050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Insidertips Schotland: 5 tips van onze reisleider

Door reisleidster Astrid | 08-01-2021

Schotland heeft iets magisch. Altijd als ik in de Schotse natuur sta, voelt het steeds weer alsof ik in een sprookje ben beland. Het diverse landschap met glooiende heuvels, afgesleten bergtoppen, de zonnestralen en de schaduwen van wolken die daaroverheen glijden. De weerspiegeling van de (op zichzelf al) mooie luchten in bergbeekjes en verstilde meren. De schapen en Schotse hooglanders die je in de Schotse wildernis tegenkomt… Ik krijg er geen genoeg van!

Maar ook cultureel gezien heeft Schotland ontzettend veel te bieden. Van de typische doedelzakspelers in hun kilts tot de talloze kastelen, kathedralen en kerken, doortrokken van legenden. Ik geef u 5 tips om Schotland écht te leren kennen, de allermooiste plekjes te ontdekken, de traditionele smaken van de Schotse keuken te proeven en meer!

Tip 1: Droomplekken in Schotland

Cawdor Castle in de Schotse Hooglanden is niet alleen een bezoek waard vanwege de 15e-eeuwse woontoren. Rondom het kasteel zijn drie fraaie kasteeltuinen aangelegd waar u heerlijk doorheen kunt dwalen. Daarnaast liggen er rondom het kasteel prachtige bossen. Verschillende natuurpaden leiden uw tocht door de rijke natuur. In het voorjaar staat het bos vol paarse rododendrons en in het najaar komt u er de prachtigste paddenstoelen tegen. En overal hoort u het ruisen van het water van de rivier die door het bos heen kronkelt... Om heimwee naar te krijgen!

Skye is het op een na grootste Schotse eiland. Het wordt nog steeds bezongen als toevluchtsoord van ‘Bonnie Prince Charlie’, nadat hij de slag van Culloden had verloren in 1746. U gaat naar Isle of Skye om van de uitgestrekte Schotse natuur te genieten en de kleine dorpjes te bezoeken.

De rit naar Isle of Skye vanuit Loch Ness hoort ook absoluut in dit lijstje van droomplekken. De glens onderweg naar het eiland Skye zijn adembenemend! U blijft gegarandeerd op het puntje van uw stoel zitten tijdens deze rit, terwijl meren en valleien en woeste bergen aan u voorbij trekken.


Tip 2: Bijzondere must sees in Schotland

Geniet in Schotland van de vele musea! Mijn grootste aanrader is de Scottish National Gallery in Edinburgh. In dit gratis (!) museum kunt u een prachtige collectie (voornamelijk) schilderkunst van de vroege renaissance tot het einde van de 19e eeuw bewonderen. Er zijn Schotse werken van o.a. Ramsay en Raeburn aanwezig, maar het merendeel van de meesterwerken is van de hand van onder andere Hollandse en Italiaanse schilders door de eeuwen heen. Grote namen als Rembrandt, Titiaan, Van Dyck, El Greco, Turner en Landseer komt u in het museum tegen. Die laatste schilderde ook mijn persoonlijke favoriet: een prachtig schilderij van de monarch of the glen, oftwel het trotse mannetjeshert (stag) met imposant gewei.

Nog een must see in Edinburgh is het Palace of Holyroodhouse. Een bezoek aan dit paleis verveelt nooit! Jaarlijks verblijft de huidige koningin hier nog steeds als ze in Schotland is voor zaken. Ook de aangrenzende Queen’s Gallery met prachtige kunst (schilderijen vooral) in bezit van de royals is een bezoek meer dan waard. Bezoek erna ook zeker de Royal Gift Shop even.

Benieuwd naar de verhalen achter het Palace of Holyroodhouse? Ik maakte een aantal video’s over Mary Stuart, misschien wel de beroemdste bewoner van het paleis. Haar kamers zijn overigens nog steeds te bewonderen!

Natuurlijk is Schotland meer dan alleen Edinburgh. Bezoekt u bijvoorbeeld Glasgow, dan is Kelvingrove Art Gallery and Museum een fantastisch museum om naartoe te gaan! Het gebouw zelf is een kunstwerk op zich en binnen kunt u uren vertoeven. U vindt er voor elk wat wils: schilderijen, opgezette dieren, beeldhouwwerken, noem maar op. Ook maakt u hier kennis met Charles Rennie Mackintosh en met de Glasgow Boys. En er zijn zelfs Hollandse meesters te bewonderen!


Tip 3: Wat u echt moet eten in Schotland

 • Ze hebben in Schotland de heerlijkste soepen, met linzen of prei en ook de Schotse broth, een goed gevulde, stevige boerensoep waar ook altijd gerst of gort aan toegevoegd wordt.
 • Schotland is ook het land van de haver en dus van de haverkoekjes. Erg lekker!
 • Macaroni-cheese pie, een heerlijk hartig ‘taartje’ met macaroni en kaas. Bij de bakker in Portree op eiland Skye of bij de hofleverancierbakker in Ballatar, nabij paleis Balmoral zijn ze altijd snel uitverkocht.
 • Heeft u de macaroni-cheese pie net gemist: de pancakes van bovengenoemde bakkerijen zijn ook erg lekker!
 • De Schotse haggis, voor de liefhebber, bestaande uit orgaanvlees (hart, lever, longen), havermout, uien, kruiden, bereid in een schapenmaag.
 • Voor bij de haggis: neeps en tatties (koolraap en aardappelpuree) en natuurlijk een good old whisky

Enkele restauranttips in Schotland

Allereerst tearoom Mackintosh at the Willow in Glasgow. Er zijn in Glasgow twee tearooms waar Mackintosh ooit het ontwerp voor heeft gemaakt. Mackintosh at the Willow werd onlangs voor een groot deel weer in oude glorie hersteld. Deze tearoom werkt samen met de Prince's Trust, die opkomt voor jonge, minder kansrijke mensen. Jongeren krijgen hier bijvoorbeeld een stageplaats. U kunt hier natuurlijk heerlijk theedrinken met iets lekkers erbij, maar ook lunchen in Mackintosh-stijl.

Een wat jonger café is The Elephant House in het centrum van Edinburgh op de 21e van George IV Bridge. Deze plek heeft een cultstatus voor de diehard ‘Potterheads’, omdat in dit theehuis de nu beroemde schrijfster J.K. Rowling een groot deel van de succesvolle Harry Potter-boeken schreef. Als haar baby, na een fikse wandeling door de straten van Edinburgh eindelijk in slaap was gevallen, ging ze naar dit café om aan haar boek te werken. Niet alleen Rowling schreef in het café, ook Ian Rankin, schrijver van de boeken over inspecteur John Rebus en Alexander McCall Smith, bekend van 'Het beste damesdetectivebureau' deden hier inspiratie op.


Tip 4: De leukste winkels in Schotland

Voor leuke winkels hoeft u in Schotland nooit ver te zoeken. Elk visitors centre, of het nu een kasteeltje is of een museum of het schip de Discovery in Dundee, het slagveld van Culloden of de New Lanark-weverijen, er is aan elke bezienswaardigheid altijd een prachtige visitors shop verbonden. U vindt er vaak mooie cadeaus, interessante boeken en kwaliteitskleding. Soms is een shop zo verleidelijk, dat je bijna vergeet de bezienswaardigheid zelf te bezoeken!

Steden als Glasgow en Edinburgh zijn heerlijke plekken om rond te dwalen en allerlei leuke winkeltjes te ontdekken. Zo zit er in Edinburgh op de Canongate, onderdeel van de Royal Mile, een zaakje dat helemaal is gericht op kerstdecoraties: Ye Olde Christmas Shoppe.

In de hoofdstraat van Inveraray vindt u het nostalgische snoepwinkeltje Sweet Memories. Op planken aan de muren staan de potten met snoepjes kleurrijk uitgestald. U waant zich er in luilekkerland!

Op Somerled Square in Portree is er vaak een bescheiden marktje met streekproducten. U vindt er bijvoorbeeld de lekkerste honing en de meest originele broden en broodjes. Trek in wat lekkers? Verwen uzelf en probeer een pie, volop verkrijgbaar en met de meest heerlijke én verrassende vullingen!


Tip 5: Lees- en kijktips ter voorbereiding op uw reis in Schotland

Mijn favoriete boeken om weg te dromen naar Schotland

 • De serie Outlander van Diana Gabaldon, waarbij een Engelse vrouw (verpleegster) in Inverness door een steencirkel heen een andere tijd instapt en zo in de tijd van de slag bij Culloden terechtkomt en daar trouwt met een Schot, terwijl ze in haar eigen eeuw al getrouwd is met een Engelsman.
 • Alle boeken van Philippa Gregory zijn bij mij grote favoriet. Zij is groot kenner van de Tudortijd en heeft vele historische romans hierover geschreven, doorgaans vanuit de optiek van vrouwen uit die tijd. Zo heeft zo ook de roman Sisters, Three Queens geschreven, waarbij het verhaal verteld wordt vanuit de optiek van Margaret Tudor, die als meisje uitgehuwelijkt wordt aan de Schotse koning James.
 • Tot slot behoren de boeken van Beatrix Potter tot mijn favorieten. Beatrix liet zich onder andere inspireren door het Schotse landschap van Dunkeld en dat zie je prachtig terug in haar boeken!

Boeiende films en televisieseries over Schotland

 • Een prachtige serie is Victoria, over de turbulente jonge jaren van de Britse koningin Victoria (1819-1901). Zij was helemaal weg van Schotland. Er werd voor deze serie ook gefilmd in Blair Castle.
 • De dramaserie Monarch of the Glen is niet alleen een erg goede en spannende serie, maar speelt zich ook af in een geweldig Schots decor.
 • Ook in de Harry Potter-films is het Schotse landschap goed vertegenwoordigd. Vooral de rit vanuit Fort William naar Mallaig (waar ook de Jacobite stoomtrein loopt, de trein naar Zweinstein in de films) voor de overtocht naar Skye, een prachtig stuk met meren en kleine eilandjes erin met bomengroepen erop, komt steeds terug in het Potter-decor. En het treinviaduct aldaar bij Glen Finnan is ook zo’n herkenbaar beeld in de films. Maar ook Zweinstein zelf met zijn gangen is herkenbaar, als deel van de kloostergang van Durham Cathedral.
 • Wist u dat een deel van Downton Abbey is opgenomen in Schotland? Voor een kerstaflevering werd er gefilmd in Inveraray Castle.

En nog veel meer...

Ik kan nog wel even doorgaan met het geven van tips, want er valt nog heel veel meer te ontdekken in Schotland! Maar het beste kunt u de prachtige Schotse natuur en cultuur natuurlijk met eigen ogen bewonderen en de magie van Schotland zelf ervaren. Mijn collega's en ik verwelkomen u graag in Schotland!

Bekijk reizen naar Schotlanddigitale brochure Groot-Brittannië en Scandinavië2020-2021

Gratis digitale brochure Groot-Brittannië

Download de brochure

Blader door de brochure  Wellicht vindt u deze insidertips van onze reisleiders ook leuk om te lezen?

Meer reisverhalen

Reisleidster Astrid
Wat u niet mag missen tijdens uw bezoek aan Schotland? Hier vindt u mijn tips, met volop inspiratie voor een reis door het prachtige Schotland!