De buns van Sally Lunn
Als bakliefhebber besloot ik de bun zelf ook te proberen en dé plaats daarvoor is Sally Lunns House in Bath. Maar wie was deze Sally Lunn? Het verhaal gaat dat Solange Luyon omstreeks 1680 vanuit Frankrijk naar Bath ontsnapte. Ze was Hugenoot en werd in haar thuisland vervolgd omdat protestantisme daar verboden was. In de keuken van een bakkerij in Lilliput Alley vond ze werk. Solange Luyon was niet goed uit te spreken voor de Engelsen en die maakten er uiteindelijk Sally Lung van. Sally had de kennis om naar Frans recept een brioche-achtig brood te bakken zoals we die nu ook nog kennen in Frankrijk. Het broodje kon gegeten worden met zoet en hartig beleg en werd al heel snel populair. De Sally Lunn bun werd zo’n succes in Bath dat Sally haar eigen broodjeszaak opende in het gebouw waar nu de tearoom zit die naar haar is vernoemd: Sally Lunn's House, 4 North Parade Passage. Nort Parade was de nieuwe naam voor Lilliput Alley.
Het huis zelf dateert uit 1482 en is daarmee één van de oudste nog bestaande huizen van Bath. In de jaren ’30 van de vorige eeuw komt het huis in handen van Marie Marie Byng-Johnson, een begaafde tekenares die er een tearoom opende en deze onder de aandacht bracht door onder meer een boekje met eigen illustraties van het huis en de geschiedenis van Bath uit te geven. Ze pakte de restauratie van het oude huis grondig aan en ontdekte Sally Lunn’s recepten in een goed verborgen kast in de oude lambrisering. Ook de oude keuken is tijdens opgravingen tevoorschijn gekomen. In de tegenwoordige, nog steeds kleine, tearoom kun je de beroemde Sally Lunn Bun nuttigen en er is een mini-museum, waar de oude houtoven en antiek bakgerei te zien is.
Het huis zelf dateert uit 1482 en is daarmee één van de oudste nog bestaande huizen van Bath. In de jaren ’30 van de vorige eeuw komt het huis in handen van Marie Marie Byng-Johnson, een begaafde tekenares die er een tearoom opende en deze onder de aandacht bracht door onder meer een boekje met eigen illustraties van het huis en de geschiedenis van Bath uit te geven. Ze pakte de restauratie van het oude huis grondig aan en ontdekte Sally Lunn’s recepten in een goed verborgen kast in de oude lambrisering. Ook de oude keuken is tijdens opgravingen tevoorschijn gekomen. In de tegenwoordige, nog steeds kleine, tearoom kun je de beroemde Sally Lunn Bun nuttigen en er is een mini-museum, waar de oude houtoven en antiek bakgerei te zien is.