050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Armenië
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
Reisgids Armenië

Praktische informatie Armenië

Algemene informatie Armenië

HoofdstadJerevan
StaatsvormPresidentiële republiek
Oppervlakte29.743 km²
Aantal inwonersca. 3.021.324
Bevolkingsdichtheidca. 99,53 per km²
Officiële taalArmeens
Religieschristendom (94,8%) (Armeens Apostolische 92,5%), Yazidism 0,8%, katholicisme 0,5% en overig 0,4%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Armenië verblijft u meestal in goede toeristenklassehotels. Deze hotels kunnen per streek, stad, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitsverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij de Armenië-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de (buitenlandse) touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Armenië is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Armenië

De netspanning in Armenië bedraagt 230 volt. U heeft voor de bestemming geen wereldstekker nodig.

Entreegelden

Bij de groepsreis naar Armenië zijn de entreegelden inclusief. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.

Eten en drinken in Armenië

Het keuken in Armenië is gevarieerd met veel invloeden uit de Russische, Georgische, Turkse en Libanese keukens. Er wordt veel lams- en rundvlees gegeten en overal kunt u khorovats (gebarbecued vlees of vis) bestellen. Bastoerma is gedroogd rundvlees gedrenkt in zout en kruiden, dolma is rijst en vlees in wijnbladeren. Een ander bekend gerecht is Dzhash. Dit zijn stoofpotten bestaande uit vlees en groenten met diverse kruiden erover heen. Het platte brood in Armenië noemt men lavash.

Een Armeense maaltijd bestaat vaak uit veel kleine voorgerechten zoals dolma, salades en brood, een hoofdgerecht, vaak gebarbecued vlees aan een spies geserveerd met aardappels en groenten en een nagerecht. De meeste groenten en fruit worden lokaal geteeld of komen uit de eigen tuin. Tomaten, komkommers en aubergines zult u vaak op uw bord tegenkomen. Op veel markten en langs de weg kunt u vers fruit kopen.

De nationale sterke drank in Armenië is cognac en wodka. Ook drinkt men sterke (Turkse) koffie. Bekende biermerken zijn: Kilikia, Kotayk en Erebuni. Jermuk is spuitwater en Noy is mineraalwater. Ook drinkt men in Armenië lokaal geproduceerde rode en witte wijn.

Feestdagen in Armenië

• 1 januari: Nieuwjaarsdag
• 6 januari: Armeens Kerstmis
• 28 januari: dag van het leger
• 20 februari: Heilige Vardan (Sint Vartan)
• maart / april: Armeens Pasen
• 24 april: Herdenking Armeense Genocide
• 9 mei: Dag van de Overwinning
• mei / juni: Orthodox Pinksteren
• 19 juli: Vardavar
• 16 augustus: Ontslaping van Maria
• 21 september: Onafhankelijkheidsdag

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Armenië is op het gebied van horeca vergelijkbaar met Nederland: er wordt meestal geen fooi verwacht. In de toeristische delen rekenen restaurants soms 10% servicekosten.

Bij de Armenië-reis kan de reisleider voorstellen om een centrale fooienpot te maken voor de diverse gidsen en buschauffeurs die u gedurende de reis begeleiden. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Fotograferen in andere landen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden. In Armenië is het verboden om militaire objecten, politie en grensposten te fotograferen. Ook dient men bij veel bezienswaardigheden en musea een speciaal kaartje te kopen om te mogen fotograferen of filmen. Het gebruik van een flits is in kerken en musea vaak verboden. Uw reisleider of gids zal u hierover informeren. Het kan zijn dat materialen zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s niet makkelijk te verkrijgen zijn, zorg er daarom voor dat u deze materialen niet vergeet.

Geldzaken / valuta in Armenië

De lokale valuta van Armenië is de Dram. Zorg dat u tijdens uw reis voldoende contant geld bij u heeft, want in Armenië is pinnen lastig. In de grote steden zijn pinautomaten aanwezig, waar u voldoende geld kunt opnemen. Om in Armenië met uw bankpas geld te kunnen pinnen, dient u voor uw vertrek uw bankpas op niveau ‘wereld’ te zetten. Houd er rekening mee dat wisselen bij de wisselkantoren vaak makkelijker gaat en een betere wisselkoers oplevert dan pinnen. Wisselkantoren zijn bijna overal wel te vinden.

Kledingadvies voor Armenië

Uw Nederlandse (reis)kleding, stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’, volstaat ook in Armenië. U kunt dan makkelijk wat aan- of uittrekken zodat u altijd comfortabel bent. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal.

In Armenië is het ongepast om met blote schouders en blote knieën een kerk te betreden. Bij een bezoek aan een kerk is het voor vrouwen verplicht het hoofd te bedekken, het is daarom handig een sjaaltje bij u te hebben. In sommige kloosters zijn rokken verplicht, maar in die gevallen hangen er meestal wikkelrokken in het portaal van de kerk. Voor mannen geldt: geen korte broeken in kerken en kloosters.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Armenië. Let op: Er is geen Nederlandse ambassade in Armenië. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Tbilisi (Georgië) of de ambassade van Duitsland in Yerevan (Armenië). Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen

Omgangsvormen in Armenië zijn vrij. Mannen en vrouwen begroeten elkaar zoals ze dit ook in Europa doen. Het is gebruikelijk wanneer je op bezoek gaat bij Armeniërs thuis een klein cadeautje mee te nemen.

Binnen de kerken is het gebruikelijk dat mannen geen korte broeken dragen en hun hoofd niet bedekken. Vrouwen daarentegen bedekken hun hoofd met een hoofddoek en dragen geen broeken. Natuurlijk verschillende de regels van kerk tot kerk, Armeniërs zullen in de regel beleefd blijven en geen opmerkingen maken.

Openingstijden

Winkels
In Armenië zijn de meeste winkels geopend tussen 09.30 uur en 19.00 uur. Winkels met levensmiddelen gaan over het algemeen eerder open.

Banken
Banken zijn op maandag tot en met vrijdag geopend van 9.30 tot 16.30.

Musea
De meeste musea openen om 11.00 uur en zijn op maandag gesloten. Er bestaan geen kortingen voor gepensioneerden uit andere landen dan Armenië.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Armenië heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen en/of een privéchauffeur. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Armenië is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, ziekenhuizen, luchthavens en hotels. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Souvenirs

Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

In Armenië is de voertaal Armeens. De jongeren spreken vaak ook Engels.

Telefoon, internet en post

Telefoneren vanuit Armenië naar Nederland is duur. De prijzen hangen af van uw Nederlandse provider. Meestal krijgt u bij binnenkomst in het land een berichtje wat de kosten zijn vanuit het land waar u zich bevindt.

In de hoofdstad Jerevan heeft u in hotels en restaurant over het algemeen toegang tot het wifi-netwerk. In de hoofdstad zijn ook internetcafés aanwezig. Buiten de hoofdstad moet u erop rekenen dat u slechter toegang heeft tot het internet.

Het versturen van een kaart naar Nederland duurt ongeveer twee tot vier weken.

Tijdverschil

In de zomertijd is het in Armenië twee uur later dan in Nederland. In de wintertijd is er een verschil van drie uur.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Armenië worden inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in het buitenland hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. De touringcars in Armenië zijn comfortabel. De kwaliteit van het Armeense wegennet is wisselend. In bergachtige gebieden waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal. Ook de verkeersregels worden in veel landen losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

Het wordt afgeraden om in Armenië water uit de kraan te drinken, u wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.