050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Elegant Bath – een prachtig Brits filmdecor

Door reisleidster Jessy | 25-03-2022

Net als veel liefhebbers van de mediterrane cultuur had ik, zoals ook de Romeinen aanvankelijk, een vooroordeel over Engeland: nat en saai. Maar dat veranderde direct toen ik Bath bezocht, het Rome van Engeland. Dit is zo’n bijzondere stad met zoveel uitstraling! En met een immens rijk verleden, zowel Romeins als 18e-eeuws.

De Romeinen vonden hier destijds de enige warmwaterbron van Groot-Brittannië en bouwden er direct een prachtig badhuis. Van heinde en verre kwamen rijke Romeinen naar Bath om in het warme heilzame water te dobberen. In de 18e eeuw herleefde deze badcultuur en werd Bath ‘the place to be’ voor de Engelse high society. De sfeer in Bath is nog steeds zo onmiskenbaar elegant dat het niet moeilijk is om u voor te stellen hoe Oscar Wilde in de chique entourage van The Pump Room Restaurant, een historisch restaurant in hetzelfde gebouw als de oude Romeinse Baden, een glaasje heilzaam pumpwater dronk.

Ook Jane Austen schreef en danste in Bath. Ze genoot van het drukke sociale leven in dit bruisende kuuroord voor de gegoede burgerij. Net als vele welgestelden bezocht Jane met haar zus de elegante Assembly Rooms, waar jonge dames tijdens de avondballen een ‘eligible’ man hoopten te vinden. Het leven in Bath gebruikte ze dan ook als inspiratiebron voor verschillende van haar beroemde romans. De stijlvolle sfeer uit haar boeken ervaart u ook bij The Royal Crescent en The Circus, twee meesterwerken van architect John Wood die zich liet inspireren door het Romeinse verleden van zijn stad. De goudgele huizen die in een halve maan (crescent in het Engels) rond het Royal Victoria Park staan zijn een schoolvoorbeeld van de Georgian architectuur.

Bath als filmdecor

Ook in de filmwereld is Bath erg geliefd. De kans is groot dat u de stad al eens (wellicht onbewust) voorbij heeft zien komen in een film of serie. Veel filmploegen trokken en trekken naar Bath om er hun scènes op te nemen en dat is heel begrijpelijk. Met zijn sfeer, zo weggeplukt uit een Jane Austen roman, met klinkerstraatjes, klassieke tearooms, historische pubs en de prachtige Georgian architectuur is Bath misschien wel het mooiste filmdecor in Engeland!

Vanuit huis genieten van het mooie Bath? Dit zijn mijn favoriete films en series die (deels) in de stad zijn opgenomen:

Persuasion en Northanger Abbey
Het is logisch dat de historische Georgian straten van Bath als filmlocatie zijn gebruikt voor de verfilming van deze twee boeken van Jane Austen. Zowel de filmversie van Persuasion uit 1995 als de versie uit 2007 gebruikt het prachtige Bath als achtergrond. Kijk uit naar The Pump Room, The Roman Baths, Assembly Rooms en The Royal Crescent in beide films!

The Duchess
In The Duchess (2008) spelen naast Keira Knightley en Judi Dench ook The Assembly Rooms en The Royal Crescent in Bath een hoofdrol! In het historische drama speelt Keira Knightley de rol van de 18e-eeuwse aristocrate Georgiana Spencer, hertogin van Devonshire, die bekendstond om haar glamoureuze en extravagante levensstijl, maar vastzat in een ongelukkig huwelijk.

Vanity Fair
Great Pulteney Street werd omgevormd tot een filmset voor het historische drama Vanity Fair (2004), met in de hoofdrol Reese Witherspoon. Alle exterieurs die zich in Londen afspelen, zijn gefilmd in Bath. De filmmakers hebben vier dagen en nachten lang gefilmd op de belangrijkste boulevard van de stad, Great Pulteney Street.

Les Misérables
Ook de meermaals bekroonde muziekfilm Les Misérables uit 2012 werd deels gefilmd in Bath, met Pulteney Bridge en Weir in plaats van het 19e-eeuwse Parijs. De epische historische film, met een all-star cast, gebruikte de brug als de locatie waar Javert, gespeeld door Russell Crowe, zijn eigen leven neemt in een dramatische, plot-impact scène.

Bridgerton
Bath's meest recente hoofdrol was in Bridgerton, uitgebracht op eerste kerstdag 2020 op Netflix. De heerlijk escapistische historische dramaserie volgt in het eerste seizoen Daphne Bridgerton, terwijl ze door de wereld van Regency-romantiek en -schandalen navigeert. Een groot deel van de opnames vond plaats in Bath met de gouden Georgian gebouwen als decor, ter vervanging van Regency London. De serie, die is gebaseerd op de boeken van Julia Quinn, heeft inmiddels een vervolg gekregen dat sinds 25 maart 2022 te zien is op Netflix.

Meer weten over Bath? In een webinar vertelde ik meer over over deze heerlijke stad. Bekijk de video!

Ook wandelen door een filmdecor in Bath?

Wilt u ook genieten van het mooie Bath? En dat raad ik u zeker aan! Bekijk dan onze reizen naar Groot-Brittannië en dan speciaal de prachtige cultuurvakanties:
Lieflijk Zuid-Engeland - 8 dagen | culturele groepsreis
Grand Tour Groot-Brittannië - 14 dagen | culturele groepsreis
Hoogtepunten van de Engelse literatuur - 8 dagen | culturele groepsreis

Meer reisverhalen

SRC-reisleidster Jessy
Ook in de filmwereld is Bath erg geliefd. De kans is groot dat u de stad al eens (wellicht onbewust) voorbij heeft zien komen in een film of serie!