050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

10 tips voor een reis in het voetspoor van Jane Austen

Door reisleidster Domitilla | 11-05-2021

Wie wil dat nu niet: een eigen Mr. Darcy, oftewel een knappe, rijke man van goede afkomst met een prachtig landgoed om op te wonen? In de wereld die Jane Austen (1775-1817) beschrijft spelen grondbezit, geld en klasse een belangrijke rol. In haar korte leven schreef zij zes wereldberoemde romans, waarin haar protagonisten allemaal een happy ending krijgen: geld gecombineerd met echte liefde. Zelf bleef ze ongetrouwd…

Jane Austen wordt nog steeds gezien als een van de intelligentste en grappigste Engelse auteurs ooit, en er zijn talloze series, films en boeken op haar werk geïnspireerd, tot ‘Bridget Jones’s Diary’ aan toe. Deze 10 tips nemen u mee naar Zuid-Engeland, naar de glooiende groene heuvels van het graafschap Hampshire en het elegante Bath van rond 1800. Hier volgt u Jane’s voetsporen en ontdekt u in bijvoorbeeld Winchester en Southampton de plekken waar zij woonde met haar familie. Ook ontdekt u de inspiratiebronnen voor haar eindeloos boeiende humoristische romans. Dus bekijk deze 10 tips voor een reis naar Zuid-Engeland en ga mee op zoek naar Mister Darcy!

10 bezienswaardigheden waar u meer ontdekt over het leven van Jane Austen

1. Geboortedorp Steventon

In het dorpje Steventon bracht Jane Austen de eerste vijfentwintig jaar van haar leven door en schreef ze de eerste drie van haar zes romans. Haar geboortehuis staat er niet meer, maar in de schaduw van de St. Nicholas Church, waar haar vader rector was, krijgt u een idee van het fantasierijke meisje en de sprankelende jonge vrouw die gelukkig opgroeit met haar zes broers en zus. Het is niet moeilijk voor te stellen dat Jane met haar zus Cassandra door de straatjes van het dorpje wandelt om op zondag vrienden te bezoeken of naar de kerk te gaan. Op het kerkhof naast de kerk kunt u nog de graven van enkele familieleden van Jane bekijken.

2. The Wheatsheaf Inn

Op de route naar Southampton komt u langs The Wheatsheaf Inn aan de weg naar Londen. Tijdens Jane's tijd deed dit dienst als koetshuis en postkantoor. Jane wandelde regelmatig vanuit Steventon hier naar toe om de familiepost op te halen en haar brieven te posten.

3. Het elegante Bath

In 1801 verlaat Jane het graafschap Hampshire. Samen met haar familie reist ze naar het noorden, naar het elegante Bath. Jane woonde hier vijf jaar en genoot van het drukke sociale leven in dit bruisend kuuroord voor de gegoede burgerij. Wandel net als de high society van Bath door de prachtige Georgian straten. Begin bij Gravel Walk, de Lover's Lane in de tijd van Jane en de setting voor een ontroerende liefdesscène in Persuasion. Breng ook zeker een bezoek aan de elegante Assembly Rooms, die in twee van Jane’s boeken figureren als het decor voor de vele avondballen waar jonge dames hoopten een eligible man te vinden.


Steventon's church
St. Nicholas Church
The Wheatsheaf Inn
Op de weg naar Londen
Bath in Groot-Brittannië
Het vriendelijke en elegante kuuroord

4. Jane Austen Centre

In Bath is een bezoek aan het Jane Austen Centre in Gay Street, vlakbij het woonadres van Jane in 1805, een must. Hier krijgt u een idee hoe het zou zijn om in de Regency-tijd te leven – de mode, het eten, de samenleving – alles wat Jane Austen voor haar tijdloze romans heeft geïnspireerd. Het Centre is ook een van de drijvende krachten achter het 10 dagen durende Jane Austen Festival dat elk jaar in september gehouden wordt. The Grand Regency Costumed Promenade is het hoogtepunt van het festival.

5. De Bath bun van Sally Lunn

Op 22 januari 1801 schreef Jane aan haar zus Cassandra: “Your going I consider as indispensably necessary, and I shall not like being left behind; there is no place here or hereabouts that I shall want to be staying at, and though, to be sure, the keep of two will be more than of one, I will endeavour to make the difference less by disordering my stomach with Bath buns; and as to the troyle of accommodating us, whether there are one or two, it is much the same.” U kunt net als Jane, met of zonder maagklachten, tijdens een afternoon tea genieten van de bun uit Bath. Dit brioche-achtige broodje, ooit gemaakt door Sally Lunn, kunt u in de historische tearoom van deze dame nog steeds nuttigen.

6. Southampton

Na de dood van haar vader (1806) ging Jane met haar moeder en zus wonen bij haar broer Frank in de havenstad Southampton. Jane genoot hier van de ruimte, de zee en de boottripjes die ze maakte. Het huis van de Austens stond in Castle Lane. De oorspronkelijke gebouwen zijn al lang gesloopt: wat vroeger het huis was, is nu The Juniper Berry. Maar het is gemakkelijk voor te stellen dat Jane daar woonde, met de tuin die zich achter het huis uitstrekte tot aan de stadsmuren, die vroeger uitkeek op de haven.

7. The Dolphin Hotel

In Southampton vindt u ook het beroemde Dolphin Hotel waar Jane haar 18e verjaardag in 1793 vierde. In de balzaal van het hotel werd elke twee weken op dinsdagavond een bal gehouden, waar Jane af en toe ten dans werd gevraagd. Het was tijdens zo’n avond dat Jane minachtend opmerkte dat ze het betreurde: “That so many young women were without partners, and each of them with two ugly naked shoulders."


Jane Austen Centre in Bath, Engeland
Hier herleeft de Regency-tijd
Sally Lunns House in Bath
Een van de oudste huisjes in Bath
The Dolphin Hotel Southampton
The Dolphin Hotel

8. Netley Abbey

Netley Abbey, net buiten Southampton, is een verborgen parel en zelfs bij Austen-fans minder bekend. Jane nam haar twee neefjes als uitstapje mee naar deze abdij om hen te troosten en af te leiden nadat hun moeder onverwachts was overleden. Ze roeiden naar de kust en speelden een heerlijke middag tussen de middeleeuwse en Tudor-ruïnes.

9. Chawton Cottage

De laatste acht jaar van haar leven woonde Jane in het dorp Chawton. Hier legde ze de laatste hand aan een aantal van haar beroemdste romans, waaronder Emma. Tijdens een bezoek aan het Jane Austen’s House Museum, haar vroegere woonhuis, krijgt u een nog beter beeld van het leven van de schrijfster. U ziet haar schrijftafel, haar vaders boekenkast en dwaalt door de kamers en de tuin van de kleine cottage. Net als Jane kunt u door wandelen naar Chawton House, dat eigendom was van Jane's oudere broer Edward. Het huis, waar Jane regelmatig kwam eten bij de familie van haar broer, ziet er van binnen nog steeds uit zoals in 1809.

10. Winchester Cathedral

Toen haar gezondheid achteruitging, verhuisde Jane in mei 1817 met haar zus Cassandra naar Winchester om een constantere medische behandeling te krijgen. Ze verbleven in een klein logement in College Street, vlak bij de kathedraal. De verhuizing kwam helaas te laat en op 18 juli stierf Jane Austen op 41-jarige leeftijd. Ze werd begraven in de machtige kathedraal van Winchester.

Netley Abbey
De middeleeuwse en Tudor-ruïnes
Jane Austen House Museum in Chawton, Engeland
Jane Austen’s House Museum
Winchester Cathedral, Groot-Brittannië
Hier ligt Jane Austen begraven

Op reis in de voetsporen van Jane Austen

Wilt u ook in Zuid-Engeland al die bijzondere plekken uit het leven van Jane Austen bezoeken? Gan dan mee op de unieke literaire reis Hoogtepunten van de Engelse literatuur of laat u inspireren door onze reizen naar Groot-Brittannië.

Bekijk alle reizen naar Groot-Brittannië

Meer reisverhalen

SRC-reisleidster Domitilla
Reis mee naar Zuid-Engeland en ontdek meer over het leven van een van de intelligentste en grappigste Engelse auteurs ooit!