050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

De 10 mooiste bezienswaardigheden van Engeland

Door reisleidster Léonie | 17-05-2022

Over Engeland wordt vaak in superlatieven gesproken, en wat mij betreft volkomen terecht! Hier vindt u imposante gotische kathedralen, elegante ‘manor houses’ in uitgestrekte parkachtige tuinen, fraaie middeleeuwse steden en lieflijke plattelandsdorpjes gesierd met ‘hanging baskets’ en lokale pubs. En al deze cultuurpracht wordt omgeven door een betoverend natuurlijk decor: de ‘rolling hills’ van de wondermooie Cotswolds, de grazende schapen en met heggetjes en muurtjes omzoomde weilanden in de Yorkshire Dales en de uitgestrekte heidevelden en woeste schoonheid van Dartmoor National Park. Engeland is fantastisch!

Het beeld van Engeland dat we zo goed kennen uit tv-series en films wordt tijdens een vakantie ‘across the pond’ alleen maar bevestigd. U stapt in Oxford of Bath soms zo het decor uit een van de boeken van Jane Austen of J.K. Rowling binnen. Literatuur is in het land van Shakespeare, Dickens en Tolkien sowieso nooit ver weg. Wat u op uw vakantie zeker niet mag missen? Ik heb mijn tien favoriete bezienswaardigheden op een rijtje gezet. Maar de keuze was niet makkelijk, dus laat u verleiden door een van onze reizen naar Engeland en ontdek dat een vakantie naar the British Isles altijd naar meer smaakt. Never a dull moment in good old England!

1. De 'hangende stenen' van Stonehenge

Al eeuwenlang roept de beroemdste neolithische steencirkel van Engeland vragen op. Was Stonehenge een tempel van de Romeinen of van de druïden of was het een duizenden jaren oud observatorium? En hoe zijn de soms wel 30 ton wegende steenblokken daar terechtgekomen? Over het water of zijn ze door een gletsjer meegenomen? En dan de volgende vraag: hoe hebben menselijke handen de enorme zandstenen naar deze locatie kunnen slepen, om nog maar te zwijgen van de oprichting van het bouwwerk zelf? Stonehenge blijft vooralsnog een mysterie... Een prachtig mysterie!

2. Engelse gotiek in York, Salisbury en Winchester

In Engeland vindt u de hoogste (Salisbury), een van de grootste (York) en misschien wel de mooiste gotische kathedralen van Noord-Europa. Overgewaaid uit Frankrijk vond de gotiek in Engeland een warm onthaal. In Canterbury en in de Westminster Abbey in Londen werd de stijl met zijn elegante spitsbogen, grote glas-in-lood ramen en decoratieve elementen al in de 12e eeuw toegepast. Het is dan ook een must om tijdens een bezoek aan de sfeervolle Engelse steden de middeleeuwse godshuizen binnen te wandelen en te genieten van de serene schoonheid. Bewonder dan ook het graf van Jane Austen (Winchester) of een van de vier originele manuscripten van de Magna Charta (Salisbury).

3. Het studentenleven in Oxford en Cambridge

Hoewel Engeland verschillende universiteitssteden kent is Oxford de oudste en staat samen met Cambridge bekend als één van de beste plekken ter wereld om te studeren. Al sinds de 12e eeuw krijgen alleen de allerslimsten de kans om te studeren aan een van de prestigieuze ‘colleges’ in Oxford en Cambridge. Engelser dan hier kan bijna niet. De oude binnensteden staan vol fraaie universiteitsgebouwen, bibliotheken met eeuwenoude boeken en musea die unieke stukken tentoonstellen. De uitgestrekte parken waar u studenten ziet rondhangen maken het plaatje compleet.


Stonehenge in Groot-Brittannië
De beroemde neolithische steencirkel
York Minster in Groot-Brittannië
De York Minster
Bridge of Sighs in Cambridge, Groot-Brittannië
Bootjes bij de Bridge of Sighs

4. Bourton-on-the-water in de Cotswolds

In de Cotswolds, een streek van uitzonderlijke schoonheid, vond de Engelse schrijver Tolkien inspiratie voor The Shire, het land van de Hobbits, uit zijn wereldberoemde trilogie ‘The Lord of the Rings’. En dat is niet verrassend: het gebied, dat gevormd is door kalksteenheuvels, is net een ansichtkaart. Bezoek hier zeker Bourton-on-the-Water, dat vanwege de bruggetjes over de rivier de Windrush ook wel bekendstaat als het Venetië van de Cotswolds. Wandel door het pittoreske dorpje, waar de met bloemen getooide huizen zijn opgetrokken in de honingkleurige kalksteen die karakteristiek is voor de Cotswolds. Betoverend!

5. Shakespeare in Stratford-upon-Avon

Van het theater tot de 16e-eeuwse gebouwen: Stratford-upon-Avon is ondergedompeld in de historie van zijn beroemdste inwoner, William Shakespeare. In dit charmante stadje, dat idyllisch ligt in het landelijke Warwickshire aan de rivier de Avon, wandelt u in zijn voetsporen. Bezoek zijn geboortehuis, dat nu een klein museum is, bekijk de school waar de jonge William zijn schooltijd doorbracht en zie zijn graf in de Holy Trinity Church. Wandel vervolgens een kleine twee kilometer naar Anne Hathaway’s Cottage buiten Stratford-upon-Avon. In het schilderachtige familiehuis van Shakespeare’s echtgenote ziet u nog het originele 16e-eeuwse meubilair.

6. Romeins Bath

De trekpleister van Bath zijn de Romeinse baden. Toen de Romeinen hier in de 1e eeuw de enige warmwaterbron van Engeland vonden, werd er direct een prachtig badhuis gebouwd. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe de rijke Romeinen hier ooit baadden. Maar ook in de 19e eeuw was Bath een bruisende badplaats voor de gegoede Engelse burgerij. De sfeer is hier zo onmiskenbaar elegant dat het niet moeilijk is om te bedenken hoe Jane Austen in The Pump Room, een chique en historisch restaurant in hetzelfde gebouw als de oude Romeinse Baden, een glaasje heilzaam Pumpwater dronk. Bijzonder!


Bourton-on-the-Water, Cotswolds in Groot-Brittannië
De inspiratie voor Tolkiens 'Hobbit Shire'
Anne Hathaway's cottage, Stratford, Engeland
Anne Hathaway's Cottage
The Roman Baths in Bath Groot-Brittannië
De beroemde Romeinse baden

7. Dartmoor National Park

Het uitgestrekte Dartmoor met granieten heuveltoppen en heel veel heide is werkelijk adembenemend. Karakteristiek voor dit woeste nationale park zijn de halfwilde pony’s die hier leven. Neem de tijd om een prachtige tocht door het park te maken, maar kijk wel uit! De Dartmoorpony’s met hun veulens kunnen hier maar zo de weg op lopen. Verken op uw rondrit het sfeervolle plaatsje Moretonhampstead of maak een stop bij Haytor Rocks, een letterlijk hoogtepunt van Dartmoor. Hier vlakbij vindt u ook Hound Tor, de rots die Sir Arthur Conan Doyle inspireerde voor zijn Sherlock Holmes’ boek ‘The Hound of the Baskervilles’.

8. Land’s End en St Ives

Land’s End is de meest westelijk gelegen punt van Engeland. Op deze iconische plek, letterlijk het einde van Engeland, geniet u van een fenomenaal uitzicht over de ruige, granieten kliffen die uit de Atlantische Oceaan oprijzen. Vanuit Land’s End is het slechts een klein eindje rijden naar het kunstenaarsdorpje St Ives. Deze gezellige badplaats met de hagelwitte stranden is het centrum van de kunstscene in Cornwall. U vindt hier tal van kunstgalerietjes en ambachtswinkeltjes. Ook kunt een bezoek brengen aan de Tate Gallery met moderne kunst of een kijkje nemen in het Barbara Hepworth Museum, de vroegere werkstudio van deze beeldhouwster.

9. Grootse manor houses

Voor het echte Engeland-gevoel uit tv-series als Bridgerton of The Crown is een bezoek aan een van de elegante Engelse landhuizen een must! Ze komen in zoveel soorten en maten, ieder met hun eigen verhaal, dat kiezen best lastig is. Gaat u voor de koninklijke grandeur van Hendrik VIII in Hampton Court Palace of kiest u voor het grootse Castle Howard dat in meerdere tv-series en films als decor heeft gediend? Bent u een liefhebber van tuinen, dan is Sissinghurst Castle, de residentie van de eigenzinnige schrijfster Vita Sackville-West, echt een aanrader. Maar ook het 18e-eeuwse Harewood House, waar de visionaire landschapsarchitect Lancelot ‘Capability’ Brown de tuin onderhanden nam, is een must see

10. Te veel in Londen

Natuurlijk mag de Engelse hoofdstad niet ontbreken in dit lijstje. Maar alleen over Londen kan ik een meerdere blogs met bezienswaardigheden schrijven. De Houses of Parliament en de Big Ben aan de oevers van de Theems zijn een iconisch beeld. En een bezoek aan de gotische Westminster, waar traditioneel de kroningen, huwelijken en begrafenissen van leden van de Britse vorstenhuizen plaatsvinden, is een must. Net als de wisseling van de wacht bij Buckingham Palace. Maar daarnaast is er ook een Londen van bekende musea en het Londen van beroemde Engelse schrijvers... Er zijn zoveel verhalen te vertellen over deze prachtige stad!


Dartmoor, Groot-Brittannië
Halfwilde Dartmoor pony's
Land's End, Groot-Brittannië
Het meest westelijke puntje van Engeland
Sissinghurst Castle in Groot-Brittannië
De residentie van Vita Sackville-West



Gratis digitale brochure Engeland

Download de brochure

Blader door de brochure


Wellicht vindt u deze insidertips van onze reisleiders ook leuk om te lezen?

Meer reisverhalen

SRC -reisleidster Léonie
Dit zijn mijn tien favoriete bezienswaardigheden, maar de keuze was lastig! Dus laat u verleiden door een van onze reizen naar Engeland en ontdek dat een vakantie across the pond altijd naar meer smaakt!