Stone of scone
Voordat ik u het recept geef, eerst een stukje geschiedenis. Het woord scone is voor het eerst opgedoken in een Schots gedicht uit 1512 of 1513. Scones zijn dan ook van Schotse oorsprong. Al kan het woord ook afgeleid zijn van het Nederlandse woord schoonbrot of het Duitse Schönbrot wat mooi, lekker brood betekent. In het Gaelic betekent het woord sgon een grote mond vol. Het Keltische sgonn wordt ook wel vertaald met “een flinke hap nemen”.
Ook zijn er gedachten dat het woord scone terug gaat naar Stone of Scone, ook wel de Stone of Destiny genoemd: de steen waarop van de 9e tot en met de 14e eeuw alle Schotse koningen werden gekroond in het plaatsje Scone. In 1296 liet Eduard I van Engeland de Stone of Scone overbrengen naar de Abdij van Westminster, ten teken dat hij Schotland onderworpen had. In 1996 werd de Stone of Scone vanuit Londen teruggebracht naar Schotland en geplaatst in Edinburgh Castle. In 1999 werd het parlement van Schotland hersteld.
Een scone is een klein snel broodje die ook iets richting cake gaat. U ziet ze in verschillende soorten en maten. Scones hebben de meeste bekendheid gekregen omdat ze bij de thee geserveerd worden tijdens bijvoorbeeld een high tea of de bekende Engelse afternoon tea, maar ze worden ook genuttigd bij het ontbijt of bij de koffie. In het Verenigd Koninkrijk worden de scones meestal gegeten met clotted cream en jam.
Oorspronkelijk had de scone het model van een klein, rond en plat broodje. Het werd gebakken boven een haard of open vuur. Ze bestaan nog steeds, maar worden nu meestal bannock genoemd. Na uitvinding van het bakpoeder werden de scones luchtiger en in kleinere vorm in de oven gebakken en ontstond het ronde broodje zoals we dit nu nog steeds kennen. Scones worden traditioneel met tarwe, gerst of havermout gemaakt, maar er zijn hierop vele variaties gekomen, bijvoorbeeld scones met rozijnen, krenten, kaas of fruit.
De scones werden mede door Anna, the Duchess of Bedford (1788-1861) populair. Zij bestelde thee met zoete broodjes en bij haar thee werden scones geserveerd. Zij was hier zo enthousiast over dat ze het iedere dag precies om 4:00 p.m. weer bestelde. Een traditie werd geboren, de Engelse traditie Afternoon Tea Time. En traditie getrouw worden daar nog altijd scones bij geserveerd.
Ook zijn er gedachten dat het woord scone terug gaat naar Stone of Scone, ook wel de Stone of Destiny genoemd: de steen waarop van de 9e tot en met de 14e eeuw alle Schotse koningen werden gekroond in het plaatsje Scone. In 1296 liet Eduard I van Engeland de Stone of Scone overbrengen naar de Abdij van Westminster, ten teken dat hij Schotland onderworpen had. In 1996 werd de Stone of Scone vanuit Londen teruggebracht naar Schotland en geplaatst in Edinburgh Castle. In 1999 werd het parlement van Schotland hersteld.
Een scone is een klein snel broodje die ook iets richting cake gaat. U ziet ze in verschillende soorten en maten. Scones hebben de meeste bekendheid gekregen omdat ze bij de thee geserveerd worden tijdens bijvoorbeeld een high tea of de bekende Engelse afternoon tea, maar ze worden ook genuttigd bij het ontbijt of bij de koffie. In het Verenigd Koninkrijk worden de scones meestal gegeten met clotted cream en jam.
Oorspronkelijk had de scone het model van een klein, rond en plat broodje. Het werd gebakken boven een haard of open vuur. Ze bestaan nog steeds, maar worden nu meestal bannock genoemd. Na uitvinding van het bakpoeder werden de scones luchtiger en in kleinere vorm in de oven gebakken en ontstond het ronde broodje zoals we dit nu nog steeds kennen. Scones worden traditioneel met tarwe, gerst of havermout gemaakt, maar er zijn hierop vele variaties gekomen, bijvoorbeeld scones met rozijnen, krenten, kaas of fruit.
De scones werden mede door Anna, the Duchess of Bedford (1788-1861) populair. Zij bestelde thee met zoete broodjes en bij haar thee werden scones geserveerd. Zij was hier zo enthousiast over dat ze het iedere dag precies om 4:00 p.m. weer bestelde. Een traditie werd geboren, de Engelse traditie Afternoon Tea Time. En traditie getrouw worden daar nog altijd scones bij geserveerd.