050 - 3 123 123
U bent hier: Home | Madagaskar
Madagaskar - Wonderschoon paradijs voor natuurliefhebbers

Beste reistijd Madagaskar

Wat is de meest geschikte reisperiode voor een reis naar Madagaskar? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, omdat het antwoord afhangt van uw wensen. Gaat u voor een prachtig groen landschap en bloeiende orchideeën, wilt u walvissen spotten in Ifaty en Sainte Marie of juist de maki’s met hun kleintjes bewonderen?

Klimaat op Madagaskar

Madagaskar heeft een tropisch klimaat dat in belangrijke mate bepaald wordt door de zuidoostpassaat. Over het algemeen kan worden gezegd dat de zomer duurt van november tot maart en dat het dan zeer warm is en het veel kan regenen. Het winterseizoen duurt van april tot oktober en dan is het droger met wat lagere temperaturen. In het droge jaargetijde waait een constante oostenwind. Het zuidwesten van het land kent een zeer droog klimaat en er valt bijzonder weinig regen. De maanden november en december zijn de “natte maanden” maar zelfs dan regent het weinig. De dag- en nachttemperaturen verschillen meer naarmate men zuidelijker komt. In het Centrale Plateau worden temperatuur en regenval beïnvloed door de hoogteverschillen. Zo kan de dag- en nachttemperatuur in de hoofdstad Antananarivo wel 14°C verschillen. Op de hoogvlakten stijgt de temperatuur zelden boven 23°C. In het noordoosten en de centrale gebieden komt geen echte droge periode voor. Het zuidoosten kent een wat droger, stabieler weertype. In februari en maart kan het hevig regenen en de kans op cyclonen is dan het grootst.

Hieronder vindt u klimaattabellen met per maand de gemiddelde temperatuur en hoeveelheid neerslag in Madagaskar. De tabellen geven gemiddelden over langere periodes en zijn daarom slechts een indicatie.

Madagaskar

J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Antananarivo
°C
26
26
26
26
23
21
20
21
24
26
27
27

mm
287
262
194
57
18
9
8
10
16
61
153
290
Tuléar
° C
32
32
32
31
29
27
27
28
29
29
30
31

mm
13
12
6
3
4
2
1
1
3
3
5
14

Beste reisperiode

Hieronder vindt u informatie over de beste reistijd voor Madagaskar, waarbij we proberen rekening te houden met zaken als de temperatuur, flora, fauna en de eventuele drukte bij bezienswaardigheden. Deze zaken kunnen namelijk ook van invloed zijn op uw keuze. Elk seizoen heeft zijn charme, waarbij u de voor- en nadelen moet afwegen tegenover uw vakantieplanning.

Het advies van onze reisleiders:

Januari en februari
In deze maanden is er een kans op cyclonen, voornamelijk de oostkust van Madagaskar wordt hier door getroffen. De meeste neerslag valt tussen december en maart. Op de hoog plateaus vallen de buien eerder in de late namiddag. In het zuiden valt tijdens het regenseizoen niet zo vaak regen.

Maart, april en mei
Groen en veel bloemen, omdat het regenseizoen net voorbij, het is nog lekker warm, de landschappen zijn op zijn mooist. Van maart tot december valt weinig regen in Madagaskar. Enkel de oostkust krijgt dan nog te kampen met enkele buien. Tijdens deze periode liggen de dagtemperaturen aan de kust zelden onder de 22°C. ’s Nachts kan het frisser worden met temperaturen rond de 12°C.

Juni, juli en augustus
Droog en iets frisser, dus goed voor mensen die last hebben van de warmte. Aanwezigheid walvissen in Ifaty en Sainte Marie. Op de hoog plateaus kan het tijdens de wintermaanden juli en augustus overdag koeler zijn (18°C). ’s Nachts kan het koud worden, met temperaturen die in extreme gevallen kunnen dalen tot het vriespunt.

September en oktober
Sommige maki-soorten hebben hun kleintjes en zijn goed te zien, comfortabele temperaturen.

November en december
Rijstvelden zijn prachtig tijdens deze periode, eerste regen begint ’s avonds te vallen waardoor de vegetatie verandert, goede periode voor de orchideeën, vanaf november begint de temperatuur te stijgen.