050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Servië
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
moldavië_servië.jpg

Praktische informatie Servië

Algemene informatie Servië

HoofdstadBelgrado
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte77.474 km²
Aantal inwonersca. 6.871.547
Bevolkingsdichtheidca. 98,43 per km²
Officiële taalServisch
ReligiesServisch-orthodox 85%, rooms-katholiek 5,5%, islamitisch 3,2%, protestants 1,1%, andere religies en atheïsten 5,2%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Servië verblijft u in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. De hotels kunnen onderling verschillen. Bij elke Servië-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen in Servië wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Servië is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Servië-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende en ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Servië

De netspanning in Servië is 230 volt. Een wereldstekker is niet nodig. Hotelkamers hebben vaak slechts een of twee stopcontacten.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Servië zou het kunnen zijn dat u korting ontvangt op de entreegelden van bijvoorbeeld musea en opgravingsterreinen als u 65 jaar of ouder bent. Meestal is deze korting gelijk aan het groepstarief. We raden u wel aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt.

Eten en drinken in Servië

Het gemiddelde prijspeil in Servië ligt lager dan in Nederland. De basis van de Servische keuken is Slavisch met verschillende invloeden uit naburige landen. Serviërs zijn liefhebbers van (vaak stevige) vleesgerechten en in mindere mate visgerechten. Nagerechten zijn vaak machtig en zoet. Bij het eten wordt vaak lokale wijn gedronken. Zowel lokale witte als rode wijnen zijn algemeen verkrijgbaar. Populair zijn de sterke dranken gestookt van verschillende soorten fruit, zoals šljivovica (pruimenbrandewijn) en pelinkovac (kruidenlikeur). Lokaal gebrouwen en buitenlandse bieren zijn volop verkrijgbaar. Koffie ('kava', vaak sterk, in kleine kopjes en te vergelijken met espresso), thee en frisdrank zijn algemeen verkrijgbaar. Filterkoffie is buiten de hotels niet of nauwelijks te vinden.

Feestdagen in Servië

• 1 januari: nieuwjaar
• 7 en 8 januari: Servisch-Orthodox Kerstmis
• 14 januari: Servisch-Orthodox Nieuwjaar
• 27 januari: dag van Sint Sava
• 15 en 16 februari: dag van de staat
• maart/april: Servisch-Orthodox Pasen
• 1 mei: dag van de arbeid
• 28 juni: dag van de martelaren
• 25 en 26 december: Kerstmis (overige christelijke geloven)

In afgelegen gebieden zijn op deze feestdagen winkels, restaurants, openbare instellingen, et cetera over het algemeen gesloten. In grote(re) steden en toeristencentra zijn winkels en restaurants meestal wel geopend, maar dit kan per plaats verschillen!

Fooien

In Servië is het geven van fooien aan bedienend personeel geen verplichting, maar wordt natuurlijk altijd gewaardeerd. Leidraad hierbij is het te betalen bedrag naar boven afronden. Een fooi van 10-15% van het bedrag is gebruikelijk. Soms staat op de menukaart in restaurants dat bedieningsgeld inclusief is. Uw reisleider zal tijdens de reizen in Servië geen fooienpot hanteren. U kunt zelf bepalen of u lokale gidsen met een fooi wilt bedanken voor hun werk.

Fotograferen

Fotograferen in andere landen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stelt niet iedereen in Servië het op prijs om zomaar gefotografeerd te worden. Het wordt zeker gewaardeerd wanneer u het eerst vraagt (camera laten zien met vragende blik is al voldoende). Het maken van foto's van luchthavens, militaire installaties, grensovergangen en andere veiligheidsgevoelige objecten is ten strengste verboden. Ook fotograferen in kerken en musea is vaak niet toegestaan en staat meestal aangegeven. Onderdelen voor digitale camera's, zoals accu’s, oplaadapparatuur, geheugenkaartjes et cetera zijn in Servië algemeen verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Servië

De munteenheid in Servië is de dinar. Pinautomaten zijn in voldoende mate te vinden, maar zijn soms alleen te benutten met een lokale bankpas en niet voorzien van de bekende logo's. In sommige winkels kunt u met uw pinpas met Maestro-logo betalen. Creditcards worden algemeen geaccepteerd. U kunt geld wisselen op Servische luchthavens, bij banken en in veel hotels. De wisselkoersen op luchthavens en hotels zijn over het algemeen ongunstiger dan bij gewone banken. Het is niet noodzakelijk om voor vertrek in Nederland al geld te wisselen. Wanneer u aan het einde van uw reis dinars over heeft, moet u deze in Servië terug wisselen, omdat de meeste Nederlandse banken de dinar niet accepteren.

Kledingadvies voor Servië

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Omdat in de Balkanlanden soms van het ene op het andere moment kan regenen is het goed om altijd een eenvoudig regenjasje of paraplu bij de hand te hebben. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal. In Servië is het ongepast om met blote schouders en blote knieën een kerk te betreden.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Servië en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Servië. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Servië

Serviërs zijn gastvrij, ze staan bekend om hun open maar directe houding.

Openingstijden

Winkels zijn doorgaans geopend van maandag tot en met zaterdag van 07.00 uur of 08.00 uur tot 18.00 uur. Winkels voor levensmiddelen sluiten vaak later en zijn soms ook op zondag enige uren geopend. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van circa 08.00 uur tot 13.00 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Servië heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen. In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

Roken

In openbare ruimtes zoals musea, luchthavens en hotels is het verboden te roken. In cafés en restaurants is roken veelal toegestaan. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

Openbare toiletten worden helaas niet altijd goed schoon gehouden. In het binnenland van Servië komt men soms nog hurktoiletten tegen.

Souvenirs

Gebruikelijke souvenirs kunnen vrij uitgevoerd worden. Voor het naar Nederland meenemen van kunst en archeologische of historische voorwerpen is een vergunning nodig van de Servische autoriteiten. Op bepaalde markten in Servië worden nog steeds namaakwapens (speelgoed) aangeboden die soms levensecht lijken. Het is verboden om dergelijke artikelen in Nederland in te voeren! Voor verdere regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar naar douane.nl.

Taal

In de toeristische gebieden in Servië spreekt het bedienend personeel in restaurants over het algemeen voldoende Engels of Duits. Winkelpersoneel spreekt vaak alleen Servisch. Buiten de toeristische gebieden kan de taal een probleem opleveren.

Telefoon, internet en post

Telefoonkosten bij gebruik in het hotel kunnen hoog zijn! Houd rekening met roamingkosten bij gebruik van een smartphone! De meeste hotels beschikken over gratis wifi. Een brief of kaart naar Nederland sturen duurt vanuit Servië circa een week; postzegels zijn verkrijgbaar op het postkantoor.

Tijdverschil

In Servië is geen tijdverschil met Nederland, zowel in zomer- als wintertijd.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Servië zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Servië hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. Servische touringcars zijn van redelijk tot goede kwaliteit, maar zijn soms eenvoudiger dan de Nederlandse touringcars. De infrastructuur in Servië is redelijk tot goed te noemen. Lokale wegen zijn soms smal in vergelijking met het westen; toeristische routes kunnen soms druk zijn, voornamelijk in het zomerseizoen. Autosnelwegen in Servië zijn tolwegen. De Servische politie houdt regelmatig strenge verkeerscontroles.

Water (drinkwater)

Het leidingwater in Servië is niet overal betrouwbaar. Daarom is het beter geen leidingwater te drinken, tenzij echt aangegeven staat dat het drinkbaar is. Flessen mineraalwater zijn algemeen verkrijgbaar. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee.