050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Kirgizië
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
kirgizië.jpg

Praktische informatie Kirgizië

Algemene informatie Kirgizië

HoofdstadBishkek
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte199.949 km²
Aantal inwoners ca. 5.964.897
Bevolkingsdichtheidca. 29,8 per km²
Officiële taalKirigizisch en Russisch
ReligiesMoslim 75%, Russisch-orthodox 20%, overig 5%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Kirgizië verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad en streek, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. De standaard van de hotels in Kirgizië komen overeen met die in het Westen. In sommige gevallen verblijven we in een tot hotel omgebouwd woonhuis. Hier wordt u door de gastheer/vrouw getrakteerd op gerechten uit de traditionele Kirgizische keuken. Binnenshuis wordt u geacht uw schoenen uit te doen, daarvoor in de plaats krijgt u pantoffels van het huis aangeboden voor gebruik tijdens uw verblijf. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Kirgizië is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Kirgizië

De netspanning in Kirgizië bedraagt 220 volt. U heeft voor de bestemming geen wereldstekker nodig.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Kirgizië ontvangt u geen korting op de entreegelden van bijvoorbeeld musea en bezienswaardigheden als u 60 of 65 jaar of ouder bent.

Eten en drinken in Kirgizië

In Kirgizië wordt er vaak een pittige laghman, een maaltijd van noedels, gegeten. Zo is er de Beshbarmak: dit betekent letterlijk ‘vijf vingers’ en wordt dan ook met de hand gegeten. Dit feestmaal bestaat uit grote platte noedels met daarboven op lams- of paardenvlees, gekookt in een groentesoep. Kesme is een dikke noedelsoep en bestaat uit stukjes aardappel, groenten en vlees. Jarkop is gesmoord vlees met groenten en noedels.

De nationale drank in Kirzigië is koumis. Deze licht alcoholische paardenmelk is verkrijgbaar in de lente en in de vroege zomer. Koumis wordt meestal door nomaden langs de kant van de weg verkocht. Het smaakt een beetje naar waterige karnemelk. Bozo is een drank gemaakt uit gekookt gierst of andere graansoorten. Frisdranken, bier en mineraal water zijn overal verkrijgbaar. Daarnaast staat wodka ook altijd standaard op de menulijst. Koffie is niet altijd verkrijgbaar maar zwarte of groene thee is het nationale drankje.

Frisdrank kost ongeveer 70 eurocent, lokaal bier 1,40 euro, geïmporteerd bier 2,50 euro, wodka 3 euro, wijn 3,50 euro, een gemiddelde maaltijd 11 euro.

Feestdagen in Kirgizië

• 7 en 8 januari: Orthodox Kerstmis
• 23 februari: dag van de verdedigers van het vaderland
• 8 maart: internationale vrouwendag
• 9 mei: dag van de overwinning
• 1 juni: internationale dag van het kind
• 31 augustus: Onafhankelijkheidsdag

De Ramadan (de vastenmaand), het Offerfeest en het Suikerfeest zijn heel belangrijke islamitische feestdagen. De feesten vallen ieder jaar op wisselende data. De Ramadanperiode wordt vastgesteld aan de hand van maanstanden. De Ramadan wordt afgesloten door het Suikerfeest en het Offerfeest valt 70 dagen na het eind van de Ramadan.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Het is in Kirgizië gebruikelijk om ongeveer 10% van de rekening als fooi te geven. Daarnaast verwachten de chauffeurs en de gidsen ook een fooi. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders in Kirgizië vaak met een centrale fooienpot. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Over het algemeen is het geen probleem foto’s te maken van de Kirgizische bevolking. Het wordt wel gewaardeerd wanneer u het eerst vraagt. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee dat (vervangings-)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s moeilijk verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta in Kirgizië

De Kirgizische munteenheid is de som (KGS), die weer onderverdeeld is in tiyin. Er zijn briefjes van 1, 5, 10 en 20, 50, 100, 200, 500 en 1.000 som. U kunt uw geld wisselen bij banken en officiële wisselkantoren (obmen balyot). Creditcards worden geaccepteerd in enkele van de grotere hotels in Bishkek. Er zijn op beperkte schaal pinautomaten (ATM's) in Bishkek, Osh, Jalal-Abad en rondom het Issyk Kul-meer. Hier kunt u uitsluitende de lokale valuta pinnen.

Voor bestemmingen buiten Europa geldt dat sommige bankpassen geblokkeerd zijn. Controleer bij uw bank of u uw pinpas voor gebruik in Kirgizië moet activeren. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s in contanten mee te nemen.

Hoogteverschil

In Kirgizië vertoeft u vrijwel de gehele reis op een hoogte van ongeveer 1.600 meter. Het hoogste punt waarop u zich tijdens te reis zult bevinden is 1.750 meter. De kans dat u op deze hoogte last krijgt van hoogteziekte is klein. Heeft u toch twijfels over uw gezondheid, bijvoorbeeld vanwege ademhalingsproblemen of een hartaandoening, dan kunt u uw huisarts raadplegen voordat u een reis naar Kirgizië boekt.

Kledingadvies voor Kirgizië

Het is raadzaam om goed schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. In Kirgizië kan het op grote hoogtes en 's nachts flink af koelen en de dagen kunnen fris beginnen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal en ook in Kirgizië regent het wel eens.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Kirgizië en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Kirgizië. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Openingstijden

Winkels
Winkels zijn geopend van 9.00 uur uur tot 20.00 uur. Het weekend valt op zaterdag en zondag. Veel winkels en instanties zijn op zondag gesloten.

Banken
Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.30 uur tot 17.30 uur.

PostkantorenHet hoofdpostkantoor in Bishkek is open van maandag tot en met zaterdag van 7.00 uur tot 18.00 uur en op zondag 8.00 uur tot 17.00 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Kirgizi:e heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden (Oezbekistan)!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen en/of een privéchauffeur. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

Het is in Kirgizië verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Souvenirs

Typische souvenirs in Kirgizië zijn met name vilten voorwerpen zoals vloerkleden (shirdaks), kunstvoorwerpen van schapen- en paardenbot, keramieken theekopjes en theepotten en voorwerpen die nodig zijn voor het houden en verzorgen van valken. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

In Kirgizië wordt Kirgizisch en Russisch gesproken. Daarnaast kunt u meestal ook terecht met Engels.

Telefoon, internet en post

In Kirgizië is internationaal bellen mogelijk vanuit telefoonkantoren in de grotere steden en vanuit hotels bellen. Alle internationale gesprekken gaan via een operator.

Kirgizië beschikt over een mobiel netwerk. Houd er wel rekening mee dat er in berggebieden vaak geen dekking is. U kunt ook ter plekke een simkaart en beltegoed kopen bij een van de mobiele telefoonmaatschappijen zoals Beeline, Megacom en Fonex. De meeste hotels in Kirgizië hebben wifi en er zijn internetcafés.

Het versturen van een brief of ansichtkaart kan twee tot acht weken duren. In het hoofdpostkantoor van Bishkek is een apart loket voor EMS (Express Mail Service).

Tijdverschil

Het tijdsverschil is vier uur in wintertijd en vijf uur in zomertijd.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Kirgizïe worden inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Kirgizië hoge eisen aan de touringcars, minibussen en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In Kirgizië kunnen deze vervoersmiddelen, naar Nederlandse maatstaven, echter eenvoudig zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen.

De infrastructuur in Kirgizië laat soms te wensen over. Wegen kunnen slecht zijn, waardoor kleine afstanden meerdere uren in beslag nemen. In bergachtige gebieden waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

Het wordt afgeraden om in Kirgizië water uit de kraan te drinken, u wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.