050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Amerika
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
amerika.jpg

Praktische informatie Amerika

Algemene informatie Amerika

HoofdstadWashington DC
StaatsvormFederale republiek
Oppervlakte9.826.675 km²
Aantal inwonersca. 332.639.102
Bevolkingsdichtheidca. 33,9 per km²
Officiële taalEngels (Amerikaans)
ReligiesChristelijk 79,8%, joods 1,4%, moslim 0,6%, boeddhist 0,5%, geen religie 15,0%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Amerika verblijft u meestal in toeristenklassehotels/motels of middenklassehotels/motels. Deze hotels kunnen per streek en stad, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke Amerika-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op de meeste groepsreizen in Amerika wordt het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 23 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Amerika is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Amerika

De netspanning in Amerika bedraagt 110 volt. Daarnaast zijn de stekkerdozen en stopcontacten anders. Het is dus van belang een wereldstekker mee te nemen.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen naar Amerika zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Amerika ontvangt u korting op de entreegelden van bijvoorbeeld musea als u 60 of 65 jaar of ouder bent. We raden u daarom aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt. Ook is er soms sprake van een groepstarief.

Eten en drinken in Amerika

U kunt op uw reis een ‘American’ en/of ‘continental’ ontbijt verwachten. Een ‘American breakfast’ bevat eieren, spek of worstjes, pannenkoeken en dergelijke. Bij een ‘continental breakfast’ kunt u brood/toast, boter, jam, honing, kaas, vleeswaren en dergelijke verwachten. Het lunchen buiten de deur betekent doorgaans eten bij één van de vele ketenrestaurants. Vooral in de grote steden kent men de Deli’s waar vaak heerlijke sandwiches te verkrijgen zijn. Voor het diner zijn er ook weer de ketenrestaurants, maar ook specialiteitenrestaurants. Indien het etablissement beschikt over een drankvergunning worden er vaak veel soorten bier (ook steeds meer de zogeheten ‘craft beers’, gemaakt door ambachtelijke brouwers) en wijn (ook uit Californië, de belangrijkste wijnstaat van Amerika) geschonken. Voor Nederlanders is de Amerikaanse koffie aan de slappe kant. Een ‘americano with a double shot’ komt nog het dichtst in de buurt van ons Nederlandse bakkie troost.

Amerika staat bekend om zijn grote hoeveelheden eten en drinken. Het is hier ook veel gebruikelijker en goedkoper om uit eten te gaan dan in ons eigen land.

Feestdagen in Amerika

• 1 januari: Nieuwjaarsdag
• 3e maandag in januari: Martin Luther King Day
• 3e maandag in februari: President’s Day
• laatste maandag in mei: Memorial Day
• 4 juli: Independence Day
• 1e maandag in september: Labor Day
• 2e maandag in oktober: Columbus Day
• 11 november: Veteran's Day
• 4e donderdag in november: Thanksgiving
• 25 december: Kerstmis

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Amerika heerst echter een uitgesproken fooiencultuur. Een fooi van 15% in de horeca en voor taxichauffeurs is heel gebruikelijk. In de horeca is de fooi soms al op de rekening vermeld. Kamermeisjes krijgen meestal 1 of 2 dollar fooi per persoon per nacht. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken de reisleiders in Amerika vaak met een centrale fooienpot. Hieruit worden dan de fooien betaald voor bijvoorbeeld chauffeurs van shuttlebussen en gidsen. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij de reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen in Amerika het op prijs gefotografeerd te worden (denk aan de Amish) of kunnen mensen om geld vragen voor de gemaakte foto (veel Native Americans). In Amerika mag er bij grensovergangen, havens, luchthavens, militaire gebouwen en in veel openbare gebouwen niet worden gefilmd en gefotografeerd. Zeker niet doen dus, want de straffen die hierop staan zijn bepaald niet mals. In Amerika zijn overal (vervangings-)materialen zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Amerika

In Amerika is de creditcard het belangrijkste betaalmiddel. Hiermee kunt u overal betalen. Ook wanneer u bijvoorbeeld slechts een kop koffie afrekent, is het gebruikelijk hiervoor uw creditcard te gebruiken. Een auto huren kan zelfs niet zonder creditcard. De Nederlandse pinpas wordt vaak niet geaccepteerd in winkels, hotels en restaurants. Ons advies is dan ook om met een creditcard op zak naar Amerika af te reizen. Vergeet dan ook niet de pincode van de creditcard bij de hand te hebben! Bij een pinautomaat (ATM) kunt u met uw Nederlandse pinpas wel dollars pinnen. Deze ATM’s vindt u op veel plaatsen, zeker in de grote steden. Indien uw bank- of giropas het juiste logo heeft, zoals Cirrus en Maestro, kunt u daar terecht. Om in Amerika met uw bankpas geld te kunnen pinnen dient u deze voor uw vertrek op niveau ‘wereld’ te zetten. U kunt bij de ATM’s eventueel ook met uw creditcard terecht, maar daar worden behoorlijk hoge kosten voor in rekening gebracht. Let er bij cashbetalingen op dat de Amerikaanse bankbiljetten van verschillende waarde dezelfde grootte hebben. Tot slot is het mogelijk om bij banken euro’s in te wisselen tegen dollars, maar de wisselkoers is over het algemeen ongunstig.

Hoogteverschil

Op de reis West-Amerika vertoeft u tijdens een deel van de reis op een hoogte van tussen de 1800 en 2800 meter. Ondanks het feit dat wij zorgen voor voldoende comfort, zou u hier last van kunnen ondervinden. Als u ademhalingsproblemen of hartaandoeningen heeft, raden wij u aan uw huisarts te raadplegen.

Kledingadvies voor Amerika

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Zeker op grote hoogte kan het onverwacht fris zijn, ook overdag, dus warme kleding is geen overbodige luxe. Ook de Amerikaanse uitvinding bij uitstek, de airconditioning, vraagt soms om een extra vest of sjaal.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Amerika en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Amerika. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Amerika

Amerikanen zijn in het algemeen informeler dan Europeanen en verbaal meer open. Ze zijn ook (bijna) altijd uiterst beleefd. Dringen en voordringen zijn uit den boze in Amerika!

Openingstijden

Winkels
De meeste winkels kennen veel ruimere openingstijden dan in Nederland. In steden zijn veel winkels 24/7 open.

Banken
Banken en openbare gebouwen houden er openingstijden op na die te vergelijken zijn met die in Nederland

Reisdocumenten

Voor een reis naar Amerika heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Indien u de Nederlandse nationaliteit heeft, dan is een visum voor deze bestemming niet nodig. De Amerikaanse autoriteiten willen echter wel dat u zich voorafgaand aan uw reis registreert als bezoeker van het land door middel van het zogenaamde ESTA-systeem (Electronic System for Travel Authorisation). Deze registratie kost circa US$ 21,- en is niet bij de reissom inbegrepen. De betaling van de registratie moet plaatsvinden per creditcard.

Let op! Voor sommige groepen mensen is de procedure voor het verkrijgen van toestemming om naar de Verenigde Staten te reizen moeilijker geworden. Het gaat om:
• reizigers met de Nederlandse nationaliteit die na 1 maart 2011 hebben gereisd naar, of nog verblijven in, de landen Iran, Irak, Soedan of Syrië;
• reizigers die naast de Nederlandse nationaliteit ook nog de Iraanse, Iraakse, Soedanese of Syrische nationaliteit hebben.

Als u onder een van deze groepen reizigers valt, kunt u nog steeds naar de Verenigde Staten reizen, maar dient u een visum aan te vragen via de consulaire vertegenwoordiging van de Verenigde Staten in Amsterdam. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de site van de ambassade.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten, er wordt ook vaak naar gevraagd bij hotels. Er wordt aangeraden om uw paspoort niet af te geven tijdens een reis. Soms wordt ook aanbevolen om geen kopieën af te geven. Zo’n weigering kan in sommige landen echter vervelende gevolgen voor u hebben. Om problemen te voorkomen kunt u van tevoren zelf kopieën maken en de maatregelen nemen die de overheid adviseert. Lees meer informatie en adviezen van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Amerika is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

Amerika is ruim voorzien van openbare toiletten. Ook in de (nationale) parken zijn toiletten, die overigens niet altijd even schoon zijn. Vanzelfsprekend wordt de vrije natuur niet gezien als openbaar toilet.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit Amerika. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

De voertaal in Amerika is de Amerikaanse variant van Engels, ook wel Amerikaans-Engels genoemd.

Telefoon, internet en post

Met de mobiel telefoneren is geen enkel probleem in Amerika. Bijna overal heeft u verbinding. Alleen in (nationale) parken en sommige afgelegen, dunbevolkte streken is er geen bereik. Telefooncellen zijn een zeldzaamheid aan het worden. Alleen in de steden zie je ze af en toe nog staan. Bellen vanuit de hotelkamer kan, maar is duur. Voor bellen naar Nederland draait u 011-31 en dan het te bellen nummer zonder 0. Bijna alle hotels hebben gratis wifi, zo ook menig touringcar. Bij de post is er geen peil op te trekken op hoe lang een poststuk erover doet om in Nederland te geraken.

Tijdverschil

De Verenigde Staten heeft de volgende tijdzones:
Eastern time: 6 uur eerder dan in Nederland
Central time: 7 uur eerder dan in Nederland
Mountain time: 8 uur eerder dan in Nederland
Pacific time: 9 uur eerder dan in Nederland
Alaska time: 10 uur eerder dan in Nederland
Hawaii time: 11 uur eerder dan in Nederland

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Amerika zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Amerika hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. De infrastructuur in Amerika is van hoog niveau. Alleen op het platteland en in sommige parken kunnen de wegen wel eens te wensen overlaten. Amerika is een groot land en dat betekent dat het soms even kan duren voordat er een sanitaire stop kan worden gemaakt.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Amerika is van goede kwaliteit, maar toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.