagen voordat u Guatemala binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als u een overstap heeft gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Veiligheid

Guatemala is een redelijk veilig land, maar toch raden we u aan om tijdens uw vakantie zorgvuldig om te gaan met uw persoonlijke eigendommen als portemonnees, paspoorten, camera’s en sierraden. U bent als toerist herkenbaar en in alle vakantielanden daardoor een potentieel doelwit voor zakkenrollers. U kunt daarom het beste slechts kleine hoeveelheden cash geld pinnen, uw pinpas gescheiden bewaren van uw contante geld en waardevolle zaken in het hotel(kluisje) achterlaten of op uw lichaam in dragen.

Vervoer / wegen

We stellen ook Guatemala hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. Soms kunnen deze vervoersmiddelen, naar Nederlandse maatstaven, echter eenvoudig zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen.

De infrastructuur in Guatemala laat soms te wensen over. De wegen zijn vaak slecht, waardoor kleine afstanden meerdere uren in beslag nemen. In bergachtige gebieden waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal. Ook de verkeersregels worden in veel landen losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

Het kraanwater in Guatemala is van slechte kwaliteit en dus dient u tijdens de gehele reis flessen (mineraal)water te kopen. U kunt u deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.

Veel reizigers krijgen in Guatemala te maken met diarree. Het is helaas niet helemaal te voorkomen, maar kijk uit met voedsel van de straat, onverpakt ijs, en garnalen in het binnenland. Blijf in ieder geval veel drinken, zodat u niet uitdroogt. Neem af en toe een sportdrankje (Gatorade). Een goede diarreeremmer is Lomotil.