050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Zuid-Afrika
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
zuid-afrika.jpg

Praktische informatie Zuid-Afrika

Algemene informatie Zuid-Afrika

HoofdstedenTshwane (voorheen Pretoria, bestuurlijke macht), Kaapstad (wetgevende macht) en Bloemfontein (rechterlijke macht)
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte1.221.037 km²
Aantal inwonersca. 56.463.617
Bevolkingsdichtheidca. 46,2 per km²
Officiële talenAfrikaans, Engels, Ndebele, Noord-Sotho, Zuid-Sotho, Setswana, Swazi, Tsonga, Venda, Xhosa, Zoeloe
ReligiesChristendom 75,5%, geen/onzeker 21,1%, overig 3,4%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Zuid-Afrika verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad, streek en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten.

In Zuid-Afrika overnachten gasten soms ook in (tented) lodges, bungalows, resorts of in zogenaamde ‘bushhotels’. Deze accommodaties liggen vaak midden in de natuur, bijvoorbeeld in nationale parken. Hierdoor kan het voorkomen dat klein ongedierte (hagedisjes of duizendpoten) uw kamer bezoekt, dat er tijdelijk geen elektriciteit of (warm) water is of dat uw mobiele telefoon geen bereik heeft. Ook wifi of een 4G-netwerk zijn in deze natuurrijke accommodaties slechts bij uitzondering beschikbaar. Al deze kleine ongemakken worden ruimschoots gecompenseerd door de bijzondere ervaring.

Bij elke Zuid-Afrika-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden. Kofferservice is in de hotels vaak aanwezig.

Er wordt aangeraden om labels aan uw bagage te maken met daarop uw voor- en achternaam.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Zuid-Afrika is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit

De netspanning in Zuid-Afrika bedraagt 240 volt. U heeft voor uw reis naar Zuid-Afrika een wereldstekker nodig. Meestal kunt u uw apparatuur in alle hotels en lodges probleemloos opladen. Het is verstandig om een powerbank mee te nemen wanneer er geen stopcontact op uw kamer aanwezig is.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen naar Zuid-Afrika zijn de entreegelden van de in het reisprogramma vermelde excursies bij de reissom inbegrepen. Ook de vaak hoge entreegelden voor de nationale parken. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.

Eten en drinken

Het ontbijt wordt geserveerd tussen 06.00 en 10.00 uur en is vaak een continentaal ontbijt. Het kan per hotel verschillen hoe uitgebreid dit buffet is. De lunch wordt gegeten tussen 12.00 en 14.00 uur, maar is vaak niet inbegrepen bij u reis. Het diner wordt geserveerd tussen 19.00 en 22.00 uur en bestaat vaak uit een buffet. U kunt ook een restaurantje opzoeken in de stad.

De Zuid-Afrikaanse keuken is net zo divers als de regenboognatie zelf is: de lokale bevolkingsgroepen en de immigranten uit de afgelopen eeuwen hebben hun eigen specialiteiten aan de keuken toegevoegd. Gerechten van ‘Hollandse’ oorsprong zijn de ‘boerewors’, een combinatie van verschillende vleessoorten, spek, kruiden/specerijen en azijn, en ‘beskuit’, dat nog veel bij het ontbijt wordt gegeten. In de Kaapprovincies is de keuken beïnvloed door de Maleisiërs, waardoor u hier veel (gebakken) rijst, linzen, koriander en lam of kip in de gerechten tegenkomt. Gaat u naar KwaZulu-Natal, dan zetten de Indiërs u aldaar graag pittige currygerechten voor met ‘rooties’.

Daarnaast houden de Zuid-Afrikaners erg van braaien. De braai is meer dan een barbecue: het is een onderdeel van de Zuid-Afrikaanse cultuur. Overal vindt een Zuid-Afrikaner een plekje om te braaien, al is het in een stadstuintje of op een balkon, en een camping is geen camping zonder braaiplaatsen. Een braai draait, naast de maaltijd, vooral om de gezelligheid en kan dan ook de hele dag duren. Grote stukken vlees en hele kippen worden geroosterd door de braaimeester, terwijl de gasten zich te goeddoen aan de ‘bykos’: brood, salade en sauzen.

Het prijspeil van Zuid-Afrika ligt lager dan dat van Nederland. Voor een kop koffie moet u bijvoorbeeld rekenen op 1 of 2 euro, voor een glas wijn betaalt u 2 tot 3 euro en voor een biertje 1.50 tot 2 euro. Een lunch kost tussen de 4 en 6 euro en voor een 3-ganger diner moet u rekenen op 12 tot 15 euro per persoon. De prijzen in de hotels zijn vaak iets hoger, en het prijspeil in de afgelegen lodges in natuurparken kunnen ook iets hoger zijn.

U kunt uw dieetwensen doorgeven.

Feestdagen in Zuid-Afrika

Naast de christelijke feestdagen kent Zuid-Afrika de volgende feestdagen:

• 1 januari: nieuwjaar
• 2 januari: tweede nieuwjaarsdag (geldt alleen in de West-Kaap)
• 21 maart: dag van de mensenrechten
• 17 april: gezinsdag
• 27 april: vrijheidsdag
• 1 mei: dag van de arbeid
• 16 juni: dag van de jeugd
• 9 augustus: nationale vrouwendag
• 24 september: erfenis dag
• 16 december: verzoeningsdag
• 26 december: familie/ welwillenheidsdag

Winkels en de meerderheid van de restaurants zijn op 25 december gesloten.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Zuid-Afrika wordt altijd een fooi van 10% verwacht voor de bediening in de restaurants. In sommige gevallen, vooral als u met een groep eet, wordt de fooi al opgeteld bij de rekening. Kijk daarom altijd goed op de rekening om te voorkomen dat u een dubbele fooi geeft. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders in Zuid-Afrika vaak met een centrale fooienpot. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden of kunnen mensen om geld vragen voor de gemaakte foto. Een verzoek in woord of gebaar voordat u iemand fotografeert wordt zeer op prijs gesteld. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als men foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, politie agenten, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem in Zuid-Afrika afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee dat (vervangings)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s buiten de grote steden beperkter verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta

De munteenheid in Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). In Zuid-Afrika kunt u met uw bankpas met maestro, Visacard en Mastercard-logo bij pinautomaten geld pinnen en zelfs in winkels te betalen. Houd er wel rekening mee dat pinautomaten vaak alleen in de grote steden te vinden zijn. Voor bestemmingen buiten Europa geldt dat sommige bankpassen geblokkeerd zijn. Controleer bij uw bank of u uw kaart voor gebruik in Zuid-Afrika moet activeren. Daarnaast worden diverse creditcards in hotels, restaurant en winkels geaccepteerd, en kunt u vaak ook tegen betaling met een creditcard pinnen. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.

Bij het pinnen van geld moet u nooit hulp accepteren van andere personen. Als een persoon u wilt helpen, annuleer dan uw transactie en neem uw pinpas terug. U kunt het beste melden bij uw reisleider dat u wilt pinnen. Pinnen in een groep is in het algemeen de veiligste optie.

U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. Bij het wisselen van geld is het nodig om uw paspoort te laten zien. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s of US dollar in contanten mee te nemen.

Kledingadvies

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. U moet u er rekening mee houden dat het ’s nachts flink af kan koelen en dat de dagen fris kunnen beginnen, vooral wanneer u in de ochtenden op safari gaat is een extra trui of een jas/vest aan te raden. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal en ook in Zuid-Afrika regent het wel eens.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Zuid-Afrika en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Zuid-Afrika. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen

Vriendelijkheid en gastvrijheid staan in Zuid-Afrika centraal. Gesprekken en ontmoetingen beginnen met ‘How are you?’ (Hoe gaat het?). Waarop u kunt antwoorden met ‘Fine, thank you’ (Baie goed, dankie). Maak altijd gebruik van ‘u’, ‘jij’ is alleen voor vrienden. Afrikaanse mannen houden van ‘thank you’ en gebruiken deze term voortdurend als symbool van vriendelijkheid en dankbaarheid. Handen schudden is voor hen van belang, waarbij zich een compleet ritueel voltrekt. Tijd speelt in Zuid-Afrika een minder grote rol als in Nederland. Uw reisleider zal u in Zuid-Afrika verder informeren over de omgangsvormen die gelden in Zuid-Afrika.

Openingstijden

Winkels:
Winkel zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 08.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 09.00 uur tot 13.00 uur. Winkelcentra zijn vaak elke dag geopend van 08.00 tot 20.00 uur of 22.00 uur.

Banken:
Banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 uur tot 15.30 uur en op zaterdag van 09.00 uur tot 11.00 uur.

Openbare Gebouwen:
Andere openbare gebouwen zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 08.00 uur of 09.00 uur tot 17.00 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Zuid-Afrika heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden (Namibië, Botswana of Zimbabwe)!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden begeleid door één of meerdere lokale gidsen en soms een privéchauffeur. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Zuid-Afrika is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. Ook binnen 20 meter van een ingang van een openbaar gebouw is het verboden om te roken. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

Toiletstoppen zijn zeer beperkt vanwege de grote afstanden, de reistijd en de kwaliteit van wegen. Daarom moet u soms gebruik maken van de natuur als openbaar toilet. Toiletten zijn over het algemeen modern en schoon. Het gebruik van openbare toiletten is bijna altijd gratis, maar op sommige plekken verwacht men wel een kleine fooi. Het is altijd handig om wat toiletpapier bij u te dragen in uw handbagage.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

In Zuid-Afrika wordt hoofdzakelijk Engels en Afrikaans (Nederkaans) gesproken. Andere talen die gesproken worden zijn Xhosa, Zulu, Venda, Noord Sotho, Zuid Sotho, Tswana, Tsonga, Swati en Ndebele.

Telefoon, internet en post

Telefoneren van Zuid-Afrika naar Nederland is erg duur. Er is een beperkt aantal telefooncellen te vinden in de grote steden en de kosten voor bellen vanuit het hotel kunnen flink oplopen. U kunt voor uw mobiel overal een MTN, Vodacom of Cell C kaart en mobiele data kopen.

Er is niet overal de mogelijkheid om contact te maken met wifi. Wanneer dat wel lukt dan is de verbinding vaak erg slecht en duurt het laden lang.

U kunt bij de meeste toeristische winkel postzegels aanschaffen. Een kaart doet er een week tot een maand over om in Nederland aan te komen. U kunt uw post het best afgeven bij een postkantoor in een van de steden.

Tijdverschil

Tijdens de Nederlandse wintertijd is het in Zuid-Afrika een uur later.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Zuid-Afrika is er een verhoogd risico op malaria en daarom worden er voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Zuid-Afrika hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. Soms kunnen deze vervoersmiddelen, naar Nederlandse maatstaven, echter eenvoudig zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen.

De infrastructuur in Zuid-Afrika is goed te noemen. Er zijn goede verbindingen tussen de grote steden. In de natuurparken zijn de wegen onverhard waardoor een kleine afstand wat meer tijd in beslag nemen. De verkeersregels worden soms wat losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Ook met een huurauto kunt u Zuid-Afrika eenvoudig verkennen. De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam, de asfaltwegen zijn goed en de bewegwijzering is dik in orde. Zelfs zonder navigatie (die standaard in de huurauto zit) kunt u hier de weg prima vinden. En omdat de te rijden afstanden niet heel groot zijn, is er ook voldoende tijd voor uitstapjes en excursies. Er wordt in Zuid-Afrika in de bus onderweg vaak van plek gewisseld zodat iedereen eens voorin de bus komt te zitten.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Zuid-Afrika is van goede kwaliteit, maar toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. Op afgelegen plaatsen komt het water uit een bron of rivier en wordt het niet altijd gezuiverd. Flessen mineraalwater kunt u overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.