050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Spanje

Bezienwaardigheden Spanje

Er zijn maar weinig landen die zo divers zijn als Spanje! Zowel landschappelijk als cultureel heeft elke regio zijn eigen charme en schoonheid. En wist u dat in Spanje niet alleen Spaans (of Castiliaans, zoals ze in Spanje zeggen), maar ook Catalaans, Baskisch en Galicisch wordt gesproken? Dat maakt dat ‘de Spanjaard’ niet echt bestaat, maar dat de Spanjaarden zich eerder Catalaan, Bask of Andalusiër voelen, met daarbij hun eigen tradities op cultureel, culinair en architectonisch gebied. De vele soorten landschappen dragen ook bij aan het regiogevoel: het groene en bergachtige noorden, de Meseta, hoogvlakte, in het midden, tot het droge zuiden: elke streek heeft een indrukwekkend karakter.

es_spanje_granada_alhambra.jpg
Andalusië
Andalusië heeft alles! Hier zijn besneeuwde bergen, 1.000 kilometer kust, bossen met kurk- en steeneiken, graanvelden vol klaprozen en eindeloze olijfboomgaarden te vinden. In dit prachtige landschap liggen sfeervolle witte dorpjes, de pueblos blancos, waar het leven zich nog in een aangenaam lome sfeer voltrekt. Én u vindt hier de mooiste steden van Spanje die beroemde monumenten herbergen, zoals als het Alhambra van Granada en de Mezquita van Córdoba. En dan is er natuurlijk ook nog Los Reales Alcázares in Sevilla, de sfeervolle hoofdstad van Andalusië en ‘de meest Spaanse stad van Spanje’, zoals de Spanjaarden zeggen. Naast de beroemde ‘driehoek’ Sevilla, Córdoba en Granada herbergt de schatkamer van Andalusië nog veel meer juwelen als Jerez, Cadíz en het prachtige natuurpark Doñana: echt schitterend! Andalusië is betoverend: ontdek het zelf!
es_spanje-baskenland-baskische-kust.jpg
Baskenland
U zou Baskenland bij wijze van spreken in één dag kunnen verkennen: ’s ochtends een bezoek aan het Guggenheimmuseum in Bilbao, daarna lunchen in de Riojastreek en ’s middags heerlijk flaneren aan de schelpvormige baai in San Sebastián, de mondaine badplaats, waar vroeger de koninklijke familie de zomer doorbracht. Maar wie een week uittrekt, ontdekt pas echt de Baskische geheimen! Spaans Baskenland, of Euskadi, is een vreemde eet in de Spaanse bijt: de moeilijke Baskische taal en de geheel eigen cultuur, die zo veel afwijkt van de romaanse ‘buren’ in Frankrijk en Spanje, hebben dit land een bijzonder karakter gegeven. Hier zijn de weelderig begroeide bergen en de grillige kustlijn altijd dichtbij en leert u op de markten in kleine dorpjes of in de bars in de grote steden de geheimen van de vermaarde Baskische keuken kennen. Romeinen en Moren durfden niet over het Cantabrisch hooggebergte heen te kijken. De reiziger die dat wel doet, zal ervaren hoe de Bask zijn hart voor hem opent. ‘Ongietorri’, welkom in Baskenland!
es_spanje_castilië-salamanca.jpg
Castilië
Castilië én natuurlijk de hoofdstad Madrid zijn het hart van Spanje! Adellijk en ongedwongen, grootstedelijk en gemoedelijk, traditioneel en modern. Het felle licht van de Spaanse zon maakt de verlatenheid van de Spaanse hoogvlakte oogverblindend mooi! Daar waar Madrid een stad van allure met koninklijke uitstraling is, zijn verstilde steden als Ávila en Segovia bijzondere tegenhangers. Salamanca, waar de oudste universiteit van Spanje staat, is weer een toppunt van levendigheid, terwijl de binnenstad van Toledo weer intiem en imponerend is, helemaal als u met de expressieve schilderkunst van El Greco hier heeft gezien. Waar u ook naartoe gaat, in Castilië bent u in het echte Spanje beland!
es_spanje_catalonië-barcelona-gaudi.jpg
Catalonië
Het staat buiten kijf dat iedere cultuurliefhebber een keer de typisch Catalaanse sfeer moet hebben geproefd. Een streek met een eigen taal, geschiedenis en traditie. Catalonië biedt volop schoonheid: groene heuvels, rivieren, bossen, wijngaarden en verstilde dorpjes: een eindeloze variatie aan natuurschoon en stedenpracht! Hier bewondert u de misschien wel mooiste ‘hoofdstad’ van Spanje, en proeft u de heerlijkste cava’s! In Barcelona, een wereldstad met allure, wordt uw culturele honger met bijvoorbeeld de kleurrijke kunstwerken van Gaudí volop gestild. In de beroemde wijnstreken Penedès en Empordà staan de mooiste bodega’s, en intieme middeleeuwse dorpjes zoals Monells en Pals kenmerken echt de sfeer van het achterland van Barcelona. Volgens een bekend gezegde is elke Catalaan een beetje musicus, gek en poëet. Gaat u dat ontdekken?
es_extremadura_truijllo.jpg
Extremadura
Extremadura is het onbekende pareltje van Spanje. Zowel de geschiedenis, de cultuur en natuur zijn hier groots! De streek behoorde echter tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw tot de armste regio’s van Spanje. Mede hierdoor is de sfeer in Extremadura nog authentiek Spaans. Vanwege de armoede trokken in de 15e en 17e eeuw veel ‘conquistadores’, veroveraars, zoals Hernán Cortés en Francisco Pizarro, naar Latijns-Amerika. Deze soldaten, ontdekkingsreizigers en avonturiers, die vaak tot de verarmde adel behoorden, brachten een groot deel van Latijns-Amerika onder Spaans bewind. In Extremadura zijn de sporen uit deze tijd, die hier rijkdom brachten, goed terug te zien in bijvoorbeeld het schitterende klooster van Guadalupe en het grote standbeeld van Pizarro, de veroveraar van het Incarijk, in het middeleeuwse Trujillo. Extremadura is Spanje in pure eenvoud: ontdek het zelf!
es_spanje_noord-spanje.jpg
Noord-Spanje
Het noorden van Spanje heeft een heel eigen sfeer. Dit gebied lijkt in niets op het temperamentvolle Andalusië, het statige Madrid of het levendige Barcelona. Het noorden is misschien wel een van de mooiste streken van Spanje! Langs de soms ruige kust vindt u intieme vissersdorpjes, in de binnenlanden liggen de vruchtbare hoogvlakten en in de glooiende Riojastreek verleiden de beroemde bodega’s u tot het drinken van een glaasje. In dit afwisselende landschap liggen, soms verscholen, prachtige romaanse kapellen, eeuwenoude bruggen en kerken en fraaie steden, met als absolute topper Santiago de Compostela. Ervaar de vriendelijkheid en gezelligheid van het verrassende noorden van Spanje!
es_spanje_oost-spanje-albarracín.jpg
Oost-Spanje
Altijd al de grootsheid en leegheid van Spanje willen voelen? Dan moet u echt eens naar het oosten van Spanje! Hier vindt u minder bekende, maar daarmee niet minder mooie steden, rustieke dorpen en betoverende landschappen. Van de moderne architectuur van Calatrava in Valencia, de hangende huizen in Cuenca, tot de mudéjar-architectuur in Teruel en Albarracín, misschien wel het mooiste Moorse dorp in Spanje: alles is even indrukwekkend! Ook de natuur laat zich hier van haar mooiste kant zien: de mysterieuze rotsformaties Ciudad Encantada, de ‘betoverde stad’, door weer en wind gevormd, imposante watervallen in Monasterio de Piedra, de glooiende heuvels vol graanvelden… Als u Spanje in al zijn grootheid wilt ervaren, dan moet u het oosten van Spanje ontdekken!