050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Kroatië
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
kroatië.jpg

Praktische informatie Kroatië

Algemene informatie Kroatië

HoofdstadZagreb
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte56.594 km²
Aantal inwonersca. 4.227.746
Bevolkingsdichtheidca. 74,7 per km²
Officiële taalKroatisch
ReligiesKatholiek 86,3%, orthodox 4,4%, islamitisch 1,3%, overig 8%.


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Kroatië verblijft u in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen in Kroatië wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Kroatië is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Kroatië-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende, ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Kroatië

De netspanning in Kroatië bedraagt 230 volt. U heeft geen wereldstekker nodig. Hotelkamers hebben vaak maar één of twee stopcontacten.

Entreegelden

Entreegelden zijn niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. Bij de meeste bezienswaardigheden gelden ook groepskortingen, korting voor senioren komt echter zelden voor. Gedurende het hoogseizoen kunnen verhoogde entreegelden voorkomen.

Eten en drinken in Kroatië

De basis van de Kroatische keuken is Slavisch met verschillende invloeden uit de naburige landen. In de kustgebieden is de invloed van de Italiaanse keuken terug te vinden in de vorm van bijvoorbeeld rižot (vergelijkbaar met risotto). Verse vis en zeevruchten zijn belangrijke specialiteiten van de kuststreek. In het binnenland heeft met name de Oostenrijks-Hongaarse keuken zijn sporen nagelaten, in de vorm van (vaak stevige) vleesgerechten en in mindere mate visgerechten. Nagerechten zijn vaak machtig en zoet.

Bij het eten wordt vaak Kroatische wijn gedronken. Zowel de witte als rode wijnen zijn algemeen verkrijgbaar. Populair zijn de sterke dranken, gestookt van verschillende soorten fruit, zoals šljivovica (pruimenbrandewijn) en pelinkovac (kruidenlikeur). Bekende biermerken zijn Karlovačko en Ožujsko. Maar ook buitenlandse bieren zijn volop verkrijgbaar. Koffie ('kava', vaak sterk, in kleine kopjes en te vergelijken met espresso), thee en frisdrank zijn algemeen verkrijgbaar. Filterkoffie is buiten de hotels niet of nauwelijks te vinden, een alternatief zou dan bijvoorbeeld 'Nescafe classic', oploskoffie, kunnen zijn. Per horecagelegenheid kunnen de koffievarianten echter nogal verschillen, niet alleen in kwaliteit, maar ook in samenstelling.

Het gemiddelde prijspeil in Kroatië ligt over het algemeen lager dan in Nederland. Echter, in de belangrijke toeristische gebieden liggen prijzen voor drankjes en voedsel aanmerkelijk hoger. De duurste stad van Kroatië is Dubrovnik.

Feestdagen in Kroatië

• 1 januari: nieuwjaarsdag
• 6 januari: Driekoningen
• maart/april: Pasen
• 1 mei: dag van de arbeid
• mei/juni: Sacramentsdag
• 22 juni: Onafhankelijkheidsdag
• 25 juni: dag van de stichting van de republiek
• 5 augustus: dankdag van het vaderland
• 15 augustus: Maria Hemelvaart
• 8 oktober: Onafhankelijkheidsdag
• 1 november: Allerheiligen
• 25 en 26 december: Kerstmis

In afgelegen gebieden zijn op deze feestdagen winkels, restaurants, openbare instellingen en dergelijk over het algemeen gesloten. In grote(re) steden en toeristencentra zijn winkels en restaurants meestal wel geopend. Houdt u er rekening mee dat het ter plaatse toch weer anders kan zijn!

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Kroatië is het geven van fooien aan bedienend personeel geen verplichting, maar wordt natuurlijk altijd gewaardeerd. Leidraad hierbij is het te betalen bedrag naar boven afronden naar een rond bedrag. Een fooi van 5-10% van het bedrag is een gemiddelde. Uw reisleider zal tijdens de reizen in Kroatië geen fooienpot hanteren. U kunt zelf bepalen of u lokale gidsen met een fooi wilt bedanken voor hun werk.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden. Het maken van foto's van luchthavens, militaire installaties, grensovergangen en andere veiligheidsgevoelige objecten is ten strengste verboden. Ook fotograferen in kerken en musea is vaak niet toegestaan en staat meestal aangegeven. Onderdelen voor digitale camera's, zoals accu’s, oplaadapparatuur, geheugenkaartjes et cetera zijn in Kroatië algemeen verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Kroatië

Vanaf 1 januari 2023 ruilt Kroatië de kuna in voor de euro. U kunt dan overal met de euro betalen. Pinautomaten zijn in voldoende mate te vinden, maar zijn soms alleen te benutten met een lokale bankpas en niet voorzien van de bekende logo's. In veel winkels kunt u met uw pinpas met Maestro-logo betalen. Creditcards worden algemeen geaccepteerd.

U kunt geld wisselen op Kroatische luchthavens, bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen iets ongunstiger. Het is niet noodzakelijk om voor vertrek in Nederland al geld te wisselen.

Kledingadvies voor Kroatië

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Omdat in de Balkanlanden soms van het ene op het andere moment kan regenen is het goed om altijd een eenvoudig regenjasje of paraplu bij de hand te hebben. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal.

In Kroatië is het ongepast om met blote schouders en blote knieën een kerk te betreden. Bij het binnengaan van de gebedsruimte van een moskee, dienen soms de schoenen uitgedaan te worden en worden dames verzocht het hoofd te bedekken met een sjaal of hoofddeksel.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Kroatië en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Kroatië. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Openingstijden

Winkels
Winkels zijn doorgaans geopend van maandag tot en met zaterdag van 07.00/08.00 uur tot 18.00 uur. Winkels voor levensmiddelen sluiten vaak later (soms om 20.00 uur) en zijn soms ook op zondag (enige uren) geopend.

Banken
Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van circa 08.00 uur tot 13.00 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Kroatië heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door een één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Kroatië is het verboden om te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In cafés is het soms toegestaan om te roken. In dit geval mag de horecagelegenheid geen etenswaren verkopen. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

Openbare toiletten worden helaas niet altijd goed schoon gehouden. In het binnenland van Kroatië komt men bij een sanitaire stop soms nog hurktoiletten tegen.

Souvenirs

Gebruikelijke souvenirs kunnen vrij uitgevoerd worden. Voor het naar Nederland meenemen van kunst en archeologische of historische voorwerpen is een vergunning nodig van de Kroatische autoriteiten. Op bepaalde markten in Kroatië worden nog steeds namaakwapens (speelgoed) aangeboden die soms levensecht lijken. Het is verboden om dergelijke artikelen in Nederland in te voeren! Voor verdere regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

In Kroatië wordt Kroatisch gesproken. In de toeristische gebieden in Kroatië spreekt het bedienend personeel in restaurants over het algemeen voldoende Engels of Duits. Winkelpersoneel spreekt vaak alleen Kroatisch. Buiten de toeristische gebieden kan de taal een probleem opleveren.

Telefoon, internet en post

Telefooncellen zijn schaars in Kroatië. Telefoonkosten bij gebruik in het hotel kunnen hoog zijn! De meeste hotels beschikken over gratis wifi. Een brief naar Nederland sturen duurt vanuit Kroatië circa een week; postzegels zijn verkrijgbaar op het postkantoor en soms in souvenirwinkels, indien men er een ansichtkaart bij koopt.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Kroatië zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Kroatië hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. Kroatische touringcars zijn van redelijk tot goede kwaliteit, maar kunnen wel naar Nederlandse maatstaven eenvoudiger zijn. De infrastructuur in Kroatië is redelijk tot goed te noemen. Lokale wegen en toeristische routes kunnen soms druk zijn, voornamelijk in het zomerseizoen. De verkeersregels worden soms wat losser geïnterpreteerd dan in Nederland. De autosnelwegen in Kroatië zijn tolwegen.

Water (drinkwater)

Het leidingwater in Kroatië is hygiënisch van goede kwaliteit, maar niet altijd lekker om te drinken. Soms wordt er een beetje chloor aan toegevoegd. Flessen mineraalwater zijn algemeen verkrijgbaar in supermarkten en kiosken. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.