050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Nicaragua
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
nicaragua.jpg

Praktische informatie Nicaragua

Algemene informatie Nicaragua

HoofdstadManagua
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte130.373 km²
Aantal inwonersca. 6.203.441
Bevolkingsdichtheidca. 47,6 per km²
Officiële taalSpaans
ReligiesKatholiek 47%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Nicaragua verblijft u meestal in middenklasseaccommodaties. Deze hotels zijn van alle gemakken voorzien maar kunnen per stad, streek en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. De temperaturen in Nicaragua zijn tropisch en de kamers zijn dan ook altijd voorzien van airconditioning. U heeft bij sommige hotels de mogelijkheid om te genieten van de lokale keuken en bij andere hotels zitten er voldoende restaurantjes en barretjes in de omgeving om een leuke avond te hebben. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Het kan zijn dat u tijdens uw rondreis te voet de grensovergang tussen Costa Rica en Nicaragua moet oversteken. In dat geval moet u een stukje uw eigen bagage tillen. Soms kan iemand tegen een kleine vergoeding hierbij helpen.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Nicaragua is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Electriciteit in Nicaragua

De netspanning in Nicaragua is 120 volt. Een wereldstekker en adapters zijn daarom noodzakelijk. Laptops doen het over het algemeen wel, maar u moet rekening houden met lichtuitval en wisseling van de stroomspanning. Laptops en camera’s hebben vaak adapters die veilig zijn. Voor apparaten die deze adapters niet hebben is een stabilisator nodig. In de steden kunnen de benodigde pluggen meestal wel gekocht worden, maar u kunt ze het beste van thuis meenemen.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen naar Nicaragua zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. De entreegelden zijn in Nicaragua over het algemeen vrij laag. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. Soms ontvangt u een korting op de entree wanneer u 65 jaar of ouder bent. We raden u daarom aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt.

Eten en drinken in Nicaragua

Naast de maaltijden van de internationale keuken, zoals sandwiches en hamburgers, die op veel plaatsen in restaurants te verkrijgen zijn, kunt u ook genieten van de nationale keuken. Vaak zult u rijst met bruine bonen en kip, vlees of vis op de kaart zien staan. Of voor het ontbijt de gallo pinto: rijst met bruine bonen en roer- of gebakken ei, soms met banaan of plátano. Tortillas met kaas zijn ook populair. Hier wordt vaak koffie of vruchtensap bij gedronken. In Nicaragua kunt u op veel plaatsen heerlijke tropische vruchtensappen krijgen.

De lunches in Nicaragua kosten vaak minder dan 10 Amerikaanse dollar en het diner kost vaak rond de 15 Amerikaanse dollar. In de betere restaurants kosten deze maaltijden wat meer. Bij de rekening van de restaurants wordt altijd de belasting bijgerekend, maar de fooi niet. De prijzen lopen wel op als er bier of wijn wordt gedronken. De prijzen zijn afhankelijk van de plaats. In hotels kosten deze dranken wat meer, ongeveer 5 Amerikaanse dollar voor een glas wijn en 3 Amreikaanse dollar voor een fles bier.

Feestdagen in Nicaragua

De volgende feestdagen worden in Nicaragua gevierd. Op deze dagen zijn veel instellingen, bedrijven, winkels en banken gesloten.

• 1 januari: Nieuwjaarsdag
• maart/april: Witte donderdag, Goede Vrijdag en Pasen
• 1 mei: dag van de arbeid
• 19 juli: Bevrijdingsdag (Revolutie van 1979)
• 14 september: de slag van San Jacinto;
• 15 september: Onafhankelijkheidsdag;
• 2 november: Allerzielen
• 8 december: Maria Onbevlekte Ontvangenis
• 25 december: Kerstmis

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. Hoewel het geven van fooi in Nicaragua niet overal nodig is, wordt het in restaurants toch wel gedaan. Gidsen krijgen meestal ook fooi. Zij hebben meestal een zeer laag salaris en moeten er van leven. In restaurants wordt een fooi van ongeveer 10% verwacht. Bij de betere restaurants wordt deze tip alvast op de rekening gezet. Bij de kleinere restaurants buiten de grote steden volstaat het achterlaten van wat munten of kan men het te betalen bedrag afronden. Om het geven van fooien aan gidsen en chauffeurs geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders in Nicaragua soms met een centrale fooienpot. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo is fotograferen in musea vaak verboden in Nicaragua. Het fotograferen van de lokale bevolking wordt niet altijd op prijs gesteld. Soms wil men hiervoor een kleine vergoeding hebben. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem in Nicaragua afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee dat (vervangings-)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s niet overal verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta in Nicaragua

De lokale valuta van Nicaragua is de Córdoba (1 córdoba = 100 centavos). Er zijn munten van 5, 10, 25, en 50 centavos en 1 en 5 córdobas in omloop. Daarnaast zijn er briefjes van 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 500, 1.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000, 100.000, 200.000, 500.000, 1.000.000, 5.000.000 en 10.000.000 córdobas.

In Nicaragua kan op vele plaatsen, zoals in hotels, restaurants en winkels met Amerikaanse dollars betaald worden. Deze valuta kan in de grote steden ook worden gepind (BAC bank). Euro´s worden vrijwel niet geaccepteerd en kunnen slechts hier en daar gewisseld worden. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, Amerikaanse dollars in contanten mee te nemen.

U kunt pinnen met de belangrijkste creditcards en bankpassen. Betaling met een creditcard is in de hotels en restaurants vaak wel mogelijk. Voor bestemmingen buiten Europa geldt dat sommige bankpassen geblokkeerd zijn. Controleer bij uw bank of u uw kaart voor gebruik buiten Europa moet activeren. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.

Kledingadvies voor Nicaragua

De kledingregels voor Nicaragua hebben alleen betrekking op het klimaat, de warmte, regen of de airconditioning in de hotels. Bij bezoeken aan kerken zijn er eigenlijk geen bijzondere voorschriften. De kleding wordt aan de beleefdheid van de bezoekers zelf overgelaten. Voor de hogere gebieden wordt een vest of licht jack aangeraden en in de regentijd lichte regenkleding. Goede wandelschoenen zijn belangrijk, en lange mouwen zijn goed als zonwering en ook voor koude ruimten met airconditioning.

In de warme tropische laaglanden is lichte kleding voldoende. Voor stadswandelingen zijn lichte, maar goede schoenen van belang vanwege onregelmatigheden in het wegdek en het ontbreken van goede stoepen. Voor boottochten zijn slippers voldoende. Een kleine paraplu is af en toe handig.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Nicaragua en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Nicaragua. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Nicaragua

Er zijn geen speciale omgangsvormen in Nicaragua. Een beleefde en vriendelijke houding naar de mensen toe is altijd aan te bevelen. De mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam.

Openingstijden

De winkels:
Zijn geopend van 10.00 uur tot 20.00 uur. De markten van 09.00 uur tot 18.00 uur.

Banken:
Zijn open van maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 16.00 uur en op zaterdag van 08.30 uur tot 12.00 uur.

Postkantoren:
Geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 18.00 uur en op zaterdag van 8.00 uur tot 13.00 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Nicaragua heeft u geldige grensdocumenten nodig en een visum nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Bij aankomst in Nicaragua moet u een toeristenkaart aanschaffen voor 10 Amerikaanse dollar.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden begeleid door door één of meerdere lokale gidsen en soms een privéchauffeur. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

Tot op heden is roken vrijwel overal toegestaan in Nicaragua. In de betere hotels en restaurants wordt dit echter niet meer gedaan en zijn er rookvrije zones. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

Publieke toiletten zijn in Nicaragua nauwelijks aanwezig. Er kan vaak gebruik worden gemaakt van toiletten in grote winkelcentra. Soms kunt u rekenen op de welwillendheid van een hotel of een restaurant. De bus en tankstations hebben meestal wel toiletten. Toiletpapier wordt na gebruik in een aparte bak gegooid, omdat de riolering het papier niet aankan.

Souvenirs

Het is verboden om natuurlijke artikelen (stukken koraal, planten en dergelijk) of dieren mee te nemen. Bovendien is het streng verboden dergelijke artikelen in Nederland in te voeren. Voor verdere regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar naar douane.nl.

Taal

Spaans is de officiële taal van Nicaragua. Toch wordt er steeds meer Engels gesproken in de toeristische sector.

Telefoon, internet en post

Er zijn nog steeds publieke telefoons te vinden op straat. Deze werken met munten. Er zijn ook kantoren van ENITEL en TELCOR waar gebeld kan worden. Ook zijn er mobieltjes te koop die voldoen als u lokaal wilt bellen. Wifi is in de meeste hotels gratis, hoewel sommige hotels wel een bedrag vragen voor het gebruik. De post kan worden ingeleverd bij de postkantoren. Ansichtkaarten doen er 7 tot 10 dagen over om aan te komen in Europa.

Tijdverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Nicaragua acht uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is het in Nicaragua zeven uur vroeger.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Nicaragua is er een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Nicaragua hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. Deze kunnen, naar Nederlandse maatstaven, echter eenvoudig zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen.

De hoofdwegen aan de kant van de Pacific zijn over het algemeen in goede conditie. Landweggetjes zijn van aarde of grind, waardoor er vaak 4-wheel drive jeeps moeten worden gebruikt. De kant van de Cariben beschikt niet over een adequaat wegennet. Soms laten de verkeersomstandigheden het niet toe om veilige fotostops te maken. Dit wordt steeds met zorg ter plekke bekeken. Ook de verkeersregels worden in Nicaragua losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

Water drinken uit de kraan is in Nicaragua niet veilig. U wordt aangeraden om flessen water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.